ΗΛΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑ

11 ακόμα ταξιδιώτες και 3 επαφές τους τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού


Δεκατέσσερα ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Πρόκειται για  11 ταξιδιώτες του γκρουπ που πήγε εκδρομή στους Αγίους Τόπους, και επέστρεψαν στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου, και τρεις επαφές στο περιβάλλον τους που κόλλησαν αφότου ήρθαν σε επαφή μαζί τους διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μετά την ανακοίνωση των 14 νέων κρουσμάτων, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας φθάνουν πλέον τα 45. Κατόπιν αυτών, ανακοινώθηκε η παράταση των έκτακτων μέτρων σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα… Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου, και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

Ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση «να μην σπείρουμε επιδημία πανικού που θα έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος». Ανέφερε ακόμη ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

Την Πέμπτη τα κρούσματα από 10 έγιναν 31, με τα 21 εξ αυτών να έχουν κάνει το ταξίδι στους Αγίους Τόπους, απ’ όπου ένας 66χρονος νόσησε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προειδοποίησε για έξαρση του κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αναμένεται αύξηση σε ολόκληρο τον κόσμο.