• ΗΛΕΙΑ
  • Χάθηκαν οι Μπάλες από τον Μπακέλα ;

Χάθηκαν οι Μπάλες από τον Μπακέλα ;

Έκπληκτοι οι γονείς αθλητών, αλλά και οι φίλαθλοι, υποδέχθηκαν τα νέα εισπρακτικά («ανταποδοτικά») μέτρα για το αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας γονιός ο οποίος πηγαίνει εκεί για να παρακολουθήσει μια προπόνηση του παιδιού του, το οποίο γυμνάζεται, θα πρέπει να πληρώσει κάρτα εισόδου. Δηλαδή την ίδια ώρα που στα ιδιωτικά θα πηγαίνει δωρεάν, στα δημόσια θα πληρώνει για να μπει. Και καλά να πληρώνει ο αθλούμενος για τις υψηλές προδιαγραφές προπόνησης οι οποίες του παρέχονται (τις οποίες παρακάτω θα… συζητήσουμε πόσο υψηλές είναι). Αλλά το να πληρώνει και ο επισκέπτης, είναι αυτό που λέγεται ευρώς… «εδώ το τερματίσαμε»!

Ωραία η οργάνωση και ο έλεγχος, αλλά ο κάθε γονιός θέλει να συνοδεύσει το παιδί του και δεν μπορεί να «φορολογείται» επειδή θα το κάνει. Και να πρέπει να πληρώσει όχι σε ένα ιδιωτικό κλειστό κλαμπ, αλλά σε ένα δημόσιο αθλητικό κέντρο, όπως το αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας. Την ίδια ώρα που σε οποιοδήποτε ιδιωτικό αθλητικό κέντρο, ο γονιός θα μπορεί να πηγαίνει, να παίρνει τον καφέ του και να παρακολουθεί τις προπονήσεις του παιδιού του, στο «δημόσιο» αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας, θα «φορολογείται». Η απόφαση αυτή του ΝΠΔ Δημοσίου Δικαίου «Ο Ηλείος» (το οποίο εισπράττει από τον φορολογούμενο επειδή είναι «δημοσίου δικαίου», αλλά θέλει να εισπράξει ξανά από τον φορολογούμενο σαν να ήταν «ιδιωτικού δικαίου»), είναι μια απόφαση την οποία ακόμα η αθλητική κοινότητα δεν έχει «εμπεδώσει» καλά. Παρά ταύτα, έχει αρχίσει να σχολιάζεται δυσμενώς. Ακόμα και οι «επισκέπτες», δηλαδή όσοι θα πηγαίνουν για να παρακολουθήσουν μια προπόνηση ενός  λαοφιλούς συλλόγου, (π.χ. του Αστέρα), θα πρέπει να πληρώνουν την πεντάευρη κάρτα σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να μπορούν να μπαίνουν (!).

 

Το μείζον πρόβλημα

Η νέα τιμολογιακή πολιτική του φορέα που διαχειρίζεται το αθλητικό κέντρο, έχει όμως και άλλες «καινοτομίες», οι οποίες αναμένεται όχι απλά να δημιουργήσουν «κομφούζιο» και να προκαλέσουν αντιδράσεις των σωματείων, αλλά και να μην μπορέσουν να επιτύχουν τόσο εύκολα τον αντικειμενικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να μαζευτούν λεφτά. Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος Γιώργος Μπακέλλας», στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. το είπε ξεκάθαρα: Ή ο Δήμος θα ενισχύσει τον φορέα με επιπλέον χρηματοδότηση, ή θα πρέπει αυτός αναγκαστικά να απαλλαγεί από δομές τις οποίες έχει στην εποπτεία του. Και εκεί μάλλον βρίσκεται το «ρεζουμέ» της υπόθεσης. Ότι ο φορέας έχει δυσβάσταχτα έξοδα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οπότε τα όποια πεντάυερα μαζευτούν, είναι «ασπιρίνη για τον καρκινοπαθή».

 

Κενά ερμηνείας και πρακτικά εμπόδια

Πάμε λοιπόν να δούμε ορισμένα από αυτά τα οποία αποφασίστηκαν και τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν τη σφοδρή αντίδραση σωματείων. Ήδη εξάλλου είχαμε το απόγευμα της Τετάρτης, τις πρώτες αντιδράσεις, αρχικά από τον Κόροιβο επειδή πάρθηκαν αποφάσεις χωρίς να γίνει συζήτηση με τα σωματεία και εν συνεχεία από τον Επειό. Με τον Επειό, να εκφράζει τον προβληματισμό του, για το πόσο μπορεί να λειτουργήσει αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι από τον συγκεκριμένο κολυμβητικό σύλλογο, κάνουν λόγο για υπολογισμένη αύξηση 200% του ποσού που θα πρέπει να καταβάλλει ο σύλλογος. Ποσό το οποίο χαρακτηρίζεται μεν από μια αναλογικότητα, καθώς θα του ζητείται να καταβάλλει το 20% επί των εσόδων του από τους αθλητές που γυμνάζει, ωστόσο υπάρχει εδώ ένα πρακτικό ζήτημα. Ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα καθορίζει το ποσό το οποίο θα εισπράττει ο κάθε σύλλογος; Και πώς θα είναι υποχρεωμένος ουσιαστικά να προπληρώνει αυτό το ποσό, την ώρα που μπορεί ένας μικρός αθλητής να έρθει για ένα μήνα, να μην του αρέσει και μετά να φύγει; Επίσης, βασικό πρόβλημα σε όλη αυτή την υπόθεση, είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι αθλητές των σωματείων, είναι αθλητές αγωνιστικών τμημάτων. Σχεδόν όλοι οι αθλητές από μια ηλικία και πάνω, είναι αγωνιζόμενοι και κατά συνέπεια ο σύλλογος που τους προπονεί, δεν δικαιούται να ζητήσει δίδακτρα (στα ανδρικά τμήματα των συλλόγων όχι μόνο δεν πληρώνουν οι αθλητές, αλλά αντίθετα πληρώνονται κι από πάνω). Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Για ποιο λόγο όλα αυτά και γιατί να μην καθορίζεται από την αρχή της σεζόν ένα «ενοίκιο» για κάθε σύλλογο και αυτό να πληρώνεται; Αλλά και το σημαντικότερο όλων, για ποιο λόγο να αποκλείονται από την πρόσβαση στο αθλητικό κέντρο εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν;

 

Η «κάρτα αθλουμένου»  

Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα το οποίο χρήζει διευκρίνισης, είναι η κάρτα αθλουμένου. Πώς για παράδειγμα θα λειτουργήσει αυτό. Και γιατί ένας σύλλογος όπως για παράδειγμα μια ομάδα ποδοσφαίρου, να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τριάντα ευρώ για κάθε ποδοσφαιριστή του τον χρόνο, (αντίστοιχα και ο σύλλογος του μπάσκετ, του πόλο κ.ο.κ.). Και  να εκδίδει για κάθε αθλητή που θα φέρνει για δοκιμή και μετά θα τον διώχνει, τριάντα ευρώ κάρτα, συν πέντε ο συνοδός του, ο ατζέντης του, η αρραβωνιαστικιά του κ.ο.κ. (αν μάλιστα είναι και αλλοδαπός θα χρειαστεί και διερμηνέας για να μπορέσει να εκδώσει κάρτα εισόδου).  Και για ποιο λόγο μια ποδοσφαιρική ομάδα να χρησιμοποιεί εν τέλει το ποδοσφαιρικό γήπεδο για προπόνηση και να μην πάει σε ένα γειτονικό γήπεδο του Δήμου, από αυτά που δεν χρειάζεται κάρτα αθλουμένου, ή κάρτα επισκέπτη, δηλαδή 600 ευρώ το χρόνο για μια ομάδα είκοσι ποδοσφαιριστών, ξέχωρα τους προπονητές, τους φυσικοθεραπευτές, τους γενικούς αρχηγούς τους συνοδούς κ.λπ. (στο Χάβαρι ο «επισκέπτης» θα βλέπει προπόνηση κάτω από στεγασμένη εξέδρα, ενώ στην Αμαλιάδα θα κρατάει ομπρέλα σημειωτέον). Και να δίνει μόνο και μόνο τα παιχνίδια της στο δημοτικό στάδιο, εκεί όπου προφανώς δεν θα πληρώνει κάρτα αθλουμένου (εκτός κι αν ζητηθεί κάρτα και από τους φιλοξενούμενους ποδοσφαιριστές, από τον Πύργο, τη Μανολάδα ή… το Γούμερο).

 

Η ποιότητα των παροχών

Εδώ μπορεί να πει κανείς ότι με την κάρτα αυτή ο κάθε αθλητής θα μπορεί να γυμνάζεται στα βάρη, να κάνει αποθεραπεία στο κολυμβητήριο, θα του παρέχεται πλήρες ιατρείο. Σαφώς και είναι έτσι. Όμως υπάρχει και ο σοβαρός αντίλογος, ο οποίος λέει ότι την ίδια ώρα, γειτονικοί Δήμοι, όπως ο Πύργος, παρέχει υψηλότερης ποιότητας γήπεδα με χλοοτάπητα ή ταρτάν για τα σωματεία και τους αθλούμενους, εντελώς δωρεάν και χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει «τριαντάρια». Και όχι μόνο ο Πύργος, αλλά και ο Πηνειός, ο οποίος τοποθέτησε νέο ταρτάν, διαθέτει άριστο αγωνιστικό χώρο ποδοσφαίρου και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για τοποθέτηση στεγάστρου, δημοσιογραφικών θεωρείων, τα οποία με τις άλλες παροχές, όπως υπερσύγχρονα και ευρύχωρα γραφεία (τα οποία προϋπήρχαν), προσφέρονται στο σωματείο που φιλοξενούν, χωρίς την απαίτηση βέβαια να πληρώνουν κάρτα αθλουμένου, ή κάρτα επισκέπτη. Αντίστοιχα τα ίδια και στη Βάρδα, όπου και εκεί η τοπική ομάδα απολαμβάνει ευρύχωρων γραφείων και αίθουσας Τύπου, πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Αμαλιάδας. Να μην επεκταθούμε και σε άλλα γήπεδα της Ηλείας, αν πρέπει να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, όπως του Τραγανού, των Λεχαινών, της Νέας Μανολάδας.

 

Η αποκάλυψη του ilia.news

Το πρωί της Τρίτης, το ilia.news, προχώρησε σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα. Στο γεγονός ότι ο Δήμος Ήλιδας, δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Άθληση Για Όλους». Πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν 116 Δήμοι της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Πύργου. Την ίδια ώρα που ο Δήμος Ήλιδας, ετοιμάζει διαφημιστικό σποτ, σε συγκεκριμένο αποκλειστικά Μέσο της Ηλείας, να προβάλλει το αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας, ο Δήμος Πύργου προχωράει με ουσιαστικά βήματα στη στελέχωση και οργάνωση του μαζικού αθλητισμού, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έρθουν κοντά στον αθλητισμό.

Μάλιστα, με αφορμή το αποκαλυπτικό αυτό δημοσίευμα, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος», Γιώργος Μπακέλλας, προχώρησε σε επίθεση, με έντονο επικριτικό ύφος, προς τον εκδότη του ilia.news Κώστα Κουτσουβέλη, ο οποίος του τηλεφώνησε να τον ρωτήσει γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση που έγινε ανάμεσα στον ίδιο και τους εκπροσώπους των σωματείων, το απόγευμα της Τετάρτης.

 

Εν κατακλείδι…

Εν κατακλείδι! Επειδή το θέμα είναι περίπλοκο και αν χρειαστεί (και όπως φαίνεται θα χρειαστεί), θα επανέλθουμε, για την ώρα πρέπει να πούμε τα εξής: Η βιωσιμότητα του αθλητικού κέντρου της Αμαλιάδας, το οποίο πράγματι έχει ένα σημαντικό κόστος, δεν μπορεί να υπάρξει με ημίμετρα, αλλά με ξεκάθαρα μέτρα, με σαφή και ρεαλιστικά μέτρα, τα οποία θα έρθουν σε πλήρη συνεννόηση και συμφωνία με τα σωματεία, αλλά και την αθλητική κοινότητα. Μέτρα τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν και δεν θα προκαλέσουν «αλαλούμ», δεδομένης της υποστελέχωσης σε προσωπικό. Μέτρα ουσίας, τα οποία θα τηρούνται ευλαβικά και με διαφανή τρόπο, με αναλυτικό και σαφή προσανατολισμό, ακόμα και σε κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στα ελάχιστα σωματεία που έχουν απομείνει να υπηρετούν τον αθλητισμό, να παραμείνουν ενεργά και να αποτελούν το «καμάρι» της πόλης και των κατοίκων. Την ίδια ώρα που ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, έχει μιλήσει για ειδική μέριμνα, ώστε να μειωθούν τα ενοίκια που πληρώνουν οι σύλλογοι των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, λόγω της πανδημίας COVID 19, αλλά συνάμα κάνει και πρόταση να μειωθεί η συνδρομή των παιδιών στους αθλητικούς συλλόγους, δεν είναι δυνατόν ένα μεμονωμένο δημοτικό αθλητικό κέντρο να επιχειρεί να εκτοξεύσει τα έσοδά του, απομακρύνοντας ουσιαστικά και τους ελάχιστους που έχουν απομείνει να υπηρετούν τον αθλητισμό, είτε ως παράγοντες, είτε ως προπονητές, φίλαθλοι, ή έστω γονείς, οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν στην άθληση τα παιδιά τους.

Υ.Γ  Να υπενθυμίσουμε ότι αυτο λέγεται ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ και οι δημότες πληρώνουν Δημοτικά τέλη…

 

 

Εγκρίθηκε η τιμολογιακή πολιτική του αθλητικού κέντρου Αμαλιάδας

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού …

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Αμαλιάδας: : Αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας κατά την έλευση της φλόγας στην Αμαλιάδα

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας με Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, της 15 ην Απριλίου 2024, με θέμα την κατάργηση …

Μεροκάματο από τον δήμο Πύργου… σε ασφαλιστική στη Θεσσαλονίκη;

Σε ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει… στη Θεσσαλονίκη θα ασφαλίσει τον στόλο των οχημάτων του ο δήμος Πύργου. “Μεροκάματο” δηλαδή που …

  • ΗΛΕΙΑ
  • Χάθηκαν οι Μπάλες από τον Μπακέλα ;

Χάθηκαν οι Μπάλες από τον Μπακέλα ;

Έκπληκτοι οι γονείς αθλητών, αλλά και οι φίλαθλοι, υποδέχθηκαν τα νέα εισπρακτικά («ανταποδοτικά») μέτρα για το αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας γονιός ο οποίος πηγαίνει εκεί για να παρακολουθήσει μια προπόνηση του παιδιού του, το οποίο γυμνάζεται, θα πρέπει να πληρώσει κάρτα εισόδου. Δηλαδή την ίδια ώρα που στα ιδιωτικά θα πηγαίνει δωρεάν, στα δημόσια θα πληρώνει για να μπει. Και καλά να πληρώνει ο αθλούμενος για τις υψηλές προδιαγραφές προπόνησης οι οποίες του παρέχονται (τις οποίες παρακάτω θα… συζητήσουμε πόσο υψηλές είναι). Αλλά το να πληρώνει και ο επισκέπτης, είναι αυτό που λέγεται ευρώς… «εδώ το τερματίσαμε»!

Ωραία η οργάνωση και ο έλεγχος, αλλά ο κάθε γονιός θέλει να συνοδεύσει το παιδί του και δεν μπορεί να «φορολογείται» επειδή θα το κάνει. Και να πρέπει να πληρώσει όχι σε ένα ιδιωτικό κλειστό κλαμπ, αλλά σε ένα δημόσιο αθλητικό κέντρο, όπως το αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας. Την ίδια ώρα που σε οποιοδήποτε ιδιωτικό αθλητικό κέντρο, ο γονιός θα μπορεί να πηγαίνει, να παίρνει τον καφέ του και να παρακολουθεί τις προπονήσεις του παιδιού του, στο «δημόσιο» αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας, θα «φορολογείται». Η απόφαση αυτή του ΝΠΔ Δημοσίου Δικαίου «Ο Ηλείος» (το οποίο εισπράττει από τον φορολογούμενο επειδή είναι «δημοσίου δικαίου», αλλά θέλει να εισπράξει ξανά από τον φορολογούμενο σαν να ήταν «ιδιωτικού δικαίου»), είναι μια απόφαση την οποία ακόμα η αθλητική κοινότητα δεν έχει «εμπεδώσει» καλά. Παρά ταύτα, έχει αρχίσει να σχολιάζεται δυσμενώς. Ακόμα και οι «επισκέπτες», δηλαδή όσοι θα πηγαίνουν για να παρακολουθήσουν μια προπόνηση ενός  λαοφιλούς συλλόγου, (π.χ. του Αστέρα), θα πρέπει να πληρώνουν την πεντάευρη κάρτα σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να μπορούν να μπαίνουν (!).

 

Το μείζον πρόβλημα

Η νέα τιμολογιακή πολιτική του φορέα που διαχειρίζεται το αθλητικό κέντρο, έχει όμως και άλλες «καινοτομίες», οι οποίες αναμένεται όχι απλά να δημιουργήσουν «κομφούζιο» και να προκαλέσουν αντιδράσεις των σωματείων, αλλά και να μην μπορέσουν να επιτύχουν τόσο εύκολα τον αντικειμενικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να μαζευτούν λεφτά. Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος Γιώργος Μπακέλλας», στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. το είπε ξεκάθαρα: Ή ο Δήμος θα ενισχύσει τον φορέα με επιπλέον χρηματοδότηση, ή θα πρέπει αυτός αναγκαστικά να απαλλαγεί από δομές τις οποίες έχει στην εποπτεία του. Και εκεί μάλλον βρίσκεται το «ρεζουμέ» της υπόθεσης. Ότι ο φορέας έχει δυσβάσταχτα έξοδα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οπότε τα όποια πεντάυερα μαζευτούν, είναι «ασπιρίνη για τον καρκινοπαθή».

 

Κενά ερμηνείας και πρακτικά εμπόδια

Πάμε λοιπόν να δούμε ορισμένα από αυτά τα οποία αποφασίστηκαν και τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν τη σφοδρή αντίδραση σωματείων. Ήδη εξάλλου είχαμε το απόγευμα της Τετάρτης, τις πρώτες αντιδράσεις, αρχικά από τον Κόροιβο επειδή πάρθηκαν αποφάσεις χωρίς να γίνει συζήτηση με τα σωματεία και εν συνεχεία από τον Επειό. Με τον Επειό, να εκφράζει τον προβληματισμό του, για το πόσο μπορεί να λειτουργήσει αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι από τον συγκεκριμένο κολυμβητικό σύλλογο, κάνουν λόγο για υπολογισμένη αύξηση 200% του ποσού που θα πρέπει να καταβάλλει ο σύλλογος. Ποσό το οποίο χαρακτηρίζεται μεν από μια αναλογικότητα, καθώς θα του ζητείται να καταβάλλει το 20% επί των εσόδων του από τους αθλητές που γυμνάζει, ωστόσο υπάρχει εδώ ένα πρακτικό ζήτημα. Ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα καθορίζει το ποσό το οποίο θα εισπράττει ο κάθε σύλλογος; Και πώς θα είναι υποχρεωμένος ουσιαστικά να προπληρώνει αυτό το ποσό, την ώρα που μπορεί ένας μικρός αθλητής να έρθει για ένα μήνα, να μην του αρέσει και μετά να φύγει; Επίσης, βασικό πρόβλημα σε όλη αυτή την υπόθεση, είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι αθλητές των σωματείων, είναι αθλητές αγωνιστικών τμημάτων. Σχεδόν όλοι οι αθλητές από μια ηλικία και πάνω, είναι αγωνιζόμενοι και κατά συνέπεια ο σύλλογος που τους προπονεί, δεν δικαιούται να ζητήσει δίδακτρα (στα ανδρικά τμήματα των συλλόγων όχι μόνο δεν πληρώνουν οι αθλητές, αλλά αντίθετα πληρώνονται κι από πάνω). Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Για ποιο λόγο όλα αυτά και γιατί να μην καθορίζεται από την αρχή της σεζόν ένα «ενοίκιο» για κάθε σύλλογο και αυτό να πληρώνεται; Αλλά και το σημαντικότερο όλων, για ποιο λόγο να αποκλείονται από την πρόσβαση στο αθλητικό κέντρο εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν;

 

Η «κάρτα αθλουμένου»  

Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα το οποίο χρήζει διευκρίνισης, είναι η κάρτα αθλουμένου. Πώς για παράδειγμα θα λειτουργήσει αυτό. Και γιατί ένας σύλλογος όπως για παράδειγμα μια ομάδα ποδοσφαίρου, να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τριάντα ευρώ για κάθε ποδοσφαιριστή του τον χρόνο, (αντίστοιχα και ο σύλλογος του μπάσκετ, του πόλο κ.ο.κ.). Και  να εκδίδει για κάθε αθλητή που θα φέρνει για δοκιμή και μετά θα τον διώχνει, τριάντα ευρώ κάρτα, συν πέντε ο συνοδός του, ο ατζέντης του, η αρραβωνιαστικιά του κ.ο.κ. (αν μάλιστα είναι και αλλοδαπός θα χρειαστεί και διερμηνέας για να μπορέσει να εκδώσει κάρτα εισόδου).  Και για ποιο λόγο μια ποδοσφαιρική ομάδα να χρησιμοποιεί εν τέλει το ποδοσφαιρικό γήπεδο για προπόνηση και να μην πάει σε ένα γειτονικό γήπεδο του Δήμου, από αυτά που δεν χρειάζεται κάρτα αθλουμένου, ή κάρτα επισκέπτη, δηλαδή 600 ευρώ το χρόνο για μια ομάδα είκοσι ποδοσφαιριστών, ξέχωρα τους προπονητές, τους φυσικοθεραπευτές, τους γενικούς αρχηγούς τους συνοδούς κ.λπ. (στο Χάβαρι ο «επισκέπτης» θα βλέπει προπόνηση κάτω από στεγασμένη εξέδρα, ενώ στην Αμαλιάδα θα κρατάει ομπρέλα σημειωτέον). Και να δίνει μόνο και μόνο τα παιχνίδια της στο δημοτικό στάδιο, εκεί όπου προφανώς δεν θα πληρώνει κάρτα αθλουμένου (εκτός κι αν ζητηθεί κάρτα και από τους φιλοξενούμενους ποδοσφαιριστές, από τον Πύργο, τη Μανολάδα ή… το Γούμερο).

 

Η ποιότητα των παροχών

Εδώ μπορεί να πει κανείς ότι με την κάρτα αυτή ο κάθε αθλητής θα μπορεί να γυμνάζεται στα βάρη, να κάνει αποθεραπεία στο κολυμβητήριο, θα του παρέχεται πλήρες ιατρείο. Σαφώς και είναι έτσι. Όμως υπάρχει και ο σοβαρός αντίλογος, ο οποίος λέει ότι την ίδια ώρα, γειτονικοί Δήμοι, όπως ο Πύργος, παρέχει υψηλότερης ποιότητας γήπεδα με χλοοτάπητα ή ταρτάν για τα σωματεία και τους αθλούμενους, εντελώς δωρεάν και χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει «τριαντάρια». Και όχι μόνο ο Πύργος, αλλά και ο Πηνειός, ο οποίος τοποθέτησε νέο ταρτάν, διαθέτει άριστο αγωνιστικό χώρο ποδοσφαίρου και ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για τοποθέτηση στεγάστρου, δημοσιογραφικών θεωρείων, τα οποία με τις άλλες παροχές, όπως υπερσύγχρονα και ευρύχωρα γραφεία (τα οποία προϋπήρχαν), προσφέρονται στο σωματείο που φιλοξενούν, χωρίς την απαίτηση βέβαια να πληρώνουν κάρτα αθλουμένου, ή κάρτα επισκέπτη. Αντίστοιχα τα ίδια και στη Βάρδα, όπου και εκεί η τοπική ομάδα απολαμβάνει ευρύχωρων γραφείων και αίθουσας Τύπου, πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Αμαλιάδας. Να μην επεκταθούμε και σε άλλα γήπεδα της Ηλείας, αν πρέπει να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, όπως του Τραγανού, των Λεχαινών, της Νέας Μανολάδας.

 

Η αποκάλυψη του ilia.news

Το πρωί της Τρίτης, το ilia.news, προχώρησε σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα. Στο γεγονός ότι ο Δήμος Ήλιδας, δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Άθληση Για Όλους». Πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν 116 Δήμοι της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Πύργου. Την ίδια ώρα που ο Δήμος Ήλιδας, ετοιμάζει διαφημιστικό σποτ, σε συγκεκριμένο αποκλειστικά Μέσο της Ηλείας, να προβάλλει το αθλητικό κέντρο της Αμαλιάδας, ο Δήμος Πύργου προχωράει με ουσιαστικά βήματα στη στελέχωση και οργάνωση του μαζικού αθλητισμού, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έρθουν κοντά στον αθλητισμό.

Μάλιστα, με αφορμή το αποκαλυπτικό αυτό δημοσίευμα, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος», Γιώργος Μπακέλλας, προχώρησε σε επίθεση, με έντονο επικριτικό ύφος, προς τον εκδότη του ilia.news Κώστα Κουτσουβέλη, ο οποίος του τηλεφώνησε να τον ρωτήσει γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση που έγινε ανάμεσα στον ίδιο και τους εκπροσώπους των σωματείων, το απόγευμα της Τετάρτης.

 

Εν κατακλείδι…

Εν κατακλείδι! Επειδή το θέμα είναι περίπλοκο και αν χρειαστεί (και όπως φαίνεται θα χρειαστεί), θα επανέλθουμε, για την ώρα πρέπει να πούμε τα εξής: Η βιωσιμότητα του αθλητικού κέντρου της Αμαλιάδας, το οποίο πράγματι έχει ένα σημαντικό κόστος, δεν μπορεί να υπάρξει με ημίμετρα, αλλά με ξεκάθαρα μέτρα, με σαφή και ρεαλιστικά μέτρα, τα οποία θα έρθουν σε πλήρη συνεννόηση και συμφωνία με τα σωματεία, αλλά και την αθλητική κοινότητα. Μέτρα τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν και δεν θα προκαλέσουν «αλαλούμ», δεδομένης της υποστελέχωσης σε προσωπικό. Μέτρα ουσίας, τα οποία θα τηρούνται ευλαβικά και με διαφανή τρόπο, με αναλυτικό και σαφή προσανατολισμό, ακόμα και σε κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στα ελάχιστα σωματεία που έχουν απομείνει να υπηρετούν τον αθλητισμό, να παραμείνουν ενεργά και να αποτελούν το «καμάρι» της πόλης και των κατοίκων. Την ίδια ώρα που ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, έχει μιλήσει για ειδική μέριμνα, ώστε να μειωθούν τα ενοίκια που πληρώνουν οι σύλλογοι των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, λόγω της πανδημίας COVID 19, αλλά συνάμα κάνει και πρόταση να μειωθεί η συνδρομή των παιδιών στους αθλητικούς συλλόγους, δεν είναι δυνατόν ένα μεμονωμένο δημοτικό αθλητικό κέντρο να επιχειρεί να εκτοξεύσει τα έσοδά του, απομακρύνοντας ουσιαστικά και τους ελάχιστους που έχουν απομείνει να υπηρετούν τον αθλητισμό, είτε ως παράγοντες, είτε ως προπονητές, φίλαθλοι, ή έστω γονείς, οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν στην άθληση τα παιδιά τους.

Υ.Γ  Να υπενθυμίσουμε ότι αυτο λέγεται ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ και οι δημότες πληρώνουν Δημοτικά τέλη…

 

 

Εγκρίθηκε η τιμολογιακή πολιτική του αθλητικού κέντρου Αμαλιάδας

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων