Με εντυπωσιακό τρόπο έγινε το Σάββατο το βράδυ στο θέατρο «Απόλλων» Πύργου, η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια από τη σύστασή του.
Εκατοντάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, καλλιτέχνες και φορείς, παρακολούθησαν την έναρξη του φεστιβάλ Ολυμπίας που θα διαρκέσει μία εβδομάδα.
Μιλώντας κατά την έναρξη του φεστιβάλ ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Δημ. Σπύρου έκανε λόγο για μια μεγάλη παιδική γιορτή, η οποία συνδυάζεται με 20 δημιουργικά χρόνια που απέκτησε διεθνή ακτινοβολία.
Αναφορά εξάλλου υπήρξε και στα δρώμενα του 1ου φεστιβάλ , με την προβολή βίντεο αλλά και φωτογραφικού υλικού από τα πρόσωπα που συνετέλεσαν στη δημιουργία του.
Ακολούθησε προβολή του κινηματογραφικού υλικού που θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του φεστιβάλ, καθώς και βραβεύσεις ανθρώπων που βοήθησαν στη εδραίωση και ανάπτυξή του.
Εκτός από τον Πύργο, το φεστιβάλ Ολυμπίας εξαπλώνεται σε άλλες 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι και Γαστούνη), καθώς και σε δεκάδες χωριά.
Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 69 ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) από 47 χώρες.
Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (13), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (16), Μικρού Μήκους Animation (20) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (20).
Από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα.
Οι ταινίες του φεστιβάλ καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, εθισμοί, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κλπ.), αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους. Ταυτόχρονα στηλιτεύουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται – εδώ, δεν έχουν θέση η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός – διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα.