• ΗΛΕΙΑ
  • Μετατρέπεται ο Δήμος Ήλιδας σε κέντρο πολιτισμού

Μετατρέπεται ο Δήμος Ήλιδας σε κέντρο πολιτισμού

ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΩΝ, ΣΕ ΜΙΑ ΝΟΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Νέα πνοή στις πολιτιστικές υποδομές του Δήμου Ήλιδας έρχεται να δώσει ο σχεδιασμός των νέων υποδομών και η διασύνδεσή τους, σε μία νέα νοητή πολιτιστική διαδρομή.

Μέσω αυτού, ο Δήμος Ήλιδας αποκτά ένα νέο τοπόσημο μέσω της δημιουργίας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, στο πλαίσιο του οποίου αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές και δημιουργούνται νέες, καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού.

Πλέον, οι δομές που θα περιλαμβάνονται στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι οι εξής:

  • Πολυχώρος Πολιτισμού Ήλιδας (υφίσταται)
  • Μόνιμη Συλλογή «Μπελογιάννη» (υφίσταται και αναβαθμίζεται)
  • Μουσείο Ραδιοφώνου (υφίσταται)
  • Κτίριο Τατάνη (υφίσταται και αναβαθμίζεται)
  • Λαογραφικό Μουσείο
  • Θερινός Κινηματογράφος
  • Πολιτιστικό Κέντρο Αμαλιάδας
  • Έκθεση / Εργαστήρι Λαϊκής Φιγούρας

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ

Η μαγιά βρέθηκε πριν από αρκετά χρόνια με τη εξαιρετικά πετυχημένη μεταμόρφωση του παλιού Παγοποιείου σε αίθουσες κινηματογράφου, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Το πολύ σημαντικό βήμα έγινε με την ανέγερση και λειτουργία του Πολυχώρου Πολιτισμού Ήλιδας, ενώ τα επόμενα βήματα για δημιουργία νέων βασικών υποδομών είναι η ανακατασκευή του θερινού κινηματογράφου και η πλήρης αναμόρφωση του νέου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ.

Αυτό θα είναι το νέο πολιτιστικό «τετράγωνο» της Αμαλιάδας με υφιστάμενους και νέους χώρους πολιτισμού

 

Πολυχώρος Πολιτισμού Ήλιδας

Το στολίδι της Αμαλιάδας αλλά και όλης της Ηλείας είναι αδιαμφισβήτητα ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ήλιδας. Το έργο εντάχθηκε και δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Κώστα Τζαβάρα μέσω της ΕΕΤΑΑ, όμως κατασκευάστηκε από την παρούσα δημοτική αρχή.

Όταν αναλάβαμε δεν υπήρχε ούτε η βασική θεμελίωση. Ακόμα κι ένα χρόνο αργότερα ήταν ακόμα στα υπόγεια, όπως φαίνεται από την φωτογραφία του Google Earth της 5/5/2015.

Η άποψη του Πολυχώρου λίγους μήνες πριν αναλάβει Δημοτική αρχή, με το έργο να βρίσκεται μόλις στη θεμελίωση

 

Η κατάσταση περιπλέκονταν από την παράτυπη ανάθεση της μελέτης που δεν επέτρεπε να πληρωθεί ο μελετητής και να αντιμετωπιστούν οι πολλές ελλείψεις και αστοχίες. Αντίθετα με άλλους, δεν τα παρατήσαμε. Βρήκαμε τρόπους και βάλαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το ταμείο του Δήμου και έτσι το ολοκληρώσαμε.

Ο Πολυχώρος σήμερα μετά την ολοκλήρωση του έργου

 

Αφού καταφέραμε να το παραδώσουμε πλήρως εξοπλισμένο, τελέστηκαν τα επίσημα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, στις 21/9/2018 με την ταυτόχρονη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας, για πρώτη φορά στην περιοχή παρουσία κατόχων νόμπελ.

ΤΑ εγκαίνια του Πολυχώρου παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 2018

 

Από τότε έως σήμερα ο Πολυχώρος έχει μετατραπεί σε «φάρο πολιτισμού» με μεγάλο πλήθος εκδηλώσεων όλου του φάσματος των τεχνών. Αγκάθι παραμένει το μεγάλο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί ότι η εγκατάσταση δεν μπορεί να έχει έσοδα κατά τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας!

Δεν τελειώσαμε ακόμα. Συνεργαστήκαμε με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και την κατάλληλη διαμόρφωση σε μια σύγχρονη πινακοθήκη και γλυπτοθήκη. Δυστυχώς, όπως μας επεσήμαναν, ο χώρος δεν κρίνεται κατάλληλος και απαιτεί σοβαρές μετατροπές και βελτιώσεις, ώστε να καλύπτει τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για λειτουργία ως πινακοθήκη και γλυπτοθήκη. Θα το αντιμετωπίσουμε κι αυτό.

Θερινός Κινηματογράφος

Ο εγκαταλελειμμένος θερινός κινηματογράφος «Ολύμπια» δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό Αμαλιάδας αποτελεί ιστορική, αισθητική και λειτουργική πληγή για την πόλη.

Του ξαναδίνουμε ζωή και αναβαθμίζουμε την περιοχή με έναν ποιοτικό θερινό χώρο εκδηλώσεων, προβολών, παραστάσεων, ομιλιών αλλά και χώρο συνάντησης και ψυχαγωγίας.

Η ανακατασκευή του εντάχθηκε ήδη στο έργο: «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Αμαλιάδας» (Open Mall).

Η μακέτα του νέου ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που θα αποτελέσει το νέο καλοκαιρινό κύτταρο πολιτισμού, στο κέντρο της Αμαλιάδας

 

Πολιτιστικό Κέντρο Ήλιδας

Το Κέντρο Πολιτισμού ολοκληρώνεται με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ήλιδας.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες σε μια νέα δομή όπου θα έχουν τις κατάλληλες υποδομές και θα μπορούν να αλληλεπιδρούν προάγοντας την πολιτιστική παιδεία και παραγωγή.

Το Πολιτιστικό Κέντρο θα στεγαστεί στην παλιά αποθήκη (ΤΕΙ), δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό και διαγώνια από τον Πολυχώρο Πολιτισμού. Η μελέτη ολοκληρώνεται και θα υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης.

Στο ισόγειο θα εγκατασταθεί το Λαογραφικό Μουσείο, η Έκθεση /Εργαστήρι Λαϊκής Φιγούρας και θα υπάρχει μια Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων / Εναλλακτική Σκηνή 400 τ.μ.. Στον όροφο θα εγκατασταθούν το ωδείο, τα χορευτικά, τα εικαστικά, τα θεατρικά, η χορωδία, η φιλαρμονική, ενώ θα υπάρχει αίθουσα εκπαίδευσης /σεμιναρίων και γραφεία.

Το σχέδιο του νέου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ που θα στεγάσει το σύνολο των δομών πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας και θα αποτελεί τη «φυσική έδρα» των τεχνών

 

Μόνιμη Συλλογή «Μουσείο Νίκου Μπελογιάννη»

Πρόκειται για ένα έργο που έβαλε την Αμαλιάδα στον πανελλήνιο χάρτη, συγκεντρώνοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς. Ένας χώρος που με την ανακατασκευή και του ισογείου, θα γίνει κέντρο πληροφόρησης, εκπαίδευσης και έρευνας.

Το έργο συνολικά και ειδικά η δημιουργία του Μουσείου ταλαιπωρήθηκαν για δεκαετίες. Το υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τη «Βουλή των Ελλήνων» και εγκαινιάστηκε την Άνοιξη του 2017 από τον Πρωθυπουργό της χώρας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής,  σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου και προέδρων κομμάτων.

Από τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, την Άνοιξη του 2017, παρουσία του Πρωθυπουργού

 

Συνεχίζοντας τη συνεργασία με τη «Βουλή των Ελλήνων», ολοκληρώσαμε τη μελέτη και προχωράμε στη διαμόρφωση του ισογείου χώρου για τη φιλοξενία παρουσιάσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και πληροφόρησης.

Μουσείο Ραδιοφώνου

Σε συνεργασία με τον κ. Σπύρο Μπεράτη, πρώην Δήμαρχο και ιδρυτή του ιστορικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας τη δεκαετία του 50΄, αλλά και την καθοριστική συνδρομή του κ. Σπύρου Τζουλέκη, αναπτύξαμε το Μουσείο Ραδιοφώνου στο κτίριο του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Βασισμένο στο πλούσιο αρχειακό υλικό που συλλέγει εδώ και πολλές δεκαετίες ο κύριος Μπεράτης, στο μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ μέσω του αρχειακού υλικού ξετυλίγεται η μεγάλη και μακρά ιστορία του ΡΣΑ.

Ήδη, η ομορφιά του χώρου προσέλκυσε και την πρώτη μεγάλη δωρεά για την ολοκλήρωσή του, από την πρόεδρο του Σωματείου Καλλιπάτειρα κα Κατερίνα Παναγοπούλου, σύζυγο του αειμνήστου Περικλή Παναγόπουλου, πρωτοπόρου της Ελληνικής Ναυτιλίας.

 

Κτίριο Τατάνη

Δώσαμε ζωή στο κτίριο Τατάνη, κυρίως με την μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Πολλές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες και εκθέσεις βρήκαν το χώρο τους, φιλοξενούμενες στον κήπο του.

Σημαντική και η ανάδειξή του ως σημείου αναφοράς των ομογενών με την ετήσια διοργάνωση του «Πανηλειακού Ανταμώματος» το τελευταίο δεκαήμερο κάθε Ιουλίου, που προωθεί την επανασύνδεση των ομογενών με την πατρίδα και αναγνωρίζει την προσφορά τους στον τόπο.

Βέβαια, υπολείπονται ακόμα βήματα προκειμένου να μετατραπούν οι χώροι του στο Μουσείο Ομογενειακού Τύπου για το οποίο προορίζεται, όμως οι επαφές και οι πρώτες συναντήσεις έχουν γίνει, με θετικά αποτελέσματα.

Άποψη της ιστορικής οικίας ΤΑΤΑΝΗ

 

Το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ –μετά την ολοκλήρωσή του– θα αποτελεί μία ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση, η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών.

Επιπλέον, θα αποτελεί και μία νοητή πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα είναι από μόνη της μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση για την πόλη της Αμαλιάδας.

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Μετατρέπεται ο Δήμος Ήλιδας σε κέντρο πολιτισμού

Μετατρέπεται ο Δήμος Ήλιδας σε κέντρο πολιτισμού

ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΩΝ, ΣΕ ΜΙΑ ΝΟΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Νέα πνοή στις πολιτιστικές υποδομές του Δήμου Ήλιδας έρχεται να δώσει ο σχεδιασμός των νέων υποδομών και η διασύνδεσή τους, σε μία νέα νοητή πολιτιστική διαδρομή.

Μέσω αυτού, ο Δήμος Ήλιδας αποκτά ένα νέο τοπόσημο μέσω της δημιουργίας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, στο πλαίσιο του οποίου αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές και δημιουργούνται νέες, καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού.

Πλέον, οι δομές που θα περιλαμβάνονται στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ είναι οι εξής:

  • Πολυχώρος Πολιτισμού Ήλιδας (υφίσταται)
  • Μόνιμη Συλλογή «Μπελογιάννη» (υφίσταται και αναβαθμίζεται)
  • Μουσείο Ραδιοφώνου (υφίσταται)
  • Κτίριο Τατάνη (υφίσταται και αναβαθμίζεται)
  • Λαογραφικό Μουσείο
  • Θερινός Κινηματογράφος
  • Πολιτιστικό Κέντρο Αμαλιάδας
  • Έκθεση / Εργαστήρι Λαϊκής Φιγούρας

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ

Η μαγιά βρέθηκε πριν από αρκετά χρόνια με τη εξαιρετικά πετυχημένη μεταμόρφωση του παλιού Παγοποιείου σε αίθουσες κινηματογράφου, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Το πολύ σημαντικό βήμα έγινε με την ανέγερση και λειτουργία του Πολυχώρου Πολιτισμού Ήλιδας, ενώ τα επόμενα βήματα για δημιουργία νέων βασικών υποδομών είναι η ανακατασκευή του θερινού κινηματογράφου και η πλήρης αναμόρφωση του νέου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ.

Αυτό θα είναι το νέο πολιτιστικό «τετράγωνο» της Αμαλιάδας με υφιστάμενους και νέους χώρους πολιτισμού

 

Πολυχώρος Πολιτισμού Ήλιδας

Το στολίδι της Αμαλιάδας αλλά και όλης της Ηλείας είναι αδιαμφισβήτητα ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ήλιδας. Το έργο εντάχθηκε και δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Κώστα Τζαβάρα μέσω της ΕΕΤΑΑ, όμως κατασκευάστηκε από την παρούσα δημοτική αρχή.

Όταν αναλάβαμε δεν υπήρχε ούτε η βασική θεμελίωση. Ακόμα κι ένα χρόνο αργότερα ήταν ακόμα στα υπόγεια, όπως φαίνεται από την φωτογραφία του Google Earth της 5/5/2015.

Η άποψη του Πολυχώρου λίγους μήνες πριν αναλάβει Δημοτική αρχή, με το έργο να βρίσκεται μόλις στη θεμελίωση

 

Η κατάσταση περιπλέκονταν από την παράτυπη ανάθεση της μελέτης που δεν επέτρεπε να πληρωθεί ο μελετητής και να αντιμετωπιστούν οι πολλές ελλείψεις και αστοχίες. Αντίθετα με άλλους, δεν τα παρατήσαμε. Βρήκαμε τρόπους και βάλαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το ταμείο του Δήμου και έτσι το ολοκληρώσαμε.

Ο Πολυχώρος σήμερα μετά την ολοκλήρωση του έργου

 

Αφού καταφέραμε να το παραδώσουμε πλήρως εξοπλισμένο, τελέστηκαν τα επίσημα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, στις 21/9/2018 με την ταυτόχρονη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας, για πρώτη φορά στην περιοχή παρουσία κατόχων νόμπελ.

ΤΑ εγκαίνια του Πολυχώρου παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 2018

 

Από τότε έως σήμερα ο Πολυχώρος έχει μετατραπεί σε «φάρο πολιτισμού» με μεγάλο πλήθος εκδηλώσεων όλου του φάσματος των τεχνών. Αγκάθι παραμένει το μεγάλο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί ότι η εγκατάσταση δεν μπορεί να έχει έσοδα κατά τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας!

Δεν τελειώσαμε ακόμα. Συνεργαστήκαμε με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και την κατάλληλη διαμόρφωση σε μια σύγχρονη πινακοθήκη και γλυπτοθήκη. Δυστυχώς, όπως μας επεσήμαναν, ο χώρος δεν κρίνεται κατάλληλος και απαιτεί σοβαρές μετατροπές και βελτιώσεις, ώστε να καλύπτει τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για λειτουργία ως πινακοθήκη και γλυπτοθήκη. Θα το αντιμετωπίσουμε κι αυτό.

Θερινός Κινηματογράφος

Ο εγκαταλελειμμένος θερινός κινηματογράφος «Ολύμπια» δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό Αμαλιάδας αποτελεί ιστορική, αισθητική και λειτουργική πληγή για την πόλη.

Του ξαναδίνουμε ζωή και αναβαθμίζουμε την περιοχή με έναν ποιοτικό θερινό χώρο εκδηλώσεων, προβολών, παραστάσεων, ομιλιών αλλά και χώρο συνάντησης και ψυχαγωγίας.

Η ανακατασκευή του εντάχθηκε ήδη στο έργο: «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Αμαλιάδας» (Open Mall).

Η μακέτα του νέου ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που θα αποτελέσει το νέο καλοκαιρινό κύτταρο πολιτισμού, στο κέντρο της Αμαλιάδας

 

Πολιτιστικό Κέντρο Ήλιδας

Το Κέντρο Πολιτισμού ολοκληρώνεται με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ήλιδας.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες σε μια νέα δομή όπου θα έχουν τις κατάλληλες υποδομές και θα μπορούν να αλληλεπιδρούν προάγοντας την πολιτιστική παιδεία και παραγωγή.

Το Πολιτιστικό Κέντρο θα στεγαστεί στην παλιά αποθήκη (ΤΕΙ), δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό και διαγώνια από τον Πολυχώρο Πολιτισμού. Η μελέτη ολοκληρώνεται και θα υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης.

Στο ισόγειο θα εγκατασταθεί το Λαογραφικό Μουσείο, η Έκθεση /Εργαστήρι Λαϊκής Φιγούρας και θα υπάρχει μια Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων / Εναλλακτική Σκηνή 400 τ.μ.. Στον όροφο θα εγκατασταθούν το ωδείο, τα χορευτικά, τα εικαστικά, τα θεατρικά, η χορωδία, η φιλαρμονική, ενώ θα υπάρχει αίθουσα εκπαίδευσης /σεμιναρίων και γραφεία.

Το σχέδιο του νέου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ που θα στεγάσει το σύνολο των δομών πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας και θα αποτελεί τη «φυσική έδρα» των τεχνών

 

Μόνιμη Συλλογή «Μουσείο Νίκου Μπελογιάννη»

Πρόκειται για ένα έργο που έβαλε την Αμαλιάδα στον πανελλήνιο χάρτη, συγκεντρώνοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς. Ένας χώρος που με την ανακατασκευή και του ισογείου, θα γίνει κέντρο πληροφόρησης, εκπαίδευσης και έρευνας.

Το έργο συνολικά και ειδικά η δημιουργία του Μουσείου ταλαιπωρήθηκαν για δεκαετίες. Το υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τη «Βουλή των Ελλήνων» και εγκαινιάστηκε την Άνοιξη του 2017 από τον Πρωθυπουργό της χώρας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής,  σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου και προέδρων κομμάτων.

Από τα εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, την Άνοιξη του 2017, παρουσία του Πρωθυπουργού

 

Συνεχίζοντας τη συνεργασία με τη «Βουλή των Ελλήνων», ολοκληρώσαμε τη μελέτη και προχωράμε στη διαμόρφωση του ισογείου χώρου για τη φιλοξενία παρουσιάσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και πληροφόρησης.

Μουσείο Ραδιοφώνου

Σε συνεργασία με τον κ. Σπύρο Μπεράτη, πρώην Δήμαρχο και ιδρυτή του ιστορικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας τη δεκαετία του 50΄, αλλά και την καθοριστική συνδρομή του κ. Σπύρου Τζουλέκη, αναπτύξαμε το Μουσείο Ραδιοφώνου στο κτίριο του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Βασισμένο στο πλούσιο αρχειακό υλικό που συλλέγει εδώ και πολλές δεκαετίες ο κύριος Μπεράτης, στο μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ μέσω του αρχειακού υλικού ξετυλίγεται η μεγάλη και μακρά ιστορία του ΡΣΑ.

Ήδη, η ομορφιά του χώρου προσέλκυσε και την πρώτη μεγάλη δωρεά για την ολοκλήρωσή του, από την πρόεδρο του Σωματείου Καλλιπάτειρα κα Κατερίνα Παναγοπούλου, σύζυγο του αειμνήστου Περικλή Παναγόπουλου, πρωτοπόρου της Ελληνικής Ναυτιλίας.

 

Κτίριο Τατάνη

Δώσαμε ζωή στο κτίριο Τατάνη, κυρίως με την μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Πολλές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες και εκθέσεις βρήκαν το χώρο τους, φιλοξενούμενες στον κήπο του.

Σημαντική και η ανάδειξή του ως σημείου αναφοράς των ομογενών με την ετήσια διοργάνωση του «Πανηλειακού Ανταμώματος» το τελευταίο δεκαήμερο κάθε Ιουλίου, που προωθεί την επανασύνδεση των ομογενών με την πατρίδα και αναγνωρίζει την προσφορά τους στον τόπο.

Βέβαια, υπολείπονται ακόμα βήματα προκειμένου να μετατραπούν οι χώροι του στο Μουσείο Ομογενειακού Τύπου για το οποίο προορίζεται, όμως οι επαφές και οι πρώτες συναντήσεις έχουν γίνει, με θετικά αποτελέσματα.

Άποψη της ιστορικής οικίας ΤΑΤΑΝΗ

 

Το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ –μετά την ολοκλήρωσή του– θα αποτελεί μία ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση, η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών.

Επιπλέον, θα αποτελεί και μία νοητή πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα είναι από μόνη της μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση για την πόλη της Αμαλιάδας.

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων