Πως δέκα κοινότητες της βόρειας Ηλείας περιμένουν ακόμα να αρδευτούν…

  • Οι περισσότερες κοινότητες ανήκουν στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και λίγες στο Δήμο Πηνειού
  • Καμία ενέργεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αδιαφορία από τους Δημάρχους, βουλευτές και φορείς του Νομού
  • Ο «πόλεμος» με τους Αχαιούς και οι δεσμεύσεις Ηλείου παράγοντα

Το Φράγμα του Πηνειού, αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, έχοντας ύψος 50 μέτρα και μήκος 2.175 μέτρα. Πρόκειται για το πιο σπουδαίο και σημαντικό αγγειοβελτικό έργο, όχι μόνο της Ηλείας, αλλά όλης της Ελλάδας, με το νερό να χρησιμοποιείται για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων.

Από το Νοέμβριο του 2015, δέκα κοινότητες της βόρειας Ηλείας, [Βάρδα, Άγιος Χαράλαμπος, Αετοράχη, Καπελέτο, Μανωλάδα, Μέλισσα, Νέα Μανωλάδα, Μπόρσι, Νεάπολη, Νησί, Ξενιές και Κουρτέσι], με σχετική τους αίτηση, [24-11-2015, αρ. πρωτ.: 17586], ζητούν την δυνατότητα άρδευσης από το Φράγμα του Πηνειού, επιθυμώντας να ενταχθεί το έργο της άρδευσης της γης της περιοχή τους στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Πενταετούς Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην αίτησή τους με θέμα «Άρδευση βορείου τμήματος Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης”, προς τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, υπ’ όψιν κ. Δημάρχου και ΔΣ του Δήμου, αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της περιοχής μας θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι το πλέον έφορο κομμάτι του Δήμου ας, μία έκταση δηλαδή 120.000 περίπου στρεμμάτων παραγωγικής γης, στερείται άρδευσης.

Η δυνατότητα άρδευσης του φράγματος Πηνειού, του μοναδικού ίσως αξιόλογου αναπτυξιακού έργου στην ευρύτερη περιοχή από το 1960 και εντεύθεν, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Γεωργίας ανέρχεται στα 400.000 στρέμματα γης αναλόγων καλλιεργειών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή αλλά και επιβεβλημένο πλέον να ενταχθεί το έργο της άρδευσης της γης στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Πενταετούς Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο αυτό μεταξύ των άλλων θα αποτελέσει έργο ανάπτυξης της Ηλειακής γης, μοχλό της τοπικής κοινωνίας, θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και θα προσδώσει αυξημένο κύρος στην τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου μας.

Για τους λόγους αυτούς και εν ονόματι των συμπολιτών μας ζητούμε και παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες σχετικές ενέργειες.

Λεχαινά 12 Νοεμβρίου 2015

Με εκτίμηση και προσδοκία

Οι Πρόεδροι των ακόλουθων δέκα Κοινοτήτων

Δημοτική Ενότητα Βάρδας-Άγιος Χαράλαμπος-Αετοράχη-Καπελέτο-Μανωλάδα-Μέλισσα-Νέα Μανωλάδα-Μπόρσι-Νεάπολη-Νησί-Ξενιές-Κουρτέσι

[Στο έγγραφο υπάρχουν οι υπογραφές των Προέδρων]

Στις 18/12/2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, όπου παρευρέθηκαν τα 19 από τα 27 μέλη, με 2ο θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης την «Άρδευση βορείου τμήματος Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης».

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα [σύμφωνα με το πρακτικό, αρ. απόφασης: 284], «να προτείνει το έργο της άρδευσης της γης στο βόρειο τμήμα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, να ενταχθεί στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Πενταετούς Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμ. 284 2015 και υπογράφεται όπως ακολουθεί»

Η απόφαση του ΔΣ του δήμου, πράγματι στάλθηκε στην Περιφέρεια για να ενταχθεί στο σχεδιασμό του πενταετούς προγράμματος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Έξι μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου 2016, ο πολιτευτής Ηλείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Κατσαμπέρης, στέλνει υπόμνημα-αίτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

Στο έγγραφο αυτό, εκτός των άλλων, αναφέρεται ότι οι πρόεδροι των 10 κοινοτήτων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την κατασκευή αρδευτικών δικτύων, τονίζοντας πως ο αρμόδιος υπουργός θα προωθήσει το αίτημα για την δημιουργία του έργου άρδευσης της περιοχής, θα μειώσει το κόστος το κόστος της παραγωγής και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων στο αίτημα αναφέρει ότι «το φράγμα του Πηνειού δημιουργήθηκε για να λύσει το τεράστιο πρόβλημα άρδευσης της περιοχής έχοντας ως πρόβλεψη στη μελέτη κατασκευής του την δυνατότητα να αρδεύει συνολικά περί τα 400.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Σήμερα, 40 και πλέον έτη από την λειτουργία του το συγκεκριμένο έργο εξυπηρετεί τις ανάγκες άρδευσης μόλις στα 180.000 στρέμματα, ήτοι περί 45% της αρχικής του δυναμικής».

Στις 22 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την άρδευση από το φράγμα του Πηνειού της βόρειας ζώνης του κάμπου της Ηλείας, στα Λεχαινά, με σκοπό να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς ώστε το έργο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί προς όφελος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης στο νομό.

Στην ημερίδα είχαν καλεστεί να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές Ηλείας, ο Περιφερειάρχης, οι Αντ/ρχες Παναγιώτης Μπράμος, Λάμπης Αριστειδόπουλος και Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικιολούτσος, οι δήμαρχοι Πύργου, Ηλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Φάμελος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, οι πρόεδροι ΤΟΕΒ των όμορων τοπικών κοινοτήτων, πρόεδρου Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών καθώς και αγρότες.

Τελικά, σύμφωνα με τον κ. Κατσαμπέρη, αν και κλήθηκαν όλα τα κόμματα, ο Περιφερειάρχης, οι Αντ/ρχες, Περιφερειακοί σύμβουλοι και βουλευτές, όλοι έλαμψαν… δια της απουσίας τους!

Και βέβαια, μέχρι σήμερα η Περιφέρεια δεν έκανε τίποτα κι εδώ εγείρονται πολλά ερωτήματα, όπως, βέβαια, και για τους δημάρχους Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ και Πηνειού, Αλέξη Καστρινό, που προφανώς αδιαφόρησαν για ένα τόσο σημαντικό έργο, αφού τουλάχιστον στο πρώτο δήμο, που ανήκουν οι περισσότερες κοινότητες, εκτός από την ομόφωνη απόφαση ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του δεν άσκησαν πιέσεις.

Σε δήλωσή του ο κ. Νίκος Κατσαμπέρης, τόνισε πως  «θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της επέκτασης του δικτύου άρδευσης από το φράγμα Πηνειού και στις αντιδράσεις των Ηλείων ηγητόρων καθώς και στην επίκληση των εισαγγελικών αρχών. Θέτω ένα ρητορικό ερώτημα. Εισαγγελείς αδιαφορίας και απραξίας υπάρχουν?

Βέβαια και δεν υπάρχουν διότι εάν υπήρχαν ίσως κάποιοι όψιμοι υποστηρικτές του εν λόγω προβλήματος θα είχαν σίγουρα πρόβλημα. Άραγε δεν έχουν αντιληφτεί κάποιοι ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια  δέκα προέδρων των δημοτικών διαμερισμάτων της βόρειας Ηλείας για την άρδευση των 120.000 περίπου στρεμμάτων από το φράγμα Πηνειού  και πως  πάρθηκε απόφαση ομόφωνη από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, η οποία εστάλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με σκοπό να ενταχτεί στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης; Κατατέθηκε υπόμνημα για το εν λόγω θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στα Λεχαινά τον Ιούλιο του2016 όπου κλήθηκαν όλοι οι φορείς και τα κόμματα. Βέβαια κάποιοι αν και εκλήθηκαν δεν παρευρέθησαν ίσως γιατί δεν είχαν τίποτε να πουν η ίσως να μην τους ενδιέφερε το εν λόγω πρόβλημα. Σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν να καπηλευτούν μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειλικρινά χαίρομαι που προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα και τους καλώ να ενωθούμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος και την καλύτερη αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου. Ας αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές διαφορές και ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Φτάνει πια. Αρκετά ο νομός έχει υποβαθμιστεί με ευθύνη όλων αυτών που τον διοικούν τα τελευταία χρόνια»

Ο «πόλεμος» με την Αχαία

Στις 20 Ιουνίου 2016, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Πετρόπουλος, ζήτησε να συμπεριληφθούν στην άρδευση από το φράγμα Πηνειού, οι τοπικές κοινότητες Χαραυγής, Σαντομερίου, Βελιτσών, Πορτών, Κάλφα, Βάλμη της Δυτικής Αχαΐας

Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα:

 «Με αφορμή τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, που αναφέρονται στις ανακοινώσεις των τοπικών Κυβερνητικών Βουλευτών, για αλλαγή της μελέτης όσον αφορά την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού, μια αλλαγή μελέτης που στόχο έχει όπως αναφέρεται, να αλλάξει δια παντός τον τρόπο με τον οποίο ποτίζονται σήμερα τα χωράφια ολόκληρης της Δυτικής Αχαΐας, όπου  σχεδιάζεται  σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Υποδομών, όπως επικαλούνται τα σχετικά δημοσιεύματα, να μην μείνει καθόλου χώρος  που να μην αρδεύεται στην Δυτ. Αχαΐα δράττομαι της ευκαιρίας να τοποθετηθώ ΔΗΜΟΣΙΑ και να επισημάνω εκτάσεις που σίγουρα δεν θα έχουν συμπεριληφθεί στο μεγαλόπνοο αυτό  σχέδιο και μιλάω για τις μεγάλες εκτάσεις που υπάρχουν στις  τοπικές κοινότητες Χαραυγής, Σαντομερίου, Βελιτσών, Πορτών, Κάλφα, Βάλμη κλπ, απ΄ όπου διέρχονται  και οι ποταμοί που απορρέουν στο φράγμα του Πηνειού και που θα ήταν κρίμα και προκλητικό να μην συμπεριληφθούν στον εν λόγω νέο επανασχεδιασμό.

Ευελπιστώ λοιπόν με βάσει την εξαγγελία και  δέσμευση των τοπικών κυβερνητικών Βουλευτών, που παράλληλα ανέφεραν, ότι στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας  μια καινούργια μελέτη για τη μεταφορά του νερού του Πηνειού, με στόχο  να αρδευτεί και το τελευταίο χωράφι της Δυτικής Αχαΐας, να συμπεριληφθούν σ΄ αυτόν τον σχεδιασμό και οι προαναφερόμενες αρκετά μεγάλες και ζωτικής σημασίας για την εν λόγω περιοχή και τους κατοίκους της, εκτάσεις.

Επειδή αυτές οι προαναφερόμενες περιοχές είναι εκτός σχεδιασμών, τόσο στην ΥΔΡΕΥΣΗ όσο και στην ΑΡΔΕΥΣΗ, από τα φράγματα του Πείρου και του Πηνειού, θέλω να πιστεύω ότι έστω και τώρα θα τύχουν της πρέπουσας αντιμετώπισης.»

Σε πεδίο αντιπαράθεσης φαίνεται ότι εξελίσσεται το ζήτημα της κατασκευής διώρυγας άρδευσης από το φράγμα Πηνειού του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας. Την Πέμπτη εκδόθηκε και αναρτήθηκε στην Διαύγεια η υπ’ αριθμ. ΔΑΕΕ/οικ.909/Φ. Τ.Σ.Ε.2017 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία προκηρύσσεται η ανάθεση ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων μελετών του έργου «Επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού για την άρδευση εκτάσεων στην περιοχή δυτικής Αχαΐας», ύψους 32 εκατομμύριων ευρώ.

Υπήρξε έντονη αντίδραση των Ηλείων, οι οποίοι μίλησαν για… ανεπάρκεια νερού και για κακή συντήρηση του έργου το οποίο κοντεύει να διαλυθεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, σε δηλώσεις του για το θέμα, σε τοπική εφημερίδα, εκτός των άλλων, είχε αναφέρει και τα κάτωθι:

«το Υπουργείο Υποδομών υπάρχει σε εξέλιξη σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του Φράγματος Πηνειού, και για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ορεινής Ηλείας. Το Υπουργείο κινείται ήδη προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των φραγμάτων της Ηλείας, έχει δημιουργήσει Κανονισμό Φραγμάτων, και δρομολογεί τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ. Στο Φορέα Διαχείρισης θα πρέπει απαραιτήτως οι αγρότες να πληρώνουν τη συνδρομή τους όπως κάνουν σήμερα στην Κρήτη, αλλά όχι οι αγρότες της Ηλείας που αφήνουν χωρίς πόρους τους κατά τόπους ΤΟΕΒ. Το Υπουργείο, από την πλευρά του, θα εκπονήσει μελέτη για το Φράγμα, με στόχο την ασφαλή λειτουργία και την τουριστική του εκμετάλλευση, και θα εντάξει το έργο για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017. Ως προς την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ορεινής Ηλείας, υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθούν με τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών.  Ως προς τα χρονοδιαγράμματα η εκτίμηση είναι ότι τα έργα εκσυγχρονισμού του Φράγματος και της δημιουργίας των λιμνοδεξαμενών θα ξεκινήσουν σε 2-2,5 χρόνια, επομένως θα προηγηθούν της επέκτασης της Διώρυγας του Πηνειού προς την Αχαΐα κι έτσι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα…»

Δηλώσεις έκανε, στην ίδια εφημερίδα, και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους. Ο ίδιος ανέφερε πως, «κανείς δεν πρέπει να πηγαίνει αντίθετα στον άλλο. Αντίθετα θα πρέπει μέσα από έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού να διαχειριστούμε καλύτερα του υδάτινους πόρους  που έχουμε. Πρέπει να έχουμε μία πολιτική που να ενισχύει την αγροτική οικονομία μας και παραγωγή. Το νερό είναι βασικό για να μπορέσει να αρδεύσει τις εκτάσεις. Αυτό που προέχει είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου προκειμένου να κάνουμε εξοικονόμηση νερού και μέσα από αυτή να διευκολύνουμε περισσότερες περιοχές έτσι ώστε να έχουν αναπτυξιακό σχέδιο στην αγροτική οικονομία».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της επέκτασης του δικτύου από το Φράγμα Πηνειού στη βόρεια ζώνη έρχεται από παλιά. Αυτό όμως που ορισμένοι δεν θυμούνται είναι πως ο πρώην νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, είχε δεσμευτεί απέναντι στους Αχαιούς, σύμφωνα με άρθρο τοπικής εφημερίδας στις 12 Μαίου 2008, η οποία εκτός των άλλων ανέφερε: «…Μέσα από όσα απίθανα συμβαίνουν στο νομό από την 1η Ιανουαρίου του 2007, οπότε και ανέλαβε τη Νομαρχιακή εξουσία ο κ. Καφύρας, οπωσδήποτε ξεχωρίζει το θέμα που αναδείχθηκε σχετικά με τα αρδευτικά αποθέματα της Ηλείας και το… δώρο ενός μέρους του στους Αχαιούς. Αφού πρώτα ο κ. Καφύρας νομιμοποίησε έντεχνα και ενθάρρυνε την έγερση αξιώσεων απ’ την πλευρά των Αχαιών τώρα προσπαθεί μέσω υπαλλήλων του και εξωθεσμικών μηχανισμών να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα…»

Ο «πόλεμος» πάντως μεταξύ Ηλείων και Αχαιών, σίγουρα δε σταματάει εδώ….

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

Πως δέκα κοινότητες της βόρειας Ηλείας περιμένουν ακόμα να αρδευτούν…

  • Οι περισσότερες κοινότητες ανήκουν στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και λίγες στο Δήμο Πηνειού
  • Καμία ενέργεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αδιαφορία από τους Δημάρχους, βουλευτές και φορείς του Νομού
  • Ο «πόλεμος» με τους Αχαιούς και οι δεσμεύσεις Ηλείου παράγοντα

Το Φράγμα του Πηνειού, αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, έχοντας ύψος 50 μέτρα και μήκος 2.175 μέτρα. Πρόκειται για το πιο σπουδαίο και σημαντικό αγγειοβελτικό έργο, όχι μόνο της Ηλείας, αλλά όλης της Ελλάδας, με το νερό να χρησιμοποιείται για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων.

Από το Νοέμβριο του 2015, δέκα κοινότητες της βόρειας Ηλείας, [Βάρδα, Άγιος Χαράλαμπος, Αετοράχη, Καπελέτο, Μανωλάδα, Μέλισσα, Νέα Μανωλάδα, Μπόρσι, Νεάπολη, Νησί, Ξενιές και Κουρτέσι], με σχετική τους αίτηση, [24-11-2015, αρ. πρωτ.: 17586], ζητούν την δυνατότητα άρδευσης από το Φράγμα του Πηνειού, επιθυμώντας να ενταχθεί το έργο της άρδευσης της γης της περιοχή τους στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Πενταετούς Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην αίτησή τους με θέμα «Άρδευση βορείου τμήματος Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης”, προς τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, υπ’ όψιν κ. Δημάρχου και ΔΣ του Δήμου, αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της περιοχής μας θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι το πλέον έφορο κομμάτι του Δήμου ας, μία έκταση δηλαδή 120.000 περίπου στρεμμάτων παραγωγικής γης, στερείται άρδευσης.

Η δυνατότητα άρδευσης του φράγματος Πηνειού, του μοναδικού ίσως αξιόλογου αναπτυξιακού έργου στην ευρύτερη περιοχή από το 1960 και εντεύθεν, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Γεωργίας ανέρχεται στα 400.000 στρέμματα γης αναλόγων καλλιεργειών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή αλλά και επιβεβλημένο πλέον να ενταχθεί το έργο της άρδευσης της γης στην περιοχή μας, στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Πενταετούς Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο αυτό μεταξύ των άλλων θα αποτελέσει έργο ανάπτυξης της Ηλειακής γης, μοχλό της τοπικής κοινωνίας, θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και θα προσδώσει αυξημένο κύρος στην τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου μας.

Για τους λόγους αυτούς και εν ονόματι των συμπολιτών μας ζητούμε και παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες σχετικές ενέργειες.

Λεχαινά 12 Νοεμβρίου 2015

Με εκτίμηση και προσδοκία

Οι Πρόεδροι των ακόλουθων δέκα Κοινοτήτων

Δημοτική Ενότητα Βάρδας-Άγιος Χαράλαμπος-Αετοράχη-Καπελέτο-Μανωλάδα-Μέλισσα-Νέα Μανωλάδα-Μπόρσι-Νεάπολη-Νησί-Ξενιές-Κουρτέσι

[Στο έγγραφο υπάρχουν οι υπογραφές των Προέδρων]

Στις 18/12/2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, όπου παρευρέθηκαν τα 19 από τα 27 μέλη, με 2ο θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης την «Άρδευση βορείου τμήματος Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης».

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα [σύμφωνα με το πρακτικό, αρ. απόφασης: 284], «να προτείνει το έργο της άρδευσης της γης στο βόρειο τμήμα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, να ενταχθεί στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση Πενταετούς Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμ. 284 2015 και υπογράφεται όπως ακολουθεί»

Η απόφαση του ΔΣ του δήμου, πράγματι στάλθηκε στην Περιφέρεια για να ενταχθεί στο σχεδιασμό του πενταετούς προγράμματος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Έξι μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου 2016, ο πολιτευτής Ηλείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Κατσαμπέρης, στέλνει υπόμνημα-αίτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

Στο έγγραφο αυτό, εκτός των άλλων, αναφέρεται ότι οι πρόεδροι των 10 κοινοτήτων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την κατασκευή αρδευτικών δικτύων, τονίζοντας πως ο αρμόδιος υπουργός θα προωθήσει το αίτημα για την δημιουργία του έργου άρδευσης της περιοχής, θα μειώσει το κόστος το κόστος της παραγωγής και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων στο αίτημα αναφέρει ότι «το φράγμα του Πηνειού δημιουργήθηκε για να λύσει το τεράστιο πρόβλημα άρδευσης της περιοχής έχοντας ως πρόβλεψη στη μελέτη κατασκευής του την δυνατότητα να αρδεύει συνολικά περί τα 400.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Σήμερα, 40 και πλέον έτη από την λειτουργία του το συγκεκριμένο έργο εξυπηρετεί τις ανάγκες άρδευσης μόλις στα 180.000 στρέμματα, ήτοι περί 45% της αρχικής του δυναμικής».

Στις 22 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την άρδευση από το φράγμα του Πηνειού της βόρειας ζώνης του κάμπου της Ηλείας, στα Λεχαινά, με σκοπό να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς ώστε το έργο να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί προς όφελος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης στο νομό.

Στην ημερίδα είχαν καλεστεί να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές Ηλείας, ο Περιφερειάρχης, οι Αντ/ρχες Παναγιώτης Μπράμος, Λάμπης Αριστειδόπουλος και Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικιολούτσος, οι δήμαρχοι Πύργου, Ηλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Νίκος Φάμελος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, οι πρόεδροι ΤΟΕΒ των όμορων τοπικών κοινοτήτων, πρόεδρου Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών καθώς και αγρότες.

Τελικά, σύμφωνα με τον κ. Κατσαμπέρη, αν και κλήθηκαν όλα τα κόμματα, ο Περιφερειάρχης, οι Αντ/ρχες, Περιφερειακοί σύμβουλοι και βουλευτές, όλοι έλαμψαν… δια της απουσίας τους!

Και βέβαια, μέχρι σήμερα η Περιφέρεια δεν έκανε τίποτα κι εδώ εγείρονται πολλά ερωτήματα, όπως, βέβαια, και για τους δημάρχους Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ και Πηνειού, Αλέξη Καστρινό, που προφανώς αδιαφόρησαν για ένα τόσο σημαντικό έργο, αφού τουλάχιστον στο πρώτο δήμο, που ανήκουν οι περισσότερες κοινότητες, εκτός από την ομόφωνη απόφαση ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του δεν άσκησαν πιέσεις.

Σε δήλωσή του ο κ. Νίκος Κατσαμπέρης, τόνισε πως  «θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της επέκτασης του δικτύου άρδευσης από το φράγμα Πηνειού και στις αντιδράσεις των Ηλείων ηγητόρων καθώς και στην επίκληση των εισαγγελικών αρχών. Θέτω ένα ρητορικό ερώτημα. Εισαγγελείς αδιαφορίας και απραξίας υπάρχουν?

Βέβαια και δεν υπάρχουν διότι εάν υπήρχαν ίσως κάποιοι όψιμοι υποστηρικτές του εν λόγω προβλήματος θα είχαν σίγουρα πρόβλημα. Άραγε δεν έχουν αντιληφτεί κάποιοι ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια  δέκα προέδρων των δημοτικών διαμερισμάτων της βόρειας Ηλείας για την άρδευση των 120.000 περίπου στρεμμάτων από το φράγμα Πηνειού  και πως  πάρθηκε απόφαση ομόφωνη από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, η οποία εστάλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με σκοπό να ενταχτεί στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης; Κατατέθηκε υπόμνημα για το εν λόγω θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στα Λεχαινά τον Ιούλιο του2016 όπου κλήθηκαν όλοι οι φορείς και τα κόμματα. Βέβαια κάποιοι αν και εκλήθηκαν δεν παρευρέθησαν ίσως γιατί δεν είχαν τίποτε να πουν η ίσως να μην τους ενδιέφερε το εν λόγω πρόβλημα. Σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν να καπηλευτούν μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειλικρινά χαίρομαι που προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα και τους καλώ να ενωθούμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος και την καλύτερη αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου. Ας αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές διαφορές και ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Φτάνει πια. Αρκετά ο νομός έχει υποβαθμιστεί με ευθύνη όλων αυτών που τον διοικούν τα τελευταία χρόνια»

Ο «πόλεμος» με την Αχαία

Στις 20 Ιουνίου 2016, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Πετρόπουλος, ζήτησε να συμπεριληφθούν στην άρδευση από το φράγμα Πηνειού, οι τοπικές κοινότητες Χαραυγής, Σαντομερίου, Βελιτσών, Πορτών, Κάλφα, Βάλμη της Δυτικής Αχαΐας

Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα:

 «Με αφορμή τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, που αναφέρονται στις ανακοινώσεις των τοπικών Κυβερνητικών Βουλευτών, για αλλαγή της μελέτης όσον αφορά την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού, μια αλλαγή μελέτης που στόχο έχει όπως αναφέρεται, να αλλάξει δια παντός τον τρόπο με τον οποίο ποτίζονται σήμερα τα χωράφια ολόκληρης της Δυτικής Αχαΐας, όπου  σχεδιάζεται  σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Υποδομών, όπως επικαλούνται τα σχετικά δημοσιεύματα, να μην μείνει καθόλου χώρος  που να μην αρδεύεται στην Δυτ. Αχαΐα δράττομαι της ευκαιρίας να τοποθετηθώ ΔΗΜΟΣΙΑ και να επισημάνω εκτάσεις που σίγουρα δεν θα έχουν συμπεριληφθεί στο μεγαλόπνοο αυτό  σχέδιο και μιλάω για τις μεγάλες εκτάσεις που υπάρχουν στις  τοπικές κοινότητες Χαραυγής, Σαντομερίου, Βελιτσών, Πορτών, Κάλφα, Βάλμη κλπ, απ΄ όπου διέρχονται  και οι ποταμοί που απορρέουν στο φράγμα του Πηνειού και που θα ήταν κρίμα και προκλητικό να μην συμπεριληφθούν στον εν λόγω νέο επανασχεδιασμό.

Ευελπιστώ λοιπόν με βάσει την εξαγγελία και  δέσμευση των τοπικών κυβερνητικών Βουλευτών, που παράλληλα ανέφεραν, ότι στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας  μια καινούργια μελέτη για τη μεταφορά του νερού του Πηνειού, με στόχο  να αρδευτεί και το τελευταίο χωράφι της Δυτικής Αχαΐας, να συμπεριληφθούν σ΄ αυτόν τον σχεδιασμό και οι προαναφερόμενες αρκετά μεγάλες και ζωτικής σημασίας για την εν λόγω περιοχή και τους κατοίκους της, εκτάσεις.

Επειδή αυτές οι προαναφερόμενες περιοχές είναι εκτός σχεδιασμών, τόσο στην ΥΔΡΕΥΣΗ όσο και στην ΑΡΔΕΥΣΗ, από τα φράγματα του Πείρου και του Πηνειού, θέλω να πιστεύω ότι έστω και τώρα θα τύχουν της πρέπουσας αντιμετώπισης.»

Σε πεδίο αντιπαράθεσης φαίνεται ότι εξελίσσεται το ζήτημα της κατασκευής διώρυγας άρδευσης από το φράγμα Πηνειού του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας. Την Πέμπτη εκδόθηκε και αναρτήθηκε στην Διαύγεια η υπ’ αριθμ. ΔΑΕΕ/οικ.909/Φ. Τ.Σ.Ε.2017 απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία προκηρύσσεται η ανάθεση ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων μελετών του έργου «Επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού για την άρδευση εκτάσεων στην περιοχή δυτικής Αχαΐας», ύψους 32 εκατομμύριων ευρώ.

Υπήρξε έντονη αντίδραση των Ηλείων, οι οποίοι μίλησαν για… ανεπάρκεια νερού και για κακή συντήρηση του έργου το οποίο κοντεύει να διαλυθεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, σε δηλώσεις του για το θέμα, σε τοπική εφημερίδα, εκτός των άλλων, είχε αναφέρει και τα κάτωθι:

«το Υπουργείο Υποδομών υπάρχει σε εξέλιξη σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό του Φράγματος Πηνειού, και για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ορεινής Ηλείας. Το Υπουργείο κινείται ήδη προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των φραγμάτων της Ηλείας, έχει δημιουργήσει Κανονισμό Φραγμάτων, και δρομολογεί τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ. Στο Φορέα Διαχείρισης θα πρέπει απαραιτήτως οι αγρότες να πληρώνουν τη συνδρομή τους όπως κάνουν σήμερα στην Κρήτη, αλλά όχι οι αγρότες της Ηλείας που αφήνουν χωρίς πόρους τους κατά τόπους ΤΟΕΒ. Το Υπουργείο, από την πλευρά του, θα εκπονήσει μελέτη για το Φράγμα, με στόχο την ασφαλή λειτουργία και την τουριστική του εκμετάλλευση, και θα εντάξει το έργο για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017. Ως προς την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ορεινής Ηλείας, υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθούν με τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών.  Ως προς τα χρονοδιαγράμματα η εκτίμηση είναι ότι τα έργα εκσυγχρονισμού του Φράγματος και της δημιουργίας των λιμνοδεξαμενών θα ξεκινήσουν σε 2-2,5 χρόνια, επομένως θα προηγηθούν της επέκτασης της Διώρυγας του Πηνειού προς την Αχαΐα κι έτσι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα…»

Δηλώσεις έκανε, στην ίδια εφημερίδα, και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους. Ο ίδιος ανέφερε πως, «κανείς δεν πρέπει να πηγαίνει αντίθετα στον άλλο. Αντίθετα θα πρέπει μέσα από έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού να διαχειριστούμε καλύτερα του υδάτινους πόρους  που έχουμε. Πρέπει να έχουμε μία πολιτική που να ενισχύει την αγροτική οικονομία μας και παραγωγή. Το νερό είναι βασικό για να μπορέσει να αρδεύσει τις εκτάσεις. Αυτό που προέχει είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου προκειμένου να κάνουμε εξοικονόμηση νερού και μέσα από αυτή να διευκολύνουμε περισσότερες περιοχές έτσι ώστε να έχουν αναπτυξιακό σχέδιο στην αγροτική οικονομία».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της επέκτασης του δικτύου από το Φράγμα Πηνειού στη βόρεια ζώνη έρχεται από παλιά. Αυτό όμως που ορισμένοι δεν θυμούνται είναι πως ο πρώην νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, είχε δεσμευτεί απέναντι στους Αχαιούς, σύμφωνα με άρθρο τοπικής εφημερίδας στις 12 Μαίου 2008, η οποία εκτός των άλλων ανέφερε: «…Μέσα από όσα απίθανα συμβαίνουν στο νομό από την 1η Ιανουαρίου του 2007, οπότε και ανέλαβε τη Νομαρχιακή εξουσία ο κ. Καφύρας, οπωσδήποτε ξεχωρίζει το θέμα που αναδείχθηκε σχετικά με τα αρδευτικά αποθέματα της Ηλείας και το… δώρο ενός μέρους του στους Αχαιούς. Αφού πρώτα ο κ. Καφύρας νομιμοποίησε έντεχνα και ενθάρρυνε την έγερση αξιώσεων απ’ την πλευρά των Αχαιών τώρα προσπαθεί μέσω υπαλλήλων του και εξωθεσμικών μηχανισμών να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα…»

Ο «πόλεμος» πάντως μεταξύ Ηλείων και Αχαιών, σίγουρα δε σταματάει εδώ….

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων