21.8 C
Pýrgos
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Γιώργος Γεωργιόπουλος: Η Αρχαία Ολυμπία παρούσα στα κέντρα αποφάσεων του Ολυμπιακού Κινήματος

spot_img

Προτεινόμενα

Μια σειρά από σημαντικές επαφές είχε την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος στην Λωζάνη στην οποία βρέθηκε για την επίσημη τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων αλλά και την ετήσια συνέλευση της Παγκόσμιας Ένωσης των Ολυμπιακών Πόλεων.

Το μήνυμα ότι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες συνδέονται ακατάλυτα και διϊστορικά με τον Ιερό Τόπο της Ολυμπίας μετέφερε στο Στρογγυλό Τραπέζι της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου στο οποίο παρευρέθη ως προσκεκλημένος  ο κ. Γεωργιόπουλος, τονίζοντας ότι «ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, ο τόπος στον οποίο γεννήθηκαν και από τον οποίο εκπορεύτηκαν οι αυθεντικές αξίες του αθλητισμού, του αγώνα, της ευγενούς άμιλλας, της ειρήνης και οι Δήμοι που φιλοξένησαν ή πρόκειται να φιλοξενήσουν Ολυμπιακούς Αγώνες δε μπορεί παρά να συνδέονται με δεσμούς, αμοιβαίου σεβασμού, φιλίας και συνεργασίας. Η πηγή των Αγώνων, η αστείρευτη αρχαία μήτρα, ο ιερός τόπος της Ολυμπίας, εκφραστής των αυθεντικών Ολυμπιακών αξιών είναι πάντα εδώ. Πέρα από δογματισμούς και περιχαρακώσεις, ένα παγκόσμιο μνημείο, Παγκόσμια Πόλη των λαών, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, μπορεί ως αποθετήριο αξιών να τους ανατροφοδοτεί και να τους αναβαπτίζει λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τα προτάγματα του μέλλοντος»

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας είχε την ευκαιρία στην σύντομη παρέμβασή του, παρουσία πλήθους Δημάρχων ολυμπιακών πόλεων από όλο τον κόσμο, να δηλώσει την επίσημη προθεσή του να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων ως τακτικό μέλος. Η πρότασή του, έτυχε καθολικής και ένθερμης αποδοχής από το σύνολο των μελών της Ένωσης και η οποία θα λάβει επίσημο χαρακτήρα μετά από αίτημα που θα υποβληθεί από τον Δήμο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος προσκάλεσε επίσημα στην Αρχαία Ολυμπία τον πρόεδρο και την εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης στις 12 Μαρτίου, στη τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020.

Το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενοι από τους Αντιδημάρχους κ. Χάρη Σπηλιόπουλο και κα. Ρόη Αντωνοπούλου, παρευρέθησαν στην τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπααχ, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρο Κούβελο και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και πλήθος στελεχών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και κυβερνητικών αξιωματούχων από τις  πόλεις που παρευρέθηκαν στην επίσημη τελετή έναρξης .

«Ως νέα δημοτική αρχή αντιλαμβανόμαστε ως ιδιαίτερη πολιτική και ηθική υποχρέωση και ευθύνη μας να σχεδιάσουμε και να καταστήσουμε την Αρχαία Ολυμπία διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο και εστία. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες εξελίξεις και προκλήσεις λόγω των αλλαγών στην τεχνολογία, των περιβαλλοντικών προβλημάτων, του προσφυγικού, των τοπικών πολέμων, που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την προβληματική, γύρω από το ρόλο του Ολυμπιακού Κινήματος. Ο ρόλος της Ολυμπίας είναι κομβικός. Η Αρχαία Ολυμπία συνδέοντας το αρχαίο με το σύγχρονο μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά αλλά και μακριά. Η Ολυμπία πρέπει και θα είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο, με εξωστρέφεια και σημαντικές πρωτοβουλίες» τόνισε μεταξύ άλλων για τις επαφές που είχε χτες στην Λωζάνη ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα