• ΗΛΕΙΑ
  • Προσωπικός ταξιδιωτικός οδηγός «Visit Olympia» για την Π.Ε. Ηλείας

Προσωπικός ταξιδιωτικός οδηγός «Visit Olympia» για την Π.Ε. Ηλείας

Β. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ»

Προσωπικός ταξιδιωτικός οδηγός «Visit Olympia» για την Π.Ε. Ηλείας

*Παρουσιάστηκαν οι παροχές και δυνατότητες της ιστοσελίδας και της εφαρμογής (app), σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία

 

   Έναν πρωτοποριακό διαδικτυακό προσωπικό ταξιδιωτικό οδηγό, διαθέσιμο και ως εφαρμογή (app) για «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ), αποτελεί το «Visit Olympia», η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, σε δυο ειδικές εκδηλώσεις, στον Πύργο, σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, και στην Αρχαία Ολυμπία, χθες Τρίτη, παρουσία των Δημάρχων, Τάκη Αντωνακόπουλου και Γιώργου Γεωργιόπουλου αντίστοιχα.

   Η ιστοσελίδα (www.visit-olympia.gr) και η εφαρμογή (Visit Olympia app) δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων/μνημείων και διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας», το οποίο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ολυμπία-Πύργος-Κατάκολο.

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, στηρίζεται σε τεχνολογίες συστημάτων διαχείρισης τελικού προορισμού, και παρέχει προηγμένες τεχνολογικά υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους δυνητικούς επισκέπτες, με δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού των πληροφοριών και των σημείων ενδιαφέροντος, τα οποία, δεν αφορούν μόνο στον Άξονα Κατάκολο- Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στην γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή, γύρω από αυτό τον άξονα, στο πλαίσιο μιας ιστορικής, μυθολογικής, λαογραφικής, πολιτιστικής και τουριστικής διασύνδεσής τους.

Αρχαία Ολυμπία και Πύργος

Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου 2023 στην Αρχαία Ολυμπία και ακολούθησε, σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, η παρουσίαση στον Πύργο, καθώς οι δυο περιοχές αποτελούν βασικούς Άξονες της διαδρομής και του έργου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ Αθανάσιος, συνεχάρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την πρωτοβουλία, αλλά και τους συνεργαζόμενους δήμους για την δημιουργία της ιστοσελίδας, η οποία – όπως σημείωσε – θα πρέπει να γίνει «πρεσβευτής» της περιοχής μας, της ιστορίας, της παράδοσης και των αξιοθέατων που διαθέτει, σε όλη την υφήλιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στην έναρξη των δυο ημερίδων, έκανε λόγο για ένα «…πρωτοποριακό πληροφοριακό εργαλείο για την προβολή και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Ε. Ηλείας» και αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου, συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, εξηγώντας πως δεν περιορίστηκε στον προβλεπόμενο Άξονα “Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία”. «Με αφετηρία αυτή τη “γραμμή” προχωρήσαμε στην προσθήκη σημείων με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, από όλη την Ηλεία, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη για μια εύκολη, γρήγορη και συνολική γνωριμία με την Ηλεία, μέσω εναλλακτικών προτάσεων και διαδρομών. Εκτός από τους Αρχαιολογικούς χώρους – με κυρίαρχο την Αρχαία Ολυμπία και  τον οικουμενικό της χαρακτήρα  – ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τους παραδοσιακούς οικισμούς που διαθέτει η περιοχή, τα οποία αναπτύσσονται σε μικρή ακτίνα και απόσταση από τον εν λόγω άξονα», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Και τόνισε «….Μέσω της εικονικής περιήγησης, ο χρήστης της εφαρμογής, θα έχει μια πρώτη βιωματική γνωριμία με την περιοχή, κάτι που είναι απολύτως χρήσιμο για την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος και την προσέλκυση τουριστών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδραστική εφαρμογή, η οποία κάνει τον χρήστη συμμέτοχο στον εμπλουτισμό της με πληροφορίες, ενώ τόνισε την ανάγκη για διαρκή συνεργασία με όλους τους δήμους και φορείς της περιοχής, ώστε να παραμείνει ένας ζωντανός οργανισμός, ένα χρήσιμο εργαλείο για την ολοκληρωμένη προβολή και αξιοποίηση των αρχαιολογικών, πολιτιστικών και τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην απαιτητική πορεία υλοποίησης του εν λόγω έργου, σημειώνοντας πως αυτό ξεκίνησε από τον προκάτοχό του, σημερινό Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, και παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν, η παρούσα Περιφερειακή Αρχή κατάφερε, όχι μόνο να το ολοκληρώσει αλλά και να διευρύνει τις δυνατότητες του. Τέλος, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά την Ομάδα Έργου και συγκεκριμένα τα στελέχη της Π.Ε. Ηλείας, Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Σπύρο Τσεπενέκα και Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, με την επίβλεψη οποίων στήθηκε – και θα συνεχίζει να λειτουργεί και να εμπλουτίζεται διαρκώς – η ιστοσελίδα και η εφαρμογή, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την ανάδοχο εταιρεία για το λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Στον σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα του έργου, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τον κ. Γιαννόπουλο για την επισήμανση και αναγνώριση της πρωτοβουλίας υλοποίησης του έργου από τον ίδιο, κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας. «Το συγκεκριμένο έργο, έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα. Η σιδηροδρομική γραμμή και η ανάδειξή της, από το Κατάκολο, ως πύλη εισόδου, μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, έγινε ο άξονας πάνω στον οποίο σχεδιάστηκε η ΟΧΕ και τα έργα που εντάσσονται σε αυτή. Αυτό που αναζητούμε λοιπόν, δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά να κάνουμε το ψηφιακό άλμα και να αναδείξουμε ό,τι έχει ο άξονας και οι προορισμοί γύρω από αυτόν, με τις διαφορετικές εμπειρίες και εναλλακτικές δυνατότητες που μπορεί να έχει ο επισκέπτης για να επιλέξει. Γιατί πολλές φορές, δε φτάνει μόνο ο Αρχαιολογικός χώρος και ο ιστορικός πόρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Χρειάζονται κι άλλα», σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία υλοποίησης του εν λόγω έργου, το οποίο καλύπτει – όπως σημείωσε – κενά της πληροφορίας και επικοινωνίας σε αυτό το κομμάτι. Στάθηκε ιδιαίτερα στην έξυπνη διεύρυνση των προτάσεων και επιλογών προς τους χρήστες, σημειώνοντας πως «Η ενότητα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία έχει κατοχυρωθεί ιστορικά. Θα πρέπει  να συνειδητοποιήσουμε πως, αν δεν υπήρχε το μνημειακό απόθεμα της Αρχαίας Ολυμπίας δε θα υπήρχε Κατάκολο για τους επισκέπτες. Δεν μπορούμε λοιπόν να μένουμε στη λογική του εγκλωβισμού των επισκεπτών σε μια περιοχή. Οπότε, πολύ ορθά, με αφορμή την επιθυμία να πάμε στην Αρχαία Ολυμπία, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας εναλλακτικών προτάσεων και επιλογών, που θα ικανοποιούν τις αναζητήσεις των επισκεπτών που φτάνουν με την κρουαζιέρα». Μάλιστα, ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Λιμάνι της Αρχαίας Φειάς και στο Ποντικόκαστρο, σημεία ενδιαφέροντος που πρέπει να γνωρίσει ο επισκέπτης, στην προβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και συνολικά των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, μέσα από την εφαρμογή, τα οφέλη από την οποία μπορούν να είναι πολλαπλά και σημαντικά.

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, κατά τον χαιρετισμό του στην ενημερωτική εκδήλωση στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και συνεχάρη τον κ. Γιαννόπουλο για τον συντονισμό από τον ίδιο όλης αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας την ανάγκη για διαρκή εμπλουτισμό της ιστοσελίδας με υλικό, ώστε να γίνει λειτουργική και χρήσιμη για όλους τους χρήστες, ντόπιους και επισκέπτες, Έλληνες και αλλοδαπούς.

Μοναδική εμπειρία 360ο περιήγησης

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας www.visitolympia.gr και οι χρήστες του VisitOlympia app, θα έχουν την ευκαιρία της 360ο περιήγησης σε πολιτιστικούς, ιστορικούς, αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς, τουριστικούς προορισμούς και σημεία ενδιαφέροντος, στον Άξονα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία και γύρω από αυτόν,  από το Κάστρο Χλεμούτσι και την Κυλλήνη, μέχρι τον Καϊάφα, κι από την Αρχαία Ήλιδα μέχρι τον Επικούρειο Απόλλωνα, τον Αλφειό ποταμό και το Δρυοδάσος της Φολόης.  Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, Ευή Αναγνώστου, κατά την παρουσίαση των δυνατοτήτων και παροχών της ιστοσελίδας και της εφαρμογής, θα μπορούν να οργανώσουν μια διαδρομή, να περιηγηθούν εικονικά στην ιστορία και στα μνημεία της περιοχής, μέσα από υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, κείμενα κ.α. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στη σύγχρονη εικόνα της περιοχής, στις παροχές από τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και ενημέρωση για δράσεις και εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην Ηλεία. Δίνεται επίσης η ευκαιρία να ενεργό συμμετοχή του χρήστη στη δημιουργία μίας συλλογής ψηφιακού περιεχομένου, με ιστορική αλληλουχία ή θεματική συσχέτιση, απεικονίζοντας έτσι την ιστορική εξέλιξη και το ενδιαφέρον των επισκεπτών σχετικά με τα σημαντικά σημεία της περιοχής.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι το έργο, υλοποιείται με τη συνεργασία και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, με παροχή και έγκριση του πληροφοριακού υλικού (κείμενα-φωτογραφίες-βίντεο) που αφορά στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τα οποία παρουσιάζονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Προσωπικός ταξιδιωτικός οδηγός «Visit Olympia» για την Π.Ε. Ηλείας

Προσωπικός ταξιδιωτικός οδηγός «Visit Olympia» για την Π.Ε. Ηλείας

Β. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ»

Προσωπικός ταξιδιωτικός οδηγός «Visit Olympia» για την Π.Ε. Ηλείας

*Παρουσιάστηκαν οι παροχές και δυνατότητες της ιστοσελίδας και της εφαρμογής (app), σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία

 

   Έναν πρωτοποριακό διαδικτυακό προσωπικό ταξιδιωτικό οδηγό, διαθέσιμο και ως εφαρμογή (app) για «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ), αποτελεί το «Visit Olympia», η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, σε δυο ειδικές εκδηλώσεις, στον Πύργο, σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, και στην Αρχαία Ολυμπία, χθες Τρίτη, παρουσία των Δημάρχων, Τάκη Αντωνακόπουλου και Γιώργου Γεωργιόπουλου αντίστοιχα.

   Η ιστοσελίδα (www.visit-olympia.gr) και η εφαρμογή (Visit Olympia app) δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων/μνημείων και διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας», το οποίο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ολυμπία-Πύργος-Κατάκολο.

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, στηρίζεται σε τεχνολογίες συστημάτων διαχείρισης τελικού προορισμού, και παρέχει προηγμένες τεχνολογικά υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους δυνητικούς επισκέπτες, με δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού των πληροφοριών και των σημείων ενδιαφέροντος, τα οποία, δεν αφορούν μόνο στον Άξονα Κατάκολο- Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στην γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή, γύρω από αυτό τον άξονα, στο πλαίσιο μιας ιστορικής, μυθολογικής, λαογραφικής, πολιτιστικής και τουριστικής διασύνδεσής τους.

Αρχαία Ολυμπία και Πύργος

Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου 2023 στην Αρχαία Ολυμπία και ακολούθησε, σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, η παρουσίαση στον Πύργο, καθώς οι δυο περιοχές αποτελούν βασικούς Άξονες της διαδρομής και του έργου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ Αθανάσιος, συνεχάρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την πρωτοβουλία, αλλά και τους συνεργαζόμενους δήμους για την δημιουργία της ιστοσελίδας, η οποία – όπως σημείωσε – θα πρέπει να γίνει «πρεσβευτής» της περιοχής μας, της ιστορίας, της παράδοσης και των αξιοθέατων που διαθέτει, σε όλη την υφήλιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στην έναρξη των δυο ημερίδων, έκανε λόγο για ένα «…πρωτοποριακό πληροφοριακό εργαλείο για την προβολή και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Ε. Ηλείας» και αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου, συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, εξηγώντας πως δεν περιορίστηκε στον προβλεπόμενο Άξονα “Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία”. «Με αφετηρία αυτή τη “γραμμή” προχωρήσαμε στην προσθήκη σημείων με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, από όλη την Ηλεία, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη για μια εύκολη, γρήγορη και συνολική γνωριμία με την Ηλεία, μέσω εναλλακτικών προτάσεων και διαδρομών. Εκτός από τους Αρχαιολογικούς χώρους – με κυρίαρχο την Αρχαία Ολυμπία και  τον οικουμενικό της χαρακτήρα  – ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και τους παραδοσιακούς οικισμούς που διαθέτει η περιοχή, τα οποία αναπτύσσονται σε μικρή ακτίνα και απόσταση από τον εν λόγω άξονα», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Και τόνισε «….Μέσω της εικονικής περιήγησης, ο χρήστης της εφαρμογής, θα έχει μια πρώτη βιωματική γνωριμία με την περιοχή, κάτι που είναι απολύτως χρήσιμο για την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος και την προσέλκυση τουριστών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδραστική εφαρμογή, η οποία κάνει τον χρήστη συμμέτοχο στον εμπλουτισμό της με πληροφορίες, ενώ τόνισε την ανάγκη για διαρκή συνεργασία με όλους τους δήμους και φορείς της περιοχής, ώστε να παραμείνει ένας ζωντανός οργανισμός, ένα χρήσιμο εργαλείο για την ολοκληρωμένη προβολή και αξιοποίηση των αρχαιολογικών, πολιτιστικών και τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην απαιτητική πορεία υλοποίησης του εν λόγω έργου, σημειώνοντας πως αυτό ξεκίνησε από τον προκάτοχό του, σημερινό Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, και παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν, η παρούσα Περιφερειακή Αρχή κατάφερε, όχι μόνο να το ολοκληρώσει αλλά και να διευρύνει τις δυνατότητες του. Τέλος, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά την Ομάδα Έργου και συγκεκριμένα τα στελέχη της Π.Ε. Ηλείας, Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Σπύρο Τσεπενέκα και Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, με την επίβλεψη οποίων στήθηκε – και θα συνεχίζει να λειτουργεί και να εμπλουτίζεται διαρκώς – η ιστοσελίδα και η εφαρμογή, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την ανάδοχο εταιρεία για το λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Στον σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα του έργου, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τον κ. Γιαννόπουλο για την επισήμανση και αναγνώριση της πρωτοβουλίας υλοποίησης του έργου από τον ίδιο, κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας. «Το συγκεκριμένο έργο, έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα. Η σιδηροδρομική γραμμή και η ανάδειξή της, από το Κατάκολο, ως πύλη εισόδου, μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, έγινε ο άξονας πάνω στον οποίο σχεδιάστηκε η ΟΧΕ και τα έργα που εντάσσονται σε αυτή. Αυτό που αναζητούμε λοιπόν, δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά να κάνουμε το ψηφιακό άλμα και να αναδείξουμε ό,τι έχει ο άξονας και οι προορισμοί γύρω από αυτόν, με τις διαφορετικές εμπειρίες και εναλλακτικές δυνατότητες που μπορεί να έχει ο επισκέπτης για να επιλέξει. Γιατί πολλές φορές, δε φτάνει μόνο ο Αρχαιολογικός χώρος και ο ιστορικός πόρος της Αρχαίας Ολυμπίας. Χρειάζονται κι άλλα», σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία υλοποίησης του εν λόγω έργου, το οποίο καλύπτει – όπως σημείωσε – κενά της πληροφορίας και επικοινωνίας σε αυτό το κομμάτι. Στάθηκε ιδιαίτερα στην έξυπνη διεύρυνση των προτάσεων και επιλογών προς τους χρήστες, σημειώνοντας πως «Η ενότητα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία έχει κατοχυρωθεί ιστορικά. Θα πρέπει  να συνειδητοποιήσουμε πως, αν δεν υπήρχε το μνημειακό απόθεμα της Αρχαίας Ολυμπίας δε θα υπήρχε Κατάκολο για τους επισκέπτες. Δεν μπορούμε λοιπόν να μένουμε στη λογική του εγκλωβισμού των επισκεπτών σε μια περιοχή. Οπότε, πολύ ορθά, με αφορμή την επιθυμία να πάμε στην Αρχαία Ολυμπία, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας εναλλακτικών προτάσεων και επιλογών, που θα ικανοποιούν τις αναζητήσεις των επισκεπτών που φτάνουν με την κρουαζιέρα». Μάλιστα, ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Λιμάνι της Αρχαίας Φειάς και στο Ποντικόκαστρο, σημεία ενδιαφέροντος που πρέπει να γνωρίσει ο επισκέπτης, στην προβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και συνολικά των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, μέσα από την εφαρμογή, τα οφέλη από την οποία μπορούν να είναι πολλαπλά και σημαντικά.

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, κατά τον χαιρετισμό του στην ενημερωτική εκδήλωση στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και συνεχάρη τον κ. Γιαννόπουλο για τον συντονισμό από τον ίδιο όλης αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας την ανάγκη για διαρκή εμπλουτισμό της ιστοσελίδας με υλικό, ώστε να γίνει λειτουργική και χρήσιμη για όλους τους χρήστες, ντόπιους και επισκέπτες, Έλληνες και αλλοδαπούς.

Μοναδική εμπειρία 360ο περιήγησης

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας www.visitolympia.gr και οι χρήστες του VisitOlympia app, θα έχουν την ευκαιρία της 360ο περιήγησης σε πολιτιστικούς, ιστορικούς, αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς, τουριστικούς προορισμούς και σημεία ενδιαφέροντος, στον Άξονα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία και γύρω από αυτόν,  από το Κάστρο Χλεμούτσι και την Κυλλήνη, μέχρι τον Καϊάφα, κι από την Αρχαία Ήλιδα μέχρι τον Επικούρειο Απόλλωνα, τον Αλφειό ποταμό και το Δρυοδάσος της Φολόης.  Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, Ευή Αναγνώστου, κατά την παρουσίαση των δυνατοτήτων και παροχών της ιστοσελίδας και της εφαρμογής, θα μπορούν να οργανώσουν μια διαδρομή, να περιηγηθούν εικονικά στην ιστορία και στα μνημεία της περιοχής, μέσα από υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, κείμενα κ.α. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στη σύγχρονη εικόνα της περιοχής, στις παροχές από τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και ενημέρωση για δράσεις και εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην Ηλεία. Δίνεται επίσης η ευκαιρία να ενεργό συμμετοχή του χρήστη στη δημιουργία μίας συλλογής ψηφιακού περιεχομένου, με ιστορική αλληλουχία ή θεματική συσχέτιση, απεικονίζοντας έτσι την ιστορική εξέλιξη και το ενδιαφέρον των επισκεπτών σχετικά με τα σημαντικά σημεία της περιοχής.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι το έργο, υλοποιείται με τη συνεργασία και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, με παροχή και έγκριση του πληροφοριακού υλικού (κείμενα-φωτογραφίες-βίντεο) που αφορά στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τα οποία παρουσιάζονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων