Τα μηνύματα για τον ιεράρχη…

Νίκος Κοροβέσης Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού:

 «Η Ηλεία μας φτωχότερη»

Με οδύνη και πόνο ψυχής αποχαιρετούμε μια σπάνια πνευματική μορφή, τον άξιο Ιεράρχη μας Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρό Γερμανό που για 41 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε με ταπεινότητα την Ηλεία και την Εκκλησία, ταγμένος απόλυτα στον Θεό και τον άνθρωπο. Στον τόπο μας άφησε ως παρακαταθήκη το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, προστάτης των ευάλωτων συνανθρώπων μας που θεωρούσε ότι είχε Ιερό Χρέος να είναι πάντα στο πλευρό τους, αποδεικνύοντάς το σε όλο του το εκκλησιαστικό βίο. Η τοπική μας Εκκλησία αλλά και όλο το Ποίμνιό του, στερούμαστε πλέον την ανεκτίμητη και σεπτή προσωπικότητα του. Η Ηλεία μας είναι τώρα φτωχότερη. Η Ορθόδοξη εκκλησία ακόμα πιο φτωχή. . Ευχαριστούμε για ότι μας προσέφερες.

————————————————————————————————————————————————

Θρηνούμε τον κορυφαίο Ιεράρχη μας.

Μήνυμα της Αννας Μαρίας Βλαγκούλη, Υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ηλείας
Η Ηλεία και όλοι οι κάτοικοί της όπως και η Oρθόδοξη Eκκλησία μας θρηνούν για τον κορυφαίο Iεράρχη τον άνθρωπο της προσφοράς και τον κληρικό που δίδαξε ήθος και ευπρέπεια με το παράδειγμα της ζωής του. Όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε το ποίμνιο του με ακεραιότητα δυναμισμό και σύνεση στο δρόμο της αρετής και της αλήθειας κοντά στον Θεό, στα δεξιά του οποίου βρίσκεται πλέον. Ο Γερμανός Β’ αφήνει ως παρακαταθήκη ίσως την πιο ισχυρή Mητρόπολη στον Ελλαδικό χώρο. Τον ευχαριστούμε για ότι έκανε και κρατάμε την μνήμη του ανεξίτηλη ως φάρο στην πορεία της ζωής μας.


 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, μετά το άγγελμα της κοιμήσεως του πρώην Μητροπολίτη ΗλείαςΓερμανού, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την έκδοση Ψηφίσματος για να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ιεράρχη.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης, ως Πνευματικός Ηγέτης, υπηρέτησε με μαχητικότητα και σθένος στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για 41 συναπτά έτη, ανέπτυξε πλούσιο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο και στάθηκε αρωγός στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας.

Ως πνευματικός Πατέρας θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές όλων εκείνων που πορεύτηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του, για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη.

Ευχόμεθα ο Θεός να τον αναπαύσει εν χορώ Αγίων και Δικαίων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ:

  • Να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Εξόδιου Ακολουθίας (δηλαδή από ώρα 13.00), σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του Ποιμενάρχη.
  • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και τους οικείους του Μακαριστού Γερμανού.
  • Να κατατεθεί στεφάνι στο σκήνωμά του Μακαριστού Γερμανού εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου.
  • Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου στην Αρχιερατική Εξόδιο Ακολουθία του.
  • Να κοινοποιηθεί το παρόν Ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν Ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Με βαθειά θλίψη, σεβασμό και τιμή,

Ο Πρόεδρος Ε.Σ ΠύργουΟ Γενικός Γραμματέας Ε.ΣΠύργου

Ξανθούλης Ηλίας           Σκορδαλής Νικόλαος


 

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου μετά τη θλιβερή είδηση της κοίμησης του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας ΚΥΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του συνήλθε εκτάκτως σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2023, μετά τη θλιβερή είδηση της κοίμησης του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας ΚΥΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ, ως ένδειξη ελαχίστου φόρου τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του επί σαράντα ένα συναπτά έτη στην Εκκλησία και στο λαό της Ηλείας, που υπηρέτησε με μαχητικότητα, σθένος και αγάπη αναπτύσσοντας πλούσιο εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο.

Αφιέρωσε τη ζωή του με πιστότητα στις αξίες του Χριστιανισμού εφαρμόζοντας στην πράξη με τον πιο παραδειγματικό τρόπο την εντολή «Αγαπάτε αλλήλους» και ήταν πάντα ψυχή τε και σώματι κοντά σε όλους τους αναξιοπαθούντες.

Υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα, πραγματικός πνευματικός πατέρας όλων των ανθρώπων και αποτέλεσε με την συμπεριφορά και τη σεμνότητά του φωτεινό παράδειγμα ποιμένα για όλους εκείνους που συμπορεύτηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Εκτιμώντας την αξία του κεκοιμημένου, τη μεγάλη του προσφορά στους κόλπους της Εκκλησίας, τη γενναιοδωρία του και το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο

αποφάσισε ομόφωνα:

–           Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και στους συγγενείς του.

–           Να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες σε όλα τα κτήρια του Δήμου.

–           Να παραστεί και να συμμετάσχει μετά του Δημάρχου σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην Εξόδιο ακολουθία.

–           Την ημέρα της Εξοδίου ακολουθίας να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του κεκοιμημένου προκειμένου και οι υπάλληλοι να παρευρεθούν σε αυτήν.

–           Να κατατεθεί στέφανος στο σκήνωμά του εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

–           Να επιδοθεί το ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

–           Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

 

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                         ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

——————————————————————————————————————————————————

 

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος

 

Κορυφαίος Πνευματικός Ηγέτης ο Μακαριστός Γερμανός.

Η εκδημία του Μακαριστού ΙεράρχουΓερμανού είναι απώλεια για την εκκλησία και την Ηλεία.

Ο σεπτός Μητροπολίτης μας, διακρίθηκε για την αφοσίωση του στον θεσμό της Εκκλησίας,τον

οποίο διακόνησε εξ’ολης καρδίας. Απετέλεσε παράδειγμα ανθεκτικού εκκλησιαστικού ανδρός.

Εποίμανεθεοφιλώς τον ηλειακόλαό με ζήλον και αυταπάρνηση.

Το έργο και η προσφορά του τον ανέδειξαν κορυφαίο πνευματικό ηγέτη και εμπνευσμένο στυλοβάτη της Ορθοδοξίας.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια.


 

Συλλυπητήρια για το θάνατο του πρώην Μητροπολίτη Ηλείας

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση της κοιμήσεως του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κ. Γερμανού. Θα θυμόμαστε όλοι, το ήθος του και την αγάπη με την οποία περιέβαλε το ποίμνιο του. Ο Κύριος ας αναπαύσει την ψυχή του. Αιωνία η Μνήμη του.

Τάκης Φλεβοτόμος


 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας μόλις πληροφορήθηκαν το θλιβερό γεγονός της κοίμησης του πρώην Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Γερμανού, ο οποίος επί 41 έτη εποίμανε κατά τρόπο υποδειγματικό το πλήρωμα της τοπικής μας εκκλησίας και αναδείχθηκε σε μεγάλης εμβέλειας θρησκευτικό ηγέτη, ανέπτυξε πλούσιο και πολύμορφο φιλανθρωπικό έργο, υπήρξε δυναμικός αρωγός σε όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις της ηλειακής κοινωνίας και σταθερός συμπαραστάτης του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και των μελών του, συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία αποφάσισαν τα ακόλουθα :

  • να απέχουν τα μέλη του από τα καθήκοντά τους κατά την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας,
  • να παρασταθούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου στην νεκρώσιμη ακολουθία,

3) να εκφράσουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών του Συλλόγου στον Μητροπολίτη Ηλείας κ. κ. Αθανάσιο και στην οικογένεια του εκλιπόντος,

4) να κατατεθεί ένα σεβαστό χρηματικό ποσό υπέρ των ευαγών ιδρυμάτων της Ι. Μητρόπολης Ηλείας.

Πύργος 22-02-2023

      Ο Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας

  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ      ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΙΑΤΣΗΣ


 

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού

Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήριά μου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ Αθανάσιο Β’, προς τον ευσεβή κλήρο και τον λαό της Ηλείας για την απώλεια του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, που υπήρξε για 41 ολόκληρα χρόνια ποιμενάρχης και ένας από τους μακροβιότερους Ιεράρχες στην Ελλάδα, που θα κατέχει ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του, προσφέροντας την ποιμαντορική του Διακονία στην ιστορική Μητρόπολη Ηλείας.

Άφησε σαφές το στίγμα του στα εκκλησιαστικά και δημόσια πράγματα του τόπου. Η προσφορά του και η παρακαταθήκη του στην Εκκλησία και τον Ηλειακόλαό είχαν πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το ποιμαντορικό του έργο υπήρξε πολύπλευρο ενώ συνάμα ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός Πατέρας και λειτουργός. Ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα, την οξυδέρκεια, την ευθύτητα, την ευγένεια, το θάρρος και το ταπεινό του φρόνημα. Είχε ως πρώτιστο μέλημά του τη διαφύλαξη της σύμπνοιας και ενότητας της Εκκλησίας αλλά και μέριμνα για το ποίμνιό του.  Ως επικεφαλής της Εκκλησίας ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση, ενέπνευσε με τον λόγο και το έργο του την ακλόνητη πίστη και έκανε πράξη την αγάπη και την κοινωνική προσφορά, με το παράδειγμα της ζωής του. Υπήρξε λόγιος και φιλομαθής και άφησε πίσω του σημαντική παρακαταθήκη ως συγγραφέας βιβλίων και μελετών, κυρίως λαογραφικού, ιστορικού και ποιμαντικού περιεχομένου.

Υπήρξε μια χαρισματική μορφή, μια ισχυρή και εξέχουσα προσωπικότητα,ευαίσθητος και πρωτοπόρος,υπηρέτησε με αγωνιστικότητα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας και ευρύτερα τον τόπο, με απαράμιλλο σθένος, αξιοπρέπεια και πνευματικότητα. Είχε διαρκή και ουσιαστική μέριμνα για τα μεγάλα θέματα της Ηλείας, τον δρόμο Πατρών-Πύργου, τα Νοσοκομεία, την Εκπαίδευση, με παρεμβάσεις συχνά καταλυτικές, δίνοντας πλήρες νόημα στην έννοια του θρησκευτικού ηγέτη.Η επικοινωνία μας ήταν συχνή και ουσιαστική για πρωτοβουλίες στήριξης απόρων και αδύναμων συμπολιτών μας ενώ παράλληλα, ξεχωριστή ήταν η μέριμνά του για το μεγάλο έργο του Θεού Δημιουργού, την φύση και το περιβάλλον, μέσα από το θεολογικό υπόβαθρο, ήταν αρωγός και σύμβουλος καλών πρακτικών και ανώτερων αξιών.

Με τη μνήμη του να πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Τον αποχαιρετώ με μεγάλη συγκίνηση και καταθέτω το σεβασμό μου στην σπουδαία και πολύπλευρη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του. Να αναπαυθεί εν ειρήνη.


 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια ενός φωτισμένου ιεράρχη, με σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, με τεράστια προσφορά στον συνάνθρωπο και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ηλεία.

Υποδειγματικός Ποιμενάρχης στήριξε την τοπική κοινωνία και ήταν πάντα παρών στα προβλήματα του τόπου.

Σήμερα τον αποχαιρετούμε με λύπη,  υπερηφάνεια, σεβασμό, αναγνώριση και τιμή.

Θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας».


 

Δήλωση Γιάννη Κουτσούκου για την Εκδημία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου πρώην Ηλείας και Ωλένης, κυρίου Γερμανού

 

Μαζί με όλους τους Ηλείους και όχι μόνο, αποχαιρετώ και εγώ με θλίψη και σεβασμό το Μακαριστό πρώην Μητροπολίτη μας, κύριο Γερμανό, που διακόνησε με πίστη και αφοσίωση την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Υπήρξε πανάξιος Ιεράρχης, υπόδειγμα μέτρου και σωφροσύνης, ταπεινός ποιμένας, κοντά στους αδύναμους και ανήμπορους συμπολίτες μας, με τεράστιο και αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο.

Δεν δίστασε να συγκρουσθεί με την κεντρική εξουσία, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα του λαού της Ηλείας και συνέδραμε στη διεκδίκησή τους, μαζί με τους φορείς του Νομού μας.

Είχα την τιμή και την τύχη να συνεργαστώ και να συμπορευθώ μαζί του όλα τα χρόνια της Βουλευτικής μου θητείας και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του, ως υπόδειγμα Ιεράρχη και παράδειγμα προς μίμηση.


 

Με θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανό.
Αιωνία η μνήμη σου Δέσποτα.
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
Λέντζας Ιωάννης
———————————————————————————————————————————

 

Δήλωση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, για τον θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού

 

«Είχε τον πόθο της μαρτυρίας και της διακονίας»

 

΄Έφυγε από το μάταιο αυτό κόσμο ένας μεγάλος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός, πλήρης ημερών. Επί 41 συναπτά έτη ήταν προκαθήμενος της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και διακρίθηκε για τον απαράμιλλο ζήλο του στην εκτέλεση του καθήκοντος, καθώς και για το πλούσιο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Η εκδημία του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, κυρίως γιατί παραδείγματα φωτεινά όπως του αείμνηστου Μητροπολίτη Γερμανού στις ημέρες μας έχουν εκλείψει. Το αποτύπωμα που άφησε στην εκκλησιαστική ζωή όχι μόνο της Ηλείας αλλά και ολόκληρης της χώρας είναι ισχυρό και αποτελεί την απόδειξη ότι οι ποιμενάρχης μας υπήρξε ένας αγωνιστής θερμός και ασυμβίβαστος της πίστης, της αγάπης και της  προσφοράς, που έχαιρε γενικής εκτίμησης, τόσο από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου όσο και από τους απλούς Χριστιανούς.

Ευτύχησα να συνεργαστώ μαζί του επί 16 χρόνια ως βουλευτής Ηλείας αλλά και ως υπουργός Πολιτισμού. Πετύχαμε μαζί μια σειρά σημαντικά έργα διατήρησης, ανάδειξης και προβολής των εκκλησιαστικών μνημείων της ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης.Τον εθαύμασα για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του για το πνεύμα της δικαιοσύνης που τον διακατείχε, καθώς και για την αυστηρότητα των τρόπων του και τη λιτότητα του βίου του. Του αξίζει κάθε δημόσιος έπαινος. Αιωνία του η μνήμη.


 

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Ο θάνατος του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου για τον Νομό μας. Ο Μακαριστός αποτέλεσε ανεκτίμητης αξίας κεφάλαιο για την Ηλεία επί 41 συνεχόμενα χρόνια και μας αφήνει ως παρακαταθήκη το ενωτικό και μαχητικό του πνεύμα, καθώς και τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών με την ανεπτυγμένη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.


 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανού. Ως Ποιμενάρχης, υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας όντας στην κεφαλή της για 41 χρόνια με μεγάλο θρησκευτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο στη διάρκεια της ποιμαντικής πορείας του.

Προτείνεται τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Εξόδιου Ακολουθίας (από τις 13:00) σε ένδειξη πένθους και τιμής. Θα παραστεί αντιπροσωπεία του Συλλόγου.

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Ήλιδας

Ο Πρόεδρος

Νικολόπουλος Φώτιος


 

Εκδημία Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Κυρού Γερμανού

 

Δια του παρόντος εκφράζουμε τη συγκίνηση και τη θλίψη μας για την εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Κυρού Γερμανού. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα θυμάται πάντα με σεβασμό το σπουδαίο έργο και τη σημαντική προσφορά του στον συνάνθρωπο, καθώς και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τα παιδιά, τους μαθητές και μαθήτριές μας.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Κυρός Γερμανός υπήρξε  πάντα αρωγός κάθε προσπάθειάς μας που αφορούσε στην πρόοδο των παιδιών και την φροντίδα όσων τύγχαιναν ιδιαίτερης ανάγκης. Το πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του θα θυμίζει σε όλους μας πως η άοκνη προσπάθεια και κοινή συνεργασία μπορεί να οδηγήσει στην ολοκλήρωση και του πιο δύσκολου εγχειρήματος. Υπήρξε συμπαραστάτης μας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την επίλυση των προβλημάτων που κληθήκαμε, κατά καιρούς, να αντιμετωπίσουμε.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε:

  • Να παραστούν μέλη του στην εξόδιο ακολουθία
  • Να δημοσιευτεί το παρόν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του, στους στενούς του συνεργάτες, σε όλο τον ιερό κλήρο της Ηλείας και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.

 

Για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
 
Αντωνία Μπρη Δήμητρα Καραμεσίνη

 

——————————————————————————————————————————————————————–

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

 

Κορυφαίος Υπερασπιστής του Χριστιανικού Δόγματος!

 

Ένας «φωτισμένος» Ιεράρχης που καθοδήγησε το ποίμνιό του, όσο λίγοι στην Ελλαδική Εκκλησία ήταν ο επί 41 έτη Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

Τον αποχαιρετούμε όλοι μας, και ειδικά όσοι τον ζήσαμε από κοντά και συνεργασθήκαμε μαζί του με συγκίνηση και δέος.

Περνά στην Ιστορία του τόπου, της χώρας και της Εκκλησίας ως ένας εκ των κορυφαίων Επισκόπων που άφησε ηχηρό το στίγμα του στην Ορθοδοξία, πρεσβεύοντας κατά τον καλύτερο τρόπο το Χριστιανικό Δόγμα και την Αλήθεια του Θεού.

 


 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στην Αρχαία Ολυμπία και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου, σήμερα, 22 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00, συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, με την θλιβερή αναγγελία της εκδημίας του μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης,

κυρού Γερμανού

και εκτιμώντας ότι ο εκλιπών υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ελληνικής Εκκλησίας, ένας φωτισμένος πνευματικός ηγέτης της τοπικής Εκκλησίας, διακονώντας επί 41 συναπτά έτη ως Ιεράρχης τον τόπο μας, με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και με πολύπλευρη στήριξη στο Δήμο μας,

Ομόφωνα  αποφασίζει

-Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τους οικείους του

-Να παραστούν τα μέλη του στην εξόδιο ακολουθία

-Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις υπηρεσίες του Δήμου στις 22 και 23 Φεβρουαρίου

-Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου την 23η Φεβρουαρίου, ημέρα της εξοδίου Ακολουθίας

-Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

 

Ο Δήμαρχος

 

Γιώργος Γεωργιόπουλος

 

         Ο Πρόεδρος      

 Σωτήρης Παπαηλιού

Τα Μέλη

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Ημερίδα για την ένταξη των Ρομά Χωρίς τους Ρομά, «μόνο Χαρτογιακάδες»…!

Γύρισαν την πλάτη οι Ρομά στην Ημερίδα όταν κατάλαβαν ότι ειναι μόνο για να κονομήσουν κάποιοι ; Πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο …

Μετά την Κατακραυγή του Ilia.news για την αρχικά εκδήλωση των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ , την «βάφτισαν» DEBATE…

Μετά την Κατακραυγή του Ilia.news για την αρχικά εκδήλωση των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που τελικά την «βάφτισαν» DEBATE… Μόνο που το debate …

Σύλλογος εργαζομένων Γ.Ν. Πύργου :Διαπιστώνουμε έναν «οργασμό» εργασιών επικείμενη επίσκεψη του υπουργού υγείας

Αναμένοντας τον υπουργό Υγείας… Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε έναν «οργασμό» εργασιών καλλωπισμού στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μας και αναρωτιόμαστε …

Τα μηνύματα για τον ιεράρχη…

Νίκος Κοροβέσης Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού:

 «Η Ηλεία μας φτωχότερη»

Με οδύνη και πόνο ψυχής αποχαιρετούμε μια σπάνια πνευματική μορφή, τον άξιο Ιεράρχη μας Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρό Γερμανό που για 41 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε με ταπεινότητα την Ηλεία και την Εκκλησία, ταγμένος απόλυτα στον Θεό και τον άνθρωπο. Στον τόπο μας άφησε ως παρακαταθήκη το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, προστάτης των ευάλωτων συνανθρώπων μας που θεωρούσε ότι είχε Ιερό Χρέος να είναι πάντα στο πλευρό τους, αποδεικνύοντάς το σε όλο του το εκκλησιαστικό βίο. Η τοπική μας Εκκλησία αλλά και όλο το Ποίμνιό του, στερούμαστε πλέον την ανεκτίμητη και σεπτή προσωπικότητα του. Η Ηλεία μας είναι τώρα φτωχότερη. Η Ορθόδοξη εκκλησία ακόμα πιο φτωχή. . Ευχαριστούμε για ότι μας προσέφερες.

————————————————————————————————————————————————

Θρηνούμε τον κορυφαίο Ιεράρχη μας.

Μήνυμα της Αννας Μαρίας Βλαγκούλη, Υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ηλείας
Η Ηλεία και όλοι οι κάτοικοί της όπως και η Oρθόδοξη Eκκλησία μας θρηνούν για τον κορυφαίο Iεράρχη τον άνθρωπο της προσφοράς και τον κληρικό που δίδαξε ήθος και ευπρέπεια με το παράδειγμα της ζωής του. Όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε το ποίμνιο του με ακεραιότητα δυναμισμό και σύνεση στο δρόμο της αρετής και της αλήθειας κοντά στον Θεό, στα δεξιά του οποίου βρίσκεται πλέον. Ο Γερμανός Β’ αφήνει ως παρακαταθήκη ίσως την πιο ισχυρή Mητρόπολη στον Ελλαδικό χώρο. Τον ευχαριστούμε για ότι έκανε και κρατάμε την μνήμη του ανεξίτηλη ως φάρο στην πορεία της ζωής μας.


 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, μετά το άγγελμα της κοιμήσεως του πρώην Μητροπολίτη ΗλείαςΓερμανού, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την έκδοση Ψηφίσματος για να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ιεράρχη.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης, ως Πνευματικός Ηγέτης, υπηρέτησε με μαχητικότητα και σθένος στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για 41 συναπτά έτη, ανέπτυξε πλούσιο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο και στάθηκε αρωγός στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας.

Ως πνευματικός Πατέρας θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές όλων εκείνων που πορεύτηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του, για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη.

Ευχόμεθα ο Θεός να τον αναπαύσει εν χορώ Αγίων και Δικαίων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ:

  • Να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Εξόδιου Ακολουθίας (δηλαδή από ώρα 13.00), σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του Ποιμενάρχη.
  • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και τους οικείους του Μακαριστού Γερμανού.
  • Να κατατεθεί στεφάνι στο σκήνωμά του Μακαριστού Γερμανού εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου.
  • Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου στην Αρχιερατική Εξόδιο Ακολουθία του.
  • Να κοινοποιηθεί το παρόν Ψήφισμα στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν Ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Με βαθειά θλίψη, σεβασμό και τιμή,

Ο Πρόεδρος Ε.Σ ΠύργουΟ Γενικός Γραμματέας Ε.ΣΠύργου

Ξανθούλης Ηλίας           Σκορδαλής Νικόλαος


 

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου μετά τη θλιβερή είδηση της κοίμησης του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας ΚΥΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του συνήλθε εκτάκτως σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2023, μετά τη θλιβερή είδηση της κοίμησης του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας ΚΥΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ, ως ένδειξη ελαχίστου φόρου τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του επί σαράντα ένα συναπτά έτη στην Εκκλησία και στο λαό της Ηλείας, που υπηρέτησε με μαχητικότητα, σθένος και αγάπη αναπτύσσοντας πλούσιο εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο.

Αφιέρωσε τη ζωή του με πιστότητα στις αξίες του Χριστιανισμού εφαρμόζοντας στην πράξη με τον πιο παραδειγματικό τρόπο την εντολή «Αγαπάτε αλλήλους» και ήταν πάντα ψυχή τε και σώματι κοντά σε όλους τους αναξιοπαθούντες.

Υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα, πραγματικός πνευματικός πατέρας όλων των ανθρώπων και αποτέλεσε με την συμπεριφορά και τη σεμνότητά του φωτεινό παράδειγμα ποιμένα για όλους εκείνους που συμπορεύτηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Εκτιμώντας την αξία του κεκοιμημένου, τη μεγάλη του προσφορά στους κόλπους της Εκκλησίας, τη γενναιοδωρία του και το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο

αποφάσισε ομόφωνα:

–           Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και στους συγγενείς του.

–           Να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες σε όλα τα κτήρια του Δήμου.

–           Να παραστεί και να συμμετάσχει μετά του Δημάρχου σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην Εξόδιο ακολουθία.

–           Την ημέρα της Εξοδίου ακολουθίας να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του κεκοιμημένου προκειμένου και οι υπάλληλοι να παρευρεθούν σε αυτήν.

–           Να κατατεθεί στέφανος στο σκήνωμά του εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

–           Να επιδοθεί το ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

–           Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

 

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                         ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

——————————————————————————————————————————————————

 

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος

 

Κορυφαίος Πνευματικός Ηγέτης ο Μακαριστός Γερμανός.

Η εκδημία του Μακαριστού ΙεράρχουΓερμανού είναι απώλεια για την εκκλησία και την Ηλεία.

Ο σεπτός Μητροπολίτης μας, διακρίθηκε για την αφοσίωση του στον θεσμό της Εκκλησίας,τον

οποίο διακόνησε εξ’ολης καρδίας. Απετέλεσε παράδειγμα ανθεκτικού εκκλησιαστικού ανδρός.

Εποίμανεθεοφιλώς τον ηλειακόλαό με ζήλον και αυταπάρνηση.

Το έργο και η προσφορά του τον ανέδειξαν κορυφαίο πνευματικό ηγέτη και εμπνευσμένο στυλοβάτη της Ορθοδοξίας.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια.


 

Συλλυπητήρια για το θάνατο του πρώην Μητροπολίτη Ηλείας

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την είδηση της κοιμήσεως του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κ. Γερμανού. Θα θυμόμαστε όλοι, το ήθος του και την αγάπη με την οποία περιέβαλε το ποίμνιο του. Ο Κύριος ας αναπαύσει την ψυχή του. Αιωνία η Μνήμη του.

Τάκης Φλεβοτόμος


 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας μόλις πληροφορήθηκαν το θλιβερό γεγονός της κοίμησης του πρώην Μητροπολίτου Ηλείας κυρού Γερμανού, ο οποίος επί 41 έτη εποίμανε κατά τρόπο υποδειγματικό το πλήρωμα της τοπικής μας εκκλησίας και αναδείχθηκε σε μεγάλης εμβέλειας θρησκευτικό ηγέτη, ανέπτυξε πλούσιο και πολύμορφο φιλανθρωπικό έργο, υπήρξε δυναμικός αρωγός σε όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις της ηλειακής κοινωνίας και σταθερός συμπαραστάτης του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και των μελών του, συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία αποφάσισαν τα ακόλουθα :

  • να απέχουν τα μέλη του από τα καθήκοντά τους κατά την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας,
  • να παρασταθούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου στην νεκρώσιμη ακολουθία,

3) να εκφράσουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια των μελών του Συλλόγου στον Μητροπολίτη Ηλείας κ. κ. Αθανάσιο και στην οικογένεια του εκλιπόντος,

4) να κατατεθεί ένα σεβαστό χρηματικό ποσό υπέρ των ευαγών ιδρυμάτων της Ι. Μητρόπολης Ηλείας.

Πύργος 22-02-2023

      Ο Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας

  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ      ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΙΑΤΣΗΣ


 

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού

Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήριά μου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ Αθανάσιο Β’, προς τον ευσεβή κλήρο και τον λαό της Ηλείας για την απώλεια του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, που υπήρξε για 41 ολόκληρα χρόνια ποιμενάρχης και ένας από τους μακροβιότερους Ιεράρχες στην Ελλάδα, που θα κατέχει ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του, προσφέροντας την ποιμαντορική του Διακονία στην ιστορική Μητρόπολη Ηλείας.

Άφησε σαφές το στίγμα του στα εκκλησιαστικά και δημόσια πράγματα του τόπου. Η προσφορά του και η παρακαταθήκη του στην Εκκλησία και τον Ηλειακόλαό είχαν πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το ποιμαντορικό του έργο υπήρξε πολύπλευρο ενώ συνάμα ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός Πατέρας και λειτουργός. Ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα, την οξυδέρκεια, την ευθύτητα, την ευγένεια, το θάρρος και το ταπεινό του φρόνημα. Είχε ως πρώτιστο μέλημά του τη διαφύλαξη της σύμπνοιας και ενότητας της Εκκλησίας αλλά και μέριμνα για το ποίμνιό του.  Ως επικεφαλής της Εκκλησίας ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση, ενέπνευσε με τον λόγο και το έργο του την ακλόνητη πίστη και έκανε πράξη την αγάπη και την κοινωνική προσφορά, με το παράδειγμα της ζωής του. Υπήρξε λόγιος και φιλομαθής και άφησε πίσω του σημαντική παρακαταθήκη ως συγγραφέας βιβλίων και μελετών, κυρίως λαογραφικού, ιστορικού και ποιμαντικού περιεχομένου.

Υπήρξε μια χαρισματική μορφή, μια ισχυρή και εξέχουσα προσωπικότητα,ευαίσθητος και πρωτοπόρος,υπηρέτησε με αγωνιστικότητα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας και ευρύτερα τον τόπο, με απαράμιλλο σθένος, αξιοπρέπεια και πνευματικότητα. Είχε διαρκή και ουσιαστική μέριμνα για τα μεγάλα θέματα της Ηλείας, τον δρόμο Πατρών-Πύργου, τα Νοσοκομεία, την Εκπαίδευση, με παρεμβάσεις συχνά καταλυτικές, δίνοντας πλήρες νόημα στην έννοια του θρησκευτικού ηγέτη.Η επικοινωνία μας ήταν συχνή και ουσιαστική για πρωτοβουλίες στήριξης απόρων και αδύναμων συμπολιτών μας ενώ παράλληλα, ξεχωριστή ήταν η μέριμνά του για το μεγάλο έργο του Θεού Δημιουργού, την φύση και το περιβάλλον, μέσα από το θεολογικό υπόβαθρο, ήταν αρωγός και σύμβουλος καλών πρακτικών και ανώτερων αξιών.

Με τη μνήμη του να πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Τον αποχαιρετώ με μεγάλη συγκίνηση και καταθέτω το σεβασμό μου στην σπουδαία και πολύπλευρη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του. Να αναπαυθεί εν ειρήνη.


 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια ενός φωτισμένου ιεράρχη, με σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, με τεράστια προσφορά στον συνάνθρωπο και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ηλεία.

Υποδειγματικός Ποιμενάρχης στήριξε την τοπική κοινωνία και ήταν πάντα παρών στα προβλήματα του τόπου.

Σήμερα τον αποχαιρετούμε με λύπη,  υπερηφάνεια, σεβασμό, αναγνώριση και τιμή.

Θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας».


 

Δήλωση Γιάννη Κουτσούκου για την Εκδημία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου πρώην Ηλείας και Ωλένης, κυρίου Γερμανού

 

Μαζί με όλους τους Ηλείους και όχι μόνο, αποχαιρετώ και εγώ με θλίψη και σεβασμό το Μακαριστό πρώην Μητροπολίτη μας, κύριο Γερμανό, που διακόνησε με πίστη και αφοσίωση την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Υπήρξε πανάξιος Ιεράρχης, υπόδειγμα μέτρου και σωφροσύνης, ταπεινός ποιμένας, κοντά στους αδύναμους και ανήμπορους συμπολίτες μας, με τεράστιο και αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο.

Δεν δίστασε να συγκρουσθεί με την κεντρική εξουσία, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα του λαού της Ηλείας και συνέδραμε στη διεκδίκησή τους, μαζί με τους φορείς του Νομού μας.

Είχα την τιμή και την τύχη να συνεργαστώ και να συμπορευθώ μαζί του όλα τα χρόνια της Βουλευτικής μου θητείας και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του, ως υπόδειγμα Ιεράρχη και παράδειγμα προς μίμηση.


 

Με θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανό.
Αιωνία η μνήμη σου Δέσποτα.
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
Λέντζας Ιωάννης
———————————————————————————————————————————

 

Δήλωση του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, για τον θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού

 

«Είχε τον πόθο της μαρτυρίας και της διακονίας»

 

΄Έφυγε από το μάταιο αυτό κόσμο ένας μεγάλος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός, πλήρης ημερών. Επί 41 συναπτά έτη ήταν προκαθήμενος της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και διακρίθηκε για τον απαράμιλλο ζήλο του στην εκτέλεση του καθήκοντος, καθώς και για το πλούσιο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Η εκδημία του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, κυρίως γιατί παραδείγματα φωτεινά όπως του αείμνηστου Μητροπολίτη Γερμανού στις ημέρες μας έχουν εκλείψει. Το αποτύπωμα που άφησε στην εκκλησιαστική ζωή όχι μόνο της Ηλείας αλλά και ολόκληρης της χώρας είναι ισχυρό και αποτελεί την απόδειξη ότι οι ποιμενάρχης μας υπήρξε ένας αγωνιστής θερμός και ασυμβίβαστος της πίστης, της αγάπης και της  προσφοράς, που έχαιρε γενικής εκτίμησης, τόσο από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου όσο και από τους απλούς Χριστιανούς.

Ευτύχησα να συνεργαστώ μαζί του επί 16 χρόνια ως βουλευτής Ηλείας αλλά και ως υπουργός Πολιτισμού. Πετύχαμε μαζί μια σειρά σημαντικά έργα διατήρησης, ανάδειξης και προβολής των εκκλησιαστικών μνημείων της ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης.Τον εθαύμασα για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του για το πνεύμα της δικαιοσύνης που τον διακατείχε, καθώς και για την αυστηρότητα των τρόπων του και τη λιτότητα του βίου του. Του αξίζει κάθε δημόσιος έπαινος. Αιωνία του η μνήμη.


 

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Ο θάνατος του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου για τον Νομό μας. Ο Μακαριστός αποτέλεσε ανεκτίμητης αξίας κεφάλαιο για την Ηλεία επί 41 συνεχόμενα χρόνια και μας αφήνει ως παρακαταθήκη το ενωτικό και μαχητικό του πνεύμα, καθώς και τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών με την ανεπτυγμένη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.


 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανού. Ως Ποιμενάρχης, υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας όντας στην κεφαλή της για 41 χρόνια με μεγάλο θρησκευτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο στη διάρκεια της ποιμαντικής πορείας του.

Προτείνεται τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Εξόδιου Ακολουθίας (από τις 13:00) σε ένδειξη πένθους και τιμής. Θα παραστεί αντιπροσωπεία του Συλλόγου.

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Ήλιδας

Ο Πρόεδρος

Νικολόπουλος Φώτιος


 

Εκδημία Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Κυρού Γερμανού

 

Δια του παρόντος εκφράζουμε τη συγκίνηση και τη θλίψη μας για την εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Κυρού Γερμανού. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα θυμάται πάντα με σεβασμό το σπουδαίο έργο και τη σημαντική προσφορά του στον συνάνθρωπο, καθώς και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τα παιδιά, τους μαθητές και μαθήτριές μας.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Κυρός Γερμανός υπήρξε  πάντα αρωγός κάθε προσπάθειάς μας που αφορούσε στην πρόοδο των παιδιών και την φροντίδα όσων τύγχαιναν ιδιαίτερης ανάγκης. Το πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του θα θυμίζει σε όλους μας πως η άοκνη προσπάθεια και κοινή συνεργασία μπορεί να οδηγήσει στην ολοκλήρωση και του πιο δύσκολου εγχειρήματος. Υπήρξε συμπαραστάτης μας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την επίλυση των προβλημάτων που κληθήκαμε, κατά καιρούς, να αντιμετωπίσουμε.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε:

  • Να παραστούν μέλη του στην εξόδιο ακολουθία
  • Να δημοσιευτεί το παρόν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του, στους στενούς του συνεργάτες, σε όλο τον ιερό κλήρο της Ηλείας και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.

 

Για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
 
Αντωνία Μπρη Δήμητρα Καραμεσίνη

 

——————————————————————————————————————————————————————–

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

 

Κορυφαίος Υπερασπιστής του Χριστιανικού Δόγματος!

 

Ένας «φωτισμένος» Ιεράρχης που καθοδήγησε το ποίμνιό του, όσο λίγοι στην Ελλαδική Εκκλησία ήταν ο επί 41 έτη Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

Τον αποχαιρετούμε όλοι μας, και ειδικά όσοι τον ζήσαμε από κοντά και συνεργασθήκαμε μαζί του με συγκίνηση και δέος.

Περνά στην Ιστορία του τόπου, της χώρας και της Εκκλησίας ως ένας εκ των κορυφαίων Επισκόπων που άφησε ηχηρό το στίγμα του στην Ορθοδοξία, πρεσβεύοντας κατά τον καλύτερο τρόπο το Χριστιανικό Δόγμα και την Αλήθεια του Θεού.

 


 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στην Αρχαία Ολυμπία και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου, σήμερα, 22 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00, συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, με την θλιβερή αναγγελία της εκδημίας του μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης,

κυρού Γερμανού

και εκτιμώντας ότι ο εκλιπών υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ελληνικής Εκκλησίας, ένας φωτισμένος πνευματικός ηγέτης της τοπικής Εκκλησίας, διακονώντας επί 41 συναπτά έτη ως Ιεράρχης τον τόπο μας, με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και με πολύπλευρη στήριξη στο Δήμο μας,

Ομόφωνα  αποφασίζει

-Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τους οικείους του

-Να παραστούν τα μέλη του στην εξόδιο ακολουθία

-Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις υπηρεσίες του Δήμου στις 22 και 23 Φεβρουαρίου

-Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου την 23η Φεβρουαρίου, ημέρα της εξοδίου Ακολουθίας

-Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

 

Ο Δήμαρχος

 

Γιώργος Γεωργιόπουλος

 

         Ο Πρόεδρος      

 Σωτήρης Παπαηλιού

Τα Μέλη

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Ημερίδα για την ένταξη των Ρομά Χωρίς τους Ρομά, «μόνο Χαρτογιακάδες»…!

Γύρισαν την πλάτη οι Ρομά στην Ημερίδα όταν κατάλαβαν ότι ειναι μόνο για να κονομήσουν κάποιοι ; Πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων