6.9 C
Pýrgos
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

«Θα κάψουμε την πόλη μέχρι το Τμήμα να παραμείνει εδώ!»

spot_img

Χέρι-χέρι θα πορευτούν οι σπουδαστές του ΤΕΙ της Αμαλιάδας, η Δημοτική Αρχή και ολόκληρη η πόλη στην διεκδίκηση της αναβάθμισης του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων σε Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και της παραμονής του στην Αμαλιάδα. Μετά από πολύωρη συνάντηση, που αρχικά «δυναμιτίστηκε» από τον προεκλογικό παροξυσμό του πρώην δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη, το Δ.Σ. του Συλλόγου των σπουδαστών κατέληξαν σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων με τη Δημοτική Αρχή, αλλά και στο πρόγραμμα με το οποίο θα κινηθούν από εδώ και πέρα, μέχρι την επίτευξη των στόχων!

Σήμερα κιόλας, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ζήτησε εγγράφως και τηλεφωνικός ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ενώ  στις αρχές της, προφανώς την Τρίτη, ο Σύλλογος των σπουδαστών μαζί με τους σπουδαστές θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, προκειμένου, πέρα από το ψήφισμά τους, οι απόψεις του να καταγραφούν επισήμως στα πρακτικά.

Από εκεί και πέρα, την Πέμπτη ή την Παρασκευή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από μέλη του Συλλόγου σπουδαστών, το δήμαρχο και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής θα μεταβούν στο Υπουργείο Παιδείας είτε κλειστεί το ραντεβού είτε όχι, προκειμένου να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο των συνενώσεων των σχολών αλλά και να κατατεθούν τα αιτήματα των σπουδαστών και ολόκληρης της πόλης!

«Θα κάψουμε την πόλη μέχρι το τμήμα να παραμείνει εδώ» είπε στους σπουδαστές ο δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και συνέχισε: «Η πόλη θα είναι μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω. Το Τμήμα μπορεί και πρέπει να μείνει στην πόλη. Αν το διώξουμε, είναι σαν να το κλείνουμε. Τι θα γίνει το επιστημονικό προσωπικό που είδαμε και πάθαμε μέχρι να βρεθεί και να έρθει εδώ. Δεν χωράει καμιά τέτοια συζήτηση».

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος συνέστησε στους σπουδαστές ψυχραιμία καθώς, όπως τους εξήγησε, ο κ. Γαβρόγλου δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι, που θα έχει άσχημο αντίκτυπο στους σπουδαστές της Αμαλιάδας, εάν δεν κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο και αν δεν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πάνω στην οποία σπουδαστές, δημοτική αρχή, φορείς κ.α. υποβάλουν τις ενστάσεις τους.

«Πρέπει από τώρα να κλείσουμε την πόλη, μην περιμένετε να μας πάρουν πρώτα το Τμήμα για να αντιδράσετε» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών του ΤΕΙ Αμαλιάδας κ. Γιάννης Μάρκου και συνέχισε: «Να κλείσουμε τους δρόμους, ακόμα και τους περιφερειακούς, τα καταστήματα, τις υπηρεσίες. Με επιστολές δεν γίνεται τίποτα. Να φτιάξουμε μια επιτροπή με σπουδαστές και από το δήμο και να πάμε στο υπουργείο».

 

Σε κατάληψη το ΤΕΙ μέχρι την Κυριακή

 

Κατάληψη του ΤΕΙ μέχρι την Κυριακή έχουν αποφασίσει οι σπουδαστές, ενώ από σήμερα κιόλας μπαίνει σε εφαρμογή το πλαίσιο των επαφών, διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων που συναποφάσισαν με τη Δημοτική Αρχή.

Η παραμονή ωστόσο του τμήματος στην Αμαλιάδα δεν είναι και το μοναδικό αίτημά τους, καθώς το ψήφισμα που παρέδωσαν στον δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο αναφέρει:

«Ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3ης Απριλίου με Αρ. Πρωτ. 1/3-4-2019 Αποφασίστηκε η κατάληψη του κτηρίου του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα που ανήκει στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Τα αιτήματά μας είναι τα εξής:

  • Παραμονή του Τμήματος στην Αμαλιάδα
  • Δικαίωμα επιλογής για την λήψη πτυχίου ΠΕ ή ΤΕ
  • Την μη ίδρυση Φυτικής Παραγωγής στον νομό Αιτωλοακαρνανίας
  • Την συγχώνευση του Τμήματος με το Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Την δημιουργία Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Αμαλιάδα.

 

Παράλληλα, οι σπουδαστές εξέφρασαν και αυτοί την αγωνία τους για την τύχη του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, ζητώντας την αναβάθμισή του, ενώ ζήτησαν μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που βοηθούν στην ασφάλεια και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

 

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: «Πέσαμε στην παγίδα του Λυμπέρη»

 

Όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη… δεύτερη συνάντηση του συλλόγου σπουδαστών με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, καθώς η πρώτη συνάντηση… δυναμιτίστηκε από τον προεκλογικό παροξυσμό του πρώην δημάρχου κ. Γιάννη Λυμπέρη σε σημείο που… διαλύθηκε άδοξα!

Ο κ. Λυμπέρης επιτέθηκε στον δήμαρχο λέγοντάς του ότι κατάφερε να εξασφαλίσει 7 εκατομμύρια ευρώ για το ΤΕΙ τα οποία στην πορεία… χάθηκαν, επιτέθηκε στους αντιδημάρχους χαρακτηρίζοντάς τους ως ανθρώπους του χιλιάρικου κ.α.

Επικράτησε ένταση, εκρήξεις από κάθε κατεύθυνση και η συνάντηση διαλύθηκε χωρίς, επί της ουσίας, να συζητηθεί κανένα από τα θέματα για τα οποία αγωνιούσαν οι σπουδαστές.

Λίγο αργότερα, όταν η συνάντηση συνεχίστηκε, οι σπουδαστές είπαν: «Πέσαμε στην παγίδα του κ. Λυμπέρη.

Εμείς σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλύτερο να καλέσουμε όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων επειδή ο καθένας εκπροσωπεί το δικό του κομμάτι ψηφοφόρων, άρα θα είχαμε το σύνολο μαζί μας. Δεν περιμέναμε ότι σαν «πολιτικάντης» θα έκανε εδώ την προεκλογική του εκστρατεία. Δεν είχαμε καμία διάθεση ούτε να ακούσουμε αυτά που ακούσαμε, ούτε να μετατραπεί ο αγώνας μας σε προεκλογική συγκέντρωση κανενός».

 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

«Λυπάμαι για λογαριασμό του»

 

Σε ήρεμο κλίμα και αφού οι σπουδαστές είχαν αποχωρήσει από το γραφείο του δημάρχου, ο κ. Χριστοδουλόπουλος απάντησε, με δηλώσεις του, στον κ. Λυμπέρη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Λυμπέρης ήρθε σήμερα εδώ, χρησιμοποιώντας το υβρεολόγιο που συνηθίζει να χρησιμοποιεί, για να επιτεθεί σε εμένα, στους αντιδημάρχους, στους συνεργάτες μου. Προσωπικά όλα όσα είπε, του τα επιστρέφω.

Ήρθε και μας είπε ότι σαν δήμαρχος εξασφάλισε 7 εκατομμύρια ευρώ για το ΤΕΙ. Έχω πει χίλιες φορές ότι αυτή η χρηματοδότηση ήταν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας και δεν αφορά τον δήμο, αλλά το ΤΕΙ της Πάτρας στο σύνολό του. Τα έργα που θα γινόταν θα τα έκανε ή το ίδιο το ΤΕΙ ή κάποιος άλλος πιστοποιημένος φορέας.

Τότε εμείς, με τον πρώην υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη αναζητήσαμε τον τρόπο να μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε εμείς, με την Τεχνική μας Υπηρεσία, τις επεκτάσεις που χρειάζονταν. Καταφέραμε να κάνουμε την προγραμματική σύμβαση, να αλλάξουμε τον κωδικό σε κατασκευή και χρηματοδότηση και προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε εγκεκριμένη μελέτη.

Εδώ και ενάμιση χρόνο περιμέναμε τον κ. Γαβρόγλου να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση, αλλά ο Υπουργός προχώρησε στο επόμενο σχέδιο, των συνενώσεων κ.α. Πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα αυτή η διαδικασία.

Από εκεί και πέρα, ποια επιταγή και ποια χρήματα μας παρέδωσε ο κ. Λυμπέρης; Ντρέπομαι πραγματικά για λογαριασμό του.

Όλα όσα είπε δε για το νοσοκομείο, γιατί δεν τα είπε προχθές στη λαϊκή συνέλευση;

Είπε ότι καταστρέψαμε την πόλη. Εμείς την καταστρέψαμε ή αυτός; Βρήκαμε μια πόλη υπερχρεωμένη… μας άφησε χρέη 10 εκατομμύρια ευρώ. Αντιμετωπίσαμε κατασχέσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ, πληρώσαμε σε δάνεια 3 εκατομμύρια ευρώ. Αύριο έχουμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα μελέτη που είχε παραγγείλει χωρίς να έχει τη χρηματοδότηση. Και θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα