• OIKONOMIA
  • «24ο Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών» η Ελπίδα για το μέλλον – Σύντομος Απολογισμός

«24ο Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών» η Ελπίδα για το μέλλον – Σύντομος Απολογισμός

Με μια άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία από την οποία προέκυψαν προβληματισμοί και χρήσιμα συμπεράσματα, με  μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας από τα μέλη της Π.Ε.Ν.Α., αλλά και με μεγάλη προσέλευση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκε το 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι εργασίες του συνέδριου ήταν αφιερωμένες στα θέματα της Ελαιοκομίας και Κτηνοτροφίας, δύο τομείς που προσθέτουν ελπίδα στο παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Υπαίθρου. Την τελευταία ημέρα έγιναν διαδραστικά εργαστήρια με θέματα το μέλλον της ΠΕΝΑ, την εκπαίδευση και κατάρτιση των γεωργών, το συνεργατισμό και τις γεωργικές εφαρμογές.

Η οργάνωση του συνέδριου ήταν για μια ακόμη φορά πετυχημένη. Υπήρξαν προσυνεδριακές εκδηλώσεις που σκοπό είχαν την βιωματική επιτόπια προσέγγιση της ελαιοκομίας και κτηνοτροφίας, στην Κρήτη με συμμετοχή νέων γεωργών από την Κρήτη που δεν ήταν μέλη της ΠΕΝΑ. Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και οι νέοι κρητικοί γεωργοί γνώρισαν από κοντά την ΠΕΝΑ και τις δραστηριότητες της.

Το κύριο μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με χαιρετισμούς επισήμων από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι αναγνώρισαν τη σημασία του αγροτικού τομέα και το δυναμικό ρόλο που παίζουν οι νέοι. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έλαμψε δια της απουσίας του όχι μόνο την πρώτη ημέρα αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικότατα από όλους τους παρευρισκόμενους. Μήπως έτσι στέλνει μήνυμα απαξίωσης η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ;

Το κύριο μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε την Παρασκευή και περιλάμβανε παρουσιάσεις και εξειδικευμένες εισηγήσεις από καταξιωμένους ομιλητές.

Για την προβατοτροφία αναδείχτηκαν τα θέματα της διατροφής και της σημασίας των βοσκοτόπων, η σωστή επιλογή των φυλών των ζώων που θα είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και το σύστημα εκτροφής, η κτηνιατρική μέριμνα και οι καινοτόμες δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στο θέμα της ελαιοκομίας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διάρθρωση της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί η τιμή του παραγωγού, στα θέματα φυτοπροστασίας, άρδευσης και διαχείρισης των δένδρων ώστε να έχουν μικρές ετήσιες διακυμάνσεις στην παραγωγή.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα νέου αγρότη για το 2017, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι τρεις υποψήφιοι ήταν εξαιρετικά  αξιόλογοι, με υψηλό επίπεδο, και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ο Χάρης Λιούρης, από τα Ιωάννινα, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα στιβαρής αγροτικής επιχειρηματικότητας που βασίζεται στην έξυπνη εξειδίκευση στο τομέα της πτηνοτροφίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις αξίες του συνεταιριστικού επιχειρείν με την συμμετοχή του στον πετυχημένο Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος».

Ο Γιαννης Αλεξόπουλος από την Ηλεία «Illis Farm» αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα start up επιχείρησης, και αντιπροσωπεύει επάξια την φρέσκια γενιά αγροτών.

Τέλος ο νικητής Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης από τα Χανιά έχει εφαρμόσει μια σειρά από καινοτομίες στην βιολογική καλλιέργεια ελιάς και σχεδιάζει και κατασκευάζει δικά του μηχανήματα.

Το συνέδριο ανέδειξε για μια ακόμα φορά τη δίψα των νέων για γνώση και ενημέρωση, την ανάγκη συνεύρεσης και συζήτησης των κοινών προβλημάτων ώστε να αναζητηθούν οι λύσεις, και τη σημασία της καλής παρέας σε μια τέτοια οργάνωση.

Τέλος κατά την τελευταία ημέρα εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα από τα διαδραστικά εργαστήρια που οργανώθηκαν. Τα συμπεράσματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενης δημοσίευσης.

Αξίζει να διαβάσετε και τη συνέντευξη του Γιώργου Καπνιά που συμμετείχε ως σύνεδρος ταξιδεύοντας από τη Θεσσαλία.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έκαναν να έρθετε στο συνέδριο των νέων αγροτών;

Γ. Κ: Υπάρχουν πολλοί λόγοι να έρθεις στο συνέδριο. Όπως λέγανε οι παλιοί «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Στο συνέδριο περνάμε καλά διότι είμαστε όλοι περίπου ίδιας ηλικίας, με ίδια ενδιαφέροντα και η συνάντησή μας πάντα έχει ενδιαφέρον. Μετά τις εργασίες του συνεδρίου ακολουθούν τα γνωστά: Φαγητό κρασί, διασκέδαση – βλέπουμε φίλους από όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για τα επαγγελματικά και τα προσωπικά μας και η ανταλλαγή απόψεων μας βοηθά να «ανοίξουμε τα μάτια μας».

Βασικά όμως, οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνεδρίου είναι πάντα υψηλής ποιότητας. Μαθαίνουμε νέα πράγματα που είναι χρήσιμα για όλους – νέους και παλιούς. Κάθε χρόνο μετά το συνέδριο βελτιώνω και από λίγο την εκμετάλλευσή μου εφαρμόζοντας κάποια από αυτά που άκουσα στο συνέδριο.

Τι αποκομίσατε εσείς προσωπικά από τις εργασίες του;

Γ. Κ. Δείτε, εγώ ενδιαφέρομαι να μεγαλώσω το κτηνοτροφικό κομμάτι της εκμετάλλευσης μου και να αυξήσω τα πρόβατα σε μεγάλο βαθμό. Ενώ λοιπόν είχα μια ιδέα για το πώς πρέπει να κινηθώ , τώρα έμαθα περισσότερα πράγματα για τη διατροφή, τις συνθήκες διαβίωσης την κτηνιατρική φροντίδα και τη μεγιστοποίηση της παραγωγής μου. Γυρνάω πίσω ξέροντας ακριβώς τι πρέπει να κάνω και από ποιον θα ζητήσω συμβουλές.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος άνθρωπος σήμερα στην  ύπαιθρο ασχολούμενος με τον πρωτογενή τομέα;

Γ.Κ. Όπως όλοι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα έτσι και εμείς έχουμε ένα αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον να αντιμετωπίσουμε. Οι τράπεζες δε δίνουν δάνεια και αυτό δυσκολεύει κι άλλο τα πράγματα. Επίσης θα ευχόμουν να μην κοιτάμε με μισό μάτι όλους όσους μας μιλάνε για συνεταιρισμούς και ομαδοποίηση, διότι έτσι θα έχουμε όλοι περισσότερες ευκαιρίες.

Θεωρείτε πως ο νέος αγρότης χρειάζεται κάτι περισσότερο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία;

Γ.Κ. Το θέμα είναι επίκαιρο λόγω της νέας προκύρηξης για τα σχέδια βελτίωσης. Όλοι καταλαβαίνουν νομίζω ότι οι νέοι και οι υπόλοιποι μικροί αγρότες που θέλουν να προωθήσουν τη δουλειά τους χρειάζονται στήριξη. Τα πράγματα είναι απλά κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να υπάρχει ετήσιο πρόγραμμα για σχέδια βελτίωσης. Να προγραμματίζουμε τις επενδύσεις μας και να μπορούμε να κάνουμε μια μικρή επένδυση και αφού δούμε σε 1-2 χρόνια πώς πάει τότε να προχωράμε στο επόμενο βήμα. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό και αφετέρου θα χρειαζόμαστε λιγότερα χρήματα για την ιδία συμμετοχή του προγράμματος. Είναι λογικό όταν κάνεις μια επένδυση να βάζεις χρήματα τα οποία μαζί με το δάνειο και την επιδότηση να καλύπτουν το ποσό. Όμως εμείς οι νέοι δεν έχουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψουμε μεγάλες επενδύσεις. Για αυτό το λόγο θέλουμε μικρότερες επενδύσεις οι οποίες θα συμπληρώνονται το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος εάν το πρόγραμμα είναι ανοιχτό.

Tα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απαραίτητα. Δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να μας ζητάνε υποθήκη το σπίτι μας για να αγοράσουμε εργαλεία για τη δουλειά μας! Δηλαδή αν δεν πάνε καλά δύο χρονιές λόγω καιρού ή αγοράς θα χάσουμε το σπίτι μας για ένα τρακτέρ;

Είσαι ένας πεπειραμένος πλέον νέος γεωργός . Πως βλέπεις το μέλλον για έναν νέο αγρότη;

Γ.Κ. Πιστεύω ότι εφόσον του αρέσει η ζωή στην ύπαιθρο και εφόσον το προσπαθήσει μεθοδικά τότε έχει μεγάλα περιθώρια να πάει  καλά. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι ευλογημένες και ο μόνος αντίπαλος είναι το κράτος και η τεμπελιά μας.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

«Συντριβή» της Νέας Δημοκρατίας δείχνει η νέα δημοσκόπηση του «Ilia.news»

«Καθίζηση» σχεδόν… 15 ποσοστιαίων μονάδων (από τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2019) έδωσαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας …

Οι εγγραφές στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή της Αμαλιάδας πότε ξεκινούν;

Ξεκίνησαν λοιπόν και τα σχολεία, ξεκίνησαν και οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ και πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε, πότε ξεκινούν …

Δημοσκόπηση «Ilia.news»: «Καταστροφική» η μέχρι στιγμής θητεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Ηλεία

Έκλεισε η δημοσκόπηση του «Ilia.news» με θέμα το πως αξιολογούν οι κάτοικοι της Ηλείας τη μέχρι στιγμής τη θητεία της …

Συνελήφθη άνδρας στo Λαγανά Ήλιδας για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη ημεδαπός άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών.   Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν (480) γραμμάρια κορφάδες κάνναβης  και εκρίζωσαν …

Χωρίς νερό από τις 9 το πρωί η Αμαλιάδα!!!

«Κόκκινο» χτυπάνε σήμερα τα νεύρα των κατοίκων της Αμαλιάδας καθώς από τις 9 το πρωί έως και την ώρα που …

Βενετία η Αμαλιάδα!!!

Στο νερό «πνίγεται» η Αμαλιάδα με τους δρόμους της, να μοιάζουν με κανάλια της Βενετίας! Κατά τη διάρκεια εργασιών στη …

  • OIKONOMIA
  • «24ο Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών» η Ελπίδα για το μέλλον – Σύντομος Απολογισμός

«24ο Ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών» η Ελπίδα για το μέλλον – Σύντομος Απολογισμός

Με μια άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία από την οποία προέκυψαν προβληματισμοί και χρήσιμα συμπεράσματα, με  μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας από τα μέλη της Π.Ε.Ν.Α., αλλά και με μεγάλη προσέλευση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκε το 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι εργασίες του συνέδριου ήταν αφιερωμένες στα θέματα της Ελαιοκομίας και Κτηνοτροφίας, δύο τομείς που προσθέτουν ελπίδα στο παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Υπαίθρου. Την τελευταία ημέρα έγιναν διαδραστικά εργαστήρια με θέματα το μέλλον της ΠΕΝΑ, την εκπαίδευση και κατάρτιση των γεωργών, το συνεργατισμό και τις γεωργικές εφαρμογές.

Η οργάνωση του συνέδριου ήταν για μια ακόμη φορά πετυχημένη. Υπήρξαν προσυνεδριακές εκδηλώσεις που σκοπό είχαν την βιωματική επιτόπια προσέγγιση της ελαιοκομίας και κτηνοτροφίας, στην Κρήτη με συμμετοχή νέων γεωργών από την Κρήτη που δεν ήταν μέλη της ΠΕΝΑ. Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και οι νέοι κρητικοί γεωργοί γνώρισαν από κοντά την ΠΕΝΑ και τις δραστηριότητες της.

Το κύριο μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με χαιρετισμούς επισήμων από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι αναγνώρισαν τη σημασία του αγροτικού τομέα και το δυναμικό ρόλο που παίζουν οι νέοι. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έλαμψε δια της απουσίας του όχι μόνο την πρώτη ημέρα αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικότατα από όλους τους παρευρισκόμενους. Μήπως έτσι στέλνει μήνυμα απαξίωσης η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ;

Το κύριο μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε την Παρασκευή και περιλάμβανε παρουσιάσεις και εξειδικευμένες εισηγήσεις από καταξιωμένους ομιλητές.

Για την προβατοτροφία αναδείχτηκαν τα θέματα της διατροφής και της σημασίας των βοσκοτόπων, η σωστή επιλογή των φυλών των ζώων που θα είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και το σύστημα εκτροφής, η κτηνιατρική μέριμνα και οι καινοτόμες δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στο θέμα της ελαιοκομίας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διάρθρωση της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί η τιμή του παραγωγού, στα θέματα φυτοπροστασίας, άρδευσης και διαχείρισης των δένδρων ώστε να έχουν μικρές ετήσιες διακυμάνσεις στην παραγωγή.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα νέου αγρότη για το 2017, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι τρεις υποψήφιοι ήταν εξαιρετικά  αξιόλογοι, με υψηλό επίπεδο, και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ο Χάρης Λιούρης, από τα Ιωάννινα, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα στιβαρής αγροτικής επιχειρηματικότητας που βασίζεται στην έξυπνη εξειδίκευση στο τομέα της πτηνοτροφίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις αξίες του συνεταιριστικού επιχειρείν με την συμμετοχή του στον πετυχημένο Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος».

Ο Γιαννης Αλεξόπουλος από την Ηλεία «Illis Farm» αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα start up επιχείρησης, και αντιπροσωπεύει επάξια την φρέσκια γενιά αγροτών.

Τέλος ο νικητής Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης από τα Χανιά έχει εφαρμόσει μια σειρά από καινοτομίες στην βιολογική καλλιέργεια ελιάς και σχεδιάζει και κατασκευάζει δικά του μηχανήματα.

Το συνέδριο ανέδειξε για μια ακόμα φορά τη δίψα των νέων για γνώση και ενημέρωση, την ανάγκη συνεύρεσης και συζήτησης των κοινών προβλημάτων ώστε να αναζητηθούν οι λύσεις, και τη σημασία της καλής παρέας σε μια τέτοια οργάνωση.

Τέλος κατά την τελευταία ημέρα εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα από τα διαδραστικά εργαστήρια που οργανώθηκαν. Τα συμπεράσματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενης δημοσίευσης.

Αξίζει να διαβάσετε και τη συνέντευξη του Γιώργου Καπνιά που συμμετείχε ως σύνεδρος ταξιδεύοντας από τη Θεσσαλία.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας έκαναν να έρθετε στο συνέδριο των νέων αγροτών;

Γ. Κ: Υπάρχουν πολλοί λόγοι να έρθεις στο συνέδριο. Όπως λέγανε οι παλιοί «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Στο συνέδριο περνάμε καλά διότι είμαστε όλοι περίπου ίδιας ηλικίας, με ίδια ενδιαφέροντα και η συνάντησή μας πάντα έχει ενδιαφέρον. Μετά τις εργασίες του συνεδρίου ακολουθούν τα γνωστά: Φαγητό κρασί, διασκέδαση – βλέπουμε φίλους από όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για τα επαγγελματικά και τα προσωπικά μας και η ανταλλαγή απόψεων μας βοηθά να «ανοίξουμε τα μάτια μας».

Βασικά όμως, οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνεδρίου είναι πάντα υψηλής ποιότητας. Μαθαίνουμε νέα πράγματα που είναι χρήσιμα για όλους – νέους και παλιούς. Κάθε χρόνο μετά το συνέδριο βελτιώνω και από λίγο την εκμετάλλευσή μου εφαρμόζοντας κάποια από αυτά που άκουσα στο συνέδριο.

Τι αποκομίσατε εσείς προσωπικά από τις εργασίες του;

Γ. Κ. Δείτε, εγώ ενδιαφέρομαι να μεγαλώσω το κτηνοτροφικό κομμάτι της εκμετάλλευσης μου και να αυξήσω τα πρόβατα σε μεγάλο βαθμό. Ενώ λοιπόν είχα μια ιδέα για το πώς πρέπει να κινηθώ , τώρα έμαθα περισσότερα πράγματα για τη διατροφή, τις συνθήκες διαβίωσης την κτηνιατρική φροντίδα και τη μεγιστοποίηση της παραγωγής μου. Γυρνάω πίσω ξέροντας ακριβώς τι πρέπει να κάνω και από ποιον θα ζητήσω συμβουλές.

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος άνθρωπος σήμερα στην  ύπαιθρο ασχολούμενος με τον πρωτογενή τομέα;

Γ.Κ. Όπως όλοι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα έτσι και εμείς έχουμε ένα αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον να αντιμετωπίσουμε. Οι τράπεζες δε δίνουν δάνεια και αυτό δυσκολεύει κι άλλο τα πράγματα. Επίσης θα ευχόμουν να μην κοιτάμε με μισό μάτι όλους όσους μας μιλάνε για συνεταιρισμούς και ομαδοποίηση, διότι έτσι θα έχουμε όλοι περισσότερες ευκαιρίες.

Θεωρείτε πως ο νέος αγρότης χρειάζεται κάτι περισσότερο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία;

Γ.Κ. Το θέμα είναι επίκαιρο λόγω της νέας προκύρηξης για τα σχέδια βελτίωσης. Όλοι καταλαβαίνουν νομίζω ότι οι νέοι και οι υπόλοιποι μικροί αγρότες που θέλουν να προωθήσουν τη δουλειά τους χρειάζονται στήριξη. Τα πράγματα είναι απλά κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να υπάρχει ετήσιο πρόγραμμα για σχέδια βελτίωσης. Να προγραμματίζουμε τις επενδύσεις μας και να μπορούμε να κάνουμε μια μικρή επένδυση και αφού δούμε σε 1-2 χρόνια πώς πάει τότε να προχωράμε στο επόμενο βήμα. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό και αφετέρου θα χρειαζόμαστε λιγότερα χρήματα για την ιδία συμμετοχή του προγράμματος. Είναι λογικό όταν κάνεις μια επένδυση να βάζεις χρήματα τα οποία μαζί με το δάνειο και την επιδότηση να καλύπτουν το ποσό. Όμως εμείς οι νέοι δεν έχουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψουμε μεγάλες επενδύσεις. Για αυτό το λόγο θέλουμε μικρότερες επενδύσεις οι οποίες θα συμπληρώνονται το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος εάν το πρόγραμμα είναι ανοιχτό.

Tα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απαραίτητα. Δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να μας ζητάνε υποθήκη το σπίτι μας για να αγοράσουμε εργαλεία για τη δουλειά μας! Δηλαδή αν δεν πάνε καλά δύο χρονιές λόγω καιρού ή αγοράς θα χάσουμε το σπίτι μας για ένα τρακτέρ;

Είσαι ένας πεπειραμένος πλέον νέος γεωργός . Πως βλέπεις το μέλλον για έναν νέο αγρότη;

Γ.Κ. Πιστεύω ότι εφόσον του αρέσει η ζωή στην ύπαιθρο και εφόσον το προσπαθήσει μεθοδικά τότε έχει μεγάλα περιθώρια να πάει  καλά. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι ευλογημένες και ο μόνος αντίπαλος είναι το κράτος και η τεμπελιά μας.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

«Συντριβή» της Νέας Δημοκρατίας δείχνει η νέα δημοσκόπηση του «Ilia.news»

«Καθίζηση» σχεδόν… 15 ποσοστιαίων μονάδων (από τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2019) έδωσαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας …

Οι εγγραφές στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή της Αμαλιάδας πότε ξεκινούν;

Ξεκίνησαν λοιπόν και τα σχολεία, ξεκίνησαν και οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ και πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε, πότε ξεκινούν …

Δημοσκόπηση «Ilia.news»: «Καταστροφική» η μέχρι στιγμής θητεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Ηλεία

Έκλεισε η δημοσκόπηση του «Ilia.news» με θέμα το πως αξιολογούν οι κάτοικοι της Ηλείας τη μέχρι στιγμής τη θητεία της …

Συνελήφθη άνδρας στo Λαγανά Ήλιδας για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη ημεδαπός άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών.   Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν (480) γραμμάρια κορφάδες κάνναβης  και εκρίζωσαν …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων