• ΗΛΕΙΑ
  • Παρέλαβε με επιφύλαξη ο Γιάννης Λυμπέρης

Παρέλαβε με επιφύλαξη ο Γιάννης Λυμπέρης

ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ

Παρέλαβε με επιφύλαξη ο Γιάννης Λυμπέρης

Με επιφύλαξη παρέλαβε σήμερα ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης από τον απερχόμενο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και επισήμως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η παράδοση- παραλαβή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσία του κ. Λυμπέρη και του κ. Χριστοδουλόπουλου, των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων Ευάγγελου Χριστοφόρου, Αβραάμ Μπούρα και Βασίλη Ζαχαρόπουλου και των απερχόμενων αντιδημάρχων και προέδρων Ρούλας Γκουβίτσα, Κώστα Τσεριώνη, Παναγιώτη Μαυρίκου και Μάκη Παπαγιαννόπουλου, οι οποίοι επανεξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Λυμπέρης κατά την παραλαβή εξέφρασε την επιφύλαξή του, καθώς όπως είπε απουσιάζουν οι ισολογισμοί των ετών 2016-2017 και 2018, γι’ αυτό και η υπογραφή του ήταν με επιφύλαξη, ευχόμενος να είναι όλα καλά.

Επανέλαβε την θέση του ότι στον δήμο δεν περισσεύει κανείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που θεωρεί ότι δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν κάπου και δεν θα συμπεριληφθούν από τον ίδιο.

Τόνισε ότι η νέα δημοτική αρχή δεν θα αφήσει τίποτα να ξεφύγει από τον έλεγχό της, επισημαίνοντας ότι έχει μεγάλα θέματα να αντιμετωπίσει στον δήμο όπως είναι το μέχρι πρότινος ΤΕΙ το οποίο τώρα έχει μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο, πλην όμως η έδρα του βρίσκεται στο Μεσολόγγι. «Η έδρα της φυτικής παραγωγής πρέπει να επιστρέψει στην Αμαλιάδα. Η έδρα είναι εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Έθεσε επίσης το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, το οποίο πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά του και να απομακρυνθεί κάθε σκέψη υποβάθμισής του.

Υπογράμμισε ότι ο δήμος Ήλιδας θα είναι ‘παρών’ σε όλες τις διεκδικήσεις, άλλωστε όπως είπε από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει έτοιμος να συνεισφέρει αλλά η απερχόμενη δημοτική αρχή επέλεξε να χαράξει μία άλλη πορεία.

Απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλόπουλο του επεσήμανε ότι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής θα έχουν πλέον υπερ-αρμοδιότητες και τον κάλεσε να επιλέξει και να προτείνει πρόσωπα από την μείζονα μειοψηφία που θα μετέχουν σε αυτές, τα οποία θα έχουν διαθέσιμο χρόνο και δεν θα σημειώνουν απουσίες.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι παραδίδει τον δήμο με αποθεματικό στο ταμείο και με δημοπρατημένα έργα 80 εκ. ευρώ και ότι ως αντιπολίτευση θα είναι θεματοφύλακας αυτών των έργων και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα δημοτική αρχή.

Πριν την παράδοση- παραλαβή ο κ. Λυμπέρης και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που τον συνόδευαν επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες του δήμου και είχαν σύντονη συνομιλία με τους υπαλλήλους.

 

Με την παράδοση του ταμείου του δήμου Ήλιδας ολοκληρώθηκαν προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες του απερχόμενου Δημάρχου κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου προς τον νεοεκλεγή Δήμαρχο κ. Γιάννη Λυμπέρη Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη παράδοση, μεταξύ άλλων:

“Κύριε Δήμαρχε,

Σήμερα λαμβάνω την τιμή να σας παραδώσω έναν Δήμο που καμιά σχέση δεν έχει με αυτόν που παρέλαβα.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που παραδίδω απόπερατωμένα τα ημιτελή έργα που παρέλαβα, όπως -επίσης- και τα ταμεία του Δήμου με αποθεματικό και σε πλήρη εξυγίανση.

Επιπλέον, όλα τα παρελθόντα χρέη είναι ρυθμισμένα, ενώ ως νέα Δημοτική Αρχή έχετε το προνόμιο να έχουν δημοπρατηθεί ή να είναι έτοιμα προς δημοπράτηση έργα συνολικού προϋπολογισμού 85.000.000€.

Εμείς ως δημοτική παράταξη από τα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης θα είμαστε οι θεματοφύλακες αυτού του μεγάλου έργου που συντελέσαμε ή έχουμε ξεκινήσει, αλλά και των χρηματοδοτήσεων που έχουμε εξασφαλίσει.

Όσον αφορά στο ταμείο που σας παραδίδουμε σήμερα, θα παρατήρησετε ότι καταφέραμε αύξηση των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη κατά 720.000€, χωρίς να χρειαστεί κατά την πενταετία αύξηση των δημοτικών τελών, όπως επισης ότι ο Δήμος μας έχει πλέον πιστοληπτική ικανότητα που δεν είχε το 2014.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, προς όφελος των δημοτών. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε ό,τι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση”.

Αμέσως μετά, ο κ. Χριστοδουλόπουλος παρέδωσε στον κ. Λυμπέρη υπόμνημα με τα έργα τις τελευταίας πενταετίας.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές για τη χώρα και για το Δήμο, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία αλλάζουν την όψη του Δήμου μας βελτιώνοντας σημαντικά την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

Έργα που έχουν να κάνουν με την οδοποιία και την προσβασιμότητα τόσο μέσα στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες, όσο και στις αγροτικές περιοχές.

Έργα που αναβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των δημοτών και αλλάζουν την εικόνα της πόλης και του Δήμου όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αμαλιάδας, η ανάπλαση «ξεχασμένων» πλατειών όπως η πλατεία Ηρώων, Δημοκρατίας Ανεμομύλου, Καραμαλούς, Σαβαλίων, Ροβίατας, Αγραπιδοχωρίου και άλλων. Έργα αναπλάσεων σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου. Σύγχρονες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές στην Αμαλιάδα αλλά και στις τοπικές κοινότητες. Επισκευές και αναβαθμίσεις στα περισσότερα σχολεία του Δήμου. Επισκευές και αναπλάσεις ιστορικών κτιρίων όπως το κτίριο Μπελογιάννη, η οικία Λεχουρίτη και το Μπεκιάρειο. Αναζωογόνηση του εγκαταλειμμένου και κατεστραμμένου τουριστικού περιπτέρου στο φράγμα της λίμνης Πηνειού και η μετατροπή του σε πρότυπο κέντρο οικοτουρισμού και βιοποικιλότητας. Σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης καταστροφών από θεομηνίες.  Παρεμβάσεις που θα προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα εντός του Δήμου μας όπως το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Αμαλιάδας, οι χώροι στάθμευσης και οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Έργα που βελτιώνουν το περιβάλλον, λύνουν το πρόβλημα των απορριμμάτων και προωθούν την ανακύκλωση. Με μεγάλο αγώνα καταφέραμε να υπογράψουμε τη σύμβαση και να ξεκινήσουμε την κατασκευή του ζωτικού έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Ηλείας που λύνει το πρόβλημα για τουλάχιστον τριάντα χρόνια ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και εξοικονομήσαμε 54.000.000 που θα πλήρωναν οι δημότες στους εργολάβους χωρίς λόγο. Επεκτείναμε τη Μονάδα με το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ώστε η ανακύκλωση να αποκτήσει ξανά το  ρόλο της και σε πολύ μειωμένο κόστος ενώ το σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων και οι καφέ κάδοι θα μειώσουν σημαντικά το υπόλειμμα που οδηγείται στο ΧΥΤΥ αλλά θα παράγουν και υψηλής ποιότητας κομπόστ και εδαφοβελτιωτικό. Προωθήσαμε τη λύση του προβλήματος με την υγειονομική «βόμβα» των δεμάτων στα Κονιδέικα με την επεξεργασία τους στη Μονάδα στην Τριανταφυλλιά.

Έργα που διασφαλίζουν την παροχή και την ποιότητα του νερού όπως η οριστική απομάκρυνση όλων των αμιαντοσωλήνων, η αναβάθμιση μεγάλου μέρους του δικτύου ύδρευσης, ο εκσυγχρονισμός με «έξυπνα» υδρόμετρα σε όλη τη ΔΕ Πηνείας και το «έξυπνο» δίκτυο και η τηλεδιαχείριση στην Αμαλιάδα. Αλλά και έργα αποχέτευσης στα Σαβάλια και τον Αμπελόκαμπο και στους οικισμούς ΡΟΜΑ σε Παπακαυκά και Τσιχλέικα.

Έργα που αναβαθμίζουν τις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις μας όπως η ενεργειακή αναβάθμιση και η προσθήκη νέων κερκίδων και ηλεκτρονικών συστημάτων στο κλειστό γήπεδο Αμαλιάδας, η αντικατάσταση χλοοτάπητα και ταρτάν και η προσθήκη στεγάστρου στις κερκίδες του σταδίου Αμαλιάδας, η αναβάθμιση των ενεργειακών συστημάτων του κολυμβητηρίου και του βοηθητικού κλειστού γηπέδου Αμαλιάδας αλλά και των γηπέδων Γερακίου, Κεραμιδιάς, Κέντρου και Σωστίου.

Κορωνίδα είναι η κατασκευή του νέου στολιδιού της περιοχής, του Πολυχώρου Πολιτισμού Ήλιδας που παραλάβαμε στα θεμέλια και ολοκληρώσαμε με πολύ κόπο και πρόσθετα κεφάλαια, εγκαινιάστηκε από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο, φιλοξένησε για πρώτη φορά στην πόλη μας διεθνές επιστημονικό συνέδριο παρουσία κατόχων βραβείων Νόμπελ αλλά και μεγάλο αριθμό πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Συνολικά, ολοκληρώσαμε 19 έργα προϋπολογισμού 5.688.828, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, δημοπρατήσαμε και ξεκινήσαμε 17 έργα προϋπολογισμού 11.966.992, ενώ άλλα 26 έργα προϋπολογισμού 22.895.763 έχουν χρηματοδοτηθεί και περιμένουν δημοπράτηση και άλλα 11 έργα προϋπολογισμού 4.832.318 είναι στο τελικό στάδιο ένταξης. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα διαδημοτικά έργα που αφορούν πολλούς Δήμους του νομού αλλά εκτελούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου μας προϋπολογισμού 36.683.009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής το 2014 έγινε μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας. Αναλάβαμε το Δήμο Ήλιδας κάτω από την απειλή της μη-βιωσιμότητας και του κινδύνου της χρεοκοπίας, λόγω των μειωμένων εσόδων, των υπέρογκων εξόδων και των απλήρωτων υποχρεώσεων. Όχι μόνο βάλαμε τάξη και βελτιώσαμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου αλλά η έρευνα του ΚΕΦΥΜ – Πιλοτικός Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων 2019 – κατέταξε το Δήμο Ήλιδας στους 10 πρώτους με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη συνολική τους αποτελεσματικότητα για το έτος 2017.

Συνοπτικά, αυξήσαμε τα έσοδα κατά 2% ή 561 χιλ. ετησίως κατά μέσο όρο ενώ την περίοδο 2015-2018 βεβαιώνονται συνολικά έσοδα 17 εκατ. περισσότερα από το διάστημα 2011-2014. Μειώσαμε τις δαπάνες κατά 25% ή 7,5 εκατ. ευρώ. Αυξήσαμε τα ίδια έσοδα με τις βεβαιώσεις να αυξάνονται κατά 15% ή 2,5 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις κατά 5% ή 608 χιλιάδες ευρώ. Στην ανταποδοτική υπηρεσία Καθαριότητας & Ηλεκτροφωτισμού, από έλλειμμα 4,4 εκατ. ευρώ περάσαμε σε πλεόνασμα 344 χιλ. ευρώ ενώ στην υπηρεσία Ύδρευσης – Αποχέτευσης, το έλλειμμα περιορίστηκε σημαντικά και από 3,4 εκατ. μειώθηκε σε λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, η άσχημη οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των πολιτών έφερε και τη μεγάλη αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών κατά 4,5 εκατ. ευρώ.  Μεγάλο μέρος αυτών θα μπορέσει να εισπράξει ο Δήμος στο μέλλον για να βελτιώσει τη ρευστότητά του και να υλοποιήσει επενδυτικά έργα προς όφελος των δημοτών.

Εντάξαμε σε πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων (που καλύπτεται από το κράτος) τις οφειλές προς τρίτους που είχε αφήσει εκκρεμείς η προηγούμενη δημοτική αρχή και πληρώσαμε 2.002.496 ευρώ για αντίστοιχες υπηρεσίες που προσέφεραν στο δήμο μας. Έφυγε ένα μεγάλο βάρος από τον προϋπολογισμό μας.

Ταυτόχρονα είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τα μεγάλα δάνεια που είχε πάρει ο Δήμος στο παρελθόν. Την περίοδο 01/09/2014-31/07/2019, ο Δήμος κατέβαλε τοκοχρεολύσια 3.410.253 ευρώ. Μειώσαμε το υπόλοιπο των δανείων κατά 3 εκατ. σε μόλις 663 χιλ. ευρώ.

Και όλα αυτά ενώ το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών τριπλασιάστηκε και ξεπερνά τις 450 χιλ το έτος, οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου προς τα ΝΠΔΔ του αυξήθηκαν κατά 235 χιλ ευρώ ετησίως για να καλύψουν χρέη και εκκρεμότητες του παρελθόντος και οι επενδύσεις στο Δήμο αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Ζημιές στον αγωγό ύδρευσης – πιθανή η διακοπή υδροδότησης

Εκτός υδροδότησης θα παραμείνει για τις επόμενες ώρες το σύνολο της πόλης της Αμαλιάδας, λόγω μεγάλης ζημιάς στο δίκτυο που …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Παρέλαβε με επιφύλαξη ο Γιάννης Λυμπέρης

Παρέλαβε με επιφύλαξη ο Γιάννης Λυμπέρης

ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ

Παρέλαβε με επιφύλαξη ο Γιάννης Λυμπέρης

Με επιφύλαξη παρέλαβε σήμερα ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης από τον απερχόμενο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και επισήμως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η παράδοση- παραλαβή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσία του κ. Λυμπέρη και του κ. Χριστοδουλόπουλου, των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων Ευάγγελου Χριστοφόρου, Αβραάμ Μπούρα και Βασίλη Ζαχαρόπουλου και των απερχόμενων αντιδημάρχων και προέδρων Ρούλας Γκουβίτσα, Κώστα Τσεριώνη, Παναγιώτη Μαυρίκου και Μάκη Παπαγιαννόπουλου, οι οποίοι επανεξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Λυμπέρης κατά την παραλαβή εξέφρασε την επιφύλαξή του, καθώς όπως είπε απουσιάζουν οι ισολογισμοί των ετών 2016-2017 και 2018, γι’ αυτό και η υπογραφή του ήταν με επιφύλαξη, ευχόμενος να είναι όλα καλά.

Επανέλαβε την θέση του ότι στον δήμο δεν περισσεύει κανείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που θεωρεί ότι δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν κάπου και δεν θα συμπεριληφθούν από τον ίδιο.

Τόνισε ότι η νέα δημοτική αρχή δεν θα αφήσει τίποτα να ξεφύγει από τον έλεγχό της, επισημαίνοντας ότι έχει μεγάλα θέματα να αντιμετωπίσει στον δήμο όπως είναι το μέχρι πρότινος ΤΕΙ το οποίο τώρα έχει μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο, πλην όμως η έδρα του βρίσκεται στο Μεσολόγγι. «Η έδρα της φυτικής παραγωγής πρέπει να επιστρέψει στην Αμαλιάδα. Η έδρα είναι εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Έθεσε επίσης το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, το οποίο πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά του και να απομακρυνθεί κάθε σκέψη υποβάθμισής του.

Υπογράμμισε ότι ο δήμος Ήλιδας θα είναι ‘παρών’ σε όλες τις διεκδικήσεις, άλλωστε όπως είπε από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει έτοιμος να συνεισφέρει αλλά η απερχόμενη δημοτική αρχή επέλεξε να χαράξει μία άλλη πορεία.

Απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλόπουλο του επεσήμανε ότι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής θα έχουν πλέον υπερ-αρμοδιότητες και τον κάλεσε να επιλέξει και να προτείνει πρόσωπα από την μείζονα μειοψηφία που θα μετέχουν σε αυτές, τα οποία θα έχουν διαθέσιμο χρόνο και δεν θα σημειώνουν απουσίες.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι παραδίδει τον δήμο με αποθεματικό στο ταμείο και με δημοπρατημένα έργα 80 εκ. ευρώ και ότι ως αντιπολίτευση θα είναι θεματοφύλακας αυτών των έργων και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα δημοτική αρχή.

Πριν την παράδοση- παραλαβή ο κ. Λυμπέρης και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που τον συνόδευαν επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες του δήμου και είχαν σύντονη συνομιλία με τους υπαλλήλους.

 

Με την παράδοση του ταμείου του δήμου Ήλιδας ολοκληρώθηκαν προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες του απερχόμενου Δημάρχου κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου προς τον νεοεκλεγή Δήμαρχο κ. Γιάννη Λυμπέρη Ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη παράδοση, μεταξύ άλλων:

“Κύριε Δήμαρχε,

Σήμερα λαμβάνω την τιμή να σας παραδώσω έναν Δήμο που καμιά σχέση δεν έχει με αυτόν που παρέλαβα.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που παραδίδω απόπερατωμένα τα ημιτελή έργα που παρέλαβα, όπως -επίσης- και τα ταμεία του Δήμου με αποθεματικό και σε πλήρη εξυγίανση.

Επιπλέον, όλα τα παρελθόντα χρέη είναι ρυθμισμένα, ενώ ως νέα Δημοτική Αρχή έχετε το προνόμιο να έχουν δημοπρατηθεί ή να είναι έτοιμα προς δημοπράτηση έργα συνολικού προϋπολογισμού 85.000.000€.

Εμείς ως δημοτική παράταξη από τα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης θα είμαστε οι θεματοφύλακες αυτού του μεγάλου έργου που συντελέσαμε ή έχουμε ξεκινήσει, αλλά και των χρηματοδοτήσεων που έχουμε εξασφαλίσει.

Όσον αφορά στο ταμείο που σας παραδίδουμε σήμερα, θα παρατήρησετε ότι καταφέραμε αύξηση των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη κατά 720.000€, χωρίς να χρειαστεί κατά την πενταετία αύξηση των δημοτικών τελών, όπως επισης ότι ο Δήμος μας έχει πλέον πιστοληπτική ικανότητα που δεν είχε το 2014.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, προς όφελος των δημοτών. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε ό,τι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση”.

Αμέσως μετά, ο κ. Χριστοδουλόπουλος παρέδωσε στον κ. Λυμπέρη υπόμνημα με τα έργα τις τελευταίας πενταετίας.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές για τη χώρα και για το Δήμο, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία αλλάζουν την όψη του Δήμου μας βελτιώνοντας σημαντικά την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

Έργα που έχουν να κάνουν με την οδοποιία και την προσβασιμότητα τόσο μέσα στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες, όσο και στις αγροτικές περιοχές.

Έργα που αναβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των δημοτών και αλλάζουν την εικόνα της πόλης και του Δήμου όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αμαλιάδας, η ανάπλαση «ξεχασμένων» πλατειών όπως η πλατεία Ηρώων, Δημοκρατίας Ανεμομύλου, Καραμαλούς, Σαβαλίων, Ροβίατας, Αγραπιδοχωρίου και άλλων. Έργα αναπλάσεων σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου. Σύγχρονες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές στην Αμαλιάδα αλλά και στις τοπικές κοινότητες. Επισκευές και αναβαθμίσεις στα περισσότερα σχολεία του Δήμου. Επισκευές και αναπλάσεις ιστορικών κτιρίων όπως το κτίριο Μπελογιάννη, η οικία Λεχουρίτη και το Μπεκιάρειο. Αναζωογόνηση του εγκαταλειμμένου και κατεστραμμένου τουριστικού περιπτέρου στο φράγμα της λίμνης Πηνειού και η μετατροπή του σε πρότυπο κέντρο οικοτουρισμού και βιοποικιλότητας. Σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης καταστροφών από θεομηνίες.  Παρεμβάσεις που θα προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα εντός του Δήμου μας όπως το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Αμαλιάδας, οι χώροι στάθμευσης και οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Έργα που βελτιώνουν το περιβάλλον, λύνουν το πρόβλημα των απορριμμάτων και προωθούν την ανακύκλωση. Με μεγάλο αγώνα καταφέραμε να υπογράψουμε τη σύμβαση και να ξεκινήσουμε την κατασκευή του ζωτικού έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Ηλείας που λύνει το πρόβλημα για τουλάχιστον τριάντα χρόνια ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και εξοικονομήσαμε 54.000.000 που θα πλήρωναν οι δημότες στους εργολάβους χωρίς λόγο. Επεκτείναμε τη Μονάδα με το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ώστε η ανακύκλωση να αποκτήσει ξανά το  ρόλο της και σε πολύ μειωμένο κόστος ενώ το σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων και οι καφέ κάδοι θα μειώσουν σημαντικά το υπόλειμμα που οδηγείται στο ΧΥΤΥ αλλά θα παράγουν και υψηλής ποιότητας κομπόστ και εδαφοβελτιωτικό. Προωθήσαμε τη λύση του προβλήματος με την υγειονομική «βόμβα» των δεμάτων στα Κονιδέικα με την επεξεργασία τους στη Μονάδα στην Τριανταφυλλιά.

Έργα που διασφαλίζουν την παροχή και την ποιότητα του νερού όπως η οριστική απομάκρυνση όλων των αμιαντοσωλήνων, η αναβάθμιση μεγάλου μέρους του δικτύου ύδρευσης, ο εκσυγχρονισμός με «έξυπνα» υδρόμετρα σε όλη τη ΔΕ Πηνείας και το «έξυπνο» δίκτυο και η τηλεδιαχείριση στην Αμαλιάδα. Αλλά και έργα αποχέτευσης στα Σαβάλια και τον Αμπελόκαμπο και στους οικισμούς ΡΟΜΑ σε Παπακαυκά και Τσιχλέικα.

Έργα που αναβαθμίζουν τις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις μας όπως η ενεργειακή αναβάθμιση και η προσθήκη νέων κερκίδων και ηλεκτρονικών συστημάτων στο κλειστό γήπεδο Αμαλιάδας, η αντικατάσταση χλοοτάπητα και ταρτάν και η προσθήκη στεγάστρου στις κερκίδες του σταδίου Αμαλιάδας, η αναβάθμιση των ενεργειακών συστημάτων του κολυμβητηρίου και του βοηθητικού κλειστού γηπέδου Αμαλιάδας αλλά και των γηπέδων Γερακίου, Κεραμιδιάς, Κέντρου και Σωστίου.

Κορωνίδα είναι η κατασκευή του νέου στολιδιού της περιοχής, του Πολυχώρου Πολιτισμού Ήλιδας που παραλάβαμε στα θεμέλια και ολοκληρώσαμε με πολύ κόπο και πρόσθετα κεφάλαια, εγκαινιάστηκε από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο, φιλοξένησε για πρώτη φορά στην πόλη μας διεθνές επιστημονικό συνέδριο παρουσία κατόχων βραβείων Νόμπελ αλλά και μεγάλο αριθμό πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Συνολικά, ολοκληρώσαμε 19 έργα προϋπολογισμού 5.688.828, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, δημοπρατήσαμε και ξεκινήσαμε 17 έργα προϋπολογισμού 11.966.992, ενώ άλλα 26 έργα προϋπολογισμού 22.895.763 έχουν χρηματοδοτηθεί και περιμένουν δημοπράτηση και άλλα 11 έργα προϋπολογισμού 4.832.318 είναι στο τελικό στάδιο ένταξης. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα διαδημοτικά έργα που αφορούν πολλούς Δήμους του νομού αλλά εκτελούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου μας προϋπολογισμού 36.683.009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής το 2014 έγινε μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας. Αναλάβαμε το Δήμο Ήλιδας κάτω από την απειλή της μη-βιωσιμότητας και του κινδύνου της χρεοκοπίας, λόγω των μειωμένων εσόδων, των υπέρογκων εξόδων και των απλήρωτων υποχρεώσεων. Όχι μόνο βάλαμε τάξη και βελτιώσαμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου αλλά η έρευνα του ΚΕΦΥΜ – Πιλοτικός Δείκτης Αποτελεσματικότητας Δήμων 2019 – κατέταξε το Δήμο Ήλιδας στους 10 πρώτους με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη συνολική τους αποτελεσματικότητα για το έτος 2017.

Συνοπτικά, αυξήσαμε τα έσοδα κατά 2% ή 561 χιλ. ετησίως κατά μέσο όρο ενώ την περίοδο 2015-2018 βεβαιώνονται συνολικά έσοδα 17 εκατ. περισσότερα από το διάστημα 2011-2014. Μειώσαμε τις δαπάνες κατά 25% ή 7,5 εκατ. ευρώ. Αυξήσαμε τα ίδια έσοδα με τις βεβαιώσεις να αυξάνονται κατά 15% ή 2,5 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις κατά 5% ή 608 χιλιάδες ευρώ. Στην ανταποδοτική υπηρεσία Καθαριότητας & Ηλεκτροφωτισμού, από έλλειμμα 4,4 εκατ. ευρώ περάσαμε σε πλεόνασμα 344 χιλ. ευρώ ενώ στην υπηρεσία Ύδρευσης – Αποχέτευσης, το έλλειμμα περιορίστηκε σημαντικά και από 3,4 εκατ. μειώθηκε σε λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, η άσχημη οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των πολιτών έφερε και τη μεγάλη αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών κατά 4,5 εκατ. ευρώ.  Μεγάλο μέρος αυτών θα μπορέσει να εισπράξει ο Δήμος στο μέλλον για να βελτιώσει τη ρευστότητά του και να υλοποιήσει επενδυτικά έργα προς όφελος των δημοτών.

Εντάξαμε σε πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων (που καλύπτεται από το κράτος) τις οφειλές προς τρίτους που είχε αφήσει εκκρεμείς η προηγούμενη δημοτική αρχή και πληρώσαμε 2.002.496 ευρώ για αντίστοιχες υπηρεσίες που προσέφεραν στο δήμο μας. Έφυγε ένα μεγάλο βάρος από τον προϋπολογισμό μας.

Ταυτόχρονα είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τα μεγάλα δάνεια που είχε πάρει ο Δήμος στο παρελθόν. Την περίοδο 01/09/2014-31/07/2019, ο Δήμος κατέβαλε τοκοχρεολύσια 3.410.253 ευρώ. Μειώσαμε το υπόλοιπο των δανείων κατά 3 εκατ. σε μόλις 663 χιλ. ευρώ.

Και όλα αυτά ενώ το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών τριπλασιάστηκε και ξεπερνά τις 450 χιλ το έτος, οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου προς τα ΝΠΔΔ του αυξήθηκαν κατά 235 χιλ ευρώ ετησίως για να καλύψουν χρέη και εκκρεμότητες του παρελθόντος και οι επενδύσεις στο Δήμο αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Ζημιές στον αγωγό ύδρευσης – πιθανή η διακοπή υδροδότησης

Εκτός υδροδότησης θα παραμείνει για τις επόμενες ώρες το σύνολο της πόλης της Αμαλιάδας, λόγω μεγάλης ζημιάς στο δίκτυο που …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων