• OIKONOMIA
  • “Να μπει τέλος στην παραπλάνηση των σταφιδοπαραγωγών”

“Να μπει τέλος στην παραπλάνηση των σταφιδοπαραγωγών”

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

“Να μπει τέλος στην παραπλάνηση των σταφιδοπαραγωγών”

Επικίνδυνες διαστάσεις τείνει να λάβει το “παιχνίδι” που επιχειρούν να στήσουν κάποιοι στις πλάτες των σταφιδοπαραγωγών και δυστυχώς οι επιπτώσεις για το πολύτιμο προϊόν της Κορινθιακής σταφίδας θα είναι οδυνηρές τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Το πρόσφατο δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο της Ηλείας, και συγκεκριμένα στην ειδική έκδοση ‘Επί Γης’ της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ με ημερομηνία 13/05/2021, που περιλαμβάνει δήλωση του προέδρου της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κ. Αθανασίου Σωτηρόπουλου περί επερχόμενης σταφιδικής κρίσης, μας αναγκάζει, ως εξαγωγείς, τυποποιητές και συνεταιρισμούς του προϊόντος της Κορινθιακής σταφίδας να λάβουμε και εμείς δημόσια θέση για το θέμα.

Οι θέσεις της Παναιγιαλείου Ενώσεως ήταν γνωστές σε εμάς εδώ και καιρό, περιμέναμε όμως ότι θα παρέμεναν στο επίπεδο της ανταλλαγής επιστολών και αλληλογραφίας μεταξύ της Ενώσεως, ημών και του Υπουργείου.

Ωστόσο, με λύπη διαπιστώνουμε ότι απώτερος στόχος της Παναιγιαλείου και των στελεχών αυτής, είναι να διαμορφώσουν τετελεσμένα, παραπλανώντας το Υπουργείο και την κοινή γνώμη και εν προκειμένω τον κλάδο των σταφιδοπαραγωγών που αγόγγυστα αγωνίζονται να διατηρήσουν το πολύτιμο αυτό προϊόν.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση δεν είναι να ενισχυθεί η ΠΕΣ και οι πολιτικές που ακολουθεί επί σειρά ετών αναφορικά με την συγκέντρωση και διακίνηση του προϊόντος, αλλά να ενισχυθούν οι πραγματικοί παραγωγοί και να στηριχθεί το προϊόν.

Διαφαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι στα πλάνα της ΠΕΣ, που επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ο κυρίαρχος και μοναδικός εκπρόσωπος του προϊόντος, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τις δικές μας επιχειρήσεις.

 

Τα πραγματικά γεγονότα

Ήρθε όμως η ώρα να ειπωθούν αλήθειες και να τοποθετηθούν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, γιατί θεωρούμε ανεπίτρεπτο να συντηρούνται γκρίζες ζώνες και να εκμεταλλεύονται κάποιοι καταστάσεις με την δική μας ανοχή.

Η ανοχή μας κύριοι έλαβε τέλος και πλέον θα ειπωθούν αλήθειες.

Στις 31 Μαρτίου 2021 η ΠΕΣ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία υπέγραφε ο πρόεδρός της, με την οποία ζητούσε την λήψη μέτρων από το Υπουργείο για την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής σταφίδας, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί από την πανδημία της Covid-19.

Στην εν λόγω επιστολή αναφερόταν ότι συμφωνούσαμε με τα γραφόμενα, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την δική μας συναίνεση.

Η αντίδρασή μας ήταν άμεση και διαμαρτυρηθήκαμε στην ΠΕΣ με δική μας επιστολή.

Μία επιστολή που φαίνεται τάραξε τα νερά και ενόχλησε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέα επιστολή της ΠΕΣ στις 19 Απριλίου 2021, στην οποία απαξιώνονται οι επιχειρήσεις μας και χαρακτηρίζονται ακόμη και ‘Ανύπαρκτες’!

Με περισσό θράσος ο πρόεδρος της ΠΕΣ στο σχετικό δημοσίευμα στην έκδοση ‘Επί Γης’, κάνει πάλι λόγο για «μικρή ομάδα εμπόρων, με μικρή έως και ανύπαρκτη εξαγωγική δραστηριότητα για μερικούς εξ αυτών….».

Κύριοι ως εδώ, ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες και να ειπωθούν αλήθειες. Σας καλούμε δημόσια πλέον να δώσετε απαντήσεις και με ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ να κατονομάσετε σε ποιες επιχειρήσεις αναφέρεστε, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας.

Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείτε εν αγνοία μας τις εταιρείες μας για να παραπλανήσετε το αρμόδιο Υπουργείο και στην συνέχεια να μας εκθέτετε δημοσίως, παραπλανώντας την κοινή γνώμη.

Εμείς δεν είμαστε Εταιρείες Δημοσίου Δικαίου για να ζητάμε αποζημιώσεις από τον κρατικό κουρβανά. Πασχίζουμε να στηρίξουμε το προϊόν και τους παραγωγούς, με ιδία μέσα και είναι αδιανόητο κάποιοι που στερούνται εμπειρίας, να χρησιμοποιούν το προϊόν των παραγωγών και να προσπαθούν αυτή τη στιγμή να μεταβιβάσουν το κόστος της ζημιάς στους φορολογούμενους πολίτες, ζημιά που προήλθε από την λανθασμένη εμπορική πολιτική που ακολουθούν για πολλά χρόνια υπερσυγκεντρώνοντας προϊόντα, με σκοπό  μάλλον να μονοπωλήσουν την αγορά.

 

Επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό

Ενημερώνουμε τους παραγωγούς και την κοινή γνώμη, ότι εμείς από τις 11 Μαΐου 2021 έχουμε αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, μέσω της οποίας τον ενημερώνουμε για την πραγματική διάσταση του θέματος και ζητάμε την στήριξη των παραγωγών.

Όπως επισημαίνουμε στην επιστολή προς τον Υπουργό, το αίτημα που έχει υποβάλλει η ΠΕΣ προκαλεί έκπληξη και ερωτηματικά, αφενός γιατί υποβάλλεται σε μία περίοδο που η καλλιέργεια είναι σε εξέλιξη και δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο αναφορικά με την νέα εσοδεία και την τελικά παραγόμενη ποσότητα και ποιότητα και κατά συνέπεια την τιμή του προϊόντος, αφετέρου γιατί οι προτάσεις που περιγράφονται, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του προϊόντος αντί να προτρέπουν σε ουσιαστική στήριξή του».

 

Αποσπάσματα της Επιστολής

Ενδεικτικά αναφέρουμε αποσπάσματα της επιστολής μας:

«Κύριε Υπουργέ,

Τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να παρουσιάζονται στην πραγματική τους διάσταση, καθώς πεποίθησή μας είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της στήριξης αυτού του σημαντικού για την χώρα μας προϊόντος, τη Κορινθιακή Σταφίδα. Ένα προϊόν συνυφασμένου με την νεότερη ιστορία της χώρας μας. Στόχος μας δεν είναι να συντηρήσουμε μία στείρα αντιπαράθεση, αλλά να σας παρουσιάσουμε τα πραγματικά στοιχεία ώστε να καταλήξετε σε αποφάσεις και ενέργειες που θα συμβάλλουν σε ουσιαστική στήριξη και του προϊόντος και κατ’ επέκταση των παραγωγών».

«Στην επιστολή που λάβατε στις 31/03/21 από τις εν λόγω Ανώνυμες Εταιρείες εκτιμάται ότι η τιμή που προσφέρεται τώρα στον παραγωγό ανέρχεται περίπου στο 1,00 ευρώ το κιλό, ενώ η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της τρεχούσης περιόδου και έως το τέλος Ιανουαρίου η τιμή ανερχόταν στο 1,50 ευρώ το κιλό έως 1,60 ευρώ το κιλό και σταδιακά αποκλιμακώθηκε στο 1,40 ευρώ το κιλό σήμερα. Σημειωτέων ότι σε αυτή την τιμή υπάρχει ενδιαφέρον για απορρόφηση ποσοτήτων από τις εταιρείες μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι εντελώς παραπλανητικά, ο πρόεδρος της ΠΕΣ στην αρχή της περιόδου ενημέρωνε τους παραγωγούς ότι η τιμή της σταφίδας θα αγγίξει τα 2 ευρώ το κιλό, ως μέσο χειραγώγησης, για πολλοστή φορά, προκειμένου να αποθαρρύνει τους αγρότες να διαθέσουν την παραγωγή τους σε άλλους μεταποιητές- εξαγωγείς σε τιμές από 1,50 ευρώ το κιλό έως 1,60 ευρώ το κιλό, τιμές που διαμορφώνονται αν η αγορά ισορροπήσει με βάση της αρχές του υγιούς ανταγωνισμού.

Σήμερα βρισκόμαστε στο αντίθετο άκρο, όπου οι παρακινδυνευμένες και ως ένα βαθμό άτοπες προβλέψεις του προέδρου της ΠΕΣ, περί καταβαράθρωσης των τιμών για τη νέα εσοδεία, και σημερινές τιμές γύρω στο 1 ευρώ το κιλό δημιουργούν αντίστοιχες προσδοκίες για τις τιμές που αναμένουν να αγοράσουν οι ξένες αγορές από το Σεπτέμβρη.

Μείζον θέμα ανακύπτει και με τα υπάρχοντα αποθέματα, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών είναι λίγες και δεν επαρκούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να καλύψουν την ζήτηση. Ενώ την ίδια στιγμή, μάλλον, μόνο δύο εταιρείες βρίσκονται με μεγάλα αδιάθετα αποθέματα και αιτούνται για αυτά κρατική αρωγή και εφαρμογή μέτρων ανάλογη με αυτή που ίσχυσε για τα οινοποιία. Ταυτόχρονα, η ΠΕΣ, μεγαλύτερη εξ αυτών, αρνείται να συνεργαστεί με άλλους εξαγωγείς για διάθεση των αποθεμάτων της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα που της απευθύναμε να αγοράσουμε, για αρχή, 200 τόνους σταφίδας από τα αδιάθετα αποθέματα της, προκειμένου να τα διαθέσουμε από τα δικά μας κανάλια εξαγωγής. Η μη ανταπόκριση της στο αίτημά μας, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πραγματικά θέλει να διαθέσει τα αποθέματα σταφίδας στην αγορά και στην εξαγωγή ή ο στόχος της είναι απλώς να τα στείλει στη χωματερή στηριζόμενη στην κρατική αρωγή».

«Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι βλέπουν ως ‘ευκαιρία’ την υγειονομική κρίση και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επικαλούμενοι τα συμφέροντα των παραγωγών.

Δικές τους κακές πολιτικές στην κατεύθυνση υπερσυγκέντρωσης προϊόντος και μη διάθεσής του, οδηγούν σήμερα σε πρακτικές αναζήτησης συμμάχων για κάλυψη λαθών και παραλείψεων.

Γνωρίζετε βέβαια ότι η απόσυρση προϊόντος, ήδη επιδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Ανώνυμες Εταιρείες με την στήριξη του κράτους, δεν συνάδει με τον υγιή ανταγωνισμό και νοθεύει την αγορά.

Το ζητούμενο για εμάς, και με δεδομένη την παρούσα διεθνή συγκυρία, είναι να ξανακερδίσουμε τις χαμένες αγορές και να στηρίξουμε το προϊόν, αφήνοντας πίσω μας κακές πρακτικές που στοχεύουν στην υποβάθμιση του προϊόντος και τον παραγκωνισμό των υγιών επιχειρήσεων που υλοποιούν άρτια επιχειρηματικά πλάνα και λειτουργούν αδιάκοπα, πολλές εκ των οποίων μάλιστα για πάνω από έναν αιώνα».

 

 

Η πρότασή μας

Αναφορικά με την πρότασή μας προς τον Υπουργό, όπως αυτή διατυπώνεται στην επιστολή μας, αναφέρονται τα εξής:

«Στην παρούσα φάση είναι φρόνιμο, και θεωρούμε ότι συμφωνεί σε αυτό και η ηγεσία του Υπουργείου, να τηρηθεί στάση αναμονής και με την έναρξη της σταφιδικής περιόδου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Εφόσον κριθεί σκόπιμο τον Αύγουστο του 2021, όταν θα είναι ξεκάθαρη η εικόνα, και προς ενίσχυση αμιγώς των παραγωγών να υπάρξει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ. Κάποιας μορφής στρεμματική ενίσχυση που θα ενισχύσει το εισόδημα του παραγωγού και πιθανότατα, η παράλληλη εφαρμογή μιας πρακτικής πράσινου τρύγου,θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη λύση αφού θα στηρίξει τους παραγωγούς».

 

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις

Ε.Α.Σ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”

ΛΑΙΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΝ. Α.Ε.

ΑΦΟΙ Δ. ΚΟΡΟΝΤΖΗ Ι.Κ.Ε. (1890)

Γ. ΓΕΩΜΠΡΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΝΕΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

ΠΑΠΑΛΕΚΑΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΚΑΒΕΤΣΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

PURA GRECA

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

  • OIKONOMIA
  • “Να μπει τέλος στην παραπλάνηση των σταφιδοπαραγωγών”

“Να μπει τέλος στην παραπλάνηση των σταφιδοπαραγωγών”

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

“Να μπει τέλος στην παραπλάνηση των σταφιδοπαραγωγών”

Επικίνδυνες διαστάσεις τείνει να λάβει το “παιχνίδι” που επιχειρούν να στήσουν κάποιοι στις πλάτες των σταφιδοπαραγωγών και δυστυχώς οι επιπτώσεις για το πολύτιμο προϊόν της Κορινθιακής σταφίδας θα είναι οδυνηρές τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Το πρόσφατο δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο της Ηλείας, και συγκεκριμένα στην ειδική έκδοση ‘Επί Γης’ της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ με ημερομηνία 13/05/2021, που περιλαμβάνει δήλωση του προέδρου της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κ. Αθανασίου Σωτηρόπουλου περί επερχόμενης σταφιδικής κρίσης, μας αναγκάζει, ως εξαγωγείς, τυποποιητές και συνεταιρισμούς του προϊόντος της Κορινθιακής σταφίδας να λάβουμε και εμείς δημόσια θέση για το θέμα.

Οι θέσεις της Παναιγιαλείου Ενώσεως ήταν γνωστές σε εμάς εδώ και καιρό, περιμέναμε όμως ότι θα παρέμεναν στο επίπεδο της ανταλλαγής επιστολών και αλληλογραφίας μεταξύ της Ενώσεως, ημών και του Υπουργείου.

Ωστόσο, με λύπη διαπιστώνουμε ότι απώτερος στόχος της Παναιγιαλείου και των στελεχών αυτής, είναι να διαμορφώσουν τετελεσμένα, παραπλανώντας το Υπουργείο και την κοινή γνώμη και εν προκειμένω τον κλάδο των σταφιδοπαραγωγών που αγόγγυστα αγωνίζονται να διατηρήσουν το πολύτιμο αυτό προϊόν.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση δεν είναι να ενισχυθεί η ΠΕΣ και οι πολιτικές που ακολουθεί επί σειρά ετών αναφορικά με την συγκέντρωση και διακίνηση του προϊόντος, αλλά να ενισχυθούν οι πραγματικοί παραγωγοί και να στηριχθεί το προϊόν.

Διαφαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι στα πλάνα της ΠΕΣ, που επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ο κυρίαρχος και μοναδικός εκπρόσωπος του προϊόντος, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τις δικές μας επιχειρήσεις.

 

Τα πραγματικά γεγονότα

Ήρθε όμως η ώρα να ειπωθούν αλήθειες και να τοποθετηθούν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, γιατί θεωρούμε ανεπίτρεπτο να συντηρούνται γκρίζες ζώνες και να εκμεταλλεύονται κάποιοι καταστάσεις με την δική μας ανοχή.

Η ανοχή μας κύριοι έλαβε τέλος και πλέον θα ειπωθούν αλήθειες.

Στις 31 Μαρτίου 2021 η ΠΕΣ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία υπέγραφε ο πρόεδρός της, με την οποία ζητούσε την λήψη μέτρων από το Υπουργείο για την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής σταφίδας, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί από την πανδημία της Covid-19.

Στην εν λόγω επιστολή αναφερόταν ότι συμφωνούσαμε με τα γραφόμενα, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την δική μας συναίνεση.

Η αντίδρασή μας ήταν άμεση και διαμαρτυρηθήκαμε στην ΠΕΣ με δική μας επιστολή.

Μία επιστολή που φαίνεται τάραξε τα νερά και ενόχλησε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέα επιστολή της ΠΕΣ στις 19 Απριλίου 2021, στην οποία απαξιώνονται οι επιχειρήσεις μας και χαρακτηρίζονται ακόμη και ‘Ανύπαρκτες’!

Με περισσό θράσος ο πρόεδρος της ΠΕΣ στο σχετικό δημοσίευμα στην έκδοση ‘Επί Γης’, κάνει πάλι λόγο για «μικρή ομάδα εμπόρων, με μικρή έως και ανύπαρκτη εξαγωγική δραστηριότητα για μερικούς εξ αυτών….».

Κύριοι ως εδώ, ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες και να ειπωθούν αλήθειες. Σας καλούμε δημόσια πλέον να δώσετε απαντήσεις και με ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ να κατονομάσετε σε ποιες επιχειρήσεις αναφέρεστε, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας.

Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείτε εν αγνοία μας τις εταιρείες μας για να παραπλανήσετε το αρμόδιο Υπουργείο και στην συνέχεια να μας εκθέτετε δημοσίως, παραπλανώντας την κοινή γνώμη.

Εμείς δεν είμαστε Εταιρείες Δημοσίου Δικαίου για να ζητάμε αποζημιώσεις από τον κρατικό κουρβανά. Πασχίζουμε να στηρίξουμε το προϊόν και τους παραγωγούς, με ιδία μέσα και είναι αδιανόητο κάποιοι που στερούνται εμπειρίας, να χρησιμοποιούν το προϊόν των παραγωγών και να προσπαθούν αυτή τη στιγμή να μεταβιβάσουν το κόστος της ζημιάς στους φορολογούμενους πολίτες, ζημιά που προήλθε από την λανθασμένη εμπορική πολιτική που ακολουθούν για πολλά χρόνια υπερσυγκεντρώνοντας προϊόντα, με σκοπό  μάλλον να μονοπωλήσουν την αγορά.

 

Επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό

Ενημερώνουμε τους παραγωγούς και την κοινή γνώμη, ότι εμείς από τις 11 Μαΐου 2021 έχουμε αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, μέσω της οποίας τον ενημερώνουμε για την πραγματική διάσταση του θέματος και ζητάμε την στήριξη των παραγωγών.

Όπως επισημαίνουμε στην επιστολή προς τον Υπουργό, το αίτημα που έχει υποβάλλει η ΠΕΣ προκαλεί έκπληξη και ερωτηματικά, αφενός γιατί υποβάλλεται σε μία περίοδο που η καλλιέργεια είναι σε εξέλιξη και δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο αναφορικά με την νέα εσοδεία και την τελικά παραγόμενη ποσότητα και ποιότητα και κατά συνέπεια την τιμή του προϊόντος, αφετέρου γιατί οι προτάσεις που περιγράφονται, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του προϊόντος αντί να προτρέπουν σε ουσιαστική στήριξή του».

 

Αποσπάσματα της Επιστολής

Ενδεικτικά αναφέρουμε αποσπάσματα της επιστολής μας:

«Κύριε Υπουργέ,

Τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να παρουσιάζονται στην πραγματική τους διάσταση, καθώς πεποίθησή μας είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της στήριξης αυτού του σημαντικού για την χώρα μας προϊόντος, τη Κορινθιακή Σταφίδα. Ένα προϊόν συνυφασμένου με την νεότερη ιστορία της χώρας μας. Στόχος μας δεν είναι να συντηρήσουμε μία στείρα αντιπαράθεση, αλλά να σας παρουσιάσουμε τα πραγματικά στοιχεία ώστε να καταλήξετε σε αποφάσεις και ενέργειες που θα συμβάλλουν σε ουσιαστική στήριξη και του προϊόντος και κατ’ επέκταση των παραγωγών».

«Στην επιστολή που λάβατε στις 31/03/21 από τις εν λόγω Ανώνυμες Εταιρείες εκτιμάται ότι η τιμή που προσφέρεται τώρα στον παραγωγό ανέρχεται περίπου στο 1,00 ευρώ το κιλό, ενώ η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της τρεχούσης περιόδου και έως το τέλος Ιανουαρίου η τιμή ανερχόταν στο 1,50 ευρώ το κιλό έως 1,60 ευρώ το κιλό και σταδιακά αποκλιμακώθηκε στο 1,40 ευρώ το κιλό σήμερα. Σημειωτέων ότι σε αυτή την τιμή υπάρχει ενδιαφέρον για απορρόφηση ποσοτήτων από τις εταιρείες μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι εντελώς παραπλανητικά, ο πρόεδρος της ΠΕΣ στην αρχή της περιόδου ενημέρωνε τους παραγωγούς ότι η τιμή της σταφίδας θα αγγίξει τα 2 ευρώ το κιλό, ως μέσο χειραγώγησης, για πολλοστή φορά, προκειμένου να αποθαρρύνει τους αγρότες να διαθέσουν την παραγωγή τους σε άλλους μεταποιητές- εξαγωγείς σε τιμές από 1,50 ευρώ το κιλό έως 1,60 ευρώ το κιλό, τιμές που διαμορφώνονται αν η αγορά ισορροπήσει με βάση της αρχές του υγιούς ανταγωνισμού.

Σήμερα βρισκόμαστε στο αντίθετο άκρο, όπου οι παρακινδυνευμένες και ως ένα βαθμό άτοπες προβλέψεις του προέδρου της ΠΕΣ, περί καταβαράθρωσης των τιμών για τη νέα εσοδεία, και σημερινές τιμές γύρω στο 1 ευρώ το κιλό δημιουργούν αντίστοιχες προσδοκίες για τις τιμές που αναμένουν να αγοράσουν οι ξένες αγορές από το Σεπτέμβρη.

Μείζον θέμα ανακύπτει και με τα υπάρχοντα αποθέματα, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών είναι λίγες και δεν επαρκούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να καλύψουν την ζήτηση. Ενώ την ίδια στιγμή, μάλλον, μόνο δύο εταιρείες βρίσκονται με μεγάλα αδιάθετα αποθέματα και αιτούνται για αυτά κρατική αρωγή και εφαρμογή μέτρων ανάλογη με αυτή που ίσχυσε για τα οινοποιία. Ταυτόχρονα, η ΠΕΣ, μεγαλύτερη εξ αυτών, αρνείται να συνεργαστεί με άλλους εξαγωγείς για διάθεση των αποθεμάτων της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα που της απευθύναμε να αγοράσουμε, για αρχή, 200 τόνους σταφίδας από τα αδιάθετα αποθέματα της, προκειμένου να τα διαθέσουμε από τα δικά μας κανάλια εξαγωγής. Η μη ανταπόκριση της στο αίτημά μας, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν πραγματικά θέλει να διαθέσει τα αποθέματα σταφίδας στην αγορά και στην εξαγωγή ή ο στόχος της είναι απλώς να τα στείλει στη χωματερή στηριζόμενη στην κρατική αρωγή».

«Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι βλέπουν ως ‘ευκαιρία’ την υγειονομική κρίση και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επικαλούμενοι τα συμφέροντα των παραγωγών.

Δικές τους κακές πολιτικές στην κατεύθυνση υπερσυγκέντρωσης προϊόντος και μη διάθεσής του, οδηγούν σήμερα σε πρακτικές αναζήτησης συμμάχων για κάλυψη λαθών και παραλείψεων.

Γνωρίζετε βέβαια ότι η απόσυρση προϊόντος, ήδη επιδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Ανώνυμες Εταιρείες με την στήριξη του κράτους, δεν συνάδει με τον υγιή ανταγωνισμό και νοθεύει την αγορά.

Το ζητούμενο για εμάς, και με δεδομένη την παρούσα διεθνή συγκυρία, είναι να ξανακερδίσουμε τις χαμένες αγορές και να στηρίξουμε το προϊόν, αφήνοντας πίσω μας κακές πρακτικές που στοχεύουν στην υποβάθμιση του προϊόντος και τον παραγκωνισμό των υγιών επιχειρήσεων που υλοποιούν άρτια επιχειρηματικά πλάνα και λειτουργούν αδιάκοπα, πολλές εκ των οποίων μάλιστα για πάνω από έναν αιώνα».

 

 

Η πρότασή μας

Αναφορικά με την πρότασή μας προς τον Υπουργό, όπως αυτή διατυπώνεται στην επιστολή μας, αναφέρονται τα εξής:

«Στην παρούσα φάση είναι φρόνιμο, και θεωρούμε ότι συμφωνεί σε αυτό και η ηγεσία του Υπουργείου, να τηρηθεί στάση αναμονής και με την έναρξη της σταφιδικής περιόδου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Εφόσον κριθεί σκόπιμο τον Αύγουστο του 2021, όταν θα είναι ξεκάθαρη η εικόνα, και προς ενίσχυση αμιγώς των παραγωγών να υπάρξει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ. Κάποιας μορφής στρεμματική ενίσχυση που θα ενισχύσει το εισόδημα του παραγωγού και πιθανότατα, η παράλληλη εφαρμογή μιας πρακτικής πράσινου τρύγου,θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη λύση αφού θα στηρίξει τους παραγωγούς».

 

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις

Ε.Α.Σ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”

ΛΑΙΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΝ. Α.Ε.

ΑΦΟΙ Δ. ΚΟΡΟΝΤΖΗ Ι.Κ.Ε. (1890)

Γ. ΓΕΩΜΠΡΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΝΕΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

ΠΑΠΑΛΕΚΑΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΚΑΒΕΤΣΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

PURA GRECA

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων