6.2 C
Pýrgos
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Συνεργασία με την Δημοτική Αρχή της Αρχ. Ολυμπίας για την ανάδειξη της ιστορίας του 1821 στην περιοχή

spot_img

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Συνεργασία με την Δημοτική Αρχή της Αρχ. Ολυμπίας για την ανάδειξη της ιστορίας του 1821 στην περιοχή.

*Θεόδωρος Λάμπρος:

«Θα πρέπει να προβληθούν και να αναδειχθούν η Μάχη στο Πούσι, οι μπαρουτόμυλοι της Νεραϊδας και η μάχη στα Στενά του Κατσαρού

Μέσα στο πλαίσιο των συναντήσεων γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ηλεία του 1821 συναντήθηκε με την Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου 2019 η Ιδρυτική Ομάδα της Πρωτοβουλίας συναντήθηκε στο Δημαρχείο της πόλεως με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο, που συνοδευόταν από τους Αντιδημάρχους κ. Ρόη Αντωνοπούλου και κ. Χάρη Σπηλιόπουλο, όπου έγινε αναφορά στις ως τώρα κινήσεις για την προβολή του 1821 στην Ηλεία.

Ο επικεφαλής της Ομάδος κ. Θοδωρής Λάμπρος παρουσίασε τις ως τώρα επαφές με τους τοπικούς φορείς, σε επίπεδο Ιεράς Μητροπόλεως, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Δημοτικών Αρχών της Ηλείας.

Βασικοί στόχοι της όλης πρωτοβουλίας, τόνισε ο κ. Λάμπρος, είναι να συλλεγούν και να προβληθούν ιστορικά τεκμήρια για την Ηλεία του 1821, αλλά και να συγκροτηθεί μία ομάδα ιστορικών αναβιώσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει περιοχές οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Η σημαντικότερη είναι στην θέση Πούσι όπου έγινε και η ιστορική μάχη – πολιορκία του Λάλα. Επίσης υπάρχουν οι μπαρουτόμυλοι της Νεραϊδας καθώς και τα στενά του Κατσαρού στον πρώην Δήμο Λασιώνος όπου έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος ο αγωνιστής του 1821 Γιώργος Γιαννιάς. Άρα θα πρέπει αυτές οι περιοχές να αναδειχθούν και να προβληθούν και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Ομάδα Πρωτοβουλίας που έχουμε συστήσει».

Από την πλευρά του Ο Δήμαρχος κ. Γ. Γεωργιόπουλος εκδήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του για την προβολή του ιστορικού γεγονότος της Ελληνικής Επαναστάσεως, ενώ τόνισε ότι αναμένει ως Δήμος και τις ανάλογες κινήσεις της Κεντρικής εξουσίας, που ήδη συγκρότησε Επιτροπή. Δήλωσε παράλληλα ότι θα συμπορευθεί με όλες τις θετικές κινήσεις που θα γίνουν στον τόπο και θα υπάρξει γόνιμη συνεργασία με την Πρωτοβουλία για την Ηλεία του 1821 σε όλες τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην περιοχή του Δήμου του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Η κεντρική εξουσία και η Εκκλησία θα πρέπει να συντονιστούν ώστε  να οργανώσουν κάποιες δράσεις – εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Δεν θα το έβλεπα με καλό μάτι και δεν θα ήταν καλό η Πολιτεία να κάνει άλλα πράγματα και η Εκκλησία κάτι διαφορετικό. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αυτή η συνεργασία.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να αποφευχθεί και μιλώ σε τοπικό επίπεδο είναι τα κιτς πράγματα. Δεν αρκεί μόνο η φουστανέλα ή ένα θεατρικό δρώμενο. Αν είναι να γίνει κάτι, να γίνει σοβαρά και να υπάρξει ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.  Το Πούσι από τη μια και η Δίβρη από την άλλη είναι τα δυο πράγματα που εμείς σκεφτόμαστε ως Δημοτική Αρχή να τα αναδείξουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να την κάνουμε όσο γίνεται καλύτερη αλλά πρέπει να περιμένουμε γιατί δεν ξέρω τι θα πράξει η κυβέρνηση με τους Δήμους για το όλο θέμα των εκδηλώσεων. Θα διατεθούν χρήματα από την κυβέρνηση και με ποιον τρόπο; Από την Επιτροπή της κ. Αγγελοπούλου, από το Υπουργείο Εσωτερικών; Σε ποια βάση; Ποιος θα είναι ο φορέας που θα το διαχειρίζεται αυτό;».

Ολοκληρώνοντας οι αντιδήμαρχοι κ.κ Χάρης Σπηλιόπουλος και Ρόη Αντωνοπούλου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που κάνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του 1821 στην Ηλεία και τόνισαν ότι θα συνδράμουν από την πλευρά τους στο να αναδειχθεί η τοπική ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Ομάδα Πρωτοβουλίας εκτός από τον Οργανωτικό Υπεύθυνο Θεόδωρο Λάμπρο παραβρέθηκαν τα ιδρυτικά της μέλη Γιώργος Κουρκούτας, Θανάσης Αναγνωστόπουλος και Φώτης Βερβίτας.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα