• ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ
  • «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας»: Μεγάλη δωρεά 135.000 δένδρων ελιάς προς τους πυρόπληκτους αγρότες

«Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας»: Μεγάλη δωρεά 135.000 δένδρων ελιάς προς τους πυρόπληκτους αγρότες

Με την επίσημη εκδήλωση της μεγάλης δωρεάς των 135.000 νέων δενδρυλλίων Κορωνέικης ελιάς προς τους καλλιεργητές των περιοχών γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του περσινού  καλοκαιριού, ολοκληρώθηκε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας».

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλίες, που ανέλαβε ο εμπνευστής του έργου και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σε συνεργασία με το «Arete Fund» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού».

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης του έργου με κεντρικό σύμβολο την ελιά και στίχους του Ελύτη, πραγματοποίησε  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης, απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση, ενώ μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέλη της Χορωδίας Παιδιών του ΚΔΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την διεύθυνση της κ Σοφίας Ψαρά, τραγούδησαν  τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Ο κ. Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: «Σήμερα βρεθήκαμε στην Αρχαία Ολυμπία, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που πέρυσι επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα να καούν ή να υποστούν σοβαρή ζημιά. Με την παρουσία μου εδώ θέλω να εξάρω την ιδιωτική πρωτοβουλία, που για ακόμα μία φορά λειτούργησε άμεσα για την αποκατάσταση της μεγάλης φυσικής καταστροφής. Με το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» παραδοθήκαν 135.000 νέα δενδρύλλια στους καλλιεργητές ελιάς που έχασαν το εισόδημα τους, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννο Γραμματίδη που επέδειξε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου. Σας συγχαίρω και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι το φωτεινό παράδειγμά σας».

 

Ειδικότερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και ύστερα από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο κ. Γραμματίδης ανταποκρίθηκε άμεσα, αναλαμβάνοντας το έργο της αποκατάστασης -κατά το δυνατόν- των καμένων ελαιώνων αξιοποιώντας το δίκτυο επαφών του τόσο στην ομογένεια των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Ο κ. Γραμματίδης ανέφερε τις λεπτομέρειες και το ιστορικό της δωρεάς:

«Ανέλαβα αυτήν την μεγάλη προσπάθεια για τρεις βασικού λόγους: Πρώτον, γιατί αισθάνθηκα την ανάγκη να βοηθήσω, όσο μπορούσα, τους καλλιεργητές ελιάς στις περιοχές που υπέστησαν καταστροφή και έχασαν το εισόδημα τους για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια. Δεύτερον, γιατί πίστεψα ότι με τον τρόπο αυτό βοηθώ στην αποκατάσταση μέρους της περιβαλλοντικής ζημιάς, που υπέστη η περιοχή. Τρίτον, γιατί αισθάνθηκα τη στοιχειώδη υποχρέωση ως πολίτη αυτής της χώρας να συμβάλλω τόσο στην ενίσχυση της εμβληματικής σημασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, αυτού του απαράμιλλου κάλους και πολιτιστικής αξίας,  παγκόσμιου μνημείου όσο και στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας. Μίας περιοχής που διαχρονικά παραμένει παραμελημένη αν και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα μας, λόγω και της μεγάλης πολιτιστικής της παράδοσης. Συνεργεία μας όργωσαν όλη τη χώρα για την ανεύρεση φυτωρίων με κατάλληλα δενδρύλλια που αγοράσαμε και μεταφέραμε στην περιοχή, όπου τα διανείμαμε στους πληγέντες καλλιεργητές με βάση τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν καλύψαμε το σύνολο της ζημιάς, αλλά ένα σημαντικό μέρος της. Μακάρι να είχαμε τα μέσα να κάνουμε περισσότερα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η διανομή έγινε με κριτήρια ισότητας, δικαιοσύνης και κοινωνικής ισορροπίας».

Ο κ. Γραμματίδης επεσήμανε επίσης, ότι η πρωτοβουλία «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας», ήταν η πρώτη στην Ελλάδα όσον αφορά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από φυσική καταστροφή, μετά τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματικότητα και τα ταχύτατα κοινωνικά αντανακλαστικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που ξεπέρασε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, προκειμένου να σταθεί άμεσα δίπλα στους πληγέντες συμπατριώτες μας».

 

Ο κ. Γραμματίδης ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή τους τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τους γεωπόνους της Περιφέρειας Σταύρο Βέρρα και Γιώργο Μικέογλου, το προσωπικό της Περιφέρειας και του Δήμου, όπως και τους Προέδρους των κοινοτήτων που επλήγησαν.

 

Ενώ κλείνοντας, ευχαρίστησε τον μεγάλο χορηγό, τη ΔΕΗ και τον Πρόεδρο της Γιώργο Στάσση, την Eurobank και όλες τις ελληνικές και ξένες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Απ΄ την  πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε ότι: «Η ελιά δεν αποτελεί μόνο ένα εθνικό προϊόν, αλλά ένα εθνικό σύμβολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας από τους πανάρχαιους χρόνους. Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται μοναδικά στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί όπου η ελιά συνδέθηκε άρρηκτα με τον Ολυμπισμό και τις Ολυμπιακές Αξίες. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ιδρύματος Arete Fund να οργανώσουν και να συντονίσουν μία μεγάλη εθελοντική προσπάθεια ανασύστασης των ελαιώνων της Ολυμπίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, συνιστά μια μεγάλη, εθνικών διαστάσεων, προσφορά, που εκτός από την πολύτιμη στήριξη χιλιάδων αγροτών και των καλλιεργειών τους,  αποδεικνύει τη βαρύτητα και τη σημασία που έχει για όλο τον πλανήτη η Αρχαία Ολυμπία. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το σύνολο των ανθρώπων στις ΗΠΑ που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην μας γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν και τιμούν όμως την Ολυμπία. Και απέδειξαν πως οι κοινές αξίες και η αλληλεγγύη δεν γνωρίζουν σύνορα. Τους ευχαριστούμε και τους τιμάμε».

 

 

 

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος τόνισε:

«Όταν στον τόπο μας χάθηκαν πέρυσι από την ολέθρια πυρκαγιά 130.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης μέσα σε λίγες μέρες, οι ελπίδες μας για γρήγορη αποκατάσταση ήταν ισχνές. Η κοινή λογική μας έδειχνε ότι η τεράστια καταστροφή δεν θα μπορούσε να αποκατασταθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, η πρωτοβουλία του κ. Γιάννου Γραμματίδη και τού Ιδρύματος ARETE να δωρίσουν δεκάδες χιλιάδες δενδρύλλια ελιάς και να αντικαταστήσουν το χαμένο φυτικό κεφάλαιο στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ανέτρεψε τις αρχικές απαισιόδοξες σκέψεις μας. Και τώρα που το μεγάλο αυτό έργο ολοκληρώθηκε, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε βαθύτατα μπροστά στο μεγαλείο της αλληλεγγύης και της αγάπης όλων όσοι βοήθησαν να ξαναφυτέψουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας. Κάποιες εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί, μέσα στο γκρίζο τοπίο της πυρκαγιάς, χαμογελούν ξανά. Μπορεί οι καινούριες ελιές τους να ξαναφέρουν εισόδημα σε 5-6 χρόνια, όμως γνωρίζουν πια ότι σ’ αυτή τη μεγάλη δοκιμασία δεν ήταν μόνοι. Ίδια πρέπει να υπάρξει και η ανταπόκριση της Κυβέρνησης και στο βασικό μας αίτημα για αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής και σε επίπεδο υποδομών, ώστε να αναγεννηθεί και να αναπτυχθεί αυτός ο σπουδαίος τόπος.

Είμαστε ευγνώμονες προς το Ίδρυμα ARETE και το ζεύγος Steve & Dianne de Laet, προς τον κ. Γιάννο Γραμματίδη, “ψυχή” του εγχειρήματος, προς τους χορηγούς αλλά και όλους τους απλούς πολίτες που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την καμπάνια αλληλεγγύης. Η αναθηματική στήλη θα θυμίζει για πάντα αυτή την όμορφη πρωτοβουλία».

Όπως δήλωσε, απ΄ την πλευρά της η επικεφαλής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» Ζωζώ Λιδωρίκη: «Στους βασικούς τομείς δραστηριοτήτων μας, στα Γράμματα, τις Τέχνες και την Επιστήμη ευθύς εξαρχής εντάξαμε προγράμματα με θέμα: Περιβάλλον, Εκπαίδευση, Τουρισμός. Από την οικολογική καταστροφή φτάσαμε σε χρόνο ρεκόρ στο Έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας». Η λέξη και μόνο Αρχαία Ολυμπία είναι το ισχυρότερο brand name από όλα τα μνημεία της Ελλάδας. Στον σημερινό κόσμο με τις συγκλονιστικές αλλαγές η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας είναι η δύναμη του Πολιτισμού».

Σημειώνεται, ότι στο Δημοτικό Μέγαρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έλαβε  χώρα η επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση του έργου, βραβεύθηκαν οι μεγάλοι δωρητές, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης, καθώς και η φύτευση ελιάς 250 χρόνων στο κηπάριο έναντι του Δημαρχείου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων που επλήγησαν, όπως και όλοι οι συντελεστές του έργου, ανάμεσα στους οποίους το ζεύγος Steven και Dianne de Laet, Ιδρυτές του Arete Fund με πλούσιο έργο στις Μυκήνες και τη Νεμέα, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος Βίκυ Φλέσσα.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

  • ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ
  • «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας»: Μεγάλη δωρεά 135.000 δένδρων ελιάς προς τους πυρόπληκτους αγρότες

«Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας»: Μεγάλη δωρεά 135.000 δένδρων ελιάς προς τους πυρόπληκτους αγρότες

Με την επίσημη εκδήλωση της μεγάλης δωρεάς των 135.000 νέων δενδρυλλίων Κορωνέικης ελιάς προς τους καλλιεργητές των περιοχών γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του περσινού  καλοκαιριού, ολοκληρώθηκε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας».

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλίες, που ανέλαβε ο εμπνευστής του έργου και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σε συνεργασία με το «Arete Fund» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού».

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης του έργου με κεντρικό σύμβολο την ελιά και στίχους του Ελύτη, πραγματοποίησε  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης, απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση, ενώ μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέλη της Χορωδίας Παιδιών του ΚΔΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την διεύθυνση της κ Σοφίας Ψαρά, τραγούδησαν  τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Ο κ. Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: «Σήμερα βρεθήκαμε στην Αρχαία Ολυμπία, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που πέρυσι επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα να καούν ή να υποστούν σοβαρή ζημιά. Με την παρουσία μου εδώ θέλω να εξάρω την ιδιωτική πρωτοβουλία, που για ακόμα μία φορά λειτούργησε άμεσα για την αποκατάσταση της μεγάλης φυσικής καταστροφής. Με το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» παραδοθήκαν 135.000 νέα δενδρύλλια στους καλλιεργητές ελιάς που έχασαν το εισόδημα τους, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννο Γραμματίδη που επέδειξε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου. Σας συγχαίρω και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι το φωτεινό παράδειγμά σας».

 

Ειδικότερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και ύστερα από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο κ. Γραμματίδης ανταποκρίθηκε άμεσα, αναλαμβάνοντας το έργο της αποκατάστασης -κατά το δυνατόν- των καμένων ελαιώνων αξιοποιώντας το δίκτυο επαφών του τόσο στην ομογένεια των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Ο κ. Γραμματίδης ανέφερε τις λεπτομέρειες και το ιστορικό της δωρεάς:

«Ανέλαβα αυτήν την μεγάλη προσπάθεια για τρεις βασικού λόγους: Πρώτον, γιατί αισθάνθηκα την ανάγκη να βοηθήσω, όσο μπορούσα, τους καλλιεργητές ελιάς στις περιοχές που υπέστησαν καταστροφή και έχασαν το εισόδημα τους για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια. Δεύτερον, γιατί πίστεψα ότι με τον τρόπο αυτό βοηθώ στην αποκατάσταση μέρους της περιβαλλοντικής ζημιάς, που υπέστη η περιοχή. Τρίτον, γιατί αισθάνθηκα τη στοιχειώδη υποχρέωση ως πολίτη αυτής της χώρας να συμβάλλω τόσο στην ενίσχυση της εμβληματικής σημασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, αυτού του απαράμιλλου κάλους και πολιτιστικής αξίας,  παγκόσμιου μνημείου όσο και στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας. Μίας περιοχής που διαχρονικά παραμένει παραμελημένη αν και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα μας, λόγω και της μεγάλης πολιτιστικής της παράδοσης. Συνεργεία μας όργωσαν όλη τη χώρα για την ανεύρεση φυτωρίων με κατάλληλα δενδρύλλια που αγοράσαμε και μεταφέραμε στην περιοχή, όπου τα διανείμαμε στους πληγέντες καλλιεργητές με βάση τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν καλύψαμε το σύνολο της ζημιάς, αλλά ένα σημαντικό μέρος της. Μακάρι να είχαμε τα μέσα να κάνουμε περισσότερα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η διανομή έγινε με κριτήρια ισότητας, δικαιοσύνης και κοινωνικής ισορροπίας».

Ο κ. Γραμματίδης επεσήμανε επίσης, ότι η πρωτοβουλία «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας», ήταν η πρώτη στην Ελλάδα όσον αφορά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από φυσική καταστροφή, μετά τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματικότητα και τα ταχύτατα κοινωνικά αντανακλαστικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που ξεπέρασε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, προκειμένου να σταθεί άμεσα δίπλα στους πληγέντες συμπατριώτες μας».

 

Ο κ. Γραμματίδης ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή τους τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τους γεωπόνους της Περιφέρειας Σταύρο Βέρρα και Γιώργο Μικέογλου, το προσωπικό της Περιφέρειας και του Δήμου, όπως και τους Προέδρους των κοινοτήτων που επλήγησαν.

 

Ενώ κλείνοντας, ευχαρίστησε τον μεγάλο χορηγό, τη ΔΕΗ και τον Πρόεδρο της Γιώργο Στάσση, την Eurobank και όλες τις ελληνικές και ξένες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Απ΄ την  πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε ότι: «Η ελιά δεν αποτελεί μόνο ένα εθνικό προϊόν, αλλά ένα εθνικό σύμβολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας από τους πανάρχαιους χρόνους. Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται μοναδικά στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί όπου η ελιά συνδέθηκε άρρηκτα με τον Ολυμπισμό και τις Ολυμπιακές Αξίες. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ιδρύματος Arete Fund να οργανώσουν και να συντονίσουν μία μεγάλη εθελοντική προσπάθεια ανασύστασης των ελαιώνων της Ολυμπίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, συνιστά μια μεγάλη, εθνικών διαστάσεων, προσφορά, που εκτός από την πολύτιμη στήριξη χιλιάδων αγροτών και των καλλιεργειών τους,  αποδεικνύει τη βαρύτητα και τη σημασία που έχει για όλο τον πλανήτη η Αρχαία Ολυμπία. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το σύνολο των ανθρώπων στις ΗΠΑ που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην μας γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν και τιμούν όμως την Ολυμπία. Και απέδειξαν πως οι κοινές αξίες και η αλληλεγγύη δεν γνωρίζουν σύνορα. Τους ευχαριστούμε και τους τιμάμε».

 

 

 

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος τόνισε:

«Όταν στον τόπο μας χάθηκαν πέρυσι από την ολέθρια πυρκαγιά 130.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης μέσα σε λίγες μέρες, οι ελπίδες μας για γρήγορη αποκατάσταση ήταν ισχνές. Η κοινή λογική μας έδειχνε ότι η τεράστια καταστροφή δεν θα μπορούσε να αποκατασταθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, η πρωτοβουλία του κ. Γιάννου Γραμματίδη και τού Ιδρύματος ARETE να δωρίσουν δεκάδες χιλιάδες δενδρύλλια ελιάς και να αντικαταστήσουν το χαμένο φυτικό κεφάλαιο στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ανέτρεψε τις αρχικές απαισιόδοξες σκέψεις μας. Και τώρα που το μεγάλο αυτό έργο ολοκληρώθηκε, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε βαθύτατα μπροστά στο μεγαλείο της αλληλεγγύης και της αγάπης όλων όσοι βοήθησαν να ξαναφυτέψουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας. Κάποιες εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί, μέσα στο γκρίζο τοπίο της πυρκαγιάς, χαμογελούν ξανά. Μπορεί οι καινούριες ελιές τους να ξαναφέρουν εισόδημα σε 5-6 χρόνια, όμως γνωρίζουν πια ότι σ’ αυτή τη μεγάλη δοκιμασία δεν ήταν μόνοι. Ίδια πρέπει να υπάρξει και η ανταπόκριση της Κυβέρνησης και στο βασικό μας αίτημα για αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής και σε επίπεδο υποδομών, ώστε να αναγεννηθεί και να αναπτυχθεί αυτός ο σπουδαίος τόπος.

Είμαστε ευγνώμονες προς το Ίδρυμα ARETE και το ζεύγος Steve & Dianne de Laet, προς τον κ. Γιάννο Γραμματίδη, “ψυχή” του εγχειρήματος, προς τους χορηγούς αλλά και όλους τους απλούς πολίτες που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την καμπάνια αλληλεγγύης. Η αναθηματική στήλη θα θυμίζει για πάντα αυτή την όμορφη πρωτοβουλία».

Όπως δήλωσε, απ΄ την πλευρά της η επικεφαλής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» Ζωζώ Λιδωρίκη: «Στους βασικούς τομείς δραστηριοτήτων μας, στα Γράμματα, τις Τέχνες και την Επιστήμη ευθύς εξαρχής εντάξαμε προγράμματα με θέμα: Περιβάλλον, Εκπαίδευση, Τουρισμός. Από την οικολογική καταστροφή φτάσαμε σε χρόνο ρεκόρ στο Έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας». Η λέξη και μόνο Αρχαία Ολυμπία είναι το ισχυρότερο brand name από όλα τα μνημεία της Ελλάδας. Στον σημερινό κόσμο με τις συγκλονιστικές αλλαγές η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας είναι η δύναμη του Πολιτισμού».

Σημειώνεται, ότι στο Δημοτικό Μέγαρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έλαβε  χώρα η επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση του έργου, βραβεύθηκαν οι μεγάλοι δωρητές, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης, καθώς και η φύτευση ελιάς 250 χρόνων στο κηπάριο έναντι του Δημαρχείου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων που επλήγησαν, όπως και όλοι οι συντελεστές του έργου, ανάμεσα στους οποίους το ζεύγος Steven και Dianne de Laet, Ιδρυτές του Arete Fund με πλούσιο έργο στις Μυκήνες και τη Νεμέα, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος Βίκυ Φλέσσα.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων