• ΗΛΕΙΑ
  • Οι επιτυχίες της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ως αφετηρία για την δημιουργία του Generation Next

Οι επιτυχίες της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ως αφετηρία για την δημιουργία του Generation Next

[sg_popup id=”88989″ event=”inherit”][/sg_popup]

Εκπαιδευτική Ρομποτική | Consul Εκπαιδευτικό Κέντρο

📍 Πύργος

📌 Μπελούση 7 & Αγησιλάου, 27131

☎️ Τηλ.: 2621037361

 

📍 Αμαλιάδα

📌 Γεωργίου Παπανδρέου 53, 27200

☎️ Τηλ.: 2622022272

Οι επιτυχίες της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ως αφετηρία για την δημιουργία του Generation Next

*Του Τρυφωνόπουλου Αθηνόδωρου

Η Ολυμπιάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής WRO 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Γκιόρ της Ουγγαρίας με την Ελλάδα κάνει μαζί με την Ρωσία την καλύτερη επίδοση  κατακτώντας τέσσερα μετάλλια (τρία αργυρά και ένα χάλκινο). Αξίζει να πούμε ότι στην διοργάνωση συμμετείχαν 423 ομάδες από 73 χώρες και η Ελληνική αποστολή αποτελούνταν από δέκα ομάδες με εικοσιοκτώ μαθητές . Συγκεκριμένα η Ελληνική ομάδα επέστρεψε με τέσσερα μετάλλια τρία αργυρά και ένα χάλκινο και τρεις σημαντικές διακρίσεις (τέταρτη , έβδομη και ένατη θέση). (https://wrohellas.gr/, 2019)

Τα τέσσερα μετάλλια της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019

Η ομάδα Smartbirds, από την Πάτρα, με τις Εύα Λαμπροπούλου, Μαρία Παναγοπούλου και Μαρία Στεφανίδη κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον κόσμο και αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Οpen Γυμνασίου.

Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε και η ομάδα Bitbot από την Καλαμάτα, με τους Νίκο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Καργάκο και Γιώργο Μπάκα στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ.

Η ομάδα Infinite Code, με τους Γεώργιο-Δημήτριο Καστρίτη και Φίλιππο-Έκτορα Σίνγκερ, από την Εκάλη, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Open Δημοτικού.

Η ομάδα Jobi Team με τους Βασίλη Ντάτη και Γιάννη Τριανταφύλλη, από την Αγία Παρασκευή Αττικής, έλαβε χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Regular Δημοτικού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της WRO Hellas (https://wrohellas.gr/, 2019) καθώς και στο Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (https://www.amna.gr, 2019)

Οι πραγματικά εντυπωσιακές επινοήσεις των μαθητών των ομάδων μας, με νέες τάσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και σκληρή δουλειά αποτέλεσαν τη συνταγή για την επιτυχία. Μια συνταγή η οποία είναι αλάνθαστη σε κάθε έργο που αναλαμβάνει κάποιος  με αγάπη για το αντικείμενό του. Οι μαθητές μας εργάστηκαν με μεθοδικότητα, με σχέδιο, με επαγγελματισμό, διάβασαν, σχεδίασαν, εφάρμοσαν,  πειραματίστηκαν, επανασχεδίασαν,  τεκμηρίωσαν και παρουσίασαν το έργο τους, καταφέρνοντας να φέρουν την Ελλάδα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κίνητρο για όλη αυτή την διαδικασία αποτέλεσε η αγάπη για το αντικείμενό τους.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας προκειμένου λειτουργήσουμε προς την κατεύθυνση που μας δείχνουν αυτά τα παιδιά για ένα καλύτερο μέλλον. Ειδικά για την περίπτωση περιοχών, όπως είναι και η περιοχή μας,  με χαμηλούς δείκτες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αλλά και αποδοτικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, το παράδειγμα αυτό είναι ο οδηγός για την κατεύθυνση που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας. Σε αυτό που πρέπει να δοθεί βάση είναι οι νέοι να αποκτήσουν βαθιά γνώση του τρόπου λειτουργίας των τεχνολογικών συστημάτων προκειμένου να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν αποδοτικά και να προτείνουν νέα μοντέλα για την πραγματοποίηση εργασιών πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας. Η ενασχόληση με την εκπαιδευτική ρομποτική καλλιεργεί όλες αυτές τις δεξιότητες που θα απαιτηθούν από τα παιδιά στο ακαδημαϊκό αλλά και επαγγελματικό τους μέλλον. Κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 (https://wrohellas.gr/, 2019)

Οι μαθητές ήδη από τον Οκτώβριο οπότε και ανακοινώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, οργανώνονται προκειμένου να παρουσιάσουν τις καλύτερες λύσεις για τον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ο οποίος διοργανώνεται από την WRO Hellas και ο οποίος αποτελεί τον προάγγελο για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Μια βόλτα στην πόλη μου (Μη διαγωνιστική κατηγορία)

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου δημιουργούν ομάδες 3-6 παιδιών. Η κάθε ομάδα δημιουργεί μία επιδαπέδια πίστα που είναι φτιαγμένη από υλικά της αρεσκείας της και απεικονίζει, με τρισδιάστατο τρόπο, την πόλη της. Με βοηθό ένα επιδαπέδιο ρομπότ που κινείται μέσα στην πόλη σύμφωνα με τις εντολές που του δίνουν τα παιδιά, οι ομάδες μάς δείχνουν πώς είναι «μια βόλτα στην πόλη τους» και μας παρουσιάζουν τα πιο σημαντικά από τα αξιοθέατά της. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι  μαθητές θα δημιουργήσουν τον πρώτο τους αλγόριθμο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci (Ανοικτή κατηγορία)

Εξερευνήστε τις σημαντικές εφευρέσεις που επηρέασαν την ανθρωπότητα από την εποχή του Αρχιμήδη έως και την εποχή του Leonardo Da Vinci! Η κατηγορία σας προκαλεί να τις «πειράξετε» αλλάζοντας είτε την μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούν για να λειτουργήσουν είτε τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται (από μηχανικούς αυτοματισμούς σε προγραμματιζόμενους) και να τις φέρετε στο παρόν για να δώσουν λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα.

Ποδόσφαιρο 2×2 (Παιχνίδι ρομποτικού ποδοσφαίρου)

Σε αυτό το παιχνίδι 2 αντίπαλες συμμαχίες που αποτελούνται από 2 τηλεχειριζόμενα ρομπότ η κάθε μία, κυνηγούν ένα μπαλάκι, πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι (γήπεδο ποδοσφαίρου). Στόχος της κάθε συμμαχίας είναι να κερδίσει το παιχνίδι, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Πρωτέας (Κατηγορία Regular Ι)

Ο «Πρωτέας» απευθύνεται σε μαθητές και προπονητές που επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια κατηγορία με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αποτελεί μία απλούστερη εκδοχή παλαιότερων Πανελλήνιων Διαγωνισμών και των δοκιμασιών τους. Ο φετινός διαγωνισμός βασίζεται στην δοκιμασία του προηγούμενου Πανελλήνιου Διαγωνισμού με τίτλο «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα». Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες μπορούν να περιπλανηθούν στους δρόμους του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου τα αρώματα και η γεύση μοιάζουν να εναρμονίζονται με τον τόπο.

Τα ποτάμια ενώνουν την Ευρώπη (Κατηγορία Regular ΙΙ)

Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν και προγραμματίσουν ρομπότ που διασχίσουν με μεγάλη ταχύτητα τους πλωτούς δρόμους της Ευρώπης. Το ταξίδι ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο μέλλον θα βρίσκεται η πύλη της Ευρωπαϊκής ποτάμιας διαδρομής προς και από τις χώρες της Μεσογείου. Ξεκινώντας από τον Αξιό και μέσω του Δούναβη και των υπόλοιπων διασυνδεμένων ποταμών, θα είναι δυνατή η επικοινωνία και η μεταφορά αγαθών, ανθρώπων αλλά και πολιτισμών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Κλιματική Αλλαγή (Ανοικτή κατηγορία)

Η συγκεκριμένη κατηγορία λειτουργεί προκατασκευαστικά για τη συμμετοχή των ομάδων στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2020. Η θεματική της επερχόμενης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO θα αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να προετοιμάζονται από τώρα, ακολουθώντας τους κανόνες του WRO. Η θεματική πλαισίωση των κανόνων θα εμπλουτιστεί περαιτέρω τον Ιανουάριο 2020, με την επίσημη ανακοίνωση της θεματικής της Ολυμπιάδας. Οι εγγραφές για την κατηγορία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2019 και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου 2019.

Για τη βέλτιστη υποστήριξη των ομάδων κατά την προετοιμασία τους:

  • Τον Νοέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 θα προσφερθεί σειρά δωρεάν σεμιναρίων κατάρτισης για τους προπονητές.
  • Τον Φεβρουάριο 2020, οι ομάδες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε Περιφερειακούς διαγωνισμούς που θα διοργανωθούν σε κεντρικές πόλεις της Ελλάδας. Οι περιφερειακοί διαγωνισμοί δε θα έχουν ως στόχο την πρόκριση στον Εθνικό Τελικό (όλες οι ομάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας προκρίνονται απευθείας στον Εθνικό Τελικό). Στόχος των περιφερειακών είναι να δώσουν στις ομάδες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα projects τους και να λάβουν μια ενδεικτική ανατροφοδότηση. 

ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές παντού και έχουν πολύ πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχει όμως ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι πλέον, υπάρχουν διαθέσιμες οικονομικά προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις καθαρές και πιο ανθεκτικές οικονομίες. Έτσι, η αποστολή φέτος είναι η κάθε ομάδα να οικοδομήσει ένα ρομπότ/project που να συμμετέχει στην ευρύτερη έννοια της Κλιματικής Αλλαγής, εντός συγκεκριμένου πλαισίου που τίθεται από τις αρχές της βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project τους είναι σημαντικό, καθώς και να καταδείξουν με σαφήνεια τα σημεία καινοτομίας του.

Δίαθλο+1 (Κατηγορία ανάπτυξης)

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

ΛΥΚΕΙΟ

Γενικό Λύκειο

Τρίλιζα (Κατηγορία Regular)

Σε αυτή τη νέα κατηγορία, αποστολή των ομάδων είναι να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν αυτόνομα ρομπότ που θα μπορούν να παίξουν το παιχνίδι της Τρίλιζας. Σε αυτό το παιχνίδι στρατηγικής, δύο αντίπαλες ομάδες μεταφέρουν διαδοχικά χρωματιστούς κύβους στο κέντρο της πίστας όπου βρίσκεται μια «Τρίλιζα». Τα ρομπότ θα πρέπει να μελετήσουν τις κινήσεις του αντιπάλου, να κάνουν συλλογισμούς και να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη θέση για να αφήσουν το δικό τους κύβο. Η ομάδα που θα σχηματίσει πρώτη Τρίλιζα κερδίζει το παιχνίδι.

Κλιματική Αλλαγή (Ανοικτή κατηγορία)

Η συγκεκριμένη κατηγορία λειτουργεί προκατασκευαστικά για τη συμμετοχή των ομάδων στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2020. Η θεματική της επερχόμενης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO θα αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να προετοιμάζονται από τώρα, ακολουθώντας τους κανόνες του WRO. Η θεματική πλαισίωση των κανόνων θα εμπλουτιστεί περαιτέρω τον Ιανουάριο 2020, με την επίσημη ανακοίνωση της θεματικής της Ολυμπιάδας. Οι εγγραφές για την κατηγορία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2019 και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου 2019.

Για τη βέλτιστη υποστήριξη των ομάδων κατά την προετοιμασία τους:

  • Τον Νοέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 θα προσφερθεί σειρά δωρεάν σεμιναρίων κατάρτισης για τους προπονητές.
  • Τον Φεβρουάριο 2020, οι ομάδες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε Περιφερειακούς διαγωνισμούς που θα διοργανωθούν σε κεντρικές πόλεις της Ελλάδας. Οι περιφερειακοί διαγωνισμοί δε θα έχουν ως στόχο την πρόκριση στον Εθνικό Τελικό (όλες οι ομάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας προκρίνονται απευθείας στον Εθνικό Τελικό). Στόχος των περιφερειακών είναι να δώσουν στις ομάδες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα projects τους και να λάβουν μια ενδεικτική ανατροφοδότηση. 

ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές παντού και έχουν πολύ πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχει όμως ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι πλέον, υπάρχουν διαθέσιμες οικονομικά προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις καθαρές και πιο ανθεκτικές οικονομίες. Έτσι, η αποστολή φέτος είναι η κάθε ομάδα να οικοδομήσει ένα ρομπότ/project που να συμμετέχει στην ευρύτερη έννοια της Κλιματικής Αλλαγής, εντός συγκεκριμένου πλαισίου που τίθεται από τις αρχές της βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project τους είναι σημαντικό, καθώς και να καταδείξουν με σαφήνεια τα σημεία καινοτομίας του.

Δίαθλο+1 (Κατηγορία ανάπτυξης)

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

Τεχνικό / Επαγγελματικό Λύκειο

Γεωργική Παραγωγή και Τυποποίηση (Ανοικτή κατηγορία)

Η νέα αυτή κατηγορία καλεί για πρώτη φορά μαθητές και καθηγητές των ΕΠΑ.Λ. να εμπνευστούν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ρομπότ μηχανήματα, μηχανισμούς, εξαρτήματα, αυτοματισμούς, εργοστάσια σε μικρογραφία ή μέρη εργοστασίων σε μικρογραφία, τα οποία:

  • Θα βοηθούν στην παραγωγή, στην επεξεργασία, στην τυποποίηση γεωργικών ή κτηνοτροφικών ή αλιευτικών προϊόντων φροντίζοντας παράλληλα τη διατήρηση των φυσικών πόρων
  • Θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές
  • Θα βελτιώνουν τις υπάρχουσες διαδικασίες

 

Πηγές

https://wrohellas.gr/. (2019, 11 24). Ανάκτηση 11 24, 2019, από WRO Hellas: https://wrohellas.gr

https://www.amna.gr. (2019, 11 24). Ανάκτηση 11 24, 2019, από https://www.amna.gr/home/article/410447/I-Ellada-psila-pagkosmios-stin-Ekpaideutiki-Rompotiki

 

Τρυφωνόπουλος Αθηνόδωρος

Msc in Advanced Information Systems

Καθηγητής Πληροφορικής

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Αμαλιάδας: : Αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας κατά την έλευση της φλόγας στην Αμαλιάδα

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας με Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, της 15 ην Απριλίου 2024, με θέμα την κατάργηση …

Μεροκάματο από τον δήμο Πύργου… σε ασφαλιστική στη Θεσσαλονίκη;

Σε ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει… στη Θεσσαλονίκη θα ασφαλίσει τον στόλο των οχημάτων του ο δήμος Πύργου. “Μεροκάματο” δηλαδή που …

Παραίτηση…

Δήλωση παραίτησης από τη θέση Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης. Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, Τις τελευταίες μέρες διαδίδονται ανυπόστατες φήμες που αναφέρονται στο …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Οι επιτυχίες της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ως αφετηρία για την δημιουργία του Generation Next

Οι επιτυχίες της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ως αφετηρία για την δημιουργία του Generation Next

[sg_popup id=”88989″ event=”inherit”][/sg_popup]

Εκπαιδευτική Ρομποτική | Consul Εκπαιδευτικό Κέντρο

📍 Πύργος

📌 Μπελούση 7 & Αγησιλάου, 27131

☎️ Τηλ.: 2621037361

 

📍 Αμαλιάδα

📌 Γεωργίου Παπανδρέου 53, 27200

☎️ Τηλ.: 2622022272

Οι επιτυχίες της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ως αφετηρία για την δημιουργία του Generation Next

*Του Τρυφωνόπουλου Αθηνόδωρου

Η Ολυμπιάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής WRO 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Γκιόρ της Ουγγαρίας με την Ελλάδα κάνει μαζί με την Ρωσία την καλύτερη επίδοση  κατακτώντας τέσσερα μετάλλια (τρία αργυρά και ένα χάλκινο). Αξίζει να πούμε ότι στην διοργάνωση συμμετείχαν 423 ομάδες από 73 χώρες και η Ελληνική αποστολή αποτελούνταν από δέκα ομάδες με εικοσιοκτώ μαθητές . Συγκεκριμένα η Ελληνική ομάδα επέστρεψε με τέσσερα μετάλλια τρία αργυρά και ένα χάλκινο και τρεις σημαντικές διακρίσεις (τέταρτη , έβδομη και ένατη θέση). (https://wrohellas.gr/, 2019)

Τα τέσσερα μετάλλια της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019

Η ομάδα Smartbirds, από την Πάτρα, με τις Εύα Λαμπροπούλου, Μαρία Παναγοπούλου και Μαρία Στεφανίδη κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον κόσμο και αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Οpen Γυμνασίου.

Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε και η ομάδα Bitbot από την Καλαμάτα, με τους Νίκο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Καργάκο και Γιώργο Μπάκα στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ.

Η ομάδα Infinite Code, με τους Γεώργιο-Δημήτριο Καστρίτη και Φίλιππο-Έκτορα Σίνγκερ, από την Εκάλη, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Open Δημοτικού.

Η ομάδα Jobi Team με τους Βασίλη Ντάτη και Γιάννη Τριανταφύλλη, από την Αγία Παρασκευή Αττικής, έλαβε χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Regular Δημοτικού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της WRO Hellas (https://wrohellas.gr/, 2019) καθώς και στο Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (https://www.amna.gr, 2019)

Οι πραγματικά εντυπωσιακές επινοήσεις των μαθητών των ομάδων μας, με νέες τάσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και σκληρή δουλειά αποτέλεσαν τη συνταγή για την επιτυχία. Μια συνταγή η οποία είναι αλάνθαστη σε κάθε έργο που αναλαμβάνει κάποιος  με αγάπη για το αντικείμενό του. Οι μαθητές μας εργάστηκαν με μεθοδικότητα, με σχέδιο, με επαγγελματισμό, διάβασαν, σχεδίασαν, εφάρμοσαν,  πειραματίστηκαν, επανασχεδίασαν,  τεκμηρίωσαν και παρουσίασαν το έργο τους, καταφέρνοντας να φέρουν την Ελλάδα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κίνητρο για όλη αυτή την διαδικασία αποτέλεσε η αγάπη για το αντικείμενό τους.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας προκειμένου λειτουργήσουμε προς την κατεύθυνση που μας δείχνουν αυτά τα παιδιά για ένα καλύτερο μέλλον. Ειδικά για την περίπτωση περιοχών, όπως είναι και η περιοχή μας,  με χαμηλούς δείκτες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αλλά και αποδοτικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, το παράδειγμα αυτό είναι ο οδηγός για την κατεύθυνση που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας. Σε αυτό που πρέπει να δοθεί βάση είναι οι νέοι να αποκτήσουν βαθιά γνώση του τρόπου λειτουργίας των τεχνολογικών συστημάτων προκειμένου να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν αποδοτικά και να προτείνουν νέα μοντέλα για την πραγματοποίηση εργασιών πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας. Η ενασχόληση με την εκπαιδευτική ρομποτική καλλιεργεί όλες αυτές τις δεξιότητες που θα απαιτηθούν από τα παιδιά στο ακαδημαϊκό αλλά και επαγγελματικό τους μέλλον. Κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 (https://wrohellas.gr/, 2019)

Οι μαθητές ήδη από τον Οκτώβριο οπότε και ανακοινώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, οργανώνονται προκειμένου να παρουσιάσουν τις καλύτερες λύσεις για τον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ο οποίος διοργανώνεται από την WRO Hellas και ο οποίος αποτελεί τον προάγγελο για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Μια βόλτα στην πόλη μου (Μη διαγωνιστική κατηγορία)

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου δημιουργούν ομάδες 3-6 παιδιών. Η κάθε ομάδα δημιουργεί μία επιδαπέδια πίστα που είναι φτιαγμένη από υλικά της αρεσκείας της και απεικονίζει, με τρισδιάστατο τρόπο, την πόλη της. Με βοηθό ένα επιδαπέδιο ρομπότ που κινείται μέσα στην πόλη σύμφωνα με τις εντολές που του δίνουν τα παιδιά, οι ομάδες μάς δείχνουν πώς είναι «μια βόλτα στην πόλη τους» και μας παρουσιάζουν τα πιο σημαντικά από τα αξιοθέατά της. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι  μαθητές θα δημιουργήσουν τον πρώτο τους αλγόριθμο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci (Ανοικτή κατηγορία)

Εξερευνήστε τις σημαντικές εφευρέσεις που επηρέασαν την ανθρωπότητα από την εποχή του Αρχιμήδη έως και την εποχή του Leonardo Da Vinci! Η κατηγορία σας προκαλεί να τις «πειράξετε» αλλάζοντας είτε την μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούν για να λειτουργήσουν είτε τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται (από μηχανικούς αυτοματισμούς σε προγραμματιζόμενους) και να τις φέρετε στο παρόν για να δώσουν λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα.

Ποδόσφαιρο 2×2 (Παιχνίδι ρομποτικού ποδοσφαίρου)

Σε αυτό το παιχνίδι 2 αντίπαλες συμμαχίες που αποτελούνται από 2 τηλεχειριζόμενα ρομπότ η κάθε μία, κυνηγούν ένα μπαλάκι, πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι (γήπεδο ποδοσφαίρου). Στόχος της κάθε συμμαχίας είναι να κερδίσει το παιχνίδι, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Πρωτέας (Κατηγορία Regular Ι)

Ο «Πρωτέας» απευθύνεται σε μαθητές και προπονητές που επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια κατηγορία με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αποτελεί μία απλούστερη εκδοχή παλαιότερων Πανελλήνιων Διαγωνισμών και των δοκιμασιών τους. Ο φετινός διαγωνισμός βασίζεται στην δοκιμασία του προηγούμενου Πανελλήνιου Διαγωνισμού με τίτλο «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα». Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες μπορούν να περιπλανηθούν στους δρόμους του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου τα αρώματα και η γεύση μοιάζουν να εναρμονίζονται με τον τόπο.

Τα ποτάμια ενώνουν την Ευρώπη (Κατηγορία Regular ΙΙ)

Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν και προγραμματίσουν ρομπότ που διασχίσουν με μεγάλη ταχύτητα τους πλωτούς δρόμους της Ευρώπης. Το ταξίδι ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο μέλλον θα βρίσκεται η πύλη της Ευρωπαϊκής ποτάμιας διαδρομής προς και από τις χώρες της Μεσογείου. Ξεκινώντας από τον Αξιό και μέσω του Δούναβη και των υπόλοιπων διασυνδεμένων ποταμών, θα είναι δυνατή η επικοινωνία και η μεταφορά αγαθών, ανθρώπων αλλά και πολιτισμών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Κλιματική Αλλαγή (Ανοικτή κατηγορία)

Η συγκεκριμένη κατηγορία λειτουργεί προκατασκευαστικά για τη συμμετοχή των ομάδων στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2020. Η θεματική της επερχόμενης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO θα αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να προετοιμάζονται από τώρα, ακολουθώντας τους κανόνες του WRO. Η θεματική πλαισίωση των κανόνων θα εμπλουτιστεί περαιτέρω τον Ιανουάριο 2020, με την επίσημη ανακοίνωση της θεματικής της Ολυμπιάδας. Οι εγγραφές για την κατηγορία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2019 και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου 2019.

Για τη βέλτιστη υποστήριξη των ομάδων κατά την προετοιμασία τους:

  • Τον Νοέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 θα προσφερθεί σειρά δωρεάν σεμιναρίων κατάρτισης για τους προπονητές.
  • Τον Φεβρουάριο 2020, οι ομάδες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε Περιφερειακούς διαγωνισμούς που θα διοργανωθούν σε κεντρικές πόλεις της Ελλάδας. Οι περιφερειακοί διαγωνισμοί δε θα έχουν ως στόχο την πρόκριση στον Εθνικό Τελικό (όλες οι ομάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας προκρίνονται απευθείας στον Εθνικό Τελικό). Στόχος των περιφερειακών είναι να δώσουν στις ομάδες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα projects τους και να λάβουν μια ενδεικτική ανατροφοδότηση. 

ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές παντού και έχουν πολύ πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχει όμως ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι πλέον, υπάρχουν διαθέσιμες οικονομικά προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις καθαρές και πιο ανθεκτικές οικονομίες. Έτσι, η αποστολή φέτος είναι η κάθε ομάδα να οικοδομήσει ένα ρομπότ/project που να συμμετέχει στην ευρύτερη έννοια της Κλιματικής Αλλαγής, εντός συγκεκριμένου πλαισίου που τίθεται από τις αρχές της βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project τους είναι σημαντικό, καθώς και να καταδείξουν με σαφήνεια τα σημεία καινοτομίας του.

Δίαθλο+1 (Κατηγορία ανάπτυξης)

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

ΛΥΚΕΙΟ

Γενικό Λύκειο

Τρίλιζα (Κατηγορία Regular)

Σε αυτή τη νέα κατηγορία, αποστολή των ομάδων είναι να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν αυτόνομα ρομπότ που θα μπορούν να παίξουν το παιχνίδι της Τρίλιζας. Σε αυτό το παιχνίδι στρατηγικής, δύο αντίπαλες ομάδες μεταφέρουν διαδοχικά χρωματιστούς κύβους στο κέντρο της πίστας όπου βρίσκεται μια «Τρίλιζα». Τα ρομπότ θα πρέπει να μελετήσουν τις κινήσεις του αντιπάλου, να κάνουν συλλογισμούς και να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη θέση για να αφήσουν το δικό τους κύβο. Η ομάδα που θα σχηματίσει πρώτη Τρίλιζα κερδίζει το παιχνίδι.

Κλιματική Αλλαγή (Ανοικτή κατηγορία)

Η συγκεκριμένη κατηγορία λειτουργεί προκατασκευαστικά για τη συμμετοχή των ομάδων στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2020. Η θεματική της επερχόμενης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO θα αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να προετοιμάζονται από τώρα, ακολουθώντας τους κανόνες του WRO. Η θεματική πλαισίωση των κανόνων θα εμπλουτιστεί περαιτέρω τον Ιανουάριο 2020, με την επίσημη ανακοίνωση της θεματικής της Ολυμπιάδας. Οι εγγραφές για την κατηγορία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2019 και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου 2019.

Για τη βέλτιστη υποστήριξη των ομάδων κατά την προετοιμασία τους:

  • Τον Νοέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 θα προσφερθεί σειρά δωρεάν σεμιναρίων κατάρτισης για τους προπονητές.
  • Τον Φεβρουάριο 2020, οι ομάδες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε Περιφερειακούς διαγωνισμούς που θα διοργανωθούν σε κεντρικές πόλεις της Ελλάδας. Οι περιφερειακοί διαγωνισμοί δε θα έχουν ως στόχο την πρόκριση στον Εθνικό Τελικό (όλες οι ομάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας προκρίνονται απευθείας στον Εθνικό Τελικό). Στόχος των περιφερειακών είναι να δώσουν στις ομάδες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα projects τους και να λάβουν μια ενδεικτική ανατροφοδότηση. 

ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές παντού και έχουν πολύ πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχει όμως ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι πλέον, υπάρχουν διαθέσιμες οικονομικά προσιτές και κλιμακούμενες λύσεις που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις καθαρές και πιο ανθεκτικές οικονομίες. Έτσι, η αποστολή φέτος είναι η κάθε ομάδα να οικοδομήσει ένα ρομπότ/project που να συμμετέχει στην ευρύτερη έννοια της Κλιματικής Αλλαγής, εντός συγκεκριμένου πλαισίου που τίθεται από τις αρχές της βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project τους είναι σημαντικό, καθώς και να καταδείξουν με σαφήνεια τα σημεία καινοτομίας του.

Δίαθλο+1 (Κατηγορία ανάπτυξης)

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

Τεχνικό / Επαγγελματικό Λύκειο

Γεωργική Παραγωγή και Τυποποίηση (Ανοικτή κατηγορία)

Η νέα αυτή κατηγορία καλεί για πρώτη φορά μαθητές και καθηγητές των ΕΠΑ.Λ. να εμπνευστούν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ρομπότ μηχανήματα, μηχανισμούς, εξαρτήματα, αυτοματισμούς, εργοστάσια σε μικρογραφία ή μέρη εργοστασίων σε μικρογραφία, τα οποία:

  • Θα βοηθούν στην παραγωγή, στην επεξεργασία, στην τυποποίηση γεωργικών ή κτηνοτροφικών ή αλιευτικών προϊόντων φροντίζοντας παράλληλα τη διατήρηση των φυσικών πόρων
  • Θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές
  • Θα βελτιώνουν τις υπάρχουσες διαδικασίες

 

Πηγές

https://wrohellas.gr/. (2019, 11 24). Ανάκτηση 11 24, 2019, από WRO Hellas: https://wrohellas.gr

https://www.amna.gr. (2019, 11 24). Ανάκτηση 11 24, 2019, από https://www.amna.gr/home/article/410447/I-Ellada-psila-pagkosmios-stin-Ekpaideutiki-Rompotiki

 

Τρυφωνόπουλος Αθηνόδωρος

Msc in Advanced Information Systems

Καθηγητής Πληροφορικής

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Αμαλιάδας: : Αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας κατά την έλευση της φλόγας στην Αμαλιάδα

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας με Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, της 15 ην Απριλίου 2024, με θέμα την κατάργηση …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων