• ΗΛΕΙΑ
  • Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ για τον Ολυμπισμό

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ για τον Ολυμπισμό

Του Νίκου Διαμαντόπουλου

Επικεφαλής Ανεξαρτησίας -Επικοινωνιολόγου

Η 23η Ιουνίου εκάστου έτους, εορτάζεται και τιμάται ως «Ολυμπιακή Ημέρα», παγκοσμίως. Για ‘μας, είναι απλά μια αφορμή, ώστε να εστιάσουμε…, μήπως και κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι τούτος εδώ ο τόπος, για ολάκερη την ανθρωπότητα. Η γη της Ήλιδας, της Ολυμπίας, της Ηλείας. Η γη που γέννησε το πιο αγνό και ταυτόχρονα, έκλαμπρο -για τα ανθρώπινα μέτρα- φως!

Η Ολυμπιακή Φλόγα, η δική μας και των άλλων, των άλλων και του κόσμου ολάκερου. Το Φως που ανάβει στην ιερή ολυμπιακή γη της Ηλείας. Η Αφή της ολυμπιακής φλόγας άλλωστε, είναι η ιερή εκείνη στιγμή που «τραβά» τα βλέμματα όλου του κόσμου. Όταν τα φώτα… της διεθνούς σκηνής στρέφονται εκεί. Στην Ολυμπία. Εκεί που διεξάγονταν οι ομώνυμοι αθλητικοί αγώνες της αρχαιότητας. Στον εμβληματικό τόπο της ένδοξης Ολυμπίας. Σ’ αυτήν που το άκουσμά της, προκαλεί δέος και θαυμασμό, γοητεία και συγκίνηση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργανώνονταν από την Ήλιδα, όπου και η γενέτειρά τους. Την Ήλιδα, τη μήτρα του Ολυμπισμού, την πηγή του Ολυμπιακού Πνεύματος, την κοιτίδα της Ολυμπιακής Ιδέας. Στην Ηλεία λοιπόν. Στη γη που γέννησε τον Ολυμπισμό, την πιο βαθυστόχαστη και αναγνωρίσιμη ίσως, παγκόσμια ιδέα. Στον τόπο που παρήγαγε και καλλιέργησε ολυμπιακές αξίες και αθλητικά ιδεώδη. Το Ολυμπιακό πνεύμα, με αρχές και αξίες, όπως το ευ αγωνίζεσθαι και η ευγενής άμιλλα, ταξιδεύει παντού ψάχνοντας να φωλιάσει σε καρδιές και συνειδήσεις, σε τόπους, απ’ τους ίδιους τους ανθρώπους.

Σχεδιάσαμε την κύρια δομή του παρόντος μηνύματος της Ανεξαρτησίας, πριν από την Αφή της Ολυμπιακής φλόγας για τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, το φτιασιδώσαμε κατόπιν, αλλά θεωρήσαμε πως θα ήταν καλύτερα, να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και να επιδιώξουμε την «διάχυσή» τους, σε καιρό ανύποπτο, όταν τα τεχνητά φώτα θα ‘χουν χαμηλώσει, με την πραγματικότητα να γίνεται και πάλι, έντονα αντιληπτή.

Είναι το Ολυμπιακό Φως λοιπόν του πνεύματος που γεννήθηκε στην αρχαιότητα. Προτού το πνεύμα επικρατήσει απόλυτα, με το Αναστάσιμο Φως της Χριστιανοσύνης.

Το φως της Ολυμπίας, το φως της Ήλιδας, το φως της Ηλείας, ας φωτίσει τη σκέψη και την καρδιά μας. Γιατί είναι φως αυθεντικό κι όχι τεχνητό. Είναι φως που ανοίγει δρόμους κι όχι φως που σε τυφλώνει.

Είναι φως που ακτινοβολεί σ’ όλη την ανθρωπότητα, απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, φέρνοντας την ειρήνη και κομίζοντας τον καλόν αγώνα.

– Είναι το φως που λάμπει σ’ όλα τα μέρη του κόσμου και τις γωνιές της υφηλίου καλώντας τους ανθρώπους, να δώσουν τα χέρια στη βάση της αλληλεγγύης, σύμφωνα και με μια συμβολική -ερμηνευτική- διάσταση των -πέντε- ολυμπιακών κύκλων.

– Είναι το φως που εμπνέει τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στον άλλον, τη στήριξη στον αδύναμο, τη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

– Είναι το φως που νοηματοδοτεί το πνεύμα και την ουσία, την ανθρωπιά και την ανεξαρτησία, καταργώντας τα όπλα και τη βία.

– Είναι το φως που σηματοδοτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη στον κόσμο και την ευημερία των λαών, δίχως βασανιστήρια και πολέμους.

– Είναι το φως που ξεπροβάλλει μέσα από την, εν πολλοίς, θαμμένη στα χώματα αρχαία Ήλιδα, κάνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα για τη σημασία και χρησιμότητα οργανωμένων και συστηματικών ανασκαφών στον τόπο που «γέννησε» την Ολυμπιακή Ιδέα των υψηλών ιδανικών. Πράγμα που η Ανεξαρτησία από τον Δήμο της εμβληματικής Ήλιδας, απαν-έφερε -ουσιαστικά- στην δημόσια, αυτοδιοικητική και πολιτική σφαίρα, ανοίγοντας τον δρόμο, για την ανακάλυψη – ανάδειξή της.

– Είναι το φως που καθοδηγεί αθλητές και συμμετέχοντες, στα Ολυμπιακά μονοπάτια της ηλειακής γης, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

– Είναι το φως που σήμερα, προσπαθούμε ν’ αξιοποιήσουμε κι εμείς οι Ηλείοι, αλλά ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε. Κι αν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε εμείς, οι γηγενείς του φωτός, τι άραγε να περιμένουμε από τους άλλους;

– Είναι το φως που διαπερνά το νου και την καρδιά μας, για ν’ αντιληφθούμε πως το πνεύμα ξεπερνά τον υλισμό και ο πλούτος των λίγων μπορεί να συμβάλλει στην αξιοπρέπεια των πολλών.

– Είναι το φως που φέρει την ευθύνη για την κάλυψη της φυσικής και βιοτικής αναγκαιότητας, της εξασφάλισης βασικών αγαθών για όλους τους ανθρώπους, πάνω στη γη, τροφή, νερό, νερό κατάλληλο, υγιεινό και καθαρό, ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους, παντού, όπου γης.

– Είναι το φως που βοηθά την παραγωγή αγνών και προπαντός υγειών και υγιεινών αγαθών με φυσικά μέσα, εν αντιθέσει με τα μεταλλαγμένα προϊόντα της τοξικότητας και της επικινδυνότητας για έναν οργανισμό.

– Είναι το φως που μας δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη βασικών αγαθών όπως είναι η υγειά μας, τόσο η ψυχική όσο και η σωματική. Αγαθό που χρειάζεται πρόληψη αλλά και ιατρούς. Νοσοκομεία στελεχωμένα, φάρμακα και υλικοτεχνική υποδομή.

– Είναι το φως που χιλιάδες χρόνια μετά, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για ν’ απαλλαγούν περιοχές της Ηλείας από τους τόνους απορριμμάτων που τις κατακλύζουν.

– Είναι το φως που μένει αναμμένο, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση της δημιουργίας ενός δρόμου που βαπτίστηκε με τ’ όνομά του, αλλά δίχως να υφίσταται ως οντότητα και είναι η Ολυμπία Οδός.

– Είναι το φως που μπορεί να κατευθύνει το νου για τις λύσεις των προβλημάτων. Με τη δύναμη της αυθεντικότητας που «καλλιεργεί» τη σκέψη, ώστε να δοθεί ένα τέλος στις απαιτήσεις των πολιτικάντηδων υπηρετών και εκφραστών του κομματισμού, της διαπλοκής και της μοιρολατρίας, προς τους πολίτες, να πληρώνουν ακόμα και για τον αέρα που αναπνέουν, δίχως μάλιστα να έχουν εισόδημα.

– Είναι το φως που καίει το λυχνάρι για να δείξει στους Έλληνες τον δρόμο του πολιτισμού που σε συνδυασμό με τ’ άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε αξιοποιώντας τα, για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες που βιώνει η κοινωνία μας.

– Είναι το φως που αναδεικνύει την ανάγκη να εντρυφήσουμε σε μια παιδεία, όχι -επιστημονικών ή τεχνικών- γνώσεων ή -άκρατων και ατέρμονων πληροφοριών, ανούσιων και άχρηστων… εν πολλοίς, αλλά -ανθρώπινης και πνευματικής- αγωγής. Μια παιδεία δηλαδή που πρωτίστως, θα γαλουχεί πολίτες.

– Είναι η αυτόφωτη συμμετοχή των αθλητών που στηρίζονται στις δικές τους φυσικές δυνάμεις και η ολυμπιακή συνείδηση που ξεβράζει τις αναβολικές ουσίες που κατασκευάζουν ψεύτικα είδωλα ετερόφωτης υφής. Και με τις όποιες αναγωγές, στα διάφορα πεδία.

– Είναι η Ολυμπιακή φλόγα που αποπνέει… αέρα εξαίσιων και αναδυόμενων, αυθεντικού και αγνού περιεχομένου μηνυμάτων και όχι καπνό από τσιγάρα που καπνίζουν οι άνθρωποι γεμίζοντας με καρκίνο τα πνευμόνια των συνανθρώπων τους.

– Είναι εκείνο το φως που αναδίδει προς τους ανθρώπους, την πνευματική υπόσταση και ουσιαστική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης και των ιδανικών, κόντρα στην επικρατούσα «λογική» της κοσμικότητας, που καθιστά αυτοσκοπό της ζωής ενός ανθρώπου, το να περνάει καλά, με περιφορές σε γιορτές και εκδηλώσεις, γλέντια και πανηγύρια.

– Είναι το φως της φλόγας που ζεσταίνει τις ψυχές των ανθρώπων, είτε για το αυτούσιο τού είναι τους, είτε για να έρθουν πιο κοντά πνευματικά και όχι να ψάχνουν φίλους σε διάφορες ομαδούλες ή σε ηλεκτρονικά ή μη, κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να καλύψουν τις ανασφάλειές τους.

– Και είναι το φως που ότι και να γίνει, θα θυμίζει για πάντα και σε όλους πως, το έπαθλο για τον καθένα μας, είναι ένας κλάδος ελαίας. Είτε νικήσουμε, είτε χάσουμε, είτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είτε συμμετάσχουμε είτε όχι. Αυτό το έπαθλο είναι βίωμα του καθενός, για τον δικό του ξεχωριστό αγώνα. Έναν αγώνα που πολλές φορές είναι κόντρα στον ίδιο μας τον εαυτό. Μα τα στεφάνια για την ψυχή και την ευτυχία, είναι στης ουράνιας γης την θεϊκή βασιλεία. Αφού μετά από το Μαρτύριο και τον Σταυρό, έρχεται η Λύτρωση μα και η Ανάσταση.

– Είναι λοιπόν, σαν το φως της Ορθοδόξου Χριστιανοσύνης, φως ψυχικής γαλήνης, σωματικής ηρεμίας, πνευματικής ησυχίας.

– Είναι το φως που μας δείχνει τα -πολλά- λάθη μας, καλώντας μας να τ’ αναγνωρίσουμε και να μετανοήσουμε, για τη Σωτηρία της ψυχής μας.

– Είναι το φως που ακτινοβολεί εκεί που οδεύουν οι στρατηγικές επιλογές, δίχως να επηρεάζεται από τη λάμψη των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Το φως του πνεύματος κι όχι αυτό της εικόνας. Το φως τού «είναι» κι όχι εκείνο των πυροτεχνημάτων.

– Είναι το Φως του φυσικού σκότους, γιατί εκεί βρίσκεται η αληθινή φώτιση, στο σκοτάδι. Στην αφάνεια. Στην ταπείνωση… Από εκεί προέρχεται η πνευματική εξύψωση.

– Είναι το φως του πνεύματος που αναβλύζει από τον τόπο μας, για όλο τον κόσμο!

– Εν τέλει είν’ ένα φως, που εμπνέει αλλά και αναδεικνύει την έννοια της Ανεξαρτησίας, για την ψυχή και τη συνείδηση κάθε ανθρώπου.

– Αφού είναι φως που πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα προσφέροντας πολιτισμό ανά την οικουμένη.

Ας μας εμπνεύσει λοιπόν το Ολυμπιακό Φως της Ηλείας, ώστε όλοι εμείς οι Ηλείοι, να προσπαθήσουμε μονιασμένοι και με σύμπνοια, για τη δημιουργία μιας Ηλείας που οι άνθρωποί της, θα νιώθουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς, στην υγεία τους, στην καθημερινότητά τους. Μιας Ηλείας αξιοπρεπούς και ευημερούσας, με -λίγη- εργασία και -προπάντων- γαλήνη για τα παιδιά της και κατάλληλες συνθήκες ζωής για όλους τους πολίτες της.

«Ήλιδα – Ολυμπία – Ηλεία». Αυτός είναι ο άξονας για την ευημερία, την προοπτική και την ανάπτυξη της Ηλείας μας. Όχι των χωμάτων της… Αλλά των ανθρώπων της. Αυτό είναι ο κάθε τόπος. Οι άνθρωποί του. Κι εμείς οι Ηλείοι, δεν έχουμε παρά ν’ ανακαλύψουμε την ιστορία μας. Ιστορία όμως που κρύβεται στα χώματά της. Για να εμπνευστούμε και να στηρίξουμε το παρόν και το μέλλον μας! Να σταθούμε στα πόδια μας, για να μεταλαμπαδεύσουμε με μεγαλύτερο σθένος, αξίες και ιδεώδη, σ’ όλον τον κόσμο, σ’ όλη τη γη. Για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, τόσο στη ζωή όσο και στο θάνατό του. Καλόν αγώνα! Στη βάση επεξεργασίας και αλλαγής, του περιεχομένου μιας αξεπέραστης αρχής: Της νοοτροπίας μας.

Αμαλιάδα Ηλείας, Ολυμπιάδα 2016

* Ο Νικόλαος Διαμαντόπουλος, είναι Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας («ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ») του Δ.Σ. Ήλιδας, Πτυχιούχος Επικοινωνιολόγος.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ για τον Ολυμπισμό

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ για τον Ολυμπισμό

Του Νίκου Διαμαντόπουλου

Επικεφαλής Ανεξαρτησίας -Επικοινωνιολόγου

Η 23η Ιουνίου εκάστου έτους, εορτάζεται και τιμάται ως «Ολυμπιακή Ημέρα», παγκοσμίως. Για ‘μας, είναι απλά μια αφορμή, ώστε να εστιάσουμε…, μήπως και κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι τούτος εδώ ο τόπος, για ολάκερη την ανθρωπότητα. Η γη της Ήλιδας, της Ολυμπίας, της Ηλείας. Η γη που γέννησε το πιο αγνό και ταυτόχρονα, έκλαμπρο -για τα ανθρώπινα μέτρα- φως!

Η Ολυμπιακή Φλόγα, η δική μας και των άλλων, των άλλων και του κόσμου ολάκερου. Το Φως που ανάβει στην ιερή ολυμπιακή γη της Ηλείας. Η Αφή της ολυμπιακής φλόγας άλλωστε, είναι η ιερή εκείνη στιγμή που «τραβά» τα βλέμματα όλου του κόσμου. Όταν τα φώτα… της διεθνούς σκηνής στρέφονται εκεί. Στην Ολυμπία. Εκεί που διεξάγονταν οι ομώνυμοι αθλητικοί αγώνες της αρχαιότητας. Στον εμβληματικό τόπο της ένδοξης Ολυμπίας. Σ’ αυτήν που το άκουσμά της, προκαλεί δέος και θαυμασμό, γοητεία και συγκίνηση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργανώνονταν από την Ήλιδα, όπου και η γενέτειρά τους. Την Ήλιδα, τη μήτρα του Ολυμπισμού, την πηγή του Ολυμπιακού Πνεύματος, την κοιτίδα της Ολυμπιακής Ιδέας. Στην Ηλεία λοιπόν. Στη γη που γέννησε τον Ολυμπισμό, την πιο βαθυστόχαστη και αναγνωρίσιμη ίσως, παγκόσμια ιδέα. Στον τόπο που παρήγαγε και καλλιέργησε ολυμπιακές αξίες και αθλητικά ιδεώδη. Το Ολυμπιακό πνεύμα, με αρχές και αξίες, όπως το ευ αγωνίζεσθαι και η ευγενής άμιλλα, ταξιδεύει παντού ψάχνοντας να φωλιάσει σε καρδιές και συνειδήσεις, σε τόπους, απ’ τους ίδιους τους ανθρώπους.

Σχεδιάσαμε την κύρια δομή του παρόντος μηνύματος της Ανεξαρτησίας, πριν από την Αφή της Ολυμπιακής φλόγας για τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, το φτιασιδώσαμε κατόπιν, αλλά θεωρήσαμε πως θα ήταν καλύτερα, να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και να επιδιώξουμε την «διάχυσή» τους, σε καιρό ανύποπτο, όταν τα τεχνητά φώτα θα ‘χουν χαμηλώσει, με την πραγματικότητα να γίνεται και πάλι, έντονα αντιληπτή.

Είναι το Ολυμπιακό Φως λοιπόν του πνεύματος που γεννήθηκε στην αρχαιότητα. Προτού το πνεύμα επικρατήσει απόλυτα, με το Αναστάσιμο Φως της Χριστιανοσύνης.

Το φως της Ολυμπίας, το φως της Ήλιδας, το φως της Ηλείας, ας φωτίσει τη σκέψη και την καρδιά μας. Γιατί είναι φως αυθεντικό κι όχι τεχνητό. Είναι φως που ανοίγει δρόμους κι όχι φως που σε τυφλώνει.

Είναι φως που ακτινοβολεί σ’ όλη την ανθρωπότητα, απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, φέρνοντας την ειρήνη και κομίζοντας τον καλόν αγώνα.

– Είναι το φως που λάμπει σ’ όλα τα μέρη του κόσμου και τις γωνιές της υφηλίου καλώντας τους ανθρώπους, να δώσουν τα χέρια στη βάση της αλληλεγγύης, σύμφωνα και με μια συμβολική -ερμηνευτική- διάσταση των -πέντε- ολυμπιακών κύκλων.

– Είναι το φως που εμπνέει τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στον άλλον, τη στήριξη στον αδύναμο, τη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

– Είναι το φως που νοηματοδοτεί το πνεύμα και την ουσία, την ανθρωπιά και την ανεξαρτησία, καταργώντας τα όπλα και τη βία.

– Είναι το φως που σηματοδοτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη στον κόσμο και την ευημερία των λαών, δίχως βασανιστήρια και πολέμους.

– Είναι το φως που ξεπροβάλλει μέσα από την, εν πολλοίς, θαμμένη στα χώματα αρχαία Ήλιδα, κάνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα για τη σημασία και χρησιμότητα οργανωμένων και συστηματικών ανασκαφών στον τόπο που «γέννησε» την Ολυμπιακή Ιδέα των υψηλών ιδανικών. Πράγμα που η Ανεξαρτησία από τον Δήμο της εμβληματικής Ήλιδας, απαν-έφερε -ουσιαστικά- στην δημόσια, αυτοδιοικητική και πολιτική σφαίρα, ανοίγοντας τον δρόμο, για την ανακάλυψη – ανάδειξή της.

– Είναι το φως που καθοδηγεί αθλητές και συμμετέχοντες, στα Ολυμπιακά μονοπάτια της ηλειακής γης, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

– Είναι το φως που σήμερα, προσπαθούμε ν’ αξιοποιήσουμε κι εμείς οι Ηλείοι, αλλά ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε. Κι αν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε εμείς, οι γηγενείς του φωτός, τι άραγε να περιμένουμε από τους άλλους;

– Είναι το φως που διαπερνά το νου και την καρδιά μας, για ν’ αντιληφθούμε πως το πνεύμα ξεπερνά τον υλισμό και ο πλούτος των λίγων μπορεί να συμβάλλει στην αξιοπρέπεια των πολλών.

– Είναι το φως που φέρει την ευθύνη για την κάλυψη της φυσικής και βιοτικής αναγκαιότητας, της εξασφάλισης βασικών αγαθών για όλους τους ανθρώπους, πάνω στη γη, τροφή, νερό, νερό κατάλληλο, υγιεινό και καθαρό, ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους, παντού, όπου γης.

– Είναι το φως που βοηθά την παραγωγή αγνών και προπαντός υγειών και υγιεινών αγαθών με φυσικά μέσα, εν αντιθέσει με τα μεταλλαγμένα προϊόντα της τοξικότητας και της επικινδυνότητας για έναν οργανισμό.

– Είναι το φως που μας δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη βασικών αγαθών όπως είναι η υγειά μας, τόσο η ψυχική όσο και η σωματική. Αγαθό που χρειάζεται πρόληψη αλλά και ιατρούς. Νοσοκομεία στελεχωμένα, φάρμακα και υλικοτεχνική υποδομή.

– Είναι το φως που χιλιάδες χρόνια μετά, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για ν’ απαλλαγούν περιοχές της Ηλείας από τους τόνους απορριμμάτων που τις κατακλύζουν.

– Είναι το φως που μένει αναμμένο, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση της δημιουργίας ενός δρόμου που βαπτίστηκε με τ’ όνομά του, αλλά δίχως να υφίσταται ως οντότητα και είναι η Ολυμπία Οδός.

– Είναι το φως που μπορεί να κατευθύνει το νου για τις λύσεις των προβλημάτων. Με τη δύναμη της αυθεντικότητας που «καλλιεργεί» τη σκέψη, ώστε να δοθεί ένα τέλος στις απαιτήσεις των πολιτικάντηδων υπηρετών και εκφραστών του κομματισμού, της διαπλοκής και της μοιρολατρίας, προς τους πολίτες, να πληρώνουν ακόμα και για τον αέρα που αναπνέουν, δίχως μάλιστα να έχουν εισόδημα.

– Είναι το φως που καίει το λυχνάρι για να δείξει στους Έλληνες τον δρόμο του πολιτισμού που σε συνδυασμό με τ’ άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε αξιοποιώντας τα, για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες που βιώνει η κοινωνία μας.

– Είναι το φως που αναδεικνύει την ανάγκη να εντρυφήσουμε σε μια παιδεία, όχι -επιστημονικών ή τεχνικών- γνώσεων ή -άκρατων και ατέρμονων πληροφοριών, ανούσιων και άχρηστων… εν πολλοίς, αλλά -ανθρώπινης και πνευματικής- αγωγής. Μια παιδεία δηλαδή που πρωτίστως, θα γαλουχεί πολίτες.

– Είναι η αυτόφωτη συμμετοχή των αθλητών που στηρίζονται στις δικές τους φυσικές δυνάμεις και η ολυμπιακή συνείδηση που ξεβράζει τις αναβολικές ουσίες που κατασκευάζουν ψεύτικα είδωλα ετερόφωτης υφής. Και με τις όποιες αναγωγές, στα διάφορα πεδία.

– Είναι η Ολυμπιακή φλόγα που αποπνέει… αέρα εξαίσιων και αναδυόμενων, αυθεντικού και αγνού περιεχομένου μηνυμάτων και όχι καπνό από τσιγάρα που καπνίζουν οι άνθρωποι γεμίζοντας με καρκίνο τα πνευμόνια των συνανθρώπων τους.

– Είναι εκείνο το φως που αναδίδει προς τους ανθρώπους, την πνευματική υπόσταση και ουσιαστική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης και των ιδανικών, κόντρα στην επικρατούσα «λογική» της κοσμικότητας, που καθιστά αυτοσκοπό της ζωής ενός ανθρώπου, το να περνάει καλά, με περιφορές σε γιορτές και εκδηλώσεις, γλέντια και πανηγύρια.

– Είναι το φως της φλόγας που ζεσταίνει τις ψυχές των ανθρώπων, είτε για το αυτούσιο τού είναι τους, είτε για να έρθουν πιο κοντά πνευματικά και όχι να ψάχνουν φίλους σε διάφορες ομαδούλες ή σε ηλεκτρονικά ή μη, κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να καλύψουν τις ανασφάλειές τους.

– Και είναι το φως που ότι και να γίνει, θα θυμίζει για πάντα και σε όλους πως, το έπαθλο για τον καθένα μας, είναι ένας κλάδος ελαίας. Είτε νικήσουμε, είτε χάσουμε, είτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είτε συμμετάσχουμε είτε όχι. Αυτό το έπαθλο είναι βίωμα του καθενός, για τον δικό του ξεχωριστό αγώνα. Έναν αγώνα που πολλές φορές είναι κόντρα στον ίδιο μας τον εαυτό. Μα τα στεφάνια για την ψυχή και την ευτυχία, είναι στης ουράνιας γης την θεϊκή βασιλεία. Αφού μετά από το Μαρτύριο και τον Σταυρό, έρχεται η Λύτρωση μα και η Ανάσταση.

– Είναι λοιπόν, σαν το φως της Ορθοδόξου Χριστιανοσύνης, φως ψυχικής γαλήνης, σωματικής ηρεμίας, πνευματικής ησυχίας.

– Είναι το φως που μας δείχνει τα -πολλά- λάθη μας, καλώντας μας να τ’ αναγνωρίσουμε και να μετανοήσουμε, για τη Σωτηρία της ψυχής μας.

– Είναι το φως που ακτινοβολεί εκεί που οδεύουν οι στρατηγικές επιλογές, δίχως να επηρεάζεται από τη λάμψη των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Το φως του πνεύματος κι όχι αυτό της εικόνας. Το φως τού «είναι» κι όχι εκείνο των πυροτεχνημάτων.

– Είναι το Φως του φυσικού σκότους, γιατί εκεί βρίσκεται η αληθινή φώτιση, στο σκοτάδι. Στην αφάνεια. Στην ταπείνωση… Από εκεί προέρχεται η πνευματική εξύψωση.

– Είναι το φως του πνεύματος που αναβλύζει από τον τόπο μας, για όλο τον κόσμο!

– Εν τέλει είν’ ένα φως, που εμπνέει αλλά και αναδεικνύει την έννοια της Ανεξαρτησίας, για την ψυχή και τη συνείδηση κάθε ανθρώπου.

– Αφού είναι φως που πηγάζει από την αρχαία Ελλάδα προσφέροντας πολιτισμό ανά την οικουμένη.

Ας μας εμπνεύσει λοιπόν το Ολυμπιακό Φως της Ηλείας, ώστε όλοι εμείς οι Ηλείοι, να προσπαθήσουμε μονιασμένοι και με σύμπνοια, για τη δημιουργία μιας Ηλείας που οι άνθρωποί της, θα νιώθουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς, στην υγεία τους, στην καθημερινότητά τους. Μιας Ηλείας αξιοπρεπούς και ευημερούσας, με -λίγη- εργασία και -προπάντων- γαλήνη για τα παιδιά της και κατάλληλες συνθήκες ζωής για όλους τους πολίτες της.

«Ήλιδα – Ολυμπία – Ηλεία». Αυτός είναι ο άξονας για την ευημερία, την προοπτική και την ανάπτυξη της Ηλείας μας. Όχι των χωμάτων της… Αλλά των ανθρώπων της. Αυτό είναι ο κάθε τόπος. Οι άνθρωποί του. Κι εμείς οι Ηλείοι, δεν έχουμε παρά ν’ ανακαλύψουμε την ιστορία μας. Ιστορία όμως που κρύβεται στα χώματά της. Για να εμπνευστούμε και να στηρίξουμε το παρόν και το μέλλον μας! Να σταθούμε στα πόδια μας, για να μεταλαμπαδεύσουμε με μεγαλύτερο σθένος, αξίες και ιδεώδη, σ’ όλον τον κόσμο, σ’ όλη τη γη. Για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, τόσο στη ζωή όσο και στο θάνατό του. Καλόν αγώνα! Στη βάση επεξεργασίας και αλλαγής, του περιεχομένου μιας αξεπέραστης αρχής: Της νοοτροπίας μας.

Αμαλιάδα Ηλείας, Ολυμπιάδα 2016

* Ο Νικόλαος Διαμαντόπουλος, είναι Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας («ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ») του Δ.Σ. Ήλιδας, Πτυχιούχος Επικοινωνιολόγος.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων