ΗΛΕΙΑ ΗΛΙΔΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας – Erasmus+


Ολοκληρώθηκε η φετινή Ευρωπαϊκή πορεία Erasmus + με τίτλο «πρακτική άσκηση στην Ευρώπη της παράδοσης, των αξιών και της τεχνολογίας» , του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας  με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.

Στα 3 προγράμματα του σχολείου συνολικά 30 μαθητές (13 κορίτσια και 17 αγόρια) και 9  εκπαιδευτικοί (5 γυναίκες και 4 άνδρες) είχαν την ευκαιρία για δυο βδομάδες σε κάθε πρόγραμμα, να έρθουν σε επαφή με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, με νέες τεχνολογίες και αντικείμενα στις ειδικότητες τους, αλλά και να γνωρίσουν μια διαφορετική κουλτούρα από την Ελληνική.

Οι πρακτικές υλοποιήθηκαν σε περιοχές με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την περιοχή της Ηλείας, ώστε  μαθητές και εκπαιδευτικοί  να έχουν την δυνατότητα της άμεσης μεταφοράς των γνώσεων των δεξιοτήτων και των εμπειριών, στους τομείς τη Γεωργικής παραγωγής , των υπηρεσιών Τουρισμού και Υγείας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης τοπικών προϊόντων.

Οι 3 περιοχές που έγιναν οι τοποθετήσεις,ήταν:

  • το Forli της Ιταλίας όπου έγινε πρακτική σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας σε ηλικιωμένους και παιδικούς σταθμούς για μαθητές του Τομέα Υγείας πρόνοιας και Ευεξίας
  • Η Μασσαλία στη Γαλλία όπου οι μαθητές; του Γεωπονικού Τομέα ασκήθηκαν σε θεματικά πάρκα πρασίνου της πόλης
  • Και η περιοχή των Βάσκων στους πρόποδες των Πυρηναίων στη Γαλλία, όπου οι μαθητές του τομέα Οικονομίας Διοίκησης ασκήθηκαν σε μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης γεωργικών και ζωικών προϊόντων και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα.

Όλοι οι εργοδότες μίλησαν με τα κολακευτικότερα λόγια τόσο για το επίπεδο των γνώσεων των μαθητών-τριων όσο και για το ήθος και το ζήλο που επέδειξαν.

Πέρα από την πρακτική άσκηση μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν και τα σημαντικότερα πολιτιστικά και τουριστικά αξιοθέατα των περιοχών

 

Οι μαθητές προερχόταν από όλη την περιφέρεια της Βόρειας Ηλείας από όπου δέχεται μαθητές το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, από όλους τους τομείς του σχολείου (Γεωπονίας, Οικονομίας, Υγείας Πρόνοιας) ενώ ταυτόχρονα δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο να επιλεγούν αρκετά παιδιά με λιγότερες κοινωνικές ευκαιρίες. Οι μαθητές δεν επιβαρύνθηκαν ούτε με ένα ευρώ για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας, απόφοιτοι πλέον, σίγουρα θα τους διευκολύνουν στην μελλοντική τους πορεία είτε στα τριτοβάθμια ιδρύματα όπου θα συνεχίσουν αρκετοί είτε στον επαγγελματικό στίβο όπου θα δοκιμαστούν οι υπόλοιποι.

Ένα από τα κυριότερα οφέλη που αποκόμισαν οι εκπαιδευόμενοι ήταν οι τρόποι προώθησης τοπικών προϊόντων και η δημιουργία, η αξιοποίηση και η προώθηση της τοπικής κουλτούρας μέσω της δημιουργίας φημισμένου ονόματος (brand name) που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος της Ηλείας για τους σημαντικότατους αρχαιολογικούς του χώρους (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα, ναός του Επικούρειου) για τα εξαιρετικά γεωργικά προϊόντα (ελαιόλαδο, πατάτες, φράουλες, καρπούζι) και για την τουριστική αξιοποίηση (ατέλειωτες ακτογραμμές, ιαματικά λουτρά Κυλλήνης και Καϊάφα.

Στη διεύθυνση https://www.facebook.com/2epal.amaliada.erasmus/  υπάρχει πλούσιο υλικό από όλες τις Ευρωπαϊκές δραστηριότητες του σχολείου.