14.1 C
Pýrgos
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας μπαίνει… σε νέες «βάσεις»!

spot_img

Στον δεύτερο χρόνο της λειτουργίας του μπαίνει το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Μαύρας, στον δήμο Πηνειού, γνωρίζοντας μέχρι στιγμής πάνω από 5.000 επισκέπτες, ενώ μέσα σε μία μόλις εβδομάδα λειτουργίας για τη νέα σαιζόν, το επισκέφτηκαν περίπου 1000 μαθητές και απλοί επισκέπτες. Χθες, στο γραφείο του δημάρχου Πηνειού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, ανάμεσα στον δήμαρχο κ. Ανδρέα Μαρίνο, τον εμπνευστή και «ψυχή» του μουσείου κ. Γρηγόρη Γιαννακόπουλο και τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου κ. Δημήτρη Βασιλόπουλο, για τον σχεδιασμό της περαιτέρω ανάπτυξης και ανάδειξης του μουσείου.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό ο κ. Γρηγόρης Γιαννακόπουλος είπε: «Το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη λειτουργία του, ήδη την πρώτη εβδομάδα της νέας σαιζόν έχουμε 1000 επισκέπτες που σημαίνει μια πολύ μεγάλη προτίμηση του κόσμου και αυτό μας επιφορτίζει ευθύνες. Όμως εδώ δεν θα παραλείψω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δωρητές, οι οποίοι είναι εκατοντάδες από την περιοχή της Ηλείας αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές που ήταν πάντα δίπλα μας και μας στήριξαν αφιλοκερδώς και να θυμίσω ότι το μουσείο αυτό είναι ένα έργο για το οποίο δεν δαπάνησε το ελληνικό Κράτος κανένα κεφάλαιο, παρά είναι έργο καθαρά των εθελοντών και των δωρητών».

Σε ότι αφορά στην «επόμενη μέρα» του μουσείου, ο κ. Γιαννακόπουλος πρόσθεσε: «Η πρώτη εβδομάδα μας ενθαρρύνει πολύ, ήδη τα σχολεία έρχονται αθρόα, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι και αυτές κλειστές με σχολεία και χωρίς διαφήμιση. Αυτό σημαίνει ότι το όνομα του μουσείου έχει περάσει έξω από τα όρια του δήμου και ταξιδεύει.

Σε αυτό τον τομέα θα ήθελα λίγο να δούμε στο οργανωτικό κομμάτι τι προσωπικό μπορεί να υπάρξει για τη φύλαξη αλλά και την ξενάγηση και το δεύτερο κομμάτι είναι ότι επειδή βρίσκομαι σε συμφωνία με δωρητές να δωρίσουν βαρύτιμα και σπάνια αντικείμενα να δούμε τι υποδομές μπορούν να γίνουν, τι στέγαστρα ώστε να φιλοξενήσουμε και να προστατεύσουμε αυτά τα εκθέματα.

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω πρώτα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Γρηγόρη Γιαννακόπουλο, έναν άνθρωπο που εμπνεύστηκε αυτό το έργο και έτσι έδωσε την ευκαιρία σε φιλότιμους συμπολίτες μας και συμπατριώτες μας από άλλα μέρη να δείξουν την ευαισθησία τους όσον αφορά στη συνέχεια της παράδοσης και να δωρίσουν εκθέματα τέτοια, σπάνια, τα οποία συντελούν το να βγει το μουσείο της Αγίας Μαύρας έξω από την Ηλεία, σε ολόκληρη την Ελλάδα και γιατί όχι και στο εξωτερικό.

Είναι υποχρέωση του δήμου να σταθεί δίπλα στην προσπάθεια και να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την ευγενική φιλοδοξία τους. Θα είμαστε δίπλα για να δούμε και την αναβάθμιση των υποδομών, να δούμε και συμπληρωματικά έργα τα οποία είναι απαραίτητα για να στηρίξουμε τα εκθέματα.

«Ουαί και αλλοίμονο» να αποφεύγουμε ή να εθελοτυφλούμε σε τέτοιες δράσεις που ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο του δήμου μας. Έχουμε καθήκον να είμαστε δίπλα σας, έχουμε καθήκον να στηρίξουμε αυτή την πολιτιστική κυψέλη και ξέρουμε, επειδή ο καθένας έχει τη δικιά του «περπατισιά», ποιος είναι ο Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, ποιοι είναι οι συνεργάτες που στηρίζουν το έργο του και πως θα μπορέσει να φτάσει ακόμα πιο ψηλότερα αυτό το μεγάλο έργο που έχει επιτελέσει πολύ καιρό τώρα.

Θα δούμε και ζητήματα ακόμα και για τη φιλοξενία των επισκεπτών, θα δούμε τη δημιουργία ενός κυλικείου για τις ανάγκες των επισκεπτών κ.α.

Δεν έχω παρά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σένα, στους εθελοντές, τους δωρητές και σε όσους θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία του τόπου».

Παράλληλα ο κ. Μαρίνος τόνισε ότι σε ότι αφορά στο προσωπικό, ο δήμος αναμένει τα νέα προγράμματα, καθώς τον ενδιαφέρει η στελέχωση και του Λαογραφικού Μουσείου Βαρθολομιού και Λυγιάς, κάτι το οποίο θα περιμένει και για τις υποδομές, ενώ παράλληλα «άναψε το πράσινο φως» στον κ. Γιαννακόπουλο για την δημιουργία αντίστοιχων μουσείων σε όποια άλλη περιοχή ενδιαφέρεται, π.χ. στη Δήμητρα!

Τέλος, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Πηνειού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος είπε: «Πριν από ενάμιση χρόνο στήθηκε ένα πολύ όμορφο Λαογραφικό Μουσείο στην Αγία Μαύρα, βασιζόμενο στον εθελοντισμό, στην αγάπη και στο μεράκι για την παράδοση συγκεκριμένων ανθρώπων τους οποίους ευχαριστούμε. Στυλοβάτης της όλης προσπάθειας είναι ο Γρηγόρης Γιαννακόπουλος.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα αυτού του μουσείου δικαιώνει όλους αυτούς τους ανθρώπους που έκαναν αυτή την προσπάθεια.

Επιτρέψτε μου όμως να πω με την εκπαιδευτική μου ιδιότητα ότι ένας από τους σημαντικότερους ρόλους που καλείται να επιτελέσει αυτό το μουσείο είναι και ο εκπαιδευτικός, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι μαθητές.

Είναι σίγουρο και αυτό είναι σαφές ότι μέχρι στιγμής υπάρχει μια σωστή και κατατοπιστική ξενάγηση στους μαθητές αλλά και σε όλους τους επισκέπτες από τον Γρηγόρη Γιαννακόπουλο και κάποιους εθελοντές.

Όμως το μουσείο ως ίδρυμα πολιτισμού καλείται να αναπτύξει και την εκπαιδευτική διάσταση καθώς είναι χώρος που διαφυλάττει παραδόσεις, πολιτισμό, ιστορία και αξίες του παρελθόντος, γι’ αυτό καλούμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί να οργανώσουμε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με συγκεκριμένη θεματολογία για να αξιοποιήσουν γώνιμα οι μαθητές την επίσκεψή τους στο χώρο, αποκομίζοντας γνώσεις και εμπειρίες.

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε έλλειψη εξειδικευμένων μουσειοπαιδαγωγών και εμψυχωτών γι’ αυτό ο ρόλος του μουσείου ως χώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας  μένει κάποιες φορές αναποτελεσματικός, όπως και τα υπομνήματα με τις απαραίτητες πληροφορίες για τους χώρους και τα εκθέματα. Στο συγκεκριμένο όμως Λαογραφικό Μουσείο έχει κυκλοφορήσει ένα έντυπο σε όλα τα σχολεία του νομού, αυτό θα ανανεωθεί και θα μοιραστεί εκ νέου, ευχαριστούμε και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συνεργασία.

Επίσης θα πρέπει να συνεργαστούν μαθητές, εκπαιδευτικοί, ξεναγοί, γονείς και τοπικές αρχές που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι δεδομένη η συνεργασία.

Επιτρέψτε μου και με την ιδιότητα του υπεύθυνου πολιτισμού του δήμου και του εκπαιδευτικού να απευθύνω εκ νέου κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο το νομό να επισκεφτούν το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Μαύρας, να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιούνται σε ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και είναι σίγουρο ότι θα μείνουν έκπληκτοι από τη συγκεκριμένη δουλειά».

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα