• ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Πρωταθλητές Γ΄ Εθνικής: Μια πρόταση “μνημείο” ανακολουθίας (να ανέβουν αυτοί κι όλοι οι άλλοι ας… τρέχουνε)

Πρωταθλητές Γ΄ Εθνικής: Μια πρόταση “μνημείο” ανακολουθίας (να ανέβουν αυτοί κι όλοι οι άλλοι ας… τρέχουνε)

Στη δημοκρατία κάθε άποψη πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα, πρέπει να γίνεται σεβαστή, αλλά συνάμα και οι άλλες πλευρές διατηρούν το κάθε δικαίωμα να ασκούν κριτική σε αυτές τις απόψεις. Κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις προτάσεις των οκτώ «πρωταθλητών» της Γ΄ Εθνικής, οι οποίοι κατέθεσαν χθες δημόσια τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Ένα κείμενο, το οποίο είδε χθες το φως της δημοσιότητας και το οποίο περιλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα των εθνικών κατηγοριών.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου 

Οι οκτώ αποκαλούμενες πρωταθλήτριες λοιπόν, οι οποίες δεν είναι καν στο σύνολό τους πρωταθλήτριες, καθώς δεν είχαν πριν τη διακοπή εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο, όχι απλά εμφανίζονται ως πρωταθλήτριες, αλλά εμφανίζονται και να προβιβάζουν τους εαυτούς τους (χωρίς ακόμα καν να έχει πάρει απόφαση η ΕΠΟ) και μάλιστα χωρίς παιχνίδια μπαράζ  όπως προβλέπει η προκήρυξη (αίτημα σε μεγάλο βαθμό σεβαστό και από πολλές πλευρές δικαιολογημένο αυτό). Ωστόσο, προχωρούν και σε μια άνευ προηγουμένου πρόταση για τη Γ΄ Εθνική, στην οποία (παραβλέποντας τις αποφάσεις τις ΕΠΟ), προτείνουν ουσιαστικά την άνοδο στη Γ΄ Εθνική, μέσω μπαράζ, για τις πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσεων. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι αφενός προτείνουν να μην υπάρξει κανένας υποβιβασμός φέτος από τη Γ΄ Εθνική, αφετέρου να γίνει Πρωτάθλημα 112 ομάδων, δηλαδή να προκύψει ένα πολύ μικρός αριθμός κενών θέσεων, οι οποίες για να μην υπερκαλυφθούν, θα πρέπει η μεγάλη πλειοψηφία των πρωταθλητών των Ενώσεων να μείνει «εκτός νυμφώνος». Και να προκύψουν οι ομάδες που ανεβαίνουν προφανώς (δεν υπάρχει άλλος τρόπος), μέσα από μια διαδικασία αγώνων μπαράζ (εδώ να γίνουν μπαράζ, αλλά οι ίδιοι να μην παίξουν).

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τις προτάσεις των πρωταθλητών της Γ΄ Εθνικής, οι οποίες προτάσεις, εκτός από τη διάρθρωση των κατηγοριών, έχουν και σαν… γαρνιτούρα, μπόλικες προτάσεις οικονομοτεχνικής φύσεως, με κεντρικό πάντοτε άξονα, τη γενναία συμμετοχή και στήριξη της Πολιτείας προς τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες τη νέα σεζόν φιλοδοξούν να λάβουν μέρος σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα που θα βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη Σούπερ Λιγκ 1. Δηλαδή με άλλα λόγια, να πληρώσει  ο Έλληνας φορολογούμενος προκειμένου να καταστούν βιώσιμες οι συγκεκριμένες Ανώνυμες Εταιρείες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια της κοινής μας δήλωσης για την ύπαρξη βιώσιμης λύσης και την αναγκαστική αναδιάρθρωση κατηγοριών, λόγω της πανδημίας της COVID-19. Ως πρόεδροι, των «8» πρωταθλητριών ομάδων της Γ΄ Εθνικής (σ.SP.: Πανσερραϊκός, Αλμωπός Αριδαίας, Πιερικός, ΑΕΠ Κοζάνης, Καλλιθέα, Ρόδος, Αστέρας Βλαχιώτη,Επισκοπή) προχωρούμε στις αναλυτικές θέσεις τροποποίησης των πρωταθλημάτων της χώρας μας, καθώς και στην κοινοποίηση των προτεινόμενων εργαλείων βιώσιμης ανάπτυξης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στα επόμενα χρόνια, μετά την βαθιά κρίση, που πλήττει ήδη, τον Ελληνικό αθλητισμό. Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, όχι μόνο να διορθώσουμε την περσινή αποτυχημένη-εκ του φετινού αποτελέσματος- αναδιάρθρωση (όπου οι ομάδες γνώριζαν από την αρχή στην SL2 ότι δυο σωματεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αγωνιστικά και ότι το πρωτάθλημα της FL, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο χωρίς playoff και οδηγείται έτσι σε 6μήνη απραξία) αλλά να θέσουμε τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια, ώστε μέσα από το πέρασμα του φονικού ιού, να προκύψουν νέα αισιόδοξα δεδομένα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μέσα από αυτή την κοινή επιστολή, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι δεν επιβάλουμε τις προτάσεις μας, δεν επιθυμούμε νέες αδικίες σε βάρος του σπορ που υπηρετούμε, για δική μας εύνοια, διορθώνοντας μάλιστα λάθη του παρελθόντος, ούτε απορρίπτουμε, ότι θετικό έχει προκύψει από τις αλλαγές στα πρωταθλήματα τα περασμένα έτη. Ζητούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τις ομάδες ή τις επιτροπές των ανωτέρων πρωταθλημάτων, καθώς και με την ηγεσία του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, προκειμένου να ακουστούν οι προβληματισμοί μας, να μελετηθούν οι προτάσεις μας και να αξιοποιηθούν τα εργαλεία μας, για το κοινό καλό.

Μέσα στον ορυμαγδό της πανδημίας και την αναξιοπιστία που περιβάλει το Ελληνικό ποδόσφαιρο, ας δημιουργήσουμε ένα νέο προϊόν, που θα κεφαλαιοποιήσει μέσα από τον Έλληνα φίλαθλο τις άξιες και το όραμα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, όπως συμβαίνει στα προηγμένα κράτη της Ευρώπης και το ίδιο επιθυμούμε να συμβεί και εδώ.

Διάρθρωση κατηγοριών

Πρόταση διεξαγωγής πρωταθλημάτων επαγγελματικών ενώσεων 2020-21

Διατήρηση της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας «Super League» σε διευρυμένη βάση και κατάργηση της δεύτερης και τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας «Super League 2 και Football league», δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας COVID-19 και την απώλεια εσόδων, που δεν επιτρέπει την οικονομική επιβίωση τόσων πολλών ΠΑΕ, διαχωρισμένες σε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Επομένως, προτείνουμε την δημιουργία, μιας νέας ενιαίας κατηγορίας δύο ομίλων, που θα δημιουργηθεί με γεωγραφικά κριτήρια (Βόρειος και Νότιος όμιλος), με σκοπό την συνολική μείωση λειτουργικών εξόδων, των εταιρειών-ομάδων. Διατήρηση της σημερινής Γ΄ Εθνικής με την δομή του τωρινού πρωταθλήματος, που θα λειτούργει ως προθάλαμος για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά:

Super League | 16 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21.

Προτείνουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο της πρώτης κατηγορίας της χώρας, την παραμονή όλων των ομάδων (14), που εκκίνησαν την σεζόν 2019-20, λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας και τον προβιβασμό από την «Super League 2», δυο επιπλέον ομάδων, φτάνοντας έτσι τις δεκαέξι (14+2) συμμετέχουσες.

Προτρέπουμε ιδανικά για την σεζόν 2020-21, τον υποβιβασμό τριών ομάδων, με την εξής πρόταση: Απευθείας υποβιβασμός των θέσεων 15 και 16, της τελικής κατάταξης και playout με διπλούς αγώνες μπαράζ, της ομάδας που θα καταλάβει την θέση 14, με την τρίτη ομάδα που θα προκύψει από τα playoff ανόδου, της SuperLeague 2.

Super League 2 | 32 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21.

Προτείνουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο της δεύτερης κατηγορίας της χώρας, την δημιουργία δυο ομίλων των 16 ομάδων, χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια. Λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας, να παραμείνουν στη νέα κατηγορία, οι ομάδες που εκκίνησαν την σεζόν 2019-20 στην Super League 2, από τις θέσεις 3-12 και να προστεθούν όλες οι ομάδες της Football League(14)καθώς και οι 8 πρώτες ομάδες, των οχτώ ομίλων της Γ΄ Εθνικής, φτάνοντας έτσι τις 32 (10+14+8) συμμετέχουσες.

Προτρέπουμε ιδανικά για την σεζόν 2020-21, την δημιουργία αγώνων playoff ανόδου ως έξης:

Δημιουργία μίνι πρωταθλήματος 10 αγωνιστικών(εντός-εκτός), για τις θέσεις 1-6 ανά όμιλο, με τις δυο πρώτες ομάδες των ομιλών Α και Β που θα προκύψουν, να προβιβάζονται στην Super League, ενώ οι ομάδες, που θα τερματίσουν στην 2η θέση θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες μπαράζ μεταξύ τους και ο νικητής θα αντιμετωπίσει εκ νέου, σε διπλούς αγώνες την ομάδα, που θα καταλάβει την 14ηθέση στο πρωτάθλημα της Super League.

*Όλες οι ομάδες διατηρούν τους βαθμούς της κανονικής περιόδου.

Προτρέπουμε ιδανικά για την σεζόν 2020-21, την δημιουργία αγώνων playout υποβιβασμού στην Football League ως έξης:

Οι 6 ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 11-16, κάθε ομίλου (Α και Β), θα δημιουργήσουν ένα νέο μίνι πρωτάθλημα 10αγωνιστικών(εντός-εκτός), με τις τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 13-16, να υποβιβάζονται στην Football League.

*Όλες οι ομάδες διατηρούν τους βαθμούς της κανονικής περιόδου.

Football League (Σημερινή Γ Εθνική) 112 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21.

Προτείνουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο της τρίτης κατηγορίας της χώρας, την δημιουργία 8 ομίλων, των 14 ομάδων, χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια. Λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας, να παραμείνουν στη νέα κατηγορία, οι ομάδες που εκκίνησαν την σεζόν 2019-20 στην Γ΄ Εθνική, από την 2η θέση μέχρι την τελευταία κάθε ομίλου και να προστεθούν αντίστοιχα, όσες ομάδες χρειάζονται από τα τοπικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ, ανά όμιλο φτάνοντας έτσι στις 112 συμμετέχουσες.

Μοντέλο λειτουργίας κατηγοριών

Η πρώτη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η «Super League» θα είναι επαγγελματική της μορφής ΠΑΕ και θα διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, της έως τώρα λειτουργίας, όπως αποφασίζουν τα μέλη του συγκεκριμένου συνεταιρισμού.

Η δεύτερη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η «Super League 2» θα είναι επαγγελματική της μορφής ΠΑΕ και θα διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, για την λειτουργία της, όπως αυτές θα αποφασιστούν από τα μέλη του νέου συνεταιρισμού μετά την αναδιάρθρωση.

Η τρίτη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η Γ΄ Εθνική, θα είναι ερασιτεχνική και θα διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, της έως τώρα λειτουργίας, όπως αποφασίζει η ΕΠΟ, για τα μέλη της.

Όλοι οι αγώνες πρωταθλημάτων διέπονται και διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις λειτουργίας και τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ.

Προτεινόμενες οργανωτικές διατάξεις & εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης:

Οργάνωση

Προϋποθέσεις συμμετοχής, στο πρωτάθλημα, με αυστηρές αλλά βιώσιμου χαρακτήρα ελέγχους, από την ΕΕΑ, και κριτήρια που θα βοηθούν στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, με γηπεδικές εγκαταστάσεις συγκεκριμένων προδιαγραφών, ιδιωτική περιφρούρηση, προπονητήρια και τμήματα υποδομών.

Προγραμματισμός αγώνων (καλεντάρι), σύμφωνα με τις εγχώριες, Ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις που θα ορίζεται πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και θα είναι απαράβατο, δημιουργώντας ασφαλές και φιλικό αθλητικό περιβάλλον στους φιλάθλους για να ορίσουν τα ταξίδια τους.

Γνωστοποίηση από την αρχή της σεζόν, όλα τους επαγγελματίες που θα έχουν συναναστροφή με την άρτια διεξαγωγή των αγώνων πρωταθλήματος, προς ενίσχυση της αξιοπιστίας από τις ομάδες(πχ. Πίνακες διαιτησίας, πινάκες παρατηρητών ΚΕΔ-ΕΠΟ-ΕΝΩΣΕΩΝ) και προγραμματισμός ανά μήνα όλων των επαγγελματιών που θα συμμετέχουν στους αγώνες. Είναι σημαντικό να υπάρχουν γεωγραφικά κριτήρια μετακινήσεων για την αποφυγή άσκοπων εξόδων μετακίνησης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα ή ορισμός πλαφόν στα έξοδα.

Δικαίωμα ψήφου σε κάθε ομάδα-μέλος όλων των Ενώσεων-Συνεταιρισμών, διορθώνοντας το περσινό άδικο καθεστώς, με το φίμωμα των ομάδων της FL.

Κάθε ομάδα να ορίσει επίτροπο, που θα είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο όλων των παραπάνω και θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και θα παραδίδει την έκθεση του στην εκάστοτε πειθαρχική επιτροπή των πρωταθλημάτων.

Επιβολή ποινών αφαίρεσης βαθμών στις περιπτώσεις ελλιπών κριτηρίων συμμετοχής και φυσικά αφαίρεση δικαιώματος συμμετοχής, από την επόμενη κιόλας σεζόν.

Οικονομικό πλαίσιο

Μετοχικό κεφάλαιο 100.000€ για τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) που θα συμμετέχουν. Τα μίνιμουμ έσοδα που θα πρέπει να διασφαλισθούν για τις 32 συμμετέχουσες ομάδες, στη νέα SuperLeague 2, είναι: 6.400.000 €, τα οποία θα προκύψουν, όπως αναλύεται παρακάτω από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγικές συμφωνίες και τις στοιχηματικές εταιρείες.

Είναι σημαντικό να αντληθούν ποσοστιαία έσοδα, από την διοργανώτρια αρχή του Κυπέλλου Ελλάδας (ΕΠΟ) και την συμφωνία της, με τον τηλεοπτικό πάροχο. Προτείνεται μίνιμουμ 500.000€ που θα δίνεται στον «συνεταιρισμό».

Οι παραπάνω οικονομικές προτάσεις για να αποκτήσουν ισχυρό κίνητρο, πρέπει προωθηθούν, από σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και αλλαγές στους κανονισμούς των αρμόδιων αρχών.

Υπολογίζεται πως η μείωση εξόδων με την διεξαγωγή πρωταθλήματος, δυο ομίλών, θα είναι περί τις 60.000 € για κάθε ομάδα του Βορείου ομίλου, γνωρίζοντας πως για μεταφορικά και διαμονή μια ομάδα έχει έξοδα περίπου, 7000€ ανά ταξίδι, με δεδομένο πως στις κατηγορίες προς ενοποίηση, είναι ήδη οκτώ ομάδες από Κρήτη και Ρόδο. Φυσικά αυτό αλλάζει για τις ομάδες του Νοτίου ομίλου που τα έξοδα θα είναι μεγαλύτερα λόγω των μετακινήσεων από και προς τα νησιά.

Αναπτυξιακά κίνητρα

Εξασφαλισμένη μίνιμουμ, κρατική επιχορήγηση για τις υποδομές κάθε ομάδας (εγκαταστάσεις-ακαδημίες) καθώς και για τα έξοδα μετακινήσεων, μόνο για την σεζόν 2020-21. Προϋπόθεση να ελεγχθούν οι ομάδες από καταρτισμένες επιτροπές, για την ορθή χρήση της επιχορήγησης (υπάρχει η εμπειρία του νέου «εξ οικονομώ» από την πολιτεία για την εποπτεία των επιχορηγούμενων χρημάτων).

Όπως μειώθηκε η φορολογία στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών να μειωθούν και οι ασφαλιστικές τους εισφορές για μια σεζόν, ώστε να καταστεί βιώσιμη οικονομικά, η επόμενη σεζόν.

Αύξηση φοροαπαλλαγής κερδών για δυο σεζόν των ΠΑΕ, συμψηφισμός ΦΠΑ, ενώ αν δεν υπάρχει αντίστοιχο μέτρο να εφαρμοστεί ο συνυπολογισμός για την δήλωση και απόδοση ΦΠΑ δαπανών ξενοδοχείων, διατροφής, μετακίνησης και έξοδα αγώνων. Επίσης να δοθούν κίνητρα πάγιων επενδύσεων. Όπως, αγορά ή μίσθωση οικοπέδου για ανέγερση γηπέδου/κατασκευή προπονητικού κέντρου, αγορά ή κατασκευή ιδιόκτητου γηπέδου/προπονητικού κέντρου, αναβάθμιση υπαρχόντων γηπεδικών εγκαταστάσεων είτε ιδιόκτητων είτε μισθωμένων στο κράτος. Αγορά και εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων ιατρικής επιστημονικής υποστήριξης αθλητών και γενικά εξοπλιστικού μηχανισμού υποδομών, αγορά συστημάτων μηχανοργάνωσης, συμπεριλαμβανόμενων των δαπανών αγοράς και εγκατάστασης λογισμικού, αγορά ή μίσθωση υλικοτεχνικής υποδομής διαδικτυακής κάλυψης αγώνων και ανάπτυξη media των ομάδων. Διατήρηση τμημάτων παραγωγής νέων ποδοσφαιριστών.

Να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες που επενδύουν κεφάλαια στον αθλητισμό υπό την μορφή διαφήμισης, χορηγίας, συμμετοχής σε κεφάλαια ΑΑΕ, να τύχουν απαλλαγής φόρων για το ισόποσο της επένδυσης.

Διερεύνηση δυνατοτήτων συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά προγράμματα που ανακοινώσε ο υφυπουργός με προτάσεις για την ευρωπαϊκή πλατφόρμα καινοτομίας και αθλητισμού, δικτύωση και σε άλλους οργανισμούς/δίκτυα καινοτομίας και αθλητισμού, για την συμμετοχή και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Εμπορικοί στόχοι

Κεντρικός χορηγός πρωταθλήματος, που θα παρέχει εμπορικά δικαιώματα και χρήσεις στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές των ομάδων, όπου μαζί με τα τηλεοπτικά & διαδικτυακά δικαιώματα, θα εξασφαλίζουν μίνιμουμ τις 250.000€ για κάθε ομάδα. Να παρέχεται κίνητρο, μπόνους συμμετοχής(35%), κατάταξης(40%) και εμπορικής αξίας(25% το ποσοστό αυτό θα πηγαίνει στις υποδομές-εγκαταστάσεις-ακαδημίες, -αποδεδειγμένα- αλλιώς δεν θα μοιράζεται), από τα εμπορικά δικαιώματα χορηγιών και όχι από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Καταρτισμένες επιτροπές ελέγχου και διαφάνειας, θα παρέχουν τον διαμοιρασμό των χρημάτων, για την ορθή κατανομή αυτών, ώστε το πρωτάθλημα να είναι εμπορικό, ανταγωνιστικό και αξιόπιστο.

Ο νέος συνεταιρισμός (αυτό αφορά και την Super League), να αναθέσει το έργο της εμπορικής εκμετάλλευσης με δημόσιο διαγωνισμό, σε εταιρεία/κοινοπραξία με συναφές αντικείμενο και δέσμευση διετίας με συγκεκριμένους στόχους ανά έτος, που εάν δεν επιτευχθούν να λύνεται η συνεργασία. Αφορά όλες τις κατηγορίες αφού κάθε χρονιά δεν είναι η ίδια αγωνιστικά.

Έσοδα από τον ΟΠΑΠ και τις ξένες νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας και εντάσσουν το πρωτάθλημα και τις ομάδες, στα κουπόνια τους. Να δοθεί η προοπτική συμμετοχής των ομάδων στο στοιχηματικό κουπόνι του ΟΠΑΠ, εφόσον γίνουν αυστηροί έλεγχοι στις διοικήσεις, από τις κρατικές επιτροπές διαφάνειας και οι ομάδες πληρούν την τα κριτήρια αδειοδότησης.

Τηλεοπτικά δικαιώματα

Κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με ορισμένο μίνιμουμ ποσό 150.000€, για την κάλυψη του πρωταθλήματος. Εξασφάλιση αποκλειστικών διαδικτυακών δικαιωμάτων για εσωτερική χρήση ανά ομάδα, rec και ondemand (κατά περίπτωση και όχι απευθείας).

Ποσόστωση από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21, να δοθεί υπέρ των ομάδων, που θα προέρχονται από την πρώην Super League 2.

Γήπεδα

Επειδή τα περισσότερα γήπεδα ανήκουν στους δήμους ή την ΓΓΑ να μην υπάρξει για την επόμενη σεζόν η καταβολή του μισθωτηρίου από τα έσοδα εισιτήριων ακόμα και στην περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος των φιλάθλων. Αντ’ αυτού τα χρήματα να δαπανηθούν για τις ανάγκες συντήρησης των γηπέδων. Όπου δεν υπάρχουν χώροι χαρακτηρισμένων αθλητικών εκτάσεων να εκχωρηθούν από τους ΟΤΑ και την πολιτεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης των συλλόγων με εγκαταστάσεις και υποδομές.

Βία

Βελτίωση των μεθόδων αντιμετώπισης της βίας με υπεύθυνης τάση από τις ομάδες και αρωγό την πολιτεία, ώστε να διαμορφωθούν κατάλληλα τα γήπεδα και να μην μοιάζουν με φυλακές. Εφαρμογή των ήδη αυστηρών ποινών στους παραβάτες-χούλιγκαν.

Υποχρεωτική σεμιναριακή εκπαίδευση, στις κατά τόπους αθλητικές εγκαταστάσεις των ομάδων ή εβδομαδιαία υποχρεωτική ενημέρωση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να προετοιμάσουμε τους φιλάθλους της επόμενης γενιάς.

Ποδοσφαιριστές

Αξιοποίηση περισσότερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών με την υποχρεωτική συμμετοχή 15 τουλάχιστον, στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Είναι ευκαιρία για ανάπτυξη των Εθνικών ομάδων σε όλα τα κλιμάκια με περισσότερους από 600 Έλληνες παίκτες να υπάρχουν διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας.

Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση προς τους ποδοσφαιριστές.

Συμμετοχή ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών έως 23 ετών.

*Για κάποια από τα παραπάνω, να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε οι ομάδες να προετοιμαστούν και να εξεταστούν κατά περίπτωση, σε τι ποσοστό είναι έτοιμες να εκκινήσουν σε νέα βάση την λειτουργία τους, δίνοντας ανοχή διετίας σε όλες τις κατηγορίες.

Παράρτημα

Με τη νέα αναδιάρθρωση προσδοκούμε:

Ολιστική αντιμετώπιση του ποδοσφαίρου με την αλληλουχία όλων των κατηγοριών και την σύνδεση τους οργανωτικά, πειθαρχικά οικονομικά και εμπορικά, από την πρώτη έως την τελευταία κατηγορία.

Ανάπτυξη οργανωμένης εμπορικής πολιτικής στο sponsoring, licencing και merchandising με την συγκροτημένη σχεδίαση βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού Brand Management για την δημιουργία επιτέλους του προϊόντος «Επαγγελματικό Ελληνικό ποδόσφαιρο».

Την άμεση σύνδεση του ποδοσφαίρου με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την πολιτεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των σωματείων και να δημιουργήσουν νέες συνθήκες εργασίας ανθρώπινου δυναμικού, με σύγχρονες υποδομές και αλληλένδετες με τους δημότες κάθε κοινωνικού ιστού.

Την απεξάρτηση του ποδοσφαίρου από τις πολιτικές σκοπιμότητες του πρόσφατου παρελθόντος, που δημιούργησαν το περσινό έκτρωμα-αναδιάρθρωσης, δεσμεύοντας την πολιτεία μέσω της ΕΡΤ.

Μάλιστα, κατά δήλωση των αξιωματούχων της ΕΠΟ, υπήρξε έμμεσος και άμεσος εκβιασμός για τον τρόπο αναδιάρθρωσης αλλιώς δεν θα διδόντουσαν τα χρήματα από το «σεντούκι» της κρατικής τηλεόρασης και κατά συνέπεια του Ελληνικού λάου. Τα οποία χρήματα ορθώς μειωθήκαν από τη νέα κυβέρνηση και δεν εξασφαλίζονται στο σύνολο τους από το επόμενο πρωτάθλημα, ενώ κατασπαταληθήκαν και από ομάδες που κατέβηκαν «εικονικά» στην SL2, μόνο για να έχουν πρόσβαση στα τηλεοπτικά συμβόλαια, δημιουργώντας ανισορροπίες και αλλοίωση αποτελεσμάτων.

Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των ομάδων και του νέου πρωταθλήματος, αξιοποιώντας χρήσιμα εμπορικά εργαλεία που θα προταθούν από τον βασικό αιμοδότη του Ελληνικού αθλητισμού, σχεδόν στο σύνολο της ύπαρξης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αναφερόμενοι στον ΟΠΑΠ και τις συνεργαζόμενες εταιρείες του.

Επομένως, (μας, είναι στις περιπτώσεις κρατικής επιχορήγησης των σωματείων, λόγω της πανδημίας, το νέο σύστημα να μπει σε νέες βάσεις με ανταποδοτικό χαρακτήρα ανάμεσα στα σωματεία και την Πολιτεία και να δημιουργήσουμε μια νέα ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στους Έλληνες φιλάθλους και το ποδόσφαιρο που έχει φθαρεί, ειδικά τα χρόνια της κρίσης.

Με βάση την μελέτη των δυο αναδιαρθρώσεων (2013-2019) του Ελληνικού ποδοσφαίρου την εποχή της οικονομικής κρίσης την δεκαετία 2010-2019, διαπιστώνετε ότι το μοντέλο των τριών κατηγοριών και συνολικά 150 ομάδων, όπως αυτό που προτείνουμε, καλύπτει ιδανικά το γεωγραφικό ποδοσφαιρικό κριτήριο της χώρας μας και δημιουργεί προϋποθέσεις ικανοποιητικών εσόδων στις ομάδες. Δεδομένων των τωρινών συνθηκών από την πανδημία COVID-19, και την απώλεια κεκτημένων εσόδων, προηγούμενων ετών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν στα παραπάνω κριτήρια και σε βάθος ετών (με όραμα προβιβασμού στην πρώτη κατηγορία) τόσες ομάδες, σε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες».

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Πρωταθλητές Γ΄ Εθνικής: Μια πρόταση “μνημείο” ανακολουθίας (να ανέβουν αυτοί κι όλοι οι άλλοι ας… τρέχουνε)

Πρωταθλητές Γ΄ Εθνικής: Μια πρόταση “μνημείο” ανακολουθίας (να ανέβουν αυτοί κι όλοι οι άλλοι ας… τρέχουνε)

Στη δημοκρατία κάθε άποψη πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα, πρέπει να γίνεται σεβαστή, αλλά συνάμα και οι άλλες πλευρές διατηρούν το κάθε δικαίωμα να ασκούν κριτική σε αυτές τις απόψεις. Κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις προτάσεις των οκτώ «πρωταθλητών» της Γ΄ Εθνικής, οι οποίοι κατέθεσαν χθες δημόσια τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Ένα κείμενο, το οποίο είδε χθες το φως της δημοσιότητας και το οποίο περιλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα των εθνικών κατηγοριών.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου 

Οι οκτώ αποκαλούμενες πρωταθλήτριες λοιπόν, οι οποίες δεν είναι καν στο σύνολό τους πρωταθλήτριες, καθώς δεν είχαν πριν τη διακοπή εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο, όχι απλά εμφανίζονται ως πρωταθλήτριες, αλλά εμφανίζονται και να προβιβάζουν τους εαυτούς τους (χωρίς ακόμα καν να έχει πάρει απόφαση η ΕΠΟ) και μάλιστα χωρίς παιχνίδια μπαράζ  όπως προβλέπει η προκήρυξη (αίτημα σε μεγάλο βαθμό σεβαστό και από πολλές πλευρές δικαιολογημένο αυτό). Ωστόσο, προχωρούν και σε μια άνευ προηγουμένου πρόταση για τη Γ΄ Εθνική, στην οποία (παραβλέποντας τις αποφάσεις τις ΕΠΟ), προτείνουν ουσιαστικά την άνοδο στη Γ΄ Εθνική, μέσω μπαράζ, για τις πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσεων. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι αφενός προτείνουν να μην υπάρξει κανένας υποβιβασμός φέτος από τη Γ΄ Εθνική, αφετέρου να γίνει Πρωτάθλημα 112 ομάδων, δηλαδή να προκύψει ένα πολύ μικρός αριθμός κενών θέσεων, οι οποίες για να μην υπερκαλυφθούν, θα πρέπει η μεγάλη πλειοψηφία των πρωταθλητών των Ενώσεων να μείνει «εκτός νυμφώνος». Και να προκύψουν οι ομάδες που ανεβαίνουν προφανώς (δεν υπάρχει άλλος τρόπος), μέσα από μια διαδικασία αγώνων μπαράζ (εδώ να γίνουν μπαράζ, αλλά οι ίδιοι να μην παίξουν).

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τις προτάσεις των πρωταθλητών της Γ΄ Εθνικής, οι οποίες προτάσεις, εκτός από τη διάρθρωση των κατηγοριών, έχουν και σαν… γαρνιτούρα, μπόλικες προτάσεις οικονομοτεχνικής φύσεως, με κεντρικό πάντοτε άξονα, τη γενναία συμμετοχή και στήριξη της Πολιτείας προς τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες τη νέα σεζόν φιλοδοξούν να λάβουν μέρος σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα που θα βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη Σούπερ Λιγκ 1. Δηλαδή με άλλα λόγια, να πληρώσει  ο Έλληνας φορολογούμενος προκειμένου να καταστούν βιώσιμες οι συγκεκριμένες Ανώνυμες Εταιρείες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια της κοινής μας δήλωσης για την ύπαρξη βιώσιμης λύσης και την αναγκαστική αναδιάρθρωση κατηγοριών, λόγω της πανδημίας της COVID-19. Ως πρόεδροι, των «8» πρωταθλητριών ομάδων της Γ΄ Εθνικής (σ.SP.: Πανσερραϊκός, Αλμωπός Αριδαίας, Πιερικός, ΑΕΠ Κοζάνης, Καλλιθέα, Ρόδος, Αστέρας Βλαχιώτη,Επισκοπή) προχωρούμε στις αναλυτικές θέσεις τροποποίησης των πρωταθλημάτων της χώρας μας, καθώς και στην κοινοποίηση των προτεινόμενων εργαλείων βιώσιμης ανάπτυξης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στα επόμενα χρόνια, μετά την βαθιά κρίση, που πλήττει ήδη, τον Ελληνικό αθλητισμό. Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, όχι μόνο να διορθώσουμε την περσινή αποτυχημένη-εκ του φετινού αποτελέσματος- αναδιάρθρωση (όπου οι ομάδες γνώριζαν από την αρχή στην SL2 ότι δυο σωματεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αγωνιστικά και ότι το πρωτάθλημα της FL, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο χωρίς playoff και οδηγείται έτσι σε 6μήνη απραξία) αλλά να θέσουμε τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια, ώστε μέσα από το πέρασμα του φονικού ιού, να προκύψουν νέα αισιόδοξα δεδομένα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μέσα από αυτή την κοινή επιστολή, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι δεν επιβάλουμε τις προτάσεις μας, δεν επιθυμούμε νέες αδικίες σε βάρος του σπορ που υπηρετούμε, για δική μας εύνοια, διορθώνοντας μάλιστα λάθη του παρελθόντος, ούτε απορρίπτουμε, ότι θετικό έχει προκύψει από τις αλλαγές στα πρωταθλήματα τα περασμένα έτη. Ζητούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τις ομάδες ή τις επιτροπές των ανωτέρων πρωταθλημάτων, καθώς και με την ηγεσία του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, προκειμένου να ακουστούν οι προβληματισμοί μας, να μελετηθούν οι προτάσεις μας και να αξιοποιηθούν τα εργαλεία μας, για το κοινό καλό.

Μέσα στον ορυμαγδό της πανδημίας και την αναξιοπιστία που περιβάλει το Ελληνικό ποδόσφαιρο, ας δημιουργήσουμε ένα νέο προϊόν, που θα κεφαλαιοποιήσει μέσα από τον Έλληνα φίλαθλο τις άξιες και το όραμα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, όπως συμβαίνει στα προηγμένα κράτη της Ευρώπης και το ίδιο επιθυμούμε να συμβεί και εδώ.

Διάρθρωση κατηγοριών

Πρόταση διεξαγωγής πρωταθλημάτων επαγγελματικών ενώσεων 2020-21

Διατήρηση της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας «Super League» σε διευρυμένη βάση και κατάργηση της δεύτερης και τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας «Super League 2 και Football league», δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας COVID-19 και την απώλεια εσόδων, που δεν επιτρέπει την οικονομική επιβίωση τόσων πολλών ΠΑΕ, διαχωρισμένες σε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Επομένως, προτείνουμε την δημιουργία, μιας νέας ενιαίας κατηγορίας δύο ομίλων, που θα δημιουργηθεί με γεωγραφικά κριτήρια (Βόρειος και Νότιος όμιλος), με σκοπό την συνολική μείωση λειτουργικών εξόδων, των εταιρειών-ομάδων. Διατήρηση της σημερινής Γ΄ Εθνικής με την δομή του τωρινού πρωταθλήματος, που θα λειτούργει ως προθάλαμος για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά:

Super League | 16 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21.

Προτείνουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο της πρώτης κατηγορίας της χώρας, την παραμονή όλων των ομάδων (14), που εκκίνησαν την σεζόν 2019-20, λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας και τον προβιβασμό από την «Super League 2», δυο επιπλέον ομάδων, φτάνοντας έτσι τις δεκαέξι (14+2) συμμετέχουσες.

Προτρέπουμε ιδανικά για την σεζόν 2020-21, τον υποβιβασμό τριών ομάδων, με την εξής πρόταση: Απευθείας υποβιβασμός των θέσεων 15 και 16, της τελικής κατάταξης και playout με διπλούς αγώνες μπαράζ, της ομάδας που θα καταλάβει την θέση 14, με την τρίτη ομάδα που θα προκύψει από τα playoff ανόδου, της SuperLeague 2.

Super League 2 | 32 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21.

Προτείνουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο της δεύτερης κατηγορίας της χώρας, την δημιουργία δυο ομίλων των 16 ομάδων, χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια. Λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας, να παραμείνουν στη νέα κατηγορία, οι ομάδες που εκκίνησαν την σεζόν 2019-20 στην Super League 2, από τις θέσεις 3-12 και να προστεθούν όλες οι ομάδες της Football League(14)καθώς και οι 8 πρώτες ομάδες, των οχτώ ομίλων της Γ΄ Εθνικής, φτάνοντας έτσι τις 32 (10+14+8) συμμετέχουσες.

Προτρέπουμε ιδανικά για την σεζόν 2020-21, την δημιουργία αγώνων playoff ανόδου ως έξης:

Δημιουργία μίνι πρωταθλήματος 10 αγωνιστικών(εντός-εκτός), για τις θέσεις 1-6 ανά όμιλο, με τις δυο πρώτες ομάδες των ομιλών Α και Β που θα προκύψουν, να προβιβάζονται στην Super League, ενώ οι ομάδες, που θα τερματίσουν στην 2η θέση θα αγωνιστούν σε διπλούς αγώνες μπαράζ μεταξύ τους και ο νικητής θα αντιμετωπίσει εκ νέου, σε διπλούς αγώνες την ομάδα, που θα καταλάβει την 14ηθέση στο πρωτάθλημα της Super League.

*Όλες οι ομάδες διατηρούν τους βαθμούς της κανονικής περιόδου.

Προτρέπουμε ιδανικά για την σεζόν 2020-21, την δημιουργία αγώνων playout υποβιβασμού στην Football League ως έξης:

Οι 6 ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 11-16, κάθε ομίλου (Α και Β), θα δημιουργήσουν ένα νέο μίνι πρωτάθλημα 10αγωνιστικών(εντός-εκτός), με τις τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 13-16, να υποβιβάζονται στην Football League.

*Όλες οι ομάδες διατηρούν τους βαθμούς της κανονικής περιόδου.

Football League (Σημερινή Γ Εθνική) 112 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21.

Προτείνουμε στο συγκεκριμένο μοντέλο της τρίτης κατηγορίας της χώρας, την δημιουργία 8 ομίλων, των 14 ομάδων, χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια. Λόγω της φετινής ιδιαιτερότητας, να παραμείνουν στη νέα κατηγορία, οι ομάδες που εκκίνησαν την σεζόν 2019-20 στην Γ΄ Εθνική, από την 2η θέση μέχρι την τελευταία κάθε ομίλου και να προστεθούν αντίστοιχα, όσες ομάδες χρειάζονται από τα τοπικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ, ανά όμιλο φτάνοντας έτσι στις 112 συμμετέχουσες.

Μοντέλο λειτουργίας κατηγοριών

Η πρώτη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η «Super League» θα είναι επαγγελματική της μορφής ΠΑΕ και θα διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, της έως τώρα λειτουργίας, όπως αποφασίζουν τα μέλη του συγκεκριμένου συνεταιρισμού.

Η δεύτερη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η «Super League 2» θα είναι επαγγελματική της μορφής ΠΑΕ και θα διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, για την λειτουργία της, όπως αυτές θα αποφασιστούν από τα μέλη του νέου συνεταιρισμού μετά την αναδιάρθρωση.

Η τρίτη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η Γ΄ Εθνική, θα είναι ερασιτεχνική και θα διέπεται από τους κανόνες και τις αποφάσεις, της έως τώρα λειτουργίας, όπως αποφασίζει η ΕΠΟ, για τα μέλη της.

Όλοι οι αγώνες πρωταθλημάτων διέπονται και διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις λειτουργίας και τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ.

Προτεινόμενες οργανωτικές διατάξεις & εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης:

Οργάνωση

Προϋποθέσεις συμμετοχής, στο πρωτάθλημα, με αυστηρές αλλά βιώσιμου χαρακτήρα ελέγχους, από την ΕΕΑ, και κριτήρια που θα βοηθούν στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, με γηπεδικές εγκαταστάσεις συγκεκριμένων προδιαγραφών, ιδιωτική περιφρούρηση, προπονητήρια και τμήματα υποδομών.

Προγραμματισμός αγώνων (καλεντάρι), σύμφωνα με τις εγχώριες, Ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις που θα ορίζεται πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και θα είναι απαράβατο, δημιουργώντας ασφαλές και φιλικό αθλητικό περιβάλλον στους φιλάθλους για να ορίσουν τα ταξίδια τους.

Γνωστοποίηση από την αρχή της σεζόν, όλα τους επαγγελματίες που θα έχουν συναναστροφή με την άρτια διεξαγωγή των αγώνων πρωταθλήματος, προς ενίσχυση της αξιοπιστίας από τις ομάδες(πχ. Πίνακες διαιτησίας, πινάκες παρατηρητών ΚΕΔ-ΕΠΟ-ΕΝΩΣΕΩΝ) και προγραμματισμός ανά μήνα όλων των επαγγελματιών που θα συμμετέχουν στους αγώνες. Είναι σημαντικό να υπάρχουν γεωγραφικά κριτήρια μετακινήσεων για την αποφυγή άσκοπων εξόδων μετακίνησης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα ή ορισμός πλαφόν στα έξοδα.

Δικαίωμα ψήφου σε κάθε ομάδα-μέλος όλων των Ενώσεων-Συνεταιρισμών, διορθώνοντας το περσινό άδικο καθεστώς, με το φίμωμα των ομάδων της FL.

Κάθε ομάδα να ορίσει επίτροπο, που θα είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο όλων των παραπάνω και θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και θα παραδίδει την έκθεση του στην εκάστοτε πειθαρχική επιτροπή των πρωταθλημάτων.

Επιβολή ποινών αφαίρεσης βαθμών στις περιπτώσεις ελλιπών κριτηρίων συμμετοχής και φυσικά αφαίρεση δικαιώματος συμμετοχής, από την επόμενη κιόλας σεζόν.

Οικονομικό πλαίσιο

Μετοχικό κεφάλαιο 100.000€ για τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) που θα συμμετέχουν. Τα μίνιμουμ έσοδα που θα πρέπει να διασφαλισθούν για τις 32 συμμετέχουσες ομάδες, στη νέα SuperLeague 2, είναι: 6.400.000 €, τα οποία θα προκύψουν, όπως αναλύεται παρακάτω από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγικές συμφωνίες και τις στοιχηματικές εταιρείες.

Είναι σημαντικό να αντληθούν ποσοστιαία έσοδα, από την διοργανώτρια αρχή του Κυπέλλου Ελλάδας (ΕΠΟ) και την συμφωνία της, με τον τηλεοπτικό πάροχο. Προτείνεται μίνιμουμ 500.000€ που θα δίνεται στον «συνεταιρισμό».

Οι παραπάνω οικονομικές προτάσεις για να αποκτήσουν ισχυρό κίνητρο, πρέπει προωθηθούν, από σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και αλλαγές στους κανονισμούς των αρμόδιων αρχών.

Υπολογίζεται πως η μείωση εξόδων με την διεξαγωγή πρωταθλήματος, δυο ομίλών, θα είναι περί τις 60.000 € για κάθε ομάδα του Βορείου ομίλου, γνωρίζοντας πως για μεταφορικά και διαμονή μια ομάδα έχει έξοδα περίπου, 7000€ ανά ταξίδι, με δεδομένο πως στις κατηγορίες προς ενοποίηση, είναι ήδη οκτώ ομάδες από Κρήτη και Ρόδο. Φυσικά αυτό αλλάζει για τις ομάδες του Νοτίου ομίλου που τα έξοδα θα είναι μεγαλύτερα λόγω των μετακινήσεων από και προς τα νησιά.

Αναπτυξιακά κίνητρα

Εξασφαλισμένη μίνιμουμ, κρατική επιχορήγηση για τις υποδομές κάθε ομάδας (εγκαταστάσεις-ακαδημίες) καθώς και για τα έξοδα μετακινήσεων, μόνο για την σεζόν 2020-21. Προϋπόθεση να ελεγχθούν οι ομάδες από καταρτισμένες επιτροπές, για την ορθή χρήση της επιχορήγησης (υπάρχει η εμπειρία του νέου «εξ οικονομώ» από την πολιτεία για την εποπτεία των επιχορηγούμενων χρημάτων).

Όπως μειώθηκε η φορολογία στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών να μειωθούν και οι ασφαλιστικές τους εισφορές για μια σεζόν, ώστε να καταστεί βιώσιμη οικονομικά, η επόμενη σεζόν.

Αύξηση φοροαπαλλαγής κερδών για δυο σεζόν των ΠΑΕ, συμψηφισμός ΦΠΑ, ενώ αν δεν υπάρχει αντίστοιχο μέτρο να εφαρμοστεί ο συνυπολογισμός για την δήλωση και απόδοση ΦΠΑ δαπανών ξενοδοχείων, διατροφής, μετακίνησης και έξοδα αγώνων. Επίσης να δοθούν κίνητρα πάγιων επενδύσεων. Όπως, αγορά ή μίσθωση οικοπέδου για ανέγερση γηπέδου/κατασκευή προπονητικού κέντρου, αγορά ή κατασκευή ιδιόκτητου γηπέδου/προπονητικού κέντρου, αναβάθμιση υπαρχόντων γηπεδικών εγκαταστάσεων είτε ιδιόκτητων είτε μισθωμένων στο κράτος. Αγορά και εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων ιατρικής επιστημονικής υποστήριξης αθλητών και γενικά εξοπλιστικού μηχανισμού υποδομών, αγορά συστημάτων μηχανοργάνωσης, συμπεριλαμβανόμενων των δαπανών αγοράς και εγκατάστασης λογισμικού, αγορά ή μίσθωση υλικοτεχνικής υποδομής διαδικτυακής κάλυψης αγώνων και ανάπτυξη media των ομάδων. Διατήρηση τμημάτων παραγωγής νέων ποδοσφαιριστών.

Να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες που επενδύουν κεφάλαια στον αθλητισμό υπό την μορφή διαφήμισης, χορηγίας, συμμετοχής σε κεφάλαια ΑΑΕ, να τύχουν απαλλαγής φόρων για το ισόποσο της επένδυσης.

Διερεύνηση δυνατοτήτων συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά προγράμματα που ανακοινώσε ο υφυπουργός με προτάσεις για την ευρωπαϊκή πλατφόρμα καινοτομίας και αθλητισμού, δικτύωση και σε άλλους οργανισμούς/δίκτυα καινοτομίας και αθλητισμού, για την συμμετοχή και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Εμπορικοί στόχοι

Κεντρικός χορηγός πρωταθλήματος, που θα παρέχει εμπορικά δικαιώματα και χρήσεις στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές των ομάδων, όπου μαζί με τα τηλεοπτικά & διαδικτυακά δικαιώματα, θα εξασφαλίζουν μίνιμουμ τις 250.000€ για κάθε ομάδα. Να παρέχεται κίνητρο, μπόνους συμμετοχής(35%), κατάταξης(40%) και εμπορικής αξίας(25% το ποσοστό αυτό θα πηγαίνει στις υποδομές-εγκαταστάσεις-ακαδημίες, -αποδεδειγμένα- αλλιώς δεν θα μοιράζεται), από τα εμπορικά δικαιώματα χορηγιών και όχι από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Καταρτισμένες επιτροπές ελέγχου και διαφάνειας, θα παρέχουν τον διαμοιρασμό των χρημάτων, για την ορθή κατανομή αυτών, ώστε το πρωτάθλημα να είναι εμπορικό, ανταγωνιστικό και αξιόπιστο.

Ο νέος συνεταιρισμός (αυτό αφορά και την Super League), να αναθέσει το έργο της εμπορικής εκμετάλλευσης με δημόσιο διαγωνισμό, σε εταιρεία/κοινοπραξία με συναφές αντικείμενο και δέσμευση διετίας με συγκεκριμένους στόχους ανά έτος, που εάν δεν επιτευχθούν να λύνεται η συνεργασία. Αφορά όλες τις κατηγορίες αφού κάθε χρονιά δεν είναι η ίδια αγωνιστικά.

Έσοδα από τον ΟΠΑΠ και τις ξένες νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας και εντάσσουν το πρωτάθλημα και τις ομάδες, στα κουπόνια τους. Να δοθεί η προοπτική συμμετοχής των ομάδων στο στοιχηματικό κουπόνι του ΟΠΑΠ, εφόσον γίνουν αυστηροί έλεγχοι στις διοικήσεις, από τις κρατικές επιτροπές διαφάνειας και οι ομάδες πληρούν την τα κριτήρια αδειοδότησης.

Τηλεοπτικά δικαιώματα

Κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με ορισμένο μίνιμουμ ποσό 150.000€, για την κάλυψη του πρωταθλήματος. Εξασφάλιση αποκλειστικών διαδικτυακών δικαιωμάτων για εσωτερική χρήση ανά ομάδα, rec και ondemand (κατά περίπτωση και όχι απευθείας).

Ποσόστωση από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21, να δοθεί υπέρ των ομάδων, που θα προέρχονται από την πρώην Super League 2.

Γήπεδα

Επειδή τα περισσότερα γήπεδα ανήκουν στους δήμους ή την ΓΓΑ να μην υπάρξει για την επόμενη σεζόν η καταβολή του μισθωτηρίου από τα έσοδα εισιτήριων ακόμα και στην περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος των φιλάθλων. Αντ’ αυτού τα χρήματα να δαπανηθούν για τις ανάγκες συντήρησης των γηπέδων. Όπου δεν υπάρχουν χώροι χαρακτηρισμένων αθλητικών εκτάσεων να εκχωρηθούν από τους ΟΤΑ και την πολιτεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης των συλλόγων με εγκαταστάσεις και υποδομές.

Βία

Βελτίωση των μεθόδων αντιμετώπισης της βίας με υπεύθυνης τάση από τις ομάδες και αρωγό την πολιτεία, ώστε να διαμορφωθούν κατάλληλα τα γήπεδα και να μην μοιάζουν με φυλακές. Εφαρμογή των ήδη αυστηρών ποινών στους παραβάτες-χούλιγκαν.

Υποχρεωτική σεμιναριακή εκπαίδευση, στις κατά τόπους αθλητικές εγκαταστάσεις των ομάδων ή εβδομαδιαία υποχρεωτική ενημέρωση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να προετοιμάσουμε τους φιλάθλους της επόμενης γενιάς.

Ποδοσφαιριστές

Αξιοποίηση περισσότερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών με την υποχρεωτική συμμετοχή 15 τουλάχιστον, στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Είναι ευκαιρία για ανάπτυξη των Εθνικών ομάδων σε όλα τα κλιμάκια με περισσότερους από 600 Έλληνες παίκτες να υπάρχουν διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας.

Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση προς τους ποδοσφαιριστές.

Συμμετοχή ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών έως 23 ετών.

*Για κάποια από τα παραπάνω, να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε οι ομάδες να προετοιμαστούν και να εξεταστούν κατά περίπτωση, σε τι ποσοστό είναι έτοιμες να εκκινήσουν σε νέα βάση την λειτουργία τους, δίνοντας ανοχή διετίας σε όλες τις κατηγορίες.

Παράρτημα

Με τη νέα αναδιάρθρωση προσδοκούμε:

Ολιστική αντιμετώπιση του ποδοσφαίρου με την αλληλουχία όλων των κατηγοριών και την σύνδεση τους οργανωτικά, πειθαρχικά οικονομικά και εμπορικά, από την πρώτη έως την τελευταία κατηγορία.

Ανάπτυξη οργανωμένης εμπορικής πολιτικής στο sponsoring, licencing και merchandising με την συγκροτημένη σχεδίαση βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού Brand Management για την δημιουργία επιτέλους του προϊόντος «Επαγγελματικό Ελληνικό ποδόσφαιρο».

Την άμεση σύνδεση του ποδοσφαίρου με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την πολιτεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των σωματείων και να δημιουργήσουν νέες συνθήκες εργασίας ανθρώπινου δυναμικού, με σύγχρονες υποδομές και αλληλένδετες με τους δημότες κάθε κοινωνικού ιστού.

Την απεξάρτηση του ποδοσφαίρου από τις πολιτικές σκοπιμότητες του πρόσφατου παρελθόντος, που δημιούργησαν το περσινό έκτρωμα-αναδιάρθρωσης, δεσμεύοντας την πολιτεία μέσω της ΕΡΤ.

Μάλιστα, κατά δήλωση των αξιωματούχων της ΕΠΟ, υπήρξε έμμεσος και άμεσος εκβιασμός για τον τρόπο αναδιάρθρωσης αλλιώς δεν θα διδόντουσαν τα χρήματα από το «σεντούκι» της κρατικής τηλεόρασης και κατά συνέπεια του Ελληνικού λάου. Τα οποία χρήματα ορθώς μειωθήκαν από τη νέα κυβέρνηση και δεν εξασφαλίζονται στο σύνολο τους από το επόμενο πρωτάθλημα, ενώ κατασπαταληθήκαν και από ομάδες που κατέβηκαν «εικονικά» στην SL2, μόνο για να έχουν πρόσβαση στα τηλεοπτικά συμβόλαια, δημιουργώντας ανισορροπίες και αλλοίωση αποτελεσμάτων.

Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των ομάδων και του νέου πρωταθλήματος, αξιοποιώντας χρήσιμα εμπορικά εργαλεία που θα προταθούν από τον βασικό αιμοδότη του Ελληνικού αθλητισμού, σχεδόν στο σύνολο της ύπαρξης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αναφερόμενοι στον ΟΠΑΠ και τις συνεργαζόμενες εταιρείες του.

Επομένως, (μας, είναι στις περιπτώσεις κρατικής επιχορήγησης των σωματείων, λόγω της πανδημίας, το νέο σύστημα να μπει σε νέες βάσεις με ανταποδοτικό χαρακτήρα ανάμεσα στα σωματεία και την Πολιτεία και να δημιουργήσουμε μια νέα ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στους Έλληνες φιλάθλους και το ποδόσφαιρο που έχει φθαρεί, ειδικά τα χρόνια της κρίσης.

Με βάση την μελέτη των δυο αναδιαρθρώσεων (2013-2019) του Ελληνικού ποδοσφαίρου την εποχή της οικονομικής κρίσης την δεκαετία 2010-2019, διαπιστώνετε ότι το μοντέλο των τριών κατηγοριών και συνολικά 150 ομάδων, όπως αυτό που προτείνουμε, καλύπτει ιδανικά το γεωγραφικό ποδοσφαιρικό κριτήριο της χώρας μας και δημιουργεί προϋποθέσεις ικανοποιητικών εσόδων στις ομάδες. Δεδομένων των τωρινών συνθηκών από την πανδημία COVID-19, και την απώλεια κεκτημένων εσόδων, προηγούμενων ετών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν στα παραπάνω κριτήρια και σε βάθος ετών (με όραμα προβιβασμού στην πρώτη κατηγορία) τόσες ομάδες, σε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες».

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων