ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

199 Χρόνια από τον θάνατο του Σταυραετού του Πύργου Χαράλαμπου Βιλαέτη

  • 15
    Shares

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ “ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ”

 199 Χρόνια από τον θάνατο του Σταυραετού του Πύργου Χαράλαμπου Βιλαέτη

*Ημέρα μνήμης και τιμής η 10η Μαϊου για τον Πύργιο αγωνιστή που έπεσε μαχόμενος στο Λαντζόι το 1821

*Θεόδωρος Λάμπρος – Οργανωτικός Υπεύθυνος  Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλάετης”:

«Τιμούμε και αναδεικνύουμε ως Σύλλογος τον αγνό αγωνιστή του Πύργου»

Σήμερα συμπληρώνονται 199 χρόνια από τον ηρωϊκό θάνατο του Χαραλάμπη Βιλαέτη στα Σμιλεϊκα Αμπέλια στο Λαντζόι Πύργου τον Μάιο του 1821.

Ο Πύργιος αγωνιστής Χαραλάμπης Βιλαέτης υπήρξε ο βασικός πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821 στο Πύργο και την ευρύτερη περιοχή αφού κατάφερε να συνενώσει τους επαναστατημένους Έλληνες εναντίον των Οθωμανών Τούρκων και να καταφέρουν καίρια πλήγματα εναντίον των τελευταίων. Δυστυχώς ο πρόωρος θάνατός του στο Λαντζόι τον Μάιο του 1821 στέρησε από τους επαναστατημένους Έλληνες έναν αγνό και σπουδαίο αγωνιστή αλλά πάνω απ όλα άνθρωπο.

Ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” φέρει τιμής ένεκεν το όνομά του και ξεκίνησε τις δράσεις ανάδειξης και προβολής του έτσι ώστε οι Ηλείοι και γενικότερα ο κόσμος να μάθει για τον Χ. Βιλαέτη και να τον τιμήσουν όπως του αξίζει.

Η πρώτη σημαντική δράση του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” ήταν η δημιουργία του ιστορικού ντοκιμαντέρ στο τόπο θυσίας του αγωνιστή στο Λαντζόι τον Φεβρουάριο του 2020 – το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τον Πύργιο αγωνιστή.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στο Λαντζόι Πύργου από τον κινηματογραφιστή – φωτογράφο Γιάννη Μουτσούλα  – δημιουργό ενός από τα πιο σημαντικά κανάλια στο Youtube το Messinia View το οποίο προβάλει και αναδεικνύει την Ελληνική μας ιστορία και τον πολιτισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τους Ηλείους, τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου όσο και από άλλους συλλόγους ιστορικής αναβίωσης ανά την Ελλάδα που έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην σελίδα του συλλόγου στο Facebook θετικά σχόλια.

Συμπαραστάτες και αρωγοί σε αυτό το ενδιαφέρον ιστορικό ντοκιμαντέρ ήταν οι αγαπημένοι μας φίλοι και συνοδοιπόροι σε αυτή μας την προσπάθεια Σπύρος Κατσίρας – πρόεδρος του συλλόγου ιστορικής αναβίωσης «Ελληνομνήμονες Καλαμάτας» μαζί με τα μέλη του συλλόγου Σοφία Δούση και Γιώργο Ράλλη χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να βγει αυτό το τόσο όμορφο αποτέλεσμα.

 

Θοδωρής Λάμπρος – Οργανωτικός Υπεύθυνος Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»

“Διδασκόμαστε από τον αγώνα του”

Σήμερα συμπληρώνονται 199 χρόνια από τον ηρωϊκό θάνατο του Χαραλάμπη Βιλαέτη που έπεσε σαν άλλος Αθανάσιος Διάκος στα Σμιλέικα Αμπέλια τον Μαϊο του 1821.

Καταρχήν ως ελάχιστο φόρο τιμής αποφασίσαμε να δώσουμε στο Σύλλογό μας το όνομα του Πύργιου αγωνιστή. Για εμάς ο Χαραλάμπης Βιλαέτης δεν εξαντλείται μόνο στις 10 Μαϊου 1821. Έχουμε ως βασικό στόχο να αναδείξουμε ως Σύλλογος  την  ζωή, τη δράση και τους αγώνες του και να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι ώστε οι Ηλείοι να μάθουν για τον Χ. Βιλαέτη και να τον τιμήσουν όπως του αρμόζει. Διδασκόμαστε από το ήθος και τον αγώνα που έδωσε για να είμαστε όλοι εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Σαν Σύλλογος πραγματοποιήσαμε το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον Χ. Βιλαέτη στον τόπο θυσίας του στο Λαντζόι Πύργου.

Σκοπός μας είναι να γυρίσουμε και άλλα ιστορικά ντοκιμαντέρ με σκοπό οι Ηλείοι και ειδικά οι νέοι άνθρωποι να μάθουν για το 1821 στην Ηλεία και να το αγαπήσουν. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε ως Σύλλογος τις επόμενες δράσεις μας που αφορούν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821″.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συμμετείχαν τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Θεόδωρος Λάμπρος, Φώτης Βερβίτας και Θανάσης Αναγνωστόπουλος ενώ την αφήγηση των ιστορικών γεγονότων έκανε το ιδρυτικό μέλος του συλλόγου – Φιλόλογος και Ιστορικός Ερευνητής Γιώργος Κουρκούτας.


  • 15
    Shares