• ΗΛΕΙΑ
  • Κυβέρνηση: Για την κατάσταση στους ΓΟΕΒ φταίνε οι Αγρότες και οι εργαζόμενοι σε αυτούς

Κυβέρνηση: Για την κατάσταση στους ΓΟΕΒ φταίνε οι Αγρότες και οι εργαζόμενοι σε αυτούς

Κυβέρνηση: Για την κατάσταση στους ΓΟΕΒ φταίνε οι Αγρότες και οι εργαζόμενοι σε αυτούς.

Η Κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους ίδιους τους ΓΟΕΒ και τους αγρότες για την κατάσταση  κατάρρευσης που βρίσκονται οι ΓΟΕΒ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Υπ. Γεωργίας, Στ. Αραχωβίτης, στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου για τον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού.  Απαλλάσσοντας τόσο την Κυβέρνηση καθώς όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τις ευθύνες που έχουν. Το ίδιο προκλητική ήταν και η αδιαφορία, ουσιαστικά, του υπουργού για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Απαντώντας ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την κυβερνητική λογική, που αποδέχεται και η περιφέρεια, περί ανταποδοτικότητας και εμπορευματοποίησης του νερού.  Τόνισε ότι χρειάζεται  ένας συνολικότερος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που θα αμφισβητεί την κατεύθυνση της ΕΕ.

 

Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται με ευθύνη της Κυβέρνησης να συντηρηθεί, να αποκατασταθεί  και να επεκταθεί το δίκτυο άρδευσης. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων των ΓΟΕΒ. Να κουρευτούν τα χρέη στους φτωχομεσαίους αγρότες και να παρέχεται δωρεάν το νερό στους αγρότες για τις καλλιέργειές τους.

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτ. Ελλάδας

Επισυνάπτονται τα πρακτικά της συζήτησης και το βίντεο.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ακολουθεί η έκτη με αριθμό 354/12-2-2019 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Εικόνα κατάρρευσης του αρδευτικού δικτύου του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού-Αλφειού».

Παρακαλώ, κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η εικόνα αυτή, βεβαίως, δεν είναι μία φωτογραφία της στιγμής -είναι το διαχρονικό αίτημα των κυβερνήσεων απέναντι στη φτωχομεσαία αγροτιά- ούτε, βεβαίως, αφορά απλά και μόνο έναν συγκεκριμένο ΓΟΕΒ, τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού. Παρεμφερή προβλήματα συναντάμε σχεδόν στο σύνολο των ΓΟΕΒ.

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα στο ΓΟΕΒ  Πηνειού-Αλφειού  στον Νομό Ηλείας; Το πρόβλημα είναι ότι στο αντλιοστάσιο του Επιτάλιου από τις πέντε κεντρικές αντλίες λειτουργεί μόνο η μια, όπως και στο αντλιοστάσιο του Καβουρίου, όπου πάλι λειτουργεί μόνο η μία αντλία, με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος της κατάρρευσης λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους και της ελλιπούς συντήρησής τους.

Οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, βεβαίως, είναι καταστροφικές – δηλαδή της κατάρρευσης του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και των αντλιοστασίων αυτών- τόσο για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις όσο και για την πόλη του Πύργου και τον κίνδυνο πλημμύρας που μπορεί να εκδηλωθεί.

Όμως, συνολικά και τα άλλα αρδευτικά αντλιοστάσια είτε έχουν καμένους κινητήρες, είτε έχουν διαλυμένες αντλίες που χρειάζονται άμεση επισκευή.

Όλο αυτό είναι, βεβαίως, αποτέλεσμα μιας λογικής και μιας φιλοσοφίας ότι το νερό πρέπει να είναι ακριβό για τους αγρότες στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας.

Τα δυσβάσταχτα τέλη για τη χρήση του νερού, που επιβάλλονται στους αγρότες, έχουν ως αποτέλεσμα συνολικά οι ΓΟΕΒ να παραμένουν χωρίς συντήρηση και να τίθεται συνολικά σε κίνδυνο η λειτουργία τους.

Όμως, πέρα από αυτό, τη λειτουργία των ΓΟΕΒ, υπάρχουν και οι σαράντα εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι, κύριε Υπουργέ, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν βασικά ζητήματα διαβίωσης.

Έτσι, λοιπόν, η ερώτηση αφορά τόσο το τι θα κάνει η Κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, για την άμεση συντήρηση του αρδευτικού δικτύου, αλλά και συνολικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι ΤΟΕΒ και οι  ΓΟΕΒ της χώρας με ευθύνη του κράτους, κεντρικά και όχι πετώντας το μπαλάκι στις περιφέρειες.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, ξέρετε καλά ότι από τη δεκαετία του 1960 το θεσμικό πλαίσιο των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων έδινε δυνατότητα αυτοδιοίκησης και αυτοοργάνωσης στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών των Οργανισμών που θα διαχειρίζονται τα νερά τους. Αυτή η Κυβέρνηση σε καμμία περίπτωση δεν θα χειραγωγήσει τις διοικήσεις.

Ωστόσο, επίσης ξέρετε καλά, ότι η ασυδοσία που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, έφερε μια σειρά από προβλήματα. Και ποια ήταν αυτά τα προβλήματα;

Το πρώτο πρόβλημα ήταν ότι πλήρωναν οι μισοί ή ένα μέρος των συνεπών αγροτών και ένα μεγάλο μέρος -χαϊδεύοντάς τους τις πλάτες- δεν πλήρωνε, με αποτέλεσμα τα έσοδα να καταρρέουν, τα δίκτυα να καταρρέουν, οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι και να έχουμε κρίση διοικήσεων. Αυτή ήταν η εικόνα.

Και αυτό δεν στιγματίστηκε την ώρα που θα έπρεπε. Οι μικροπολιτικές, δηλαδή, που ασκήθηκαν στην πλάτη των αγροτών από τις διοικήσεις των Οργανισμών, δεν στιγματίστηκαν από όλο το πολιτικό σύστημα. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του το αγκάλιασε και το έβαλε κάτω από τις φτερούγες του. Και είδαμε στελέχη Οργανισμών να αναδεικνύονται και να εξελίσσονται με αυτές τις πρακτικές.

Από εκεί και πέρα, λόγω της μη σωστής διαχείρισης και της μη εποπτείας, έχουμε φαινόμενα όπως αυτά που περιγράψατε ακριβώς.

Τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση; Άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο. Μεταβίβασε με τον ν. 4456/2017 την αρμοδιότητα εποπτείας από τους δήμους -που ήταν εκτροφείο μέχρι τότε όλων αυτών των φαινομένων- στις περιφέρειες, με την προοπτική να δημιουργηθούν γραφεία -έτσι ονομάστηκαν τώρα οι παλιές υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων- για να υπάρχει επιστημονική στήριξη όλων αυτών των μεγάλων έργων. Αυτά είναι μεγάλα έργα για να μπορεί να τα διαχειριστεί ένας μικρός οργανισμός χωρίς επιστημονική στήριξη.

Το 2018 με τον ν. 4546 ρυθμίστηκαν θέματα σχετικά με τη σύνθεση των συμβουλίων των Οργανισμών και για την αναπροσαρμογή του τρόπου είσπραξης των οφειλών, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Οργανισμοί να έχουν ένα κομμάτι πόρων,  να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και να συγχρηματοδοτήσουν απαραίτητα έργα, γιατί τα δίκτυα είτε κατέρρεαν είτε ήταν απαρχαιωμένα είτε πλέον χρειάζονταν επέκταση. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες, έχουν αλλάξει οι καλλιέργειες, έχουν αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες. Δεν μπορούν να λειτουργούν οι Οργανισμοί με μία λογική της δεκαετίας του 1960.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Τα υπόλοιπα θα τα αναφέρω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε πολύ σωστά ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο μιας τοπικής κοινωνίας, αλλά θέλει συνολικότερη αντιμετώπιση.

Από αυτή την άποψη, όμως, και εσείς ως Κυβέρνηση επιμένετε σε μια λογική η οποία έχει οδηγήσει στην κατάρρευση και στην αποτυχία. Ποια είναι αυτή η λογική; Είναι η λογική της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι αυτοδιοίκησης. Είναι ανταποδοτικότητας. Αν θες νερό, πρέπει να πληρώσεις, για να μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες. Άρα, επί της ουσίας είναι η λογική της εμπορευματοποίησης του νερού.  Αυτό είναι εκείνο το οποίο επιβάλατε.

Εμείς λέμε ότι αυτή η λογική της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης του νερού, είναι αυτή η οποία έχει οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων. Και δεν θα υπάρξει αντίστροφη πορεία. Και από αυτή την άποψη, λέμε ότι είναι μια εχθρική πολιτική, γιατί ακριβώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους αγρότες και ιδιαίτερα στη φτωχομεσαία αγροτιά για να μπορέσει να καλλιεργήσει τα χωράφια της, πέρα από τη θηλιά που τους βάζει να πληρώσουν για το νερό, τη στιγμή που έχουν να πληρώσουν για τους φόρους, για την ασφάλισή τους και τα συνολικότερα προβλήματα με την πώληση της αγροτικής παραγωγής την οποία έχουν.

Άρα, έχουν συσσωρευτεί τεράστια χρέη στους αγρότες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Και τώρα πετιέται το μπαλάκι στις περιφέρειες, που και αυτές, βεβαίως, έχουν ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει. Δεν πρόκειται, όμως, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, γιατί πάντοτε σε αυτή τη λογική θα πατούν: «Βρείτε έσοδα, για να μπορέσετε να τα συντηρήσετε».

Δεν είναι, όμως, έτσι το ζήτημα, κύριε Υπουργέ, από τη στιγμή που  πρόκειται για ένα συνολικότερο ζήτημα που αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο σύνολό του, όταν σχεδόν το 80% των υδάτινων πόρων καταστρέφεται, χάνεται και δεν αξιοποιείται στη χώρα μας, με βάση μελέτη του ΤΕΕ.

Άρα, χρειάζεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός και για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας και για τους υδάτινους πόρους που θα καταναλωθούν για την άρδευση και την καλλιέργεια της αγροτικής παραγωγής, την ανάπτυξή της.

Τέτοιο, όμως, πράγμα δεν γίνεται, δεν μπορεί να το κάνει η περιφέρεια, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Όμως, η Κυβέρνηση, όχι μόνο η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες, δεν αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα με αυτόν τον τρόπο.

Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; Λέμε ότι, βεβαίως, πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας, των δεδουλευμένων τους. Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα και η Κυβέρνηση να πετάει το μπαλάκι στην περιφέρεια και η περιφέρεια να λέει «δεν έχω τους αντίστοιχους πόρους» για να πληρώσει τους εργαζόμενους. Ένα ζήτημα είναι αυτό.

Δεύτερο ζήτημα είναι ότι εδώ πέρα χρειάζεται άμεση παρέμβαση, με ευθύνη του κράτους, για να συντηρηθούν αυτά τα δίκτυα, να αποκατασταθούν οι τεράστιες ζημιές οι οποίες υπάρχουν. Δεν λέμε να επεκταθούν τα δίκτυα σε επόμενη φάση, που πρέπει να γίνει η επέκταση σε επόμενη φάση. Και αυτό πρέπει να γίνει με μία γενναία κρατική χρηματοδότηση, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που δεν πάνε, όμως, προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν είναι επιλέξιμα.

Και, βεβαίως, το θέμα είναι να υπάρχει φθηνό νερό. Και φθηνό νερό σημαίνει ότι πρέπει να «κουρευτούν» τα χρέη τα οποία έχουν οι αγρότες στους ΤΟΕΒ και στους ΓΟΕΒ.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, έχετε και πάλι τον λόγο για τρία λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.

Να ξεκαθαρίσουμε, κύριε συνάδελφε, ότι το νερό αποτελεί έναν πόρο ο οποίος είναι δημόσιο αγαθό. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Από αυτή την Κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτο!

Επίσης, το στοιχείο που πρέπει να υπάρχει στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων είναι το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης από τη μία, όσον αφορά τους αγρότες δύο ή πολλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο Οργανισμό, αλλά και το στοιχείο της αυτοδιαχείρισης.

Οι αγρότες, οι παραγωγοί, οι πραγματικοί παραγωγοί μαζί με τους επιστήμονες έχουν την ευθύνη -και πρέπει να έχουν την ευθύνη- διαχείρισης όλου αυτού του αγαθού -του πόρου- το οποίο αφορά την περιοχή τους, αφορά την παραγωγή τους, αφορά το κόστος παραγωγής τους, αφορά την επιβίωσή τους στο τέλος-τέλος.

Και είναι στενόχωρο και αποδεικνύει το μέγεθος όλων αυτών που σας λέω, το ότι έχουμε τέτοια προβλήματα σε μία περιοχή με τον Πηνειό και τον Αλφειό, όπου το νερό είναι η πιο άφθονη πρώτη ύλη, το πιο άφθονο αγαθό. Δεν είναι σε μια περιοχή ξηροθερμική, όπου δεν υπάρχει νερό, όπου αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. Σε μια περιοχή με επάρκεια, με τόσο μεγάλη επάρκεια παρουσιάζονται όλες οι παθογένειες.

Και ξέρετε καλά ότι στον συγκεκριμένο ΓΟΕΒ υπήρχε κρίση διοίκησης -γιατί;- γιατί όταν ανέλαβε η καινούργια διοίκηση, βρήκε όλες τις παθογένειες συσσωρευμένες, βρήκε τεράστιες οφειλές, βρήκε κατεστραμμένα δίκτυα -αυτά που περιγράψατε στην αρχή της ερώτησής σας- βρήκε οφειλές σε εργαζόμενους και οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Αναφορικά με την αναγκαιότητα, όμως, άμεσης αποκατάστασης και των βλαβών -γιατί είναι και το στραγγιστικό που είναι μεγάλο πρόβλημα στον συγκεκριμένο ΓΟΕΒ- έχει ζητηθεί να υποβληθεί συγκεκριμένη, πλήρης και επαρκώς τεκμηριωμένη μελέτη και στοιχεία για τις απαιτούμενες εργασίες και το κόστος αυτών, έτσι ώστε να βρεθεί ο τρόπος να χρηματοδοτηθεί. Αυτό, λόγω όλων των παθογενειών που περιγράψατε, δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό. Δεν έχουμε μια επίσημη καταγραφή από τον ΓΟΕΒ, για να ξέρουμε τι χρειάζεται, πόσο στοιχίζει αυτό, για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να το εντάξουμε σε χρηματοδότηση.

Άρα, δεν είναι το πρόβλημα των χρημάτων στην προκειμένη περίπτωση και ποιος θα το χρηματοδοτήσει, αλλά η λειτουργία αυτή καθ’ εαυτή. Και αν δεν το λύσουμε αυτό το ζήτημα, δεν έχει νόημα να συζητάμε για οτιδήποτε άλλο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δεδουλευμένα, κύριε Υπουργέ;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι μέσα στις οφειλές προφανώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ πολύ.

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Κυβέρνηση: Για την κατάσταση στους ΓΟΕΒ φταίνε οι Αγρότες και οι εργαζόμενοι σε αυτούς

Κυβέρνηση: Για την κατάσταση στους ΓΟΕΒ φταίνε οι Αγρότες και οι εργαζόμενοι σε αυτούς

Κυβέρνηση: Για την κατάσταση στους ΓΟΕΒ φταίνε οι Αγρότες και οι εργαζόμενοι σε αυτούς.

Η Κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους ίδιους τους ΓΟΕΒ και τους αγρότες για την κατάσταση  κατάρρευσης που βρίσκονται οι ΓΟΕΒ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Υπ. Γεωργίας, Στ. Αραχωβίτης, στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου για τον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού.  Απαλλάσσοντας τόσο την Κυβέρνηση καθώς όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τις ευθύνες που έχουν. Το ίδιο προκλητική ήταν και η αδιαφορία, ουσιαστικά, του υπουργού για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Απαντώντας ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την κυβερνητική λογική, που αποδέχεται και η περιφέρεια, περί ανταποδοτικότητας και εμπορευματοποίησης του νερού.  Τόνισε ότι χρειάζεται  ένας συνολικότερος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που θα αμφισβητεί την κατεύθυνση της ΕΕ.

 

Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται με ευθύνη της Κυβέρνησης να συντηρηθεί, να αποκατασταθεί  και να επεκταθεί το δίκτυο άρδευσης. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων των ΓΟΕΒ. Να κουρευτούν τα χρέη στους φτωχομεσαίους αγρότες και να παρέχεται δωρεάν το νερό στους αγρότες για τις καλλιέργειές τους.

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτ. Ελλάδας

Επισυνάπτονται τα πρακτικά της συζήτησης και το βίντεο.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ακολουθεί η έκτη με αριθμό 354/12-2-2019 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Εικόνα κατάρρευσης του αρδευτικού δικτύου του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού-Αλφειού».

Παρακαλώ, κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η εικόνα αυτή, βεβαίως, δεν είναι μία φωτογραφία της στιγμής -είναι το διαχρονικό αίτημα των κυβερνήσεων απέναντι στη φτωχομεσαία αγροτιά- ούτε, βεβαίως, αφορά απλά και μόνο έναν συγκεκριμένο ΓΟΕΒ, τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού. Παρεμφερή προβλήματα συναντάμε σχεδόν στο σύνολο των ΓΟΕΒ.

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα στο ΓΟΕΒ  Πηνειού-Αλφειού  στον Νομό Ηλείας; Το πρόβλημα είναι ότι στο αντλιοστάσιο του Επιτάλιου από τις πέντε κεντρικές αντλίες λειτουργεί μόνο η μια, όπως και στο αντλιοστάσιο του Καβουρίου, όπου πάλι λειτουργεί μόνο η μία αντλία, με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος της κατάρρευσης λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους και της ελλιπούς συντήρησής τους.

Οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, βεβαίως, είναι καταστροφικές – δηλαδή της κατάρρευσης του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και των αντλιοστασίων αυτών- τόσο για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις όσο και για την πόλη του Πύργου και τον κίνδυνο πλημμύρας που μπορεί να εκδηλωθεί.

Όμως, συνολικά και τα άλλα αρδευτικά αντλιοστάσια είτε έχουν καμένους κινητήρες, είτε έχουν διαλυμένες αντλίες που χρειάζονται άμεση επισκευή.

Όλο αυτό είναι, βεβαίως, αποτέλεσμα μιας λογικής και μιας φιλοσοφίας ότι το νερό πρέπει να είναι ακριβό για τους αγρότες στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας.

Τα δυσβάσταχτα τέλη για τη χρήση του νερού, που επιβάλλονται στους αγρότες, έχουν ως αποτέλεσμα συνολικά οι ΓΟΕΒ να παραμένουν χωρίς συντήρηση και να τίθεται συνολικά σε κίνδυνο η λειτουργία τους.

Όμως, πέρα από αυτό, τη λειτουργία των ΓΟΕΒ, υπάρχουν και οι σαράντα εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι, κύριε Υπουργέ, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν βασικά ζητήματα διαβίωσης.

Έτσι, λοιπόν, η ερώτηση αφορά τόσο το τι θα κάνει η Κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, για την άμεση συντήρηση του αρδευτικού δικτύου, αλλά και συνολικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι ΤΟΕΒ και οι  ΓΟΕΒ της χώρας με ευθύνη του κράτους, κεντρικά και όχι πετώντας το μπαλάκι στις περιφέρειες.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, ξέρετε καλά ότι από τη δεκαετία του 1960 το θεσμικό πλαίσιο των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων έδινε δυνατότητα αυτοδιοίκησης και αυτοοργάνωσης στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών των Οργανισμών που θα διαχειρίζονται τα νερά τους. Αυτή η Κυβέρνηση σε καμμία περίπτωση δεν θα χειραγωγήσει τις διοικήσεις.

Ωστόσο, επίσης ξέρετε καλά, ότι η ασυδοσία που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, έφερε μια σειρά από προβλήματα. Και ποια ήταν αυτά τα προβλήματα;

Το πρώτο πρόβλημα ήταν ότι πλήρωναν οι μισοί ή ένα μέρος των συνεπών αγροτών και ένα μεγάλο μέρος -χαϊδεύοντάς τους τις πλάτες- δεν πλήρωνε, με αποτέλεσμα τα έσοδα να καταρρέουν, τα δίκτυα να καταρρέουν, οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι και να έχουμε κρίση διοικήσεων. Αυτή ήταν η εικόνα.

Και αυτό δεν στιγματίστηκε την ώρα που θα έπρεπε. Οι μικροπολιτικές, δηλαδή, που ασκήθηκαν στην πλάτη των αγροτών από τις διοικήσεις των Οργανισμών, δεν στιγματίστηκαν από όλο το πολιτικό σύστημα. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του το αγκάλιασε και το έβαλε κάτω από τις φτερούγες του. Και είδαμε στελέχη Οργανισμών να αναδεικνύονται και να εξελίσσονται με αυτές τις πρακτικές.

Από εκεί και πέρα, λόγω της μη σωστής διαχείρισης και της μη εποπτείας, έχουμε φαινόμενα όπως αυτά που περιγράψατε ακριβώς.

Τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση; Άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο. Μεταβίβασε με τον ν. 4456/2017 την αρμοδιότητα εποπτείας από τους δήμους -που ήταν εκτροφείο μέχρι τότε όλων αυτών των φαινομένων- στις περιφέρειες, με την προοπτική να δημιουργηθούν γραφεία -έτσι ονομάστηκαν τώρα οι παλιές υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων- για να υπάρχει επιστημονική στήριξη όλων αυτών των μεγάλων έργων. Αυτά είναι μεγάλα έργα για να μπορεί να τα διαχειριστεί ένας μικρός οργανισμός χωρίς επιστημονική στήριξη.

Το 2018 με τον ν. 4546 ρυθμίστηκαν θέματα σχετικά με τη σύνθεση των συμβουλίων των Οργανισμών και για την αναπροσαρμογή του τρόπου είσπραξης των οφειλών, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Οργανισμοί να έχουν ένα κομμάτι πόρων,  να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και να συγχρηματοδοτήσουν απαραίτητα έργα, γιατί τα δίκτυα είτε κατέρρεαν είτε ήταν απαρχαιωμένα είτε πλέον χρειάζονταν επέκταση. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες, έχουν αλλάξει οι καλλιέργειες, έχουν αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες. Δεν μπορούν να λειτουργούν οι Οργανισμοί με μία λογική της δεκαετίας του 1960.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Τα υπόλοιπα θα τα αναφέρω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε πολύ σωστά ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο μιας τοπικής κοινωνίας, αλλά θέλει συνολικότερη αντιμετώπιση.

Από αυτή την άποψη, όμως, και εσείς ως Κυβέρνηση επιμένετε σε μια λογική η οποία έχει οδηγήσει στην κατάρρευση και στην αποτυχία. Ποια είναι αυτή η λογική; Είναι η λογική της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι αυτοδιοίκησης. Είναι ανταποδοτικότητας. Αν θες νερό, πρέπει να πληρώσεις, για να μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες. Άρα, επί της ουσίας είναι η λογική της εμπορευματοποίησης του νερού.  Αυτό είναι εκείνο το οποίο επιβάλατε.

Εμείς λέμε ότι αυτή η λογική της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης του νερού, είναι αυτή η οποία έχει οδηγήσει σε αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων. Και δεν θα υπάρξει αντίστροφη πορεία. Και από αυτή την άποψη, λέμε ότι είναι μια εχθρική πολιτική, γιατί ακριβώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους αγρότες και ιδιαίτερα στη φτωχομεσαία αγροτιά για να μπορέσει να καλλιεργήσει τα χωράφια της, πέρα από τη θηλιά που τους βάζει να πληρώσουν για το νερό, τη στιγμή που έχουν να πληρώσουν για τους φόρους, για την ασφάλισή τους και τα συνολικότερα προβλήματα με την πώληση της αγροτικής παραγωγής την οποία έχουν.

Άρα, έχουν συσσωρευτεί τεράστια χρέη στους αγρότες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Και τώρα πετιέται το μπαλάκι στις περιφέρειες, που και αυτές, βεβαίως, έχουν ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει. Δεν πρόκειται, όμως, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, γιατί πάντοτε σε αυτή τη λογική θα πατούν: «Βρείτε έσοδα, για να μπορέσετε να τα συντηρήσετε».

Δεν είναι, όμως, έτσι το ζήτημα, κύριε Υπουργέ, από τη στιγμή που  πρόκειται για ένα συνολικότερο ζήτημα που αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο σύνολό του, όταν σχεδόν το 80% των υδάτινων πόρων καταστρέφεται, χάνεται και δεν αξιοποιείται στη χώρα μας, με βάση μελέτη του ΤΕΕ.

Άρα, χρειάζεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός και για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας και για τους υδάτινους πόρους που θα καταναλωθούν για την άρδευση και την καλλιέργεια της αγροτικής παραγωγής, την ανάπτυξή της.

Τέτοιο, όμως, πράγμα δεν γίνεται, δεν μπορεί να το κάνει η περιφέρεια, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Όμως, η Κυβέρνηση, όχι μόνο η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες, δεν αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα με αυτόν τον τρόπο.

Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; Λέμε ότι, βεβαίως, πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας, των δεδουλευμένων τους. Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα και η Κυβέρνηση να πετάει το μπαλάκι στην περιφέρεια και η περιφέρεια να λέει «δεν έχω τους αντίστοιχους πόρους» για να πληρώσει τους εργαζόμενους. Ένα ζήτημα είναι αυτό.

Δεύτερο ζήτημα είναι ότι εδώ πέρα χρειάζεται άμεση παρέμβαση, με ευθύνη του κράτους, για να συντηρηθούν αυτά τα δίκτυα, να αποκατασταθούν οι τεράστιες ζημιές οι οποίες υπάρχουν. Δεν λέμε να επεκταθούν τα δίκτυα σε επόμενη φάση, που πρέπει να γίνει η επέκταση σε επόμενη φάση. Και αυτό πρέπει να γίνει με μία γενναία κρατική χρηματοδότηση, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που δεν πάνε, όμως, προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν είναι επιλέξιμα.

Και, βεβαίως, το θέμα είναι να υπάρχει φθηνό νερό. Και φθηνό νερό σημαίνει ότι πρέπει να «κουρευτούν» τα χρέη τα οποία έχουν οι αγρότες στους ΤΟΕΒ και στους ΓΟΕΒ.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, έχετε και πάλι τον λόγο για τρία λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):  Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.

Να ξεκαθαρίσουμε, κύριε συνάδελφε, ότι το νερό αποτελεί έναν πόρο ο οποίος είναι δημόσιο αγαθό. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Από αυτή την Κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτο!

Επίσης, το στοιχείο που πρέπει να υπάρχει στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων είναι το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης από τη μία, όσον αφορά τους αγρότες δύο ή πολλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο Οργανισμό, αλλά και το στοιχείο της αυτοδιαχείρισης.

Οι αγρότες, οι παραγωγοί, οι πραγματικοί παραγωγοί μαζί με τους επιστήμονες έχουν την ευθύνη -και πρέπει να έχουν την ευθύνη- διαχείρισης όλου αυτού του αγαθού -του πόρου- το οποίο αφορά την περιοχή τους, αφορά την παραγωγή τους, αφορά το κόστος παραγωγής τους, αφορά την επιβίωσή τους στο τέλος-τέλος.

Και είναι στενόχωρο και αποδεικνύει το μέγεθος όλων αυτών που σας λέω, το ότι έχουμε τέτοια προβλήματα σε μία περιοχή με τον Πηνειό και τον Αλφειό, όπου το νερό είναι η πιο άφθονη πρώτη ύλη, το πιο άφθονο αγαθό. Δεν είναι σε μια περιοχή ξηροθερμική, όπου δεν υπάρχει νερό, όπου αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. Σε μια περιοχή με επάρκεια, με τόσο μεγάλη επάρκεια παρουσιάζονται όλες οι παθογένειες.

Και ξέρετε καλά ότι στον συγκεκριμένο ΓΟΕΒ υπήρχε κρίση διοίκησης -γιατί;- γιατί όταν ανέλαβε η καινούργια διοίκηση, βρήκε όλες τις παθογένειες συσσωρευμένες, βρήκε τεράστιες οφειλές, βρήκε κατεστραμμένα δίκτυα -αυτά που περιγράψατε στην αρχή της ερώτησής σας- βρήκε οφειλές σε εργαζόμενους και οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Αναφορικά με την αναγκαιότητα, όμως, άμεσης αποκατάστασης και των βλαβών -γιατί είναι και το στραγγιστικό που είναι μεγάλο πρόβλημα στον συγκεκριμένο ΓΟΕΒ- έχει ζητηθεί να υποβληθεί συγκεκριμένη, πλήρης και επαρκώς τεκμηριωμένη μελέτη και στοιχεία για τις απαιτούμενες εργασίες και το κόστος αυτών, έτσι ώστε να βρεθεί ο τρόπος να χρηματοδοτηθεί. Αυτό, λόγω όλων των παθογενειών που περιγράψατε, δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό. Δεν έχουμε μια επίσημη καταγραφή από τον ΓΟΕΒ, για να ξέρουμε τι χρειάζεται, πόσο στοιχίζει αυτό, για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να το εντάξουμε σε χρηματοδότηση.

Άρα, δεν είναι το πρόβλημα των χρημάτων στην προκειμένη περίπτωση και ποιος θα το χρηματοδοτήσει, αλλά η λειτουργία αυτή καθ’ εαυτή. Και αν δεν το λύσουμε αυτό το ζήτημα, δεν έχει νόημα να συζητάμε για οτιδήποτε άλλο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δεδουλευμένα, κύριε Υπουργέ;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι μέσα στις οφειλές προφανώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ πολύ.

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων