• ΗΛΕΙΑ
  • Πρόταση  για open mall  (Ανοικτό  Κέντρο Εμπορίου)στη Βάρδα από το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Πρόταση  για open mall  (Ανοικτό  Κέντρο Εμπορίου)στη Βάρδα από το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Πρόταση  για open mall  (Ανοικτό  Κέντρο Εμπορίου)στη Βάρδα  από το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Δήλωση Δημάρχου Ναμπιλ Μοραντ

««Με το συγκεκριμένο έργο στη Βάρδα θα υπάρχει τεράστια βελτίωση στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκονται τα καταστήματα, τα οποία και αυτά θα λάβουν ένα ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί για ανακαίνιση του καταστήματος. Θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το τι προσφέρει κάθε μαγαζί. Γίνεται αντιληπτό ότι με το «ανοικτό κέντρο εμπορίου» θα υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση της Βάρδας.

«Κόστος 1.900.000 ευρώ»

«Το κόστος είναι περίπου 1.900.000 ευρώ και είναι στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο δήμος παίρνει περίπου 1.500.000 ευρώ και τα υπόλοιπα στον Εμπορικό Σύλλογο για να γίνουν κάποιες αναγκαίες ενέργειες για τα καταστήματα. Μιλάμε για «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» όπου θα δημιουργηθεί μαζί με την ανάπλαση και ένας χώρος αναψυχής, θα υπάρχουν πεζοδρομήσεις, wi-fi ελεύθερο, φωτιστικά, δένδρα, θα είναι ένα σημείο αναφοράς για την Βάρδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχει δημοτική ενότητα με πάνω από 5.000 κατοίκους. Αυτή την προϋπόθεση την έχει μόνο η δημοτική ενότητα Βουπρασίας.

Ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας

. Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ και στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Η Βάρδα και γενικότερα η Βουπρασία έχει μεγάλη παραγωγική βάση, με ένα δραστήριο Εμπορικό Σύλλογο με καταστήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της αγοράς και συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την  πρόταση. Στόχος είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η προμήθεια και εγκατάσταση θεμάτων έξυπνης πόλης και εφαρμογή μίας ενιαίας αισθητικής στα καταστήματα. Oι καταστηματάρχες και ο Εμπορικός Σύλλογος της Βάρδας  αντιμετωπισαν το θεμα πολύ  θερμά και δηλωσαν συμμετοχη περιπου 170 καταστηματα  και η προταση εγινε σε συνεργασια με το Επιμελητηριο Ηλείας»


  1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΗΣ (με αναφορά στα βασικά τεχνικά, λειτουργικά και λοιπά χαρακτηριστικά αυτής)

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται στην Δημοτική Κοινότητα Βάρδας στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρο Εμπορίου» είναι:

  1. Κατασκευή οδού ήπιας κυκλοφορίας με χρήση ψυχρών υλικών στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της οδού Πατρών-Πύργου έως την οδό Παπαφλέσσα,
  2. Κατασκευή οδού ήπιας κυκλοφορίας με χρήση ψυχρών υλικών στην οδό Παπαφλέσσα από το ύψος της οδού 25ης Μαρτίου έως την οδό Αγίου Νικολάου,
  3. Ανάπλαση πεζοδρομίων των οδών:
  • Οδός Ανώνυμη
  • Οδός Κύπρου από Πατρών- Πύργου έως Αρχαίας Ολυμπίας,

γ. Οδός Βορείου Ηπείρου από Πατρών- Πύργου έως Αρχαίας Ολυμπίας,

 

  • Οδός Θερμοπυλών από Πατρών- Πύργου έως Κολοκοτρώνη,

 

  • Οδός 25ης Μαρτίου από Πατρών- Πύργου έως Παπαφλέσσα,

 

στ. Οδός Αγίας Τριάδος από Πατρών- Πύργου έως Παπαφλέσσα,

 

ζ. Οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου από Πατρών- Πύργου έως Κολοκοτρώνη

 

 

  • Οδός Κολοκοτρώνη από Βασιλέως Κωνσταντίνου έως Θερμοπυλών

 

  1. ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας (κατασκευή παιδικής χαράς)

 

Συνολικό μήκος παρέμβασης 2.900 μ. , ανάπλαση πεζοδρομίων 1.200 μ., οδοί ήπιας κυκλοφορίας περίπου 280 μ.

 

  1. αναβάθμιση οδοφωτισμού (αλλαγή φωτιστικών στύλων),

 

  1. δενδροφύτευση

 

  1. δημιουργία ειδικών χώρων για αφισοκόλληση (στο χώρο έμπροσθεν του δημοτικού καταστήματος της Βάρδας και στην Πλατεία Ελευθερίας).
  2. συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες)
  3. συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού

 

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων πινακίδων και τεντών στις επιχειρήσεις που εμπεριέχονται στην περιοχή παρέμβασης

 

  1. Προμήθεια κοινού εξοπλισμού προωθητικών ενεργειών μέσω συστήματος infokiosk

 

  1. Δημιουργία ψηφιακού λογοτύπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα

 

 

 

  1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΗΣ

 

  • Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης στοχεύει μέσω της προτεινόμενης πράξης στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος των υπό ανάπλαση οδών της πόλης της Βάρδας, την βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης, την ανάδειξη ομοιόμορφης εμπορικής ταυτότητας των επιχειρήσεων της περιοχής και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και επισκεψιμότητάς τους, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου της πόλης της Βάρδας, εξοικονόμηση ενέργειας με την προμήθεια έξυπνου συστήματος οδοφωτισμού και εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους πολίτες και τους επισκέπτες τους. Επιπροσθέτως, ο Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης στοχεύει στην βελτίωση της προσβασιμότητας σε όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άτομα μειωμένης κινητικότητας- ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) και να τους εξασφαλίσει αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, ενώ με τη δενδροφύτευση θα επιτύχει τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας

 

 

  1. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ (επιλογή μεθοδολογίας και ανάλυση της υλοποίησης της πράξης ήτων επιμέρους υποέργων αυτής, με ιδιαίτερη αναφορά στη συσχέτιση της υλοποίησης των επί μέρους υποέργων της πράξης)

 

  • προτεινόμενη πράξη θα υλοποιηθεί σε 11 Υποέργα: Υποέργο 1: Αναπλάσεις πεζοδρομίων οδών και δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας στην περιοχή της Βάρδας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης του (Κατηγορία ενέργειας 1. Αναβάθμιση Δημοσίου Χώρου). Υποέργο 2: Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας με τοποθέτηση παιδικής χαράς (Κατηγορία ενέργειας 1. Αναβάθμιση Δημοσίου Χώρου). Υποέργο 3: Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων παροχής Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους επισκέπτες (Κατηγορία ενέργειας 2: Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Έξυπνης Πόλης). Υποέργο 4: Αναβάθμιση του Δικτύου Αστικού Φωτισμού με την Προμήθεια και Εγκατάσταση συστήματος έξυπνου οδοφωτισμού τεχνολογίας LED (Κατηγορία ενέργειας 2: Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Έξυπνης Πόλης). Υποέργο 5: Τεχνική Βοήθεια για την Ωρίμανση οριστικών μελετών, μελετών εφαρμογής και ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών (Κατηγορία ενεργειών 7: Δαπάνες για την ωρίμανση των έργων). Υποέργο 6: Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης του Δήμου για την Υλοποίηση του Έργου (Κατηγορία ενεργειών 8: Συμβουλευτικές υπηρεσίες Δήμου). Υποέργο 7: Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων τεντών στα καταστήματα της περιοχής παρέμβασης (Κατηγορία 4. Ανάδειξη Ταυτότητας Εμπορικής Περιοχής). Υποέργο 8: Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων επιγραφών στα καταστήματα (Κατηγορία 4. Ανάδειξη Ταυτότητας Εμπορικής Περιοχής). Υποέργο 9: Προμήθεια ψηφιακής πλατφόρμας ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης επισκεπτών (Κατηγορία 5. Προβολή και Προώθηση της Εμπορικής Περιοχής, Υποέργο 10: Προμήθεια κοινού εξοπλισμού προωθητικών ενεργειών μέσω συστήματος infokiosk (Κατηγορία ενέργειας 5: Προβολή και Προώθηση της Εμπορικής Περιοχής). Υποέργο 11: Δημιουργία ψηφιακού λογοτύπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα (Κατηγορία 5. Προβολή και Προώθηση της Εμπορικής Περιοχής). Υποέργο 12: Δαπάνες προσωπικού Επιμελητηρίου Ηλείας (Κατηγορία 8. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ).

 

 

 

 

  1. ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΠΡΑΞΗΣ

 

 

Με την προτεινόμενη πράξη θα υλοποιηθούν :

 

 

  1. Ανάπλαση και εκ νέου διαμόρφωση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν των υπό ανάπλαση οδών με χρήση επιστρώσεων από ψυχρά υλικά,

 

 

  1. Κατασκευή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με χρήση ψυχρών υλικών,

 

 

  1. Φύτευση δέντρων στα πεζοδρόμια, ενέργεια η οποία θα συμβάλει στη μείωση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας. Η κατασκευή των πεζοδρομίων με πρόβλεψη για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ράμπες αμαξιδίων, πλάκες καθοδήγησης τυφλών),

 

  1. Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, δίφωτα ύψους 3,50μ χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (LED),
  2. Ανάπλαση πλατείας με την τοποθέτηση παιδικής χαράς,

 

 

  1. Δημιουργία και διαμόρφωση δύο σημείων (ειδικών χώρων) – έμπροσθεν του δημοτικού καταστήματος και στην πλατεία Βέρρα-για αφισοκόλληση,

 

 

  1. Προμήθεια συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού,

 

 

  1. Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων παροχής Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους επισκέπτες

 

 

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων επιγραφών και τεντών στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις

 

  1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ (αναφορά των απαιτούμενων ενεργειών, με τις οποίες διασφαλίζεται η λειτουργικότητα της πράξης,αναφορά του τρόπου αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της πράξης)

 

  • Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης διαθέτει συγκροτημένη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών , Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ,καθώς και επιμέρους οργανικές μονάδες αυτών (καθαριότητα,ηλεκτροφωτισμός, συντήρηση) . Ως εκ τούτου οι παραπάνω υπηρεσίες θα αναλάβουν την λειτουργία και συντήρηση της πράξης.

 

  1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟ ΤΑΜΕΙΟ. (οι δραστηριότητες επικοινωνίας θα πρέπεινα είναι ανάλογες του μεγέθους της πράξης)

 

Προβλέπεται να γίνει δημοσίευση στον τοπικό Τύπο, δημοσίευση στην ιστοσελίδα που διαθέτει ο Δήμος και το Επιμελητήριο Ηλείας, ανάρτηση ενημερωτικής και αναμνηστικής πινακίδας προς ενημέρωση των ωφελουμένων πολιτών και του κοινού γενικότερα και έκδοση δελτίων τύπων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ (ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ) ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

 

  1. ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

 

Μέσω της προτεινόμενης πράξης δεν επηρεάζεται η προάσπιση και προαγωγή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

  1. ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ, ΦΥΛΗΣ, ΕΘΝΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ, ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, ΗΛΙΚΙΑΣ, ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ:

 

Μέσω της προτεινόμενης πράξης δεν επηρεάζεται η διάκριση λόγω φύλου,φυλής, εθνοτικής καταγωγής ,θρησκείας,πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας και γενετησίου προσανατολισμού.

 

  1. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ :

 

Μέσω της προτεινόμενης πράξης διασφαλίζεται η πρόσβαση ατόμων με αναπηρία . Συγκεκριμένα προβλέπεται η διαμόρφωση συγκεκριμένων κατασκευών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, της οριζόντιας,ανεμπόδιστης, αυτόνομης, ασφαλούς μετακίνησης ατόμων με αναπηρία κάθε κατηγορίας.

 

 

  1. ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΡΩΝ, ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ:

 

Η προτεινόμενη πράξη σέβεται την αρχή προστασίας και της βελτίωσης του περιβάλλοντος και ειδικότερα σε σχέση με τους περιορισμούς και κατευθύνσεις της εγκεκριμένης ΚΥΑ Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ

 

  1. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ (αναφορά τηςανάγκης, του προβλήματος ή / και της αποτυχίας της αγοράς που θα αντιμετωπιστεί με την προτεινόμενη πράξη) :

 

  • παρούσα Πρόταση Χρηματοδότησης που υποβάλλεται στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» από το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Δικαιούχος) και το Επιμελητήριο Ηλείας (Συνδικαιούχος) αποτελεί μια καινοτόμα συνεργατική αναπτυξιακή πρωτοβουλία που βασίζεται στην σημαντική εμπειρία των συνεργαζόμενων φορέων από την συμμετοχή τους στην υλοποίηση Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων των έως σήμερα Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης της χώρας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά και άλλων περιφερειακών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και έχει σκοπό την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής στους επισκέπτες της, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της. Αντικείμενο της παρούσας πρότασης είναι η αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του Δημοσίου χώρου, καθώς και η οργάνωση της Οικονομικής δραστηριότητας με υιοθέτηση και χρήση εφαρμογών Έξυπνης Πόλης για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή παρέμβασης. συμβάλλουν στην αναβάθμιση της περιοχής,, καθώς και στη βελτίωση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της φύτευσης και του φωτισμού. Επιγραμματικά, οι βασικοί στόχοι της επέμβασης μέσω του σχεδιασμού είναι: • Η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής παρέμβασης, • Η αναβάθμιση υλικών επιστρώσεων και η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού (φωτιστικά σώματα), • Η ασφαλέστερη κυκλοφορία των οχημάτων. • Η δημιουργία μεγαλύτερων πεζοδρομίων που εξυπηρετούν ΑΜΕΑ και ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Πρόθεση των παρεμβάσεων είναι η αναδιοργάνωση του αστικού χώρου της Βάρδας για την απρόσκοπτη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και η δημιουργία μιας περιοχής με αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Οι εργασίες κατασκευής δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ανάπλασης πεζοδρομίων, δεντροφύτευσης, ηλεκτροφωτισμού κεντρικών οδών της πόλης της Βάρδας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οι οποίες καθημερινά συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας καθώς συνδυάζουν εμπορικές χρήσεις και κατοικία. Η κατάσταση των πεζοδρομίων σήμερα είναι κακή, και από άποψη φθορών αλλά και πολλών άλλων προβλημάτων (ανισοσταθμίες, εμπόδια, ετερόκλητα υλικά επίστρωσης), έλλειψη ραμπών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κίνηση των πεζών, να είναι απαγορευτική σχεδόν η κίνηση για ΑμΕΑ και αισθητικά οι παραπάνω περιοχές να μην ανταποκρίνονται στην εικόνα ενός οργανωμένου σύγχρονου αστικού κέντρου. Με το νέο σχεδιασμό και τις προτεινόμενες αναπλάσεις, καθώς και με την προμήθεια έξυπνου συστήματος οδοφωτισμού και συστημάτων ασύρματης πρόσβασης σε πολίτες και επισκέπτες επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και η αισθητική αναβάθμιση κεντρικών οδών της Βάρδας. Με παρεμβάσεις ουσίας (ανάπλαση πεζοδρομίων με ενσωμάτωση λωρίδων που διευκολύνουν τη διέλευση ατόμων μειωμένης κινητικότητας, αντικατάσταση μέσων ηλεκτροφωτισμού με χρήση νέων χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (LED), δεντροφυτεύσεις, οι οποίες θα αμβλύνουν το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας) η παρούσα πρόταση στοχεύει στην ανάδειξη της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης της Βάρδας, στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής, την εμπορική αξιοποίηση των υπό ανάπλαση περιοχών, την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους από πολίτες του Δήμου και επισκέπτες και τη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης και απρόσκοπτης κυκλοφορίας των πολιτών και των επισκεπτών της.

 

  1. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΑΞΗΣ: (αναφέρετε εάνη πράξη εμπεριέχει καινοτομικά στοιχεία και εάν ναι αναφέρετε τα στοιχεία εκείνα που αναδεικνύουν τον καινοτομικό χαρακτήρα της πράξης):

 

  • προτεινόμενη πράξη εμπεριέχει καινοτομικά στοιχεία καθώς θα τοποθετηθούν στην πόλη της Βάρδας, σύγχρονα φωτιστικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μεγαλύτερης απόδοσης (LED), ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης του κοινού (πολιτών της περιοχής και επισκεπτών) στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων με ειδική διαμόρφωση που διευκολύνει την προσβασιμότητα ατόμων μειωμένης κινητικότητας (κατασκευή λωρίδας όδευσης τυφλών και ραμπών για ΑμΕΑ) και τη χρήση ψυχρών υλικών στις επιστρώσεις, καθώς

και η φύτευση δέντρων που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναδεικνύουν την καινοτομία της παρούσας πρότασης.

 

  1. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

 

  • παρούσα Πρόταση Χρηματοδότησης που υποβάλλεται στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» από το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Δικαιούχος) και το Επιμελητήριο Ηλείας (Συνδικαιούχος) αποτελεί μια καινοτόμα συνεργατική αναπτυξιακή πρωτοβουλία που βασίζεται στην σημαντική εμπειρία των συνεργαζόμενων φορέων από την συμμετοχή τους στην υλοποίηση Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων των έως σήμερα Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης της χώρας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά και άλλων περιφερειακών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και έχει σκοπό την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής στους επισκέπτες της, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών αλλά παράλληλα θα επιτύχουν και μια λειτουργική χρήση και άρτια αισθητικά εικόνα των υπό ανάπλαση περιοχών της πόλης της Βάρδας. Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με την αποκατάσταση του οδοστρώματος κεντρικών οδών, η εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος των υπό ανάπλαση οδών και η δενδροφύτευση, η βελτίωση των υποδομών για τη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης όλων των πληθυσμιακών ομάδων (με έμφαση στους ανθρώπους μειωμένης κινητικότητας), συνάδουν με τους ειδικούς στόχους και δείκτες αποτελέσματος του ΕΠ της παρούσας πρόσκλησης.

 

  1. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

 

  • παρούσα πράξη θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη της Βάρδας (τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις της), καθώς οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα συμβάλουν: α) στην αύξηση της επισκεψιμότητας των πολιτών (μόνιμων κατοίκων, επισκεπτών, τουριστών) στις υπό ανάπλαση οδούς, δημιουργία περιοχής διέλευσης και πόλου συγκέντρωσης επαγγελματιών και πολιτών στις υπό ανάπλαση περιοχές λόγω ευνοϊκού μικροκλίματος, β) στην βελτίωση της προσβασιμότητας και κίνησης στις συγκεκριμένες περιοχές ανθρώπων μειωμένης κινητικότητας, γ) στην επίτευξη μιας ενιαίας αισθητικά εικόνας των υπό ανάπλαση οδών και μιας ενιαίας εμπορικής ταυτότητας των επιχειρήσεων με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των ευκαιριών πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες (ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο). δ) στην ευαισθητοποίηση των πολιτών από την περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών (πεζοδρόμια που κατασκευάζονται από ψυχρά υλικά, φύτευση δέντρων, χρήση LED για τον ηλεκτροφωτισμό), προμήθεια έξυπνου συστήματος οδοφωτισμού,
Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Πρόταση  για open mall  (Ανοικτό  Κέντρο Εμπορίου)στη Βάρδα από το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Πρόταση  για open mall  (Ανοικτό  Κέντρο Εμπορίου)στη Βάρδα από το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Πρόταση  για open mall  (Ανοικτό  Κέντρο Εμπορίου)στη Βάρδα  από το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Δήλωση Δημάρχου Ναμπιλ Μοραντ

««Με το συγκεκριμένο έργο στη Βάρδα θα υπάρχει τεράστια βελτίωση στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκονται τα καταστήματα, τα οποία και αυτά θα λάβουν ένα ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί για ανακαίνιση του καταστήματος. Θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το τι προσφέρει κάθε μαγαζί. Γίνεται αντιληπτό ότι με το «ανοικτό κέντρο εμπορίου» θα υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση της Βάρδας.

«Κόστος 1.900.000 ευρώ»

«Το κόστος είναι περίπου 1.900.000 ευρώ και είναι στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο δήμος παίρνει περίπου 1.500.000 ευρώ και τα υπόλοιπα στον Εμπορικό Σύλλογο για να γίνουν κάποιες αναγκαίες ενέργειες για τα καταστήματα. Μιλάμε για «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου» όπου θα δημιουργηθεί μαζί με την ανάπλαση και ένας χώρος αναψυχής, θα υπάρχουν πεζοδρομήσεις, wi-fi ελεύθερο, φωτιστικά, δένδρα, θα είναι ένα σημείο αναφοράς για την Βάρδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχει δημοτική ενότητα με πάνω από 5.000 κατοίκους. Αυτή την προϋπόθεση την έχει μόνο η δημοτική ενότητα Βουπρασίας.

Ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας

. Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ και στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Η Βάρδα και γενικότερα η Βουπρασία έχει μεγάλη παραγωγική βάση, με ένα δραστήριο Εμπορικό Σύλλογο με καταστήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της αγοράς και συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την  πρόταση. Στόχος είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η προμήθεια και εγκατάσταση θεμάτων έξυπνης πόλης και εφαρμογή μίας ενιαίας αισθητικής στα καταστήματα. Oι καταστηματάρχες και ο Εμπορικός Σύλλογος της Βάρδας  αντιμετωπισαν το θεμα πολύ  θερμά και δηλωσαν συμμετοχη περιπου 170 καταστηματα  και η προταση εγινε σε συνεργασια με το Επιμελητηριο Ηλείας»


  1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΗΣ (με αναφορά στα βασικά τεχνικά, λειτουργικά και λοιπά χαρακτηριστικά αυτής)

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται στην Δημοτική Κοινότητα Βάρδας στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρο Εμπορίου» είναι:

  1. Κατασκευή οδού ήπιας κυκλοφορίας με χρήση ψυχρών υλικών στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της οδού Πατρών-Πύργου έως την οδό Παπαφλέσσα,
  2. Κατασκευή οδού ήπιας κυκλοφορίας με χρήση ψυχρών υλικών στην οδό Παπαφλέσσα από το ύψος της οδού 25ης Μαρτίου έως την οδό Αγίου Νικολάου,
  3. Ανάπλαση πεζοδρομίων των οδών:
  • Οδός Ανώνυμη
  • Οδός Κύπρου από Πατρών- Πύργου έως Αρχαίας Ολυμπίας,

γ. Οδός Βορείου Ηπείρου από Πατρών- Πύργου έως Αρχαίας Ολυμπίας,

 

  • Οδός Θερμοπυλών από Πατρών- Πύργου έως Κολοκοτρώνη,

 

  • Οδός 25ης Μαρτίου από Πατρών- Πύργου έως Παπαφλέσσα,

 

στ. Οδός Αγίας Τριάδος από Πατρών- Πύργου έως Παπαφλέσσα,

 

ζ. Οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου από Πατρών- Πύργου έως Κολοκοτρώνη

 

 

  • Οδός Κολοκοτρώνη από Βασιλέως Κωνσταντίνου έως Θερμοπυλών

 

  1. ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας (κατασκευή παιδικής χαράς)

 

Συνολικό μήκος παρέμβασης 2.900 μ. , ανάπλαση πεζοδρομίων 1.200 μ., οδοί ήπιας κυκλοφορίας περίπου 280 μ.

 

  1. αναβάθμιση οδοφωτισμού (αλλαγή φωτιστικών στύλων),

 

  1. δενδροφύτευση

 

  1. δημιουργία ειδικών χώρων για αφισοκόλληση (στο χώρο έμπροσθεν του δημοτικού καταστήματος της Βάρδας και στην Πλατεία Ελευθερίας).
  2. συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες)
  3. συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού

 

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων πινακίδων και τεντών στις επιχειρήσεις που εμπεριέχονται στην περιοχή παρέμβασης

 

  1. Προμήθεια κοινού εξοπλισμού προωθητικών ενεργειών μέσω συστήματος infokiosk

 

  1. Δημιουργία ψηφιακού λογοτύπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα

 

 

 

  1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΗΣ

 

  • Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης στοχεύει μέσω της προτεινόμενης πράξης στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος των υπό ανάπλαση οδών της πόλης της Βάρδας, την βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης, την ανάδειξη ομοιόμορφης εμπορικής ταυτότητας των επιχειρήσεων της περιοχής και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και επισκεψιμότητάς τους, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου της πόλης της Βάρδας, εξοικονόμηση ενέργειας με την προμήθεια έξυπνου συστήματος οδοφωτισμού και εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους πολίτες και τους επισκέπτες τους. Επιπροσθέτως, ο Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης στοχεύει στην βελτίωση της προσβασιμότητας σε όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άτομα μειωμένης κινητικότητας- ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) και να τους εξασφαλίσει αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, ενώ με τη δενδροφύτευση θα επιτύχει τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας

 

 

  1. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ (επιλογή μεθοδολογίας και ανάλυση της υλοποίησης της πράξης ήτων επιμέρους υποέργων αυτής, με ιδιαίτερη αναφορά στη συσχέτιση της υλοποίησης των επί μέρους υποέργων της πράξης)

 

  • προτεινόμενη πράξη θα υλοποιηθεί σε 11 Υποέργα: Υποέργο 1: Αναπλάσεις πεζοδρομίων οδών και δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας στην περιοχή της Βάρδας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης του (Κατηγορία ενέργειας 1. Αναβάθμιση Δημοσίου Χώρου). Υποέργο 2: Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας με τοποθέτηση παιδικής χαράς (Κατηγορία ενέργειας 1. Αναβάθμιση Δημοσίου Χώρου). Υποέργο 3: Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων παροχής Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους επισκέπτες (Κατηγορία ενέργειας 2: Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Έξυπνης Πόλης). Υποέργο 4: Αναβάθμιση του Δικτύου Αστικού Φωτισμού με την Προμήθεια και Εγκατάσταση συστήματος έξυπνου οδοφωτισμού τεχνολογίας LED (Κατηγορία ενέργειας 2: Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Έξυπνης Πόλης). Υποέργο 5: Τεχνική Βοήθεια για την Ωρίμανση οριστικών μελετών, μελετών εφαρμογής και ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών (Κατηγορία ενεργειών 7: Δαπάνες για την ωρίμανση των έργων). Υποέργο 6: Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης του Δήμου για την Υλοποίηση του Έργου (Κατηγορία ενεργειών 8: Συμβουλευτικές υπηρεσίες Δήμου). Υποέργο 7: Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων τεντών στα καταστήματα της περιοχής παρέμβασης (Κατηγορία 4. Ανάδειξη Ταυτότητας Εμπορικής Περιοχής). Υποέργο 8: Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων επιγραφών στα καταστήματα (Κατηγορία 4. Ανάδειξη Ταυτότητας Εμπορικής Περιοχής). Υποέργο 9: Προμήθεια ψηφιακής πλατφόρμας ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης επισκεπτών (Κατηγορία 5. Προβολή και Προώθηση της Εμπορικής Περιοχής, Υποέργο 10: Προμήθεια κοινού εξοπλισμού προωθητικών ενεργειών μέσω συστήματος infokiosk (Κατηγορία ενέργειας 5: Προβολή και Προώθηση της Εμπορικής Περιοχής). Υποέργο 11: Δημιουργία ψηφιακού λογοτύπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα (Κατηγορία 5. Προβολή και Προώθηση της Εμπορικής Περιοχής). Υποέργο 12: Δαπάνες προσωπικού Επιμελητηρίου Ηλείας (Κατηγορία 8. Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ).

 

 

 

 

  1. ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΠΡΑΞΗΣ

 

 

Με την προτεινόμενη πράξη θα υλοποιηθούν :

 

 

  1. Ανάπλαση και εκ νέου διαμόρφωση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν των υπό ανάπλαση οδών με χρήση επιστρώσεων από ψυχρά υλικά,

 

 

  1. Κατασκευή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με χρήση ψυχρών υλικών,

 

 

  1. Φύτευση δέντρων στα πεζοδρόμια, ενέργεια η οποία θα συμβάλει στη μείωση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας. Η κατασκευή των πεζοδρομίων με πρόβλεψη για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ράμπες αμαξιδίων, πλάκες καθοδήγησης τυφλών),

 

  1. Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, δίφωτα ύψους 3,50μ χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (LED),
  2. Ανάπλαση πλατείας με την τοποθέτηση παιδικής χαράς,

 

 

  1. Δημιουργία και διαμόρφωση δύο σημείων (ειδικών χώρων) – έμπροσθεν του δημοτικού καταστήματος και στην πλατεία Βέρρα-για αφισοκόλληση,

 

 

  1. Προμήθεια συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού,

 

 

  1. Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων παροχής Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους επισκέπτες

 

 

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων επιγραφών και τεντών στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις

 

  1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ (αναφορά των απαιτούμενων ενεργειών, με τις οποίες διασφαλίζεται η λειτουργικότητα της πράξης,αναφορά του τρόπου αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της πράξης)

 

  • Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης διαθέτει συγκροτημένη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών , Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ,καθώς και επιμέρους οργανικές μονάδες αυτών (καθαριότητα,ηλεκτροφωτισμός, συντήρηση) . Ως εκ τούτου οι παραπάνω υπηρεσίες θα αναλάβουν την λειτουργία και συντήρηση της πράξης.

 

  1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟ ΤΑΜΕΙΟ. (οι δραστηριότητες επικοινωνίας θα πρέπεινα είναι ανάλογες του μεγέθους της πράξης)

 

Προβλέπεται να γίνει δημοσίευση στον τοπικό Τύπο, δημοσίευση στην ιστοσελίδα που διαθέτει ο Δήμος και το Επιμελητήριο Ηλείας, ανάρτηση ενημερωτικής και αναμνηστικής πινακίδας προς ενημέρωση των ωφελουμένων πολιτών και του κοινού γενικότερα και έκδοση δελτίων τύπων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ (ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ) ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

 

  1. ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

 

Μέσω της προτεινόμενης πράξης δεν επηρεάζεται η προάσπιση και προαγωγή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

  1. ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ, ΦΥΛΗΣ, ΕΘΝΟΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ, ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ, ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, ΗΛΙΚΙΑΣ, ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ:

 

Μέσω της προτεινόμενης πράξης δεν επηρεάζεται η διάκριση λόγω φύλου,φυλής, εθνοτικής καταγωγής ,θρησκείας,πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας και γενετησίου προσανατολισμού.

 

  1. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ :

 

Μέσω της προτεινόμενης πράξης διασφαλίζεται η πρόσβαση ατόμων με αναπηρία . Συγκεκριμένα προβλέπεται η διαμόρφωση συγκεκριμένων κατασκευών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, της οριζόντιας,ανεμπόδιστης, αυτόνομης, ασφαλούς μετακίνησης ατόμων με αναπηρία κάθε κατηγορίας.

 

 

  1. ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΠΟΡΩΝ, ΜΕΤΡΙΑΣΜΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, ΟΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ:

 

Η προτεινόμενη πράξη σέβεται την αρχή προστασίας και της βελτίωσης του περιβάλλοντος και ειδικότερα σε σχέση με τους περιορισμούς και κατευθύνσεις της εγκεκριμένης ΚΥΑ Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ

 

  1. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ (αναφορά τηςανάγκης, του προβλήματος ή / και της αποτυχίας της αγοράς που θα αντιμετωπιστεί με την προτεινόμενη πράξη) :

 

  • παρούσα Πρόταση Χρηματοδότησης που υποβάλλεται στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» από το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Δικαιούχος) και το Επιμελητήριο Ηλείας (Συνδικαιούχος) αποτελεί μια καινοτόμα συνεργατική αναπτυξιακή πρωτοβουλία που βασίζεται στην σημαντική εμπειρία των συνεργαζόμενων φορέων από την συμμετοχή τους στην υλοποίηση Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων των έως σήμερα Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης της χώρας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά και άλλων περιφερειακών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και έχει σκοπό την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής στους επισκέπτες της, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της. Αντικείμενο της παρούσας πρότασης είναι η αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του Δημοσίου χώρου, καθώς και η οργάνωση της Οικονομικής δραστηριότητας με υιοθέτηση και χρήση εφαρμογών Έξυπνης Πόλης για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή παρέμβασης. συμβάλλουν στην αναβάθμιση της περιοχής,, καθώς και στη βελτίωση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της φύτευσης και του φωτισμού. Επιγραμματικά, οι βασικοί στόχοι της επέμβασης μέσω του σχεδιασμού είναι: • Η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής παρέμβασης, • Η αναβάθμιση υλικών επιστρώσεων και η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού (φωτιστικά σώματα), • Η ασφαλέστερη κυκλοφορία των οχημάτων. • Η δημιουργία μεγαλύτερων πεζοδρομίων που εξυπηρετούν ΑΜΕΑ και ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Πρόθεση των παρεμβάσεων είναι η αναδιοργάνωση του αστικού χώρου της Βάρδας για την απρόσκοπτη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και η δημιουργία μιας περιοχής με αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Οι εργασίες κατασκευής δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ανάπλασης πεζοδρομίων, δεντροφύτευσης, ηλεκτροφωτισμού κεντρικών οδών της πόλης της Βάρδας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οι οποίες καθημερινά συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας καθώς συνδυάζουν εμπορικές χρήσεις και κατοικία. Η κατάσταση των πεζοδρομίων σήμερα είναι κακή, και από άποψη φθορών αλλά και πολλών άλλων προβλημάτων (ανισοσταθμίες, εμπόδια, ετερόκλητα υλικά επίστρωσης), έλλειψη ραμπών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κίνηση των πεζών, να είναι απαγορευτική σχεδόν η κίνηση για ΑμΕΑ και αισθητικά οι παραπάνω περιοχές να μην ανταποκρίνονται στην εικόνα ενός οργανωμένου σύγχρονου αστικού κέντρου. Με το νέο σχεδιασμό και τις προτεινόμενες αναπλάσεις, καθώς και με την προμήθεια έξυπνου συστήματος οδοφωτισμού και συστημάτων ασύρματης πρόσβασης σε πολίτες και επισκέπτες επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και η αισθητική αναβάθμιση κεντρικών οδών της Βάρδας. Με παρεμβάσεις ουσίας (ανάπλαση πεζοδρομίων με ενσωμάτωση λωρίδων που διευκολύνουν τη διέλευση ατόμων μειωμένης κινητικότητας, αντικατάσταση μέσων ηλεκτροφωτισμού με χρήση νέων χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (LED), δεντροφυτεύσεις, οι οποίες θα αμβλύνουν το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας) η παρούσα πρόταση στοχεύει στην ανάδειξη της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης της Βάρδας, στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής, την εμπορική αξιοποίηση των υπό ανάπλαση περιοχών, την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους από πολίτες του Δήμου και επισκέπτες και τη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης και απρόσκοπτης κυκλοφορίας των πολιτών και των επισκεπτών της.

 

  1. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΑΞΗΣ: (αναφέρετε εάνη πράξη εμπεριέχει καινοτομικά στοιχεία και εάν ναι αναφέρετε τα στοιχεία εκείνα που αναδεικνύουν τον καινοτομικό χαρακτήρα της πράξης):

 

  • προτεινόμενη πράξη εμπεριέχει καινοτομικά στοιχεία καθώς θα τοποθετηθούν στην πόλη της Βάρδας, σύγχρονα φωτιστικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μεγαλύτερης απόδοσης (LED), ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης του κοινού (πολιτών της περιοχής και επισκεπτών) στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων με ειδική διαμόρφωση που διευκολύνει την προσβασιμότητα ατόμων μειωμένης κινητικότητας (κατασκευή λωρίδας όδευσης τυφλών και ραμπών για ΑμΕΑ) και τη χρήση ψυχρών υλικών στις επιστρώσεις, καθώς

και η φύτευση δέντρων που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναδεικνύουν την καινοτομία της παρούσας πρότασης.

 

  1. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

 

  • παρούσα Πρόταση Χρηματοδότησης που υποβάλλεται στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» από το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Δικαιούχος) και το Επιμελητήριο Ηλείας (Συνδικαιούχος) αποτελεί μια καινοτόμα συνεργατική αναπτυξιακή πρωτοβουλία που βασίζεται στην σημαντική εμπειρία των συνεργαζόμενων φορέων από την συμμετοχή τους στην υλοποίηση Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων των έως σήμερα Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης της χώρας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά και άλλων περιφερειακών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και έχει σκοπό την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής στους επισκέπτες της, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών αλλά παράλληλα θα επιτύχουν και μια λειτουργική χρήση και άρτια αισθητικά εικόνα των υπό ανάπλαση περιοχών της πόλης της Βάρδας. Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με την αποκατάσταση του οδοστρώματος κεντρικών οδών, η εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος των υπό ανάπλαση οδών και η δενδροφύτευση, η βελτίωση των υποδομών για τη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης όλων των πληθυσμιακών ομάδων (με έμφαση στους ανθρώπους μειωμένης κινητικότητας), συνάδουν με τους ειδικούς στόχους και δείκτες αποτελέσματος του ΕΠ της παρούσας πρόσκλησης.

 

  1. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

 

  • παρούσα πράξη θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη της Βάρδας (τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις της), καθώς οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα συμβάλουν: α) στην αύξηση της επισκεψιμότητας των πολιτών (μόνιμων κατοίκων, επισκεπτών, τουριστών) στις υπό ανάπλαση οδούς, δημιουργία περιοχής διέλευσης και πόλου συγκέντρωσης επαγγελματιών και πολιτών στις υπό ανάπλαση περιοχές λόγω ευνοϊκού μικροκλίματος, β) στην βελτίωση της προσβασιμότητας και κίνησης στις συγκεκριμένες περιοχές ανθρώπων μειωμένης κινητικότητας, γ) στην επίτευξη μιας ενιαίας αισθητικά εικόνας των υπό ανάπλαση οδών και μιας ενιαίας εμπορικής ταυτότητας των επιχειρήσεων με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των ευκαιριών πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες (ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο). δ) στην ευαισθητοποίηση των πολιτών από την περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών (πεζοδρόμια που κατασκευάζονται από ψυχρά υλικά, φύτευση δέντρων, χρήση LED για τον ηλεκτροφωτισμό), προμήθεια έξυπνου συστήματος οδοφωτισμού,
Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων