36.7 C
Pýrgos
Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Ξεκίνησε ο δρόμος στην Αρχαία Ολυμπία

spot_img

Προτείνουμε να Δείτε

Η υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις για την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία η « Οδική σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τον Οδικό άξονα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα και εκείθεν με τη Θάλασσα», ξεκίνησε με την εγκατάσταση της εταιρείας ‘ΦΑΣΜΑ’ που έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών.

Συνεργείο μηχανικών και τοπογράφων ξεκίνησε από χθες εργασίες, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, οι οποίες θα εξελιχθούν για ένα 20ήμερο και περιλαμβάνουν τα εξής:

Τοπογραφική αποτύπωση

Προμελέτη οδοποιίας και κόμβων (με γεωλογικά δεδομένα)

Προμελέτη υδραυλικών και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων

Προκαταρκτικές μελέτες τεχνικών

Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Με δηλώσεις ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε τα εξής: “Με συντονισμένες κινήσεις καταφέραμε και τεκμηριώσαμε με επάρκεια, πληρότητα και αρτιότητα τον σχεδιασμό ενός οδικού έργου που θα συνδέει απευθείας την Αρχαία Ολυμπία με την εθνική οδό Πύργος – Κυπαρισσία και κατ’ επέκταση με τη θάλασσα και το νότιο τμήμα του Νομού (Καϊάφας). Με έγγραφό μου ως αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, στις 19 Μαρτίου 2019, ζήτησα τον χαρακτηρισμό του έργου ως Εθνικής Σημασίας, πείθοντας ότι:

α) είναι επιτακτική η ανάγκη να εξασφαλιστεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο προσπέλασης του παγκόσμιου αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας μέσω του υπό αναβάθμιση οδικού Άξονα Πύργος-Καλό Νερό απευθείας με τη θάλασσα, και

β) η βελτίωση της προσπελασιμότητας και η ταυτόχρονη ασφαλής, ταχεία και άμεση σύνδεση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας με τη θάλασσα θα έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου παραμονής των τουριστών/επισκεπτών στη περιοχή και κατ’ ουσίαν θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και της Νότιας Ηλείας.

Ήδη έχει επιλεγεί μετά από σύγκριση εναλλακτικών χαράξεων, η βέλτιστη διαδρομή – χάραξη. Η χάραξη που προκρίθηκε είναι διαφορετική αυτής που προέβλεπε η προκαταρτική μελέτη που είχε εκπονήσει πριν 15 περίπου χρόνια η τότε Νομαρχία Ηλείας. Το Υπουργείο επέλεξε χάραξη που ξεκινά από Αρχαία Ολυμπία – προς περιοχή Κούκαινα – Αγκώνα – δημιουργία γέφυρας ανάντι του Φράγματος και σύνδεση με Εθνική Οδό Πύργου – Κυπαρισσίας στο ύψος Ραχών – Ανεμοχωρίου.

Το μεγάλο στοίχημα για την Αρχαία Ολυμπία είναι να αλλάξει εποχή και να συμπαρασύρει όλη την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Μιλάμε για μια διαφορετική νοοτροπία, μια νέα αντίληψη σχεδιασμού την οποία ξεκινήσαμε και μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θέλουμε να κάνουμε πράξη. Από την εκπόνηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Αρχαίας Ολυμπίας – Κατακόλου, την εξασφάλιση 40 και πλέον εκατομμυρίων για υλοποίηση της, την ενεργοποίηση του τρένου ως θεματικού τουριστικού, μέχρι την επιτυχία της αποδοχής του δρόμου Αρχαία Ολυμπία-Θάλασσα ως Εθνικού και Ειδικού ενδιαφέροντος, αποδεικνύουμε ότι αυτός ο ξεχωριστός τόπος, αξίζει παραπάνω από μια απλή διαχείριση και απαιτεί όραμα και εξωστρέφεια” κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα