Τετάρτη, 11 Μαΐου, 2022
23.8 C
Pýrgos

17+1 Πρέπει για τον Δήμο Ήλιδας

spot_img

17+1 Πρέπει για τον Δήμο Ήλιδας

Αν και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση αργούν ακόμα, είναι κοινή διαπίστωση ότι ο Δήμος μαραζώνει. Ότι τώρα την εποχή του νέου ΕΣΠΑ τίποτα δεν κινείται στον Δήμο και χάνονται ευκαιρίες. Ότι όλοι οι νέοι δεν θέλουν να μείνουν πλέον στον τόπο μας, γιατί δεν βρίσκουν δουλειά και τον βλέπουν να βουλιάζει μέρα με την μέρα. Δυστυχώς, για όλα αυτά δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές και την εκλογή νέου Δημάρχου.

Ο νέος Δήμαρχος, θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα για να βάλει τον Δήμο πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και να προσπαθήσει να τον αναστήσει. Αν όμως η κατηφόρα αυτή συνεχιστεί τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον οποιονδήποτε, όσο καλές προθέσεις έχει και όσον αγώνα κάνουν αυτός και οι Σύμβουλοί του.

Γι’ αυτό σήμερα, ως ενεργός πολίτης, αναφέρω μερικούς βασικούς άξονες στους οποίους η Δημοτική Αρχή πρέπει ΑΜΕΣΑ να στρέψει το ενδιαφέρον της και να αρχίζει να τους υλοποιεί, αν της έμεινε έστω και η ελάχιστη αγάπη για την πόλη αυτή. Δεν με ενδιαφέρει να πάρω τα εύσημα, ούτε να κρατηθούν σαν προεκλογικά ατού, αυτό που μας νοιάζει, ΟΛΟΥΣ, είναι να γίνουν πράγματα για τον Δήμο. Ας γίνουν λοιπόν κι ας λένε ότι έδρασαν βάσει σχεδίου. Ο κόσμος πλέον ξέρει, διαβάζει, πληροφορείται και δεν μπορούν να τον ξεγελάσουν.

Γι’ αυτό Κύριοι, αφήστε τα όνειρα για Παλάτια σαν του Σουλτάνου Ερντογάν και για μπετά σε όλη την πόλη και κάντε κάτι που να προσφέρει στο δημότη. Μην περιμένετε από την επόμενη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με αυτά που δεν κάνετε, γιατί αν πέσουμε ακόμη πιο χαμηλά, ο επόμενος Δήμαρχος δε θα μπορεί να προσφέρει όσα πρέπει, όσο και αν το θέλει. Αυτά λοιπόν που πρέπει να γίνουν, μέσα από τα δικά μου μάτια, είναι τα ακόλουθα:

1.       Ολοκλήρωση εργασιών και Παράδοση της Νέας Πτέρυγας και λειτουργία της Μονάδας με τουλάχιστον 15 ειδικότητες. Η Παλαιά δομή να ανακαινιστεί και να μεταφερθεί εκεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου και το ΙΚΑ. Ο πλεονάζων χώρος, μπορεί να ενοικιαστεί σε ιδιώτες Ιατρούς, που θα έχουν την υποχρέωση να δέχονται ασθενείς ταμείων και να παρέχουν και εθελοντικές δωρεάν υπηρεσίες σε εξαιρετικά φτωχούς Δημότες. Έτσι με τις ενέργειες αυτές θα δημιουργηθεί ένας ΠΟΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ σύγχρονης μορφής.

2.       Επανενεργοποίηση και ενίσχυση των υπαρχόντων κοινωνικών δομών του Δήμου, κάτι που είναι επιτακτικό στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και νέες κοινωνικές και κοινωφελείς Δράσεις.

3.       Δημιουργία γραφείου Μελετών και Ανάπτυξης στον Δήμο και στελέχωσή του με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (ενδεικτικά Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες, Οικονομολόγους, Λογιστές κτλ), με προφανή οφέλη για τον Δήμο. 20 χρόνια τώρα όλες τις μελέτες τις έκαναν οι 2 συγκεκριμένες εταιρείες, που καρπώθηκαν τεράστια κεφάλαια. Με πάρα πολύ λιγότερα από τα χρήματα αυτά, θα μπορούσε να λειτουργεί το γραφείο και έτσι και οικονομία σε χρήμα θα είχαμε και δεν θα χάναμε λαμπρούς επιστήμονες, που μη έχοντας εργασία έφευγαν από την Πόλη, θα έμεναν εδώ και θα δούλευαν για το καλό του τόπου. Όχι να ζητάμε από τους γονείς να σπουδάσουν τα παιδιά τους και στο τέλος, να αναγκάζονται να τα βλέπουν να φεύγουν, γιατί ο τόπος δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει για να καρπώνονται τα χρήματα οι λίγοι εκλεκτοί….

4.       Ολοκλήρωση του σχεδίου Οικιστικής Ανάπλασης και μετατροπή του χαρακτηρισμού των παραλιακών εκτάσεων σε τουριστική ζώνη από αγροτική που είναι μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να έχουμε τουριστική ανάπτυξη κι όχι να αποθαρρύνουμε τους επενδυτές.

5.       Μελέτη και κατασκευή παραλιακού δρόμου από το Παλαιοχώρι που θα σταματά ο αντίστοιχος δρόμος που έχει εγκριθεί να κατασκευάσει ο Δήμος Πηνειού (και είναι έτοιμος να ξεκινήσει, ενώ εμείς κοιμόμαστε…), μέχρι την άλλη άκρη του Δήμου μας, κοντά στον Άγιο Ηλία. Αξιοποίηση του δάσους της Μαραθιάς με περιπατητικά μονοπάτια αξιοποιώντας την άμεση πρόσβαση που θα προσφέρει ο νέος δρόμος.

6.       Ένταξη της λίμνης Πηνειού στο δίκτυο NATURA (είναι η μοναδική λίμνη στην Ελλάδα που δεν είναι ενταγμένη, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε) και ΑΜΕΣΗ υλοποίηση της μελέτης του Υπουργείου για την ανάπτυξη της περιοχής.

7.       Υλοποίηση και αξιοποίηση του Νέου Σχεδίου Πόλεως, δημιουργία παιδικών χαρών και χώρων αναψυχής, μετακίνηση του ΚΤΕΛ, δημιουργία στεγασμένων αγορών στα παλιά κτίρια της ΣΚΟΣ έτσι ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών. Άτοκες δόσεις σε όσους έχουν υποχρέωση πληρωμής με το Νέο Σχέδιο Πόλης για την διευκόλυνσή τους στους δύσκολους αυτούς καιρούς για να γίνει επιτέλους εφαρμογή του.

8.       Δημιουργία σύγχρονου καταφύγιου αδέσποτων στους χώρους που θα προκύψουν.

9.       Κατασκευή Υπόγειου Παρκινγκ στο κέντρο της Πόλης, με φορτιστές Ηλεκτρικών Οχημάτων, σε συνεργασία με Πράσινο Ταμείο και σαν συνέχεια του Βιοκλιματικού πάρκου.

10.    Αξιοποίηση της Παραλιακής ζώνης σε όλο το πλάτος της, μεταφορά του πάρκινγκ προς τα πίσω οικόπεδα, μεταφορά του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στην Αμαλιάδα, αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας που τώρα έχει μόνο καλαμοκαλλιέργειες. Κίνητρα στους επιχειρηματίες για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού που δεν θα δημιουργεί ακουστική όχληση, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η οικιστική και τουριστική αξιοποίηση της μικρής παράλιας ζώνης του Δήμου μας.

11.    Δημιουργία υποδομών κωπηλασίας και Σκι στην Λίμνη Καραμανλή για την αξιοποίηση της περιοχής και κατ’ επέκταση όλης της εγκαταλελειμμένης Πηνείας.

12.    Αφού το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θέλει να υπάρχουμε στον χάρτη, επιδίωξη συνεργασιών με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, για έδρες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν, αλλά θα ήθελαν να αναπτύξουν.

13.    Δημιουργία σχολής Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου, με αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας, που είναι γνωστός σε όλη την Υφήλιο και ορθή επαναλειτουργία του.

14.    Επέκταση και αναβάθμιση του Αλιευτικού καταφυγίου Παλουκίου σε Μαρίνα και δημιουργία κέντρου Ναυταθλητισμού σε Παλούκι και Λίμνη Πηνειού.

15.    Κατασκευή του περιφερειακού δρόμου του Αρχαιολογικού Χώρου Ήλιδας, έτσι ώστε να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να μην πλημμυρίζει. Ανάδειξη του ιστορικού χώρου της Ήλιδας με την τοποθέτηση του κτιρίου του Ανόβερο, το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο εικονικής πραγματικότητας για το πως ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ως συνεδριακό κέντρο, σε συνδυασμό με την αναβίωση των Αρχαιοελληνικών αγώνων κάθε χρόνο στην Ήλιδα και τον δρόμο εκεχειρίας.

16.    Άμεση επαναδιαπραγμάτευση του κόστους των απορριμμάτων και περαιτέρω έρευνα γιατί ο χώρος είναι ήδη κορεσμένος. Να γίνει αναλογική επιστροφή χρημάτων για σκουπίδια άλλων Δήμων, για τα οποία πληρώθηκε η εταιρεία και δεν αφαιρέθηκε το ποσό από αυτά που έπρεπε να καταβάλλουν οι δημότες της Ήλιδας. Επίσης να γίνει άμεσα γεωλογική μελέτη για το που πάει αυτό το 40% των υγρών αποβλήτων που δεν επεξεργάζεται. Μήπως καταλήγει μέσω των ρεμάτων στην θάλασσα και αντί να πληρώσει η εταιρεία που δημιουργεί το πρόβλημα, την πληρώνουν οι πολίτες;

17.    Λειτουργία του Δήμου σύμφωνα με τα οργανογράμματα, τους ρόλους και τις υποχρεώσεις του καθενός, με έλεγχο και σεβασμό και στον πολίτη και στον υπάλληλο.

Και  ξεκινήστε από το Βασικό:

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!

Κλεονίκη Δημ. Γκουβίτσα
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα