• ΗΛΕΙΑ
  • «Του ΦΟΔΣΑ το πανηγύρι» !

«Του ΦΟΔΣΑ το πανηγύρι» !

«Βαθαίνει» και άλλο το ρήγμα Αντωνακόπουλου – Λυμπέρη!

 

«Εκρηκτικό» αναμένεται το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, το απόγευμα της Τετάρτης, όπου ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος θα «κονταροχτυπηθεί» με τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη για την προεδρεία του Φορέα. Η σχέση ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άντρες βρίσκεται… σε τεντωμένοι σχοινί και η αιτία; Η χωροθέτηση της Τριανταφυλλιάς, θέμα που άνοιξε ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος αναθέτοντας μάλιστα την οριστική λύση αυτού του ζητήματος που αποτελεί… «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στους δύο δήμους, στον έγκριτο νομικό Θοδωρή Αντωνόπουλο.

Ο κ. Αντωνακόπουλος «άνοιξε» το ζήτημα της χωροθέτησης της Τριανταφυλλιάς στην προσπάθειά του να μειώσει το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου του, μέσω της διεκδίκησης καλύτερων ανταποδοτικών, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Πύργου και συγκεκριμένα εντός της Τοπικής Κοινότητας Κορυφής.

Μάλιστα ο δήμος Πύργου έχει στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων του μια σειρά από χάρτες και έγγραφα από επίσημες υπηρεσίες και αρχές που αποδεικνύουν τη θέση του, όμως, αντίστοιχα έγγραφα και χάρτες εμφανίζει και η πλευρά του δήμου Ήλιδας…

Το θέμα φυσικά δεν είναι καινούργιο καθώς όλοι θυμόμαστε στην αρχή της θητείας των προηγούμενων δημοτικών αρχών την άγρια «κόντρα» του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, όταν τα απορριμματοφόρα του δήμου Πύργου επιχείρησαν να αδειάσουν στο οικόπεδο της Αγίας Ξένης, ακριβώς δίπλα από τον ΧΥΤΥ και πριν αυτός ανοίξει. Η προσπάθεια αυτή τότε απετράπη αλλά η λειτουργία τελικά του ΧΥΤΥ, έβαλε (προσωρινά απ’ ότι αποδεικνύεται) τέλος στη διαμάχη.

Στην Πράξη Μίσθωσης Ακινήτου αναφέρετε ότι ανήκει στην Τοπική κοινότητα Κορυφής Δημοτικής κοινότητας Ιάρδανου.

Ο Γιάννης Λυμπέρης Απαντάει με τα εξής

 

«Η Τριανταφυλλιά, τυπικά, περιβαλλοντικά και ηθικά, ανήκει στο Δήμο Ήλιδας»

«Πρόχειρο και επιπόλαιο, αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο κ. Αντωνακόπουλος, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας στο ΦοΔΣΑ» δήλωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας.

«Από το 2005 έως και σήμερα όλοι, Υπουργεία και Υπηρεσίες αναφέρουν πως κύριος του έργου είναι ο τότε Δήμος Αμαλιάδας και νυν Δήμος Ήλιδας»

«Διαχρονικά, οι Δήμαρχοι της Ηλείας, σέβονταν το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Αμαλιάδας βλέπουν την Τριανταφυλλιά και «ηθικῷ δικαίῳ» μας έδωσαν την ευθύνη για την κατασκευή του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων».

 

«Τα σοβαρά ζητήματα απαιτούν σύμπνοια και συνεννόηση»

«Η περιοχή της Τριανταφυλλιάς, όπου κατασκευάζεται η μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας, τυπικά, περιβαλλοντικά και ηθικά ανήκει στο Δήμο Ήλιδας» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ Γιάννης Λυμπέρης. Τυπικά, γιατί όπως ανέφερε «το θέμα των ορίων είναι λυμένο από το 1980 όπου, ο χάρτης της Υπηρεσίας Στρατού αναφέρει ξεκάθαρα πως σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80% η περιοχή ανήκει στην Αμαλιάδα», αλλά και ηθικά, μιας και «η περιοχή της Αμαλιάδας είναι αυτή που διατρέχει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο, από την όποια αστοχία διαχείρισης για τα επόμενα 30 χρόνια».

Γι’ αυτό το λόγο, επεσήμανε ο κ Λυμπέρης «διαχρονικά, οι Δήμαρχοι της Ηλείας, σέβονταν το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Αμαλιάδας «βλέπουν» την Τριανταφυλλιά και «ηθικῷ δικαίῳ» μας έδωσαν την ευθύνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Για να έχουμε την ευθύνη της σωστής λειτουργίας της μονάδας που βρίσκεται δίπλα μας».

Ο κ Λυμπέρης, τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Εργοστασίου στη συγκεκριμένη περιοχή του νομού, «έως και σήμερα, όλοι, Υπουργεία και Υπηρεσίες αναγνωρίζουν ως κύριο του έργου τον τότε Δήμο Αμαλιάδας και νυν Δήμο Ήλιδας». Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Ήλιδας, κάλεσε τον Δήμαρχο Πύργου, ο οποίος δημιούργησε θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να ενημερωθεί πρώτα. «Δεν ζητώ να ανασκευάσετε τις δηλώσεις σας, αλλά να ζητήσετε προσωπικά από εμένα μια συγγνώμη, γιατί πριν πείτε αυτά τα οποία σας εκθέτουν, δεν ήρθατε να συζητήσουμε». Τον κ. Λυμπέρη, στη συνέντευξη τύπου πλαισίωναν, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Νίκη Κοκκαλιάρη ο πρόεδρος του ΔΣ Ήλιδας κ Αντώνης Πατρινός, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Βασίλης Ζαχαρόπουλος, Διοικητικών Υπηρεσιών Αβραάμ Μπούρας, Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Φουντάς, Καθαριότητας Ευάγγελος Χριστοφόρου, Δημοτικών Διαμερισμάτων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» κ Ευγένιος Αστερής και ο πρόεδρος της ΤΚ Αμαλιάδας Δημήτρης Παναγιωτάρας.

 

«Το θέμα των ορίων, είναι λυμένο από το 1980»

«Ξαφνικά», ανέφερε ο κ Λυμπέρης, «μετά από 15 περίπου χρόνια, που συζητείται η λύση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων της Ηλείας, προέκυψε θέμα από την μεγάλη ανακάλυψη του Δημάρχου Πύργου κ Τάκη Αντωνακόπουλου. Ο συνάδελφος Δήμαρχος λέει πως η περιοχή που κατασκευάζεται το εργοστάσιο, ανήκει στην τοπική κοινότητα Κορυφής και κατ’ επέκταση στο Δήμο Πύργου. Και από τη στιγμή, λέει ο κ Αντωνακόπουλος, που του ανήκει η περιοχή, πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι και να δοθούν στο Δήμο Πύργου ανταποδοτικά οφέλη». Για να μην υπάρχουν, τόνισε ο Δήμαρχος Ήλιδας, « παρόμοιες οχλήσεις και αντεγκλήσεις στο μέλλον, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενημερώνω τον κ Αντωνακόπουλο ότι το θέμα των ορίων που τώρα επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι, είναι λυμένο από το 1980. Ο χάρτης της Υπηρεσίας Στρατού αναφέρει ξεκάθαρα πως σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80% η περιοχή ανήκει στην Αμαλιάδα. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει λυθεί. Να πω στον κ. Αντωνακόπουλο, όμως πως η Μονάδα είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής και δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους Ηλείους».

 

«Σε συμβολαιογράφο του Πύργου αλλά η μετεγγραφή του έγινε στο Υποθηκοφυλάκειο Αμαλιάδας»

Αναφορικά με όποια έγγραφα ο Δήμαρχος Πύργου παρουσίασε, ο κ Λυμπέρης είπε:

«το 2011 προχωρήσαμε σε συμβόλαιο με τη Ιερά Μονή, με το οποίο παραχωρείται όλη αυτή η έκταση. Το συμβόλαιο συντάχθηκε από συμβολαιογράφο του Πύργου και η μετεγγραφή του έγινε στο Υποθηκοφυλάκειο Αμαλιάδας. Όλη η αλληλογραφία με τα Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρουν πως κύριος του έργου είναι ο τότε Δήμος Αμαλιάδας και νυν Δήμος Ήλιδας. Να ενημερώσω, πως από το 2011 έως και το 2014, υπεγράφησαν συμβάσεις μεταξύ όλων των Δήμων της Ηλείας και του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου εμείς να επιβλέπουμε την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου στην Τριανταφυλλιά. Επίσης, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του 2011 και οι μεταβολές του 2014, 2016 και του 2018 μιλάνε για Αμαλιάδα και Κορυφή».

 

«Βλέπετε εσείς από τον Πύργο την περιοχή;»

Πέρα από την νομική πλευρά του θέματος, υπάρχει η περιβαλλοντική και η ηθική διάσταση. Πέρα από τα διοικητικά όρια, υπάρχουν τα φυσικά όρια, αυτά που καθορίζονται από τη λεκάνη απορροής των ρεμάτων, και που είναι καθ’ ολοκληρία στη δικιά μας περιοχή. Αυτά τα όρια υποδέχονται τις όποιες περιβαλλοντικές συνέπειες και αυτά είναι που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Αυτά είναι που εμείς έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε, γιατί αφορούν ζωτικά την περιοχή μας. Ρωτώ τον κ. Αντωνακόπουλο: Βλέπει από τον Πύργο το σημείο όπου κατασκευάζεται το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων όλου του νομού; Είναι ορατή η περιοχή της Τριανταφυλλιάς από τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Κορυφής; Προφανώς και όχι. Αντίθετα, όλοι εμείς εδώ στην Αμαλιάδα, βλέπουμε την περιοχή και έχουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Άρα, λοιπόν, είναι τουλάχιστον πρόχειρο και επιπόλαιο, αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο κ. Αντωνακόπουλος, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας στον ΦοΔΣΑ».

«Το 2005 πήραμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες, με αίσθημα ευθύνης, για να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού. Το 2008, την πρώτη προγραμματική σύμβαση, υπέγραψαν ο τότε Δήμος Αμαλιάδας, ο Σύνδεσμος Απορριμμάτων και η ΤΕΔΚ Ηλείας. Από τους τότε 22 δήμους δεν υπέγραψαν, μόνο δυο. Οι δήμοι Πύργου και Ζαχάρως. Οι υπόλοιποι προχωρήσαμε στην μελέτη κατασκευής Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Ενεργειακής Αξιοποίησης στην Τριανταφυλλιά, του οποίου το κόστος της προμελέτης ανέλαβε αποκλειστικά ο τότε Δήμος Αμαλιάδας».

 

«Σε εμάς η ευθύνη για το εργοστάσιο, από τη στιγμή που εμείς το έχουμε δίπλα μας»

«Όλα αυτά τα χρόνια, οι Δήμαρχοι της Ηλείας, σέβονταν το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Αμαλιάδας «βλέπουν» την Τριανταφυλλιά και «ηθικῷ δικαίῳ» μας έδιναν την ευθύνη για την κατασκευή του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας. Ο Δήμος Αμαλιάδας, δεν έχει κερδίσει απολύτως τίποτα. Το μόνο που πέτυχε, όχι για τον ίδιο αλλά για όλη την Ηλεία, είναι να τηρηθούν αυστηρά οι όροι κατασκευής, ώστε η Μονάδα να είναι ένα έργο που δεν θα επηρεάσει το περιβάλλον. Κάτι που αναφέρεται ξεκάθαρα στη σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου, στην οποία η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας, ορίζεται υπεύθυνη για την ολοκλήρωση του έργου».

Απαντώντας, τέλος, σε πρώτο πρόσωπο προς τον Δήμαρχο Πύργου, ο κ Λυμπέρης είπε: «Κάντε μας τη χάρη κύριε Αντωνακόπουλε, να έχουμε την ευθύνη για το Εργοστάσιο, από τη στιγμή που εμείς το έχουμε δίπλα μας, θα υποστούμε τις συνέπειες της όποιας αστοχίας του ενώ εσείς, από τον Πύργο ούτε καν το βλέπετε.

Τι αμφισβητείτε; Τις συμβάσεις που έγιναν το 2011, 2012, 2014; Ή τις συμβάσεις για την ενδιάμεση λύση, μια τακτική και μια κατεπείγουσα, το 2015, 2018 και 2019; Αν τα αμφισβητείτε, ας μας πειτε σε μας και στους κατοίκους του Πύργου πού και με ποιο τρόπο θα διαθέσετε τα απορρίμματά τους. Όλα αυτά δεν τα γνωρίζετε κύριε Αντωνακόπουλε; Εάν όχι, εδώ είναι οι συμβάσεις, να έρθετε να τις διαβάσετε και δεν ζητώ να ανασκευάσετε τις δηλώσεις σας αλλά να ζητήσετε προσωπικά από εμένα μια συγγνώμη, γιατί πριν πείτε όσα είπατε και σας εκθέτουν, δεν ήρθατε να τα συζητήσουμε».

Όσον αφορά τα σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, αυτά είναι αστειότητες. Έχουν υπάρξει συμβάσεις μετά από αποφάσεις Σ. Ε. και Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό που ισχύει μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι το ότι η κοινοπραξία του έργου έχει συμβόλαιο γα 50 ευρώ τον τόνο, τη στιγμή που το αντίστοιχο εργοστάσιο της Κοζάνης έχει σύμβαση με 120 ευρώ τον τόνο. Αυτά που αναφέρει ο κ. Αντωνακόπουλος για διαχείριση στην Πελοπόννησο, δεν έχουν καμία βάση, γιατί εκεί δεν έχει βρεθεί καν ο χώρος που θα γίνει το Εργοστάσιο. Με ανακρίβειες και παραμύθια δεν μπορεί να γίνεται πολιτική.

Κλείνοντας ο κ Λυμπέρης ανέφερε: «Αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους μας, είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο, να τελειώσει στην ώρα του και επιτέλους η Ηλεία να λύσει οριστικά και με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Είναι καιρός να λειτουργήσουμε χωρίς ηγεμονισμούς και με διάθεση συνεργασίας για το κοινό συμφέρον του τόπου και των πολιτών που εκπροσωπούμε και όχι υποσκάπτοντας ο ένας τα δικαιώματα του άλλου. Αυτά, μόνο πίσω μπορεί να μας γυρίσουν. Ο νομός και η Περιφέρεια αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα, που απαιτούν σύμπνοια και συνεννόηση, είτε πρόκειται για τον Αυτοκινητόδρομο και τις Υποδομές, είτε για την Υγεία, είτε για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι διασπαστικές και τοπικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, που ευθύνονται για το αναπτυξιακό μας έλλειμμα, πρέπει οριστικά να μπουν στο παρελθόν.

Εν αναμονή λοιπόν της συνέχειας, τόσο από τη νομική διερεύνηση του δήμου Πύργου, όσο και από τις εκλογές της Τετάρτης αλλά και όλων γενικά των εξελίξεων!

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Ζημιές στον αγωγό ύδρευσης – πιθανή η διακοπή υδροδότησης

Εκτός υδροδότησης θα παραμείνει για τις επόμενες ώρες το σύνολο της πόλης της Αμαλιάδας, λόγω μεγάλης ζημιάς στο δίκτυο που …

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν την Ηλεία!

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών τρομοκράτησαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί ολόκληρη την Ηλεία και όχι …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

  • ΗΛΕΙΑ
  • «Του ΦΟΔΣΑ το πανηγύρι» !

«Του ΦΟΔΣΑ το πανηγύρι» !

«Βαθαίνει» και άλλο το ρήγμα Αντωνακόπουλου – Λυμπέρη!

 

«Εκρηκτικό» αναμένεται το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, το απόγευμα της Τετάρτης, όπου ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος θα «κονταροχτυπηθεί» με τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη για την προεδρεία του Φορέα. Η σχέση ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άντρες βρίσκεται… σε τεντωμένοι σχοινί και η αιτία; Η χωροθέτηση της Τριανταφυλλιάς, θέμα που άνοιξε ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος αναθέτοντας μάλιστα την οριστική λύση αυτού του ζητήματος που αποτελεί… «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στους δύο δήμους, στον έγκριτο νομικό Θοδωρή Αντωνόπουλο.

Ο κ. Αντωνακόπουλος «άνοιξε» το ζήτημα της χωροθέτησης της Τριανταφυλλιάς στην προσπάθειά του να μειώσει το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου του, μέσω της διεκδίκησης καλύτερων ανταποδοτικών, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Πύργου και συγκεκριμένα εντός της Τοπικής Κοινότητας Κορυφής.

Μάλιστα ο δήμος Πύργου έχει στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων του μια σειρά από χάρτες και έγγραφα από επίσημες υπηρεσίες και αρχές που αποδεικνύουν τη θέση του, όμως, αντίστοιχα έγγραφα και χάρτες εμφανίζει και η πλευρά του δήμου Ήλιδας…

Το θέμα φυσικά δεν είναι καινούργιο καθώς όλοι θυμόμαστε στην αρχή της θητείας των προηγούμενων δημοτικών αρχών την άγρια «κόντρα» του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή και του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, όταν τα απορριμματοφόρα του δήμου Πύργου επιχείρησαν να αδειάσουν στο οικόπεδο της Αγίας Ξένης, ακριβώς δίπλα από τον ΧΥΤΥ και πριν αυτός ανοίξει. Η προσπάθεια αυτή τότε απετράπη αλλά η λειτουργία τελικά του ΧΥΤΥ, έβαλε (προσωρινά απ’ ότι αποδεικνύεται) τέλος στη διαμάχη.

Στην Πράξη Μίσθωσης Ακινήτου αναφέρετε ότι ανήκει στην Τοπική κοινότητα Κορυφής Δημοτικής κοινότητας Ιάρδανου.

Ο Γιάννης Λυμπέρης Απαντάει με τα εξής

 

«Η Τριανταφυλλιά, τυπικά, περιβαλλοντικά και ηθικά, ανήκει στο Δήμο Ήλιδας»

«Πρόχειρο και επιπόλαιο, αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο κ. Αντωνακόπουλος, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας στο ΦοΔΣΑ» δήλωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας.

«Από το 2005 έως και σήμερα όλοι, Υπουργεία και Υπηρεσίες αναφέρουν πως κύριος του έργου είναι ο τότε Δήμος Αμαλιάδας και νυν Δήμος Ήλιδας»

«Διαχρονικά, οι Δήμαρχοι της Ηλείας, σέβονταν το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Αμαλιάδας βλέπουν την Τριανταφυλλιά και «ηθικῷ δικαίῳ» μας έδωσαν την ευθύνη για την κατασκευή του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων».

 

«Τα σοβαρά ζητήματα απαιτούν σύμπνοια και συνεννόηση»

«Η περιοχή της Τριανταφυλλιάς, όπου κατασκευάζεται η μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας, τυπικά, περιβαλλοντικά και ηθικά ανήκει στο Δήμο Ήλιδας» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ Γιάννης Λυμπέρης. Τυπικά, γιατί όπως ανέφερε «το θέμα των ορίων είναι λυμένο από το 1980 όπου, ο χάρτης της Υπηρεσίας Στρατού αναφέρει ξεκάθαρα πως σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80% η περιοχή ανήκει στην Αμαλιάδα», αλλά και ηθικά, μιας και «η περιοχή της Αμαλιάδας είναι αυτή που διατρέχει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο, από την όποια αστοχία διαχείρισης για τα επόμενα 30 χρόνια».

Γι’ αυτό το λόγο, επεσήμανε ο κ Λυμπέρης «διαχρονικά, οι Δήμαρχοι της Ηλείας, σέβονταν το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Αμαλιάδας «βλέπουν» την Τριανταφυλλιά και «ηθικῷ δικαίῳ» μας έδωσαν την ευθύνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Για να έχουμε την ευθύνη της σωστής λειτουργίας της μονάδας που βρίσκεται δίπλα μας».

Ο κ Λυμπέρης, τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Εργοστασίου στη συγκεκριμένη περιοχή του νομού, «έως και σήμερα, όλοι, Υπουργεία και Υπηρεσίες αναγνωρίζουν ως κύριο του έργου τον τότε Δήμο Αμαλιάδας και νυν Δήμο Ήλιδας». Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Ήλιδας, κάλεσε τον Δήμαρχο Πύργου, ο οποίος δημιούργησε θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να ενημερωθεί πρώτα. «Δεν ζητώ να ανασκευάσετε τις δηλώσεις σας, αλλά να ζητήσετε προσωπικά από εμένα μια συγγνώμη, γιατί πριν πείτε αυτά τα οποία σας εκθέτουν, δεν ήρθατε να συζητήσουμε». Τον κ. Λυμπέρη, στη συνέντευξη τύπου πλαισίωναν, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Νίκη Κοκκαλιάρη ο πρόεδρος του ΔΣ Ήλιδας κ Αντώνης Πατρινός, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Βασίλης Ζαχαρόπουλος, Διοικητικών Υπηρεσιών Αβραάμ Μπούρας, Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Φουντάς, Καθαριότητας Ευάγγελος Χριστοφόρου, Δημοτικών Διαμερισμάτων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» κ Ευγένιος Αστερής και ο πρόεδρος της ΤΚ Αμαλιάδας Δημήτρης Παναγιωτάρας.

 

«Το θέμα των ορίων, είναι λυμένο από το 1980»

«Ξαφνικά», ανέφερε ο κ Λυμπέρης, «μετά από 15 περίπου χρόνια, που συζητείται η λύση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων της Ηλείας, προέκυψε θέμα από την μεγάλη ανακάλυψη του Δημάρχου Πύργου κ Τάκη Αντωνακόπουλου. Ο συνάδελφος Δήμαρχος λέει πως η περιοχή που κατασκευάζεται το εργοστάσιο, ανήκει στην τοπική κοινότητα Κορυφής και κατ’ επέκταση στο Δήμο Πύργου. Και από τη στιγμή, λέει ο κ Αντωνακόπουλος, που του ανήκει η περιοχή, πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι και να δοθούν στο Δήμο Πύργου ανταποδοτικά οφέλη». Για να μην υπάρχουν, τόνισε ο Δήμαρχος Ήλιδας, « παρόμοιες οχλήσεις και αντεγκλήσεις στο μέλλον, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενημερώνω τον κ Αντωνακόπουλο ότι το θέμα των ορίων που τώρα επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι, είναι λυμένο από το 1980. Ο χάρτης της Υπηρεσίας Στρατού αναφέρει ξεκάθαρα πως σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80% η περιοχή ανήκει στην Αμαλιάδα. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει λυθεί. Να πω στον κ. Αντωνακόπουλο, όμως πως η Μονάδα είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής και δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους Ηλείους».

 

«Σε συμβολαιογράφο του Πύργου αλλά η μετεγγραφή του έγινε στο Υποθηκοφυλάκειο Αμαλιάδας»

Αναφορικά με όποια έγγραφα ο Δήμαρχος Πύργου παρουσίασε, ο κ Λυμπέρης είπε:

«το 2011 προχωρήσαμε σε συμβόλαιο με τη Ιερά Μονή, με το οποίο παραχωρείται όλη αυτή η έκταση. Το συμβόλαιο συντάχθηκε από συμβολαιογράφο του Πύργου και η μετεγγραφή του έγινε στο Υποθηκοφυλάκειο Αμαλιάδας. Όλη η αλληλογραφία με τα Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρουν πως κύριος του έργου είναι ο τότε Δήμος Αμαλιάδας και νυν Δήμος Ήλιδας. Να ενημερώσω, πως από το 2011 έως και το 2014, υπεγράφησαν συμβάσεις μεταξύ όλων των Δήμων της Ηλείας και του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου εμείς να επιβλέπουμε την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου στην Τριανταφυλλιά. Επίσης, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του 2011 και οι μεταβολές του 2014, 2016 και του 2018 μιλάνε για Αμαλιάδα και Κορυφή».

 

«Βλέπετε εσείς από τον Πύργο την περιοχή;»

Πέρα από την νομική πλευρά του θέματος, υπάρχει η περιβαλλοντική και η ηθική διάσταση. Πέρα από τα διοικητικά όρια, υπάρχουν τα φυσικά όρια, αυτά που καθορίζονται από τη λεκάνη απορροής των ρεμάτων, και που είναι καθ’ ολοκληρία στη δικιά μας περιοχή. Αυτά τα όρια υποδέχονται τις όποιες περιβαλλοντικές συνέπειες και αυτά είναι που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Αυτά είναι που εμείς έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε, γιατί αφορούν ζωτικά την περιοχή μας. Ρωτώ τον κ. Αντωνακόπουλο: Βλέπει από τον Πύργο το σημείο όπου κατασκευάζεται το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων όλου του νομού; Είναι ορατή η περιοχή της Τριανταφυλλιάς από τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Κορυφής; Προφανώς και όχι. Αντίθετα, όλοι εμείς εδώ στην Αμαλιάδα, βλέπουμε την περιοχή και έχουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Άρα, λοιπόν, είναι τουλάχιστον πρόχειρο και επιπόλαιο, αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο κ. Αντωνακόπουλος, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας στον ΦοΔΣΑ».

«Το 2005 πήραμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες, με αίσθημα ευθύνης, για να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού. Το 2008, την πρώτη προγραμματική σύμβαση, υπέγραψαν ο τότε Δήμος Αμαλιάδας, ο Σύνδεσμος Απορριμμάτων και η ΤΕΔΚ Ηλείας. Από τους τότε 22 δήμους δεν υπέγραψαν, μόνο δυο. Οι δήμοι Πύργου και Ζαχάρως. Οι υπόλοιποι προχωρήσαμε στην μελέτη κατασκευής Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Ενεργειακής Αξιοποίησης στην Τριανταφυλλιά, του οποίου το κόστος της προμελέτης ανέλαβε αποκλειστικά ο τότε Δήμος Αμαλιάδας».

 

«Σε εμάς η ευθύνη για το εργοστάσιο, από τη στιγμή που εμείς το έχουμε δίπλα μας»

«Όλα αυτά τα χρόνια, οι Δήμαρχοι της Ηλείας, σέβονταν το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Αμαλιάδας «βλέπουν» την Τριανταφυλλιά και «ηθικῷ δικαίῳ» μας έδιναν την ευθύνη για την κατασκευή του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Ηλείας. Ο Δήμος Αμαλιάδας, δεν έχει κερδίσει απολύτως τίποτα. Το μόνο που πέτυχε, όχι για τον ίδιο αλλά για όλη την Ηλεία, είναι να τηρηθούν αυστηρά οι όροι κατασκευής, ώστε η Μονάδα να είναι ένα έργο που δεν θα επηρεάσει το περιβάλλον. Κάτι που αναφέρεται ξεκάθαρα στη σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου, στην οποία η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας, ορίζεται υπεύθυνη για την ολοκλήρωση του έργου».

Απαντώντας, τέλος, σε πρώτο πρόσωπο προς τον Δήμαρχο Πύργου, ο κ Λυμπέρης είπε: «Κάντε μας τη χάρη κύριε Αντωνακόπουλε, να έχουμε την ευθύνη για το Εργοστάσιο, από τη στιγμή που εμείς το έχουμε δίπλα μας, θα υποστούμε τις συνέπειες της όποιας αστοχίας του ενώ εσείς, από τον Πύργο ούτε καν το βλέπετε.

Τι αμφισβητείτε; Τις συμβάσεις που έγιναν το 2011, 2012, 2014; Ή τις συμβάσεις για την ενδιάμεση λύση, μια τακτική και μια κατεπείγουσα, το 2015, 2018 και 2019; Αν τα αμφισβητείτε, ας μας πειτε σε μας και στους κατοίκους του Πύργου πού και με ποιο τρόπο θα διαθέσετε τα απορρίμματά τους. Όλα αυτά δεν τα γνωρίζετε κύριε Αντωνακόπουλε; Εάν όχι, εδώ είναι οι συμβάσεις, να έρθετε να τις διαβάσετε και δεν ζητώ να ανασκευάσετε τις δηλώσεις σας αλλά να ζητήσετε προσωπικά από εμένα μια συγγνώμη, γιατί πριν πείτε όσα είπατε και σας εκθέτουν, δεν ήρθατε να τα συζητήσουμε».

Όσον αφορά τα σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, αυτά είναι αστειότητες. Έχουν υπάρξει συμβάσεις μετά από αποφάσεις Σ. Ε. και Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό που ισχύει μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι το ότι η κοινοπραξία του έργου έχει συμβόλαιο γα 50 ευρώ τον τόνο, τη στιγμή που το αντίστοιχο εργοστάσιο της Κοζάνης έχει σύμβαση με 120 ευρώ τον τόνο. Αυτά που αναφέρει ο κ. Αντωνακόπουλος για διαχείριση στην Πελοπόννησο, δεν έχουν καμία βάση, γιατί εκεί δεν έχει βρεθεί καν ο χώρος που θα γίνει το Εργοστάσιο. Με ανακρίβειες και παραμύθια δεν μπορεί να γίνεται πολιτική.

Κλείνοντας ο κ Λυμπέρης ανέφερε: «Αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους μας, είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο, να τελειώσει στην ώρα του και επιτέλους η Ηλεία να λύσει οριστικά και με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Είναι καιρός να λειτουργήσουμε χωρίς ηγεμονισμούς και με διάθεση συνεργασίας για το κοινό συμφέρον του τόπου και των πολιτών που εκπροσωπούμε και όχι υποσκάπτοντας ο ένας τα δικαιώματα του άλλου. Αυτά, μόνο πίσω μπορεί να μας γυρίσουν. Ο νομός και η Περιφέρεια αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα, που απαιτούν σύμπνοια και συνεννόηση, είτε πρόκειται για τον Αυτοκινητόδρομο και τις Υποδομές, είτε για την Υγεία, είτε για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι διασπαστικές και τοπικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, που ευθύνονται για το αναπτυξιακό μας έλλειμμα, πρέπει οριστικά να μπουν στο παρελθόν.

Εν αναμονή λοιπόν της συνέχειας, τόσο από τη νομική διερεύνηση του δήμου Πύργου, όσο και από τις εκλογές της Τετάρτης αλλά και όλων γενικά των εξελίξεων!

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Ζημιές στον αγωγό ύδρευσης – πιθανή η διακοπή υδροδότησης

Εκτός υδροδότησης θα παραμείνει για τις επόμενες ώρες το σύνολο της πόλης της Αμαλιάδας, λόγω μεγάλης ζημιάς στο δίκτυο που …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων