• ΗΛΕΙΑ
  • Ν. Φαρμάκης: «Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται και να ολοκληρώνονται ώριμα έργα, ώστε και νέα έργα να παίρνουν σειρά»

Ν. Φαρμάκης: «Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται και να ολοκληρώνονται ώριμα έργα, ώστε και νέα έργα να παίρνουν σειρά»

ΣΤΑ 429.238.747,66 ΕΥΡΩ (174 ΕΡΓΑ) ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Π.Δ.Ε. & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

Ν. Φαρμάκης: «Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται και να ολοκληρώνονται ώριμα έργα, ώστε και νέα έργα να παίρνουν σειρά».

«Θέλουμε έργα που να γίνονται άμεσα και να προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα. Γιατί τα έργα δεν αποτελούν πολιτική προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Και εμείς δεν σπεύδουμε στο τέλος της θητείας μας να προσφέρουμε υποσχέσεις εκατομμυρίων, αλλά στην αρχή της, να διαθέσουμε πραγματικά εκατομμύρια για πραγματικά έργα».

Αυτά υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ευρισκόμενος σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, στην Ηλεία, όπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τις δημοτικές αρχές της περιοχής, προχώρησε σε ολοκληρωμένη αποτύπωση των έργων που έχουν ενταχθεί ή εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

«Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται και να ολοκληρώνονται ώριμα έργα, ώστε και νέα έργα να παίρνουν σειρά. Αν αυτό πετύχουμε, τότε στο τέλος της τετραετίας θα μπορούμε να έχουμε έργα που κυριολεκτικά θα αλλάξουν προς το καλύτερο τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα, εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας που για εμάς αποτελεί τον πυρήνα της Γης της Φλόγας, έναν τόπο που έχει όλες τις δυνατότητες να εκτοξευθεί, κάνουμε την αρχή» τόνισε ο Περιφερειάρχης, που με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τη δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα και είχε ως αποτέλεσμα ένα συνολικό πρόγραμμα 174 έργων, προϋπολογισμού 429.238.747,66 ευρώ, για το σύνολο της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, τα 52 εξ αυτών είναι εγκεκριμένα και ενταγμένα (ή υπό έγκριση), τα 70 είναι προτεινόμενα έργα για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 23 έργα είναι υπό ένταξη χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ, 27 έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δύο έργα είναι υπό εξέταση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ υπάρχουν και οριζόντιες δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 26.000.000 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε η Περιφερειακή Αρχή κατά το προηγούμενο 12μηνο ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ανατροπές και τις αλλαγές προτεραιοτήτων που επέφερε η πανδημία, σημειώνοντας ωστόσο πως αφενός δόθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης του τοπικού συστήματος υγείας – γεγονός που αποτελεί μία «προίκα» και για τα επόμενα χρόνια – και αφετέρου, υπήρξε η ανάγκη ακόμα πιο ξεκάθαρου «οδικού χάρτη».

Για τον λόγο αυτό, επεσήμανε πως το 25% του συνολικού επιχειρησιακού προγράμματος διοχετεύθηκε σε δράσεις στήριξής της επιχειρηματικότητας και ότι έχει ενεργοποιηθεί πλέον το σύνολο του προγράμματος, σχεδόν τρία χρόνια πριν τη συμβατική του ολοκλήρωση, ενώ οι πληρωμές ξεπέρασαν πλέον το 30%.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε σε εξοικονόμηση ύψους 95 εκ. ευρώ που επιτεύχθηκε μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε 123 έργα και στην ένταξη 5 νέων έργων συντήρησης εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και 4 νέων έργων συντήρησης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 125 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Επίσης, αναφέρθηκε στις δύο καινοτόμες δράσεις της Περιφέρειας, δηλαδή την χρηματοδότηση των Μητροπόλεων για τη συντήρηση θρησκευτικών μνημείων με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ αλλά και τη διασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης για την κάλυψη επειγουσών και έκτακτων αναγκών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

«Αντί να γεμίζουμε λίστες με προθέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, συζητάμε με τους Δήμους, οριοθετούμε προτεραιότητες, ωριμάζουμε και μετά ζητάμε την ένταξή τους για χρηματοδότηση από τις δημόσιες επενδύσεις. Και έτσι με τον τρόπο αυτό εντάσσονται έργα που άμεσα παράγουν αποτελέσματα» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Πριν τη Συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με Δημάρχους της ΠΕ Ηλείας. Στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκε η υλοποίηση των έργων που από κοινού τέθηκαν σε προτεραιότητα. Όπως ανέφερε προκρίθηκαν 40 έργα που προτείνονται από τους όλους τους Δήμους. «Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκ ευρώ, αποτελούν αποτέλεσμα κοινής μας δράσης και προσπάθειας. Σχεδιασμός και μεθοδική δουλειά από την δική μας πλευρά, αλλά και από την πλευρά των Δήμων. Τα έργα αυτά θα συμπληρωθούν από 31 έργα αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΔΕ συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκ ευρώ. Και όλα μαζί, δημιουργούν την πρώτη κρίσιμη μάζα έργων της δικής μας θητείας, καταδεικνύοντας μία νέα φιλοσοφία ως προς την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία σε σχέση με το παρελθόν».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Φαρμάκης έκανε σε κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ΠΕ Ηλείας, όπως η Πατρών – Πύργου, σημειώνοντας εμφατικά: «Το μήνυμα που στέλνουμε παντού είναι ένα: Τελειώνετε με την γραφειοκρατία! Κάθε μέρα που περνάει χωρίς νέο αυτοκινητόδρομο είναι μια μέρα θρήνου και οδύνης», ενώ αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον σημερινό δρόμο. «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε η καρμανιόλα να πάψει να προκαλεί τραγωδίες, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπουμε ποτέ την πάγια θέση μας για έναν νέο και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο… χθες!».

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με τους Δήμους για την έλευση του φυσικού αερίου, την τεχνική βοήθεια που προσφέρεται προς τους Δήμους για την υλοποίηση έργων που κινδύνευαν να ναυαγήσουν, αλλά και στην αναμόρφωση και ενίσχυση του σχεδιασμού και του προϋπολογισμού για δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα προχωρήσαμε στην έγκριση μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Οργανισμό ΔΙΑΖΩΜΑ για μια νέα ΟΧΕ που θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός Αρχαιολογικού Πάρκου και θα σηματοδοτεί την ανάπλαση της Αρχαίας Ολυμπίας» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης και επεσήμανε: «Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας έχουν ανάγκη να απολαύσουν έργα που θα αναβαθμίσουν τον τόπο, που θα τον κάνουν πιο ελκυστικό για επενδύσεις και πιο όμορφο. Έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ίσοι με οποιονδήποτε πολίτη αυτής της χώρας σε θέματα όπως είναι η οδική ασφάλεια και οι σύγχρονες μεταφορές, η ενεργειακή επάρκεια, η ποιότητα του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και φυσικά, οι ευκαιρίες δουλειάς και προκοπής».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης απηύθυνε ευχαριστίες προς το σύνολο των στελεχών της Περιφέρειας, το σύνολο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους Δημάρχους της περιοχής, σημειώνοντας πως η «μαγεία» της αυτοδιοίκησης είναι η ενότητα που υπάρχει απέναντι στα προβλήματα του τόπου, πέρα και πάνω από πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες. «Ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας είναι το έμψυχο δυναμικό του. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν μπορεί να γίνει…» σημείωσε.

Μετά το τέλος της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη, την αναλυτική παρουσίαση των έργων της Περιφερειακής Αρχής που αφορούν την Π.Ε. Ηλείας, πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Δημήτρης Καραβίδας.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρουσιάσεις για τα έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες και πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στο Μεσολόγγι (για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα (για την Π.Ε. Αχαΐας).

https://www.facebook.com/nektarios.farmakis/videos/10158783039284485/?t=0

ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

Συνοπτική εικόνα έργων

  • 8 έργα εγκεκριμένα και ενταγμένα συνολικού πρ/σμού 39.780.000,00€ (καθώς και οριζόντιες δράσεις που υλοποιούνται στο σύνολο της Περιφέρειας ύψους 26.000.000,00€)
  • 18 προτεινόμενα έργα για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ συνολικού πρ/σμού 31.051.200,00€
  • 9 έργα υπό ένταξη προς χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ συνολικού πρ/σμού 26.236.536,91€

Και επιπλέον:

  • 27 έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ συνολικού πρ/σμού 88.574.000,00 € (που αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας και περιλαμβάνει σημαντικά έργα για τον Νομό Ηλείας)
  • 2 έργα υπό εξέταση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού προϋπολογισμού 24.400.000,00€ (ένα εκ των οποίων αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας και τον Νομό Ηλείας)

 

Ενταγμένα έργα:

  1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022 9.300.000,00€
  2. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022 9.300.000,00€
  3. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ 120.000,00€
  4. ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ – ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΣΕ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ 1.800.000,00€
  5. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΟΔ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ (2020-2022) 5.000.000,00€
  6. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ -ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ 8.730.000,00€
  7. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ -ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΔΑΣ 1.230.000,00€

 

Εγκεκριμένα έργα:

  1. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΑΦΡΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΡΕΙΣΜΑΤΩΝ, ΠΡΑΝΩΝ, ΤΑΦΡΩΝ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΜΗΣ, ΚΟΠΗ/ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΒΛΑΒΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2021-2024 4.300.000,00 €

 

Προτεινόμενα έργα:

 

Α. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Αποκατάσταση κατά τμήματα κατολισθήσεων στους Επαρχιακούς δρόμους: Πύργου –Οινόης (1000μ. πριν τη διασ/ση Κουτσοχέρας), Σιμόπουλου –Ανθώνα (προ του οικισμού «Καλό παιδί») και Χελιδονίου –Κρυονερίου (2000μ πριν την είσοδο Κρυονερίου) Προϋπολογισμός 4.000.000,00 €
  • Αποκατάσταση κατολίσθησης στην Ε.Ο. Καρούτες-Λατζόϊ-Αρβανίτη- Σόπι- Χειμαδιό στην έξοδο της Τ.Κ. Αρβανίτη Προϋπολογισμός 1.600.000,00 €
  • Βελτίωση Ε.Ο. Γαστούνης-Βαρθολομιού- Λ. Κυλλήνης Προϋπολογισμός 3.000.000,00 €
  • Επέκταση γέφυρας στη θέση Κόκκινο Σπήλιο Ε.Ο. Ανδρίτσαινας – Μεγαλόπολης Προϋπολογισμός 300.000,00 €

 

Β. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΑΣΟ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Προϋπολογισμός 3.350.000,00 €
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΚ ΛΑΣΤΕΙΚΩΝ Προϋπολογισμός 2.400.000,00 €
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 2.250.000,00 €
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Β ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 600.000,00 €
  • ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ Δ.Δ. ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΝ – ΒΡΕΣΤΟΥ Προϋπολογισμός 460.000,00 €
  • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΡΕΣΤΕΝΑΣ ΚΑΙ 5 ΑΛΛΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Προϋπολογισμός 1.200.000,00 €
  • ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΛΑΛΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Προϋπολογισμός 660.000,00 €
  • ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Προϋπολογισμός 2.000.000,00 €
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ Προϋπολογισμός 851.200,00 €
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ ΕΞΟΜΑΛΥΝΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ Προϋπολογισμός 50.000,00 €
  • ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ Ε.Ο. 74 (ΠΥΡΓΟΣ – ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ) ΜΕ Τ.Κ. ΠΕΛΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΥ (ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ – ΤΚ ΦΛΟΚΑΣ) Προϋπολογισμός 1.600.000,00 €
  • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΩΝ ΟΔΩΝ Δ.Ε. ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ Προϋπολογισμός 800.000,00 €
  • ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΦΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Προϋπολογισμός 5.230.000,00 €
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Προϋπολογισμός 700.000,00 €
  • ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΔΟΥ ΚΑΤΑΡΑΧΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 2.806.000,00 €
  • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΔΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 364.066,91 €
  • ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 855.000,00 €
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Προϋπολογισμός 500.000,00 €
  • ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ Δ.Ε. ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ (ΑΠΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΦΡΑΜΑΤΟΣ)ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ Προϋπολογισμός 10.788.000,00 €
  • ΤΗΛΕΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Προϋπολογισμός 1.718.770,00€
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΠΌ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΧΑΒΑΡΟΒΡΥΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ Προϋπολογισμός 5.345.000,00€
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ ΣΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ Προϋπολογισμός 1.660.000,00€
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 2.199.700,00€

 

Προτάσεις έργων στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» που αφορούν την Π.Ε. Ηλείας

  1. «Αστική αναζωογόνηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος» Προϋπολογισμού 12.400.000€. (Παρεμβάσεις στις εισόδους του αστικού ιστού της πλειοψηφίας των Δημοτικών Διαμερισμάτων των Δήμων της Δυτικής Ελλάδος εκτός των τριών Δήμων που είναι Πρωτεύουσες των Νομών)
  2. Επανάχρηση πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με την δημιουργία Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας». Προϋπολογισμού 12,000,000 €.

 

Οριζόντιες δράσεις (εγκεκριμένα και ενταγμένα έργα προϋπολογισμού 26.000.000,00 € στο σύνολο της Περιφέρειας) και αφορούν την Π.Ε. Ηλείας:

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπολισμού για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων της ΠΔΕ λόγω της έξαρσης του SARS-COV-2 (1.021.925,00 €).
  2. Λειτουργικές Δαπάνες για Συντήρηση ΕΟΔ (664.000,00€).
  3. Ηλεκτροφωτισμός – Φωτεινή Σηματοδότηση Εθνικού Οδικού Δικτύου Π.Δ.Ε (13.530.000,00€).
  4. Παροχή υπηρεσίας τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για την υποβοήθηση των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε έργα των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, που χρηματοδοτούνται από χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις δράσεις ωρίμανσης μελετών και έργων αρμοδιοτήτων τους (2.000.000,00€).
  5. Παροχή υπηρεσίας τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για την υποβοήθηση των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις δράσεις ωρίμανσης μελετών και έργων αρμοδιοτήτων τους (2.100.000,00 €).
  6. Συντήρηση-αποκατάσταση Προσκυνηματικών χώρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (5.000.000,00€).
Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Ν. Φαρμάκης: «Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται και να ολοκληρώνονται ώριμα έργα, ώστε και νέα έργα να παίρνουν σειρά»

Ν. Φαρμάκης: «Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται και να ολοκληρώνονται ώριμα έργα, ώστε και νέα έργα να παίρνουν σειρά»

ΣΤΑ 429.238.747,66 ΕΥΡΩ (174 ΕΡΓΑ) ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Π.Δ.Ε. & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

Ν. Φαρμάκης: «Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται και να ολοκληρώνονται ώριμα έργα, ώστε και νέα έργα να παίρνουν σειρά».

«Θέλουμε έργα που να γίνονται άμεσα και να προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα. Γιατί τα έργα δεν αποτελούν πολιτική προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Και εμείς δεν σπεύδουμε στο τέλος της θητείας μας να προσφέρουμε υποσχέσεις εκατομμυρίων, αλλά στην αρχή της, να διαθέσουμε πραγματικά εκατομμύρια για πραγματικά έργα».

Αυτά υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ευρισκόμενος σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, στην Ηλεία, όπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τις δημοτικές αρχές της περιοχής, προχώρησε σε ολοκληρωμένη αποτύπωση των έργων που έχουν ενταχθεί ή εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

«Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εντάσσονται και να ολοκληρώνονται ώριμα έργα, ώστε και νέα έργα να παίρνουν σειρά. Αν αυτό πετύχουμε, τότε στο τέλος της τετραετίας θα μπορούμε να έχουμε έργα που κυριολεκτικά θα αλλάξουν προς το καλύτερο τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα, εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας που για εμάς αποτελεί τον πυρήνα της Γης της Φλόγας, έναν τόπο που έχει όλες τις δυνατότητες να εκτοξευθεί, κάνουμε την αρχή» τόνισε ο Περιφερειάρχης, που με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τη δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα και είχε ως αποτέλεσμα ένα συνολικό πρόγραμμα 174 έργων, προϋπολογισμού 429.238.747,66 ευρώ, για το σύνολο της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, τα 52 εξ αυτών είναι εγκεκριμένα και ενταγμένα (ή υπό έγκριση), τα 70 είναι προτεινόμενα έργα για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 23 έργα είναι υπό ένταξη χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ, 27 έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δύο έργα είναι υπό εξέταση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ υπάρχουν και οριζόντιες δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 26.000.000 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε η Περιφερειακή Αρχή κατά το προηγούμενο 12μηνο ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ανατροπές και τις αλλαγές προτεραιοτήτων που επέφερε η πανδημία, σημειώνοντας ωστόσο πως αφενός δόθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης του τοπικού συστήματος υγείας – γεγονός που αποτελεί μία «προίκα» και για τα επόμενα χρόνια – και αφετέρου, υπήρξε η ανάγκη ακόμα πιο ξεκάθαρου «οδικού χάρτη».

Για τον λόγο αυτό, επεσήμανε πως το 25% του συνολικού επιχειρησιακού προγράμματος διοχετεύθηκε σε δράσεις στήριξής της επιχειρηματικότητας και ότι έχει ενεργοποιηθεί πλέον το σύνολο του προγράμματος, σχεδόν τρία χρόνια πριν τη συμβατική του ολοκλήρωση, ενώ οι πληρωμές ξεπέρασαν πλέον το 30%.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε σε εξοικονόμηση ύψους 95 εκ. ευρώ που επιτεύχθηκε μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε 123 έργα και στην ένταξη 5 νέων έργων συντήρησης εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και 4 νέων έργων συντήρησης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 125 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Επίσης, αναφέρθηκε στις δύο καινοτόμες δράσεις της Περιφέρειας, δηλαδή την χρηματοδότηση των Μητροπόλεων για τη συντήρηση θρησκευτικών μνημείων με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ αλλά και τη διασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης για την κάλυψη επειγουσών και έκτακτων αναγκών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

«Αντί να γεμίζουμε λίστες με προθέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, συζητάμε με τους Δήμους, οριοθετούμε προτεραιότητες, ωριμάζουμε και μετά ζητάμε την ένταξή τους για χρηματοδότηση από τις δημόσιες επενδύσεις. Και έτσι με τον τρόπο αυτό εντάσσονται έργα που άμεσα παράγουν αποτελέσματα» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Πριν τη Συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με Δημάρχους της ΠΕ Ηλείας. Στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκε η υλοποίηση των έργων που από κοινού τέθηκαν σε προτεραιότητα. Όπως ανέφερε προκρίθηκαν 40 έργα που προτείνονται από τους όλους τους Δήμους. «Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκ ευρώ, αποτελούν αποτέλεσμα κοινής μας δράσης και προσπάθειας. Σχεδιασμός και μεθοδική δουλειά από την δική μας πλευρά, αλλά και από την πλευρά των Δήμων. Τα έργα αυτά θα συμπληρωθούν από 31 έργα αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΔΕ συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκ ευρώ. Και όλα μαζί, δημιουργούν την πρώτη κρίσιμη μάζα έργων της δικής μας θητείας, καταδεικνύοντας μία νέα φιλοσοφία ως προς την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία σε σχέση με το παρελθόν».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Φαρμάκης έκανε σε κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ΠΕ Ηλείας, όπως η Πατρών – Πύργου, σημειώνοντας εμφατικά: «Το μήνυμα που στέλνουμε παντού είναι ένα: Τελειώνετε με την γραφειοκρατία! Κάθε μέρα που περνάει χωρίς νέο αυτοκινητόδρομο είναι μια μέρα θρήνου και οδύνης», ενώ αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον σημερινό δρόμο. «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε η καρμανιόλα να πάψει να προκαλεί τραγωδίες, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπουμε ποτέ την πάγια θέση μας για έναν νέο και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο… χθες!».

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με τους Δήμους για την έλευση του φυσικού αερίου, την τεχνική βοήθεια που προσφέρεται προς τους Δήμους για την υλοποίηση έργων που κινδύνευαν να ναυαγήσουν, αλλά και στην αναμόρφωση και ενίσχυση του σχεδιασμού και του προϋπολογισμού για δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης και Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. «Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα προχωρήσαμε στην έγκριση μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Οργανισμό ΔΙΑΖΩΜΑ για μια νέα ΟΧΕ που θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός Αρχαιολογικού Πάρκου και θα σηματοδοτεί την ανάπλαση της Αρχαίας Ολυμπίας» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης και επεσήμανε: «Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας έχουν ανάγκη να απολαύσουν έργα που θα αναβαθμίσουν τον τόπο, που θα τον κάνουν πιο ελκυστικό για επενδύσεις και πιο όμορφο. Έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ίσοι με οποιονδήποτε πολίτη αυτής της χώρας σε θέματα όπως είναι η οδική ασφάλεια και οι σύγχρονες μεταφορές, η ενεργειακή επάρκεια, η ποιότητα του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και φυσικά, οι ευκαιρίες δουλειάς και προκοπής».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης απηύθυνε ευχαριστίες προς το σύνολο των στελεχών της Περιφέρειας, το σύνολο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους Δημάρχους της περιοχής, σημειώνοντας πως η «μαγεία» της αυτοδιοίκησης είναι η ενότητα που υπάρχει απέναντι στα προβλήματα του τόπου, πέρα και πάνω από πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες. «Ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας είναι το έμψυχο δυναμικό του. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν μπορεί να γίνει…» σημείωσε.

Μετά το τέλος της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη, την αναλυτική παρουσίαση των έργων της Περιφερειακής Αρχής που αφορούν την Π.Ε. Ηλείας, πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Δημήτρης Καραβίδας.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρουσιάσεις για τα έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες και πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στο Μεσολόγγι (για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) και την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα (για την Π.Ε. Αχαΐας).

https://www.facebook.com/nektarios.farmakis/videos/10158783039284485/?t=0

ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

Συνοπτική εικόνα έργων

  • 8 έργα εγκεκριμένα και ενταγμένα συνολικού πρ/σμού 39.780.000,00€ (καθώς και οριζόντιες δράσεις που υλοποιούνται στο σύνολο της Περιφέρειας ύψους 26.000.000,00€)
  • 18 προτεινόμενα έργα για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ συνολικού πρ/σμού 31.051.200,00€
  • 9 έργα υπό ένταξη προς χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ συνολικού πρ/σμού 26.236.536,91€

Και επιπλέον:

  • 27 έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ συνολικού πρ/σμού 88.574.000,00 € (που αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας και περιλαμβάνει σημαντικά έργα για τον Νομό Ηλείας)
  • 2 έργα υπό εξέταση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού προϋπολογισμού 24.400.000,00€ (ένα εκ των οποίων αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας και τον Νομό Ηλείας)

 

Ενταγμένα έργα:

  1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022 9.300.000,00€
  2. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022 9.300.000,00€
  3. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ 120.000,00€
  4. ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ – ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΣΕ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ 1.800.000,00€
  5. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΟΔ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ (2020-2022) 5.000.000,00€
  6. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ -ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ 8.730.000,00€
  7. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ -ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΔΑΣ 1.230.000,00€

 

Εγκεκριμένα έργα:

  1. ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΑΦΡΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΡΕΙΣΜΑΤΩΝ, ΠΡΑΝΩΝ, ΤΑΦΡΩΝ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΜΗΣ, ΚΟΠΗ/ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΒΛΑΒΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2021-2024 4.300.000,00 €

 

Προτεινόμενα έργα:

 

Α. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Αποκατάσταση κατά τμήματα κατολισθήσεων στους Επαρχιακούς δρόμους: Πύργου –Οινόης (1000μ. πριν τη διασ/ση Κουτσοχέρας), Σιμόπουλου –Ανθώνα (προ του οικισμού «Καλό παιδί») και Χελιδονίου –Κρυονερίου (2000μ πριν την είσοδο Κρυονερίου) Προϋπολογισμός 4.000.000,00 €
  • Αποκατάσταση κατολίσθησης στην Ε.Ο. Καρούτες-Λατζόϊ-Αρβανίτη- Σόπι- Χειμαδιό στην έξοδο της Τ.Κ. Αρβανίτη Προϋπολογισμός 1.600.000,00 €
  • Βελτίωση Ε.Ο. Γαστούνης-Βαρθολομιού- Λ. Κυλλήνης Προϋπολογισμός 3.000.000,00 €
  • Επέκταση γέφυρας στη θέση Κόκκινο Σπήλιο Ε.Ο. Ανδρίτσαινας – Μεγαλόπολης Προϋπολογισμός 300.000,00 €

 

Β. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΑΣΟ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Προϋπολογισμός 3.350.000,00 €
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΚ ΛΑΣΤΕΙΚΩΝ Προϋπολογισμός 2.400.000,00 €
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 2.250.000,00 €
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Β ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 600.000,00 €
  • ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ Δ.Δ. ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΝ – ΒΡΕΣΤΟΥ Προϋπολογισμός 460.000,00 €
  • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΡΕΣΤΕΝΑΣ ΚΑΙ 5 ΑΛΛΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Προϋπολογισμός 1.200.000,00 €
  • ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΛΑΛΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Προϋπολογισμός 660.000,00 €
  • ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Προϋπολογισμός 2.000.000,00 €
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ Προϋπολογισμός 851.200,00 €
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΩΣΗ ΕΞΟΜΑΛΥΝΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΤΙΚΗΣ ΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ Προϋπολογισμός 50.000,00 €
  • ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ Ε.Ο. 74 (ΠΥΡΓΟΣ – ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ) ΜΕ Τ.Κ. ΠΕΛΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΥ (ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ – ΤΚ ΦΛΟΚΑΣ) Προϋπολογισμός 1.600.000,00 €
  • ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΩΝ ΟΔΩΝ Δ.Ε. ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ Προϋπολογισμός 800.000,00 €
  • ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΦΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Προϋπολογισμός 5.230.000,00 €
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Προϋπολογισμός 700.000,00 €
  • ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΔΟΥ ΚΑΤΑΡΑΧΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 2.806.000,00 €
  • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΔΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 364.066,91 €
  • ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 855.000,00 €
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Προϋπολογισμός 500.000,00 €
  • ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ Δ.Ε. ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ (ΑΠΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΦΡΑΜΑΤΟΣ)ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ Προϋπολογισμός 10.788.000,00 €
  • ΤΗΛΕΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Προϋπολογισμός 1.718.770,00€
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΠΌ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΧΑΒΑΡΟΒΡΥΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ Προϋπολογισμός 5.345.000,00€
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ ΣΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ Προϋπολογισμός 1.660.000,00€
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Προϋπολογισμός 2.199.700,00€

 

Προτάσεις έργων στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» που αφορούν την Π.Ε. Ηλείας

  1. «Αστική αναζωογόνηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος» Προϋπολογισμού 12.400.000€. (Παρεμβάσεις στις εισόδους του αστικού ιστού της πλειοψηφίας των Δημοτικών Διαμερισμάτων των Δήμων της Δυτικής Ελλάδος εκτός των τριών Δήμων που είναι Πρωτεύουσες των Νομών)
  2. Επανάχρηση πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με την δημιουργία Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας». Προϋπολογισμού 12,000,000 €.

 

Οριζόντιες δράσεις (εγκεκριμένα και ενταγμένα έργα προϋπολογισμού 26.000.000,00 € στο σύνολο της Περιφέρειας) και αφορούν την Π.Ε. Ηλείας:

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπολισμού για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων της ΠΔΕ λόγω της έξαρσης του SARS-COV-2 (1.021.925,00 €).
  2. Λειτουργικές Δαπάνες για Συντήρηση ΕΟΔ (664.000,00€).
  3. Ηλεκτροφωτισμός – Φωτεινή Σηματοδότηση Εθνικού Οδικού Δικτύου Π.Δ.Ε (13.530.000,00€).
  4. Παροχή υπηρεσίας τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για την υποβοήθηση των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε έργα των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, που χρηματοδοτούνται από χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις δράσεις ωρίμανσης μελετών και έργων αρμοδιοτήτων τους (2.000.000,00€).
  5. Παροχή υπηρεσίας τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών για την υποβοήθηση των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις δράσεις ωρίμανσης μελετών και έργων αρμοδιοτήτων τους (2.100.000,00 €).
  6. Συντήρηση-αποκατάσταση Προσκυνηματικών χώρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (5.000.000,00€).
Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων