21.6 C
Pýrgos
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Aφιέρωμα: Βαρθολομιό

spot_img

Προτεινόμενα

Η πόλη του Βαρθολομιού βρίσκεται σε μια περιοχή με πολλές γύρω της αρχαιότητες, Θέσεις ειδικότερα που έχουν εντοπιστεί ίχνη της αρχαιότητας είναι:

Ο Παλιόπυργος γήλοφος κοντά στο Βαρθολομιό. ΤΟ 1962 βρέθηκε εκεί χάλκινο κάτοπτρο της Ελληνιστικής Εποχής με παράσταση Σατύρου και Μαινάδας. Επίσης, το 1989 αποκαλύφθηκε τάφος μικρών διαστάσεων του 5ου π.Χ. αιώνα.

Το λουτρό 800 μ. βόρεια του Βαρθολομιού. Εκεί έχουν εντοπιστεί τάφοι με μωσαϊκό δάπεδο στη θέση «Τούμπα».

Ο όρμος Αρκούδι όπου βρίσκονται όστρακα της κλασικής περιόδου. Στα ρηχά νερά του μικρού κόλπου κοντά στο παλιό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου υπήρχαν αγγεία.

 Ονομασία από Βαρθολομαίο

Εκείνος που έδωσε το όνομά του στη πόλη ήταν ο Βαρθολομαίος ΙΙ Γκίζης, από τους κυριότερους αυθέντες της Ελλάδος. Είχε φιλολογική και φιλοσοφική μόρφωση. Στόλισε κάστρα με ιστορικές τοιχογραφίες και συγκέντρωνε σε αυτά ιππότες της Φραγκοκρατούμενης Ελλάδας για να διασκεδάσουν.

Επί εποχής του, το Βαρθολομιό και το λιμάνι της Γλαρέντζας ήταν τα κυριότερα εμπορικά κέντρα της Φραγκικής ηγεμονίας, τα αξιολογότερα μέρη για την αγορά μεταξιού, σταφυλιών, κρασιών, βελανιδιών κλπ, Είχαν δικά τους μέτρα και σταθμά και δικό τους νομισματοκοπείο που λειτούργησε μέχρι το 1364.

Τα τελευταία νομίσματα είχαν κοπεί στο όνομα του Ροβέρτου και σώζονται στο Μουσείο Κορρέρ της Νεάπολης.

Το Βαρθολομιό αναφέρεται ως κατοικημένη περιοχή στα χρόνια της Βενετοκρατίας και ειδικότερα στη Βενετική απογραφή του 1689. Κατά την Τουρκοκρατία η γη του Βαρθολομιού ήταν τσιφλίκι Τούρκου που είχε εγκαταστήσει εκεί τον κεχαγιά του, δηλαδή πληρεξούσιο, για να διαχειρίζεται τα εισοδήματα.

Στις 11 Νοεμβρίου 1825 έγινε στη περιοχή η σημαντικότερη και πιο πολύνεκρη μάχη μεταξύ Αιγυπτίων και Ελλήνων Οι κάτοικοι αντιστάθηκαν σθεναρά και νίκησαν τους εχθρούς που έφυγαν καταδιωκόμενοι στη Γαστούνη. Tότε οι Βαρθολομαίοι μετέφεραν γι’ ασφάλεια τα γυναικόπαιδα στο κάστρο Χλεμούτσι και γύρισαν στο χωριό 100 ένοπλοι. Την επομένη ημέρα περικυκλώθηκαν από ισχυρή δύναμη πεζικού και ιππικού και διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο καταστροφής. Για ενίσχυσή τους ήλθαν από το Χλεμούτσι 150 άντρες με αρχηγό τον Χρήστο Βέρρα. Όταν έφτασαν μεταξύ των χωριών Βρανά και Βαρθολομιού στη θέση «Μνήματα» και «Ρωμαίικα», βρέθηκαν περικυκλωμένοι από το εχθρικό ιππικό. Μετά από εξάωρη φονική μάχη και λόγω της ραγδαίας βροχής που αχρήστευσε τα όπλα τους σκοτώθηκαν όλοι οι Έλληνες και μεγάλος αριθμός από αυτούς που είχαν κλειστεί στο χωριό. Συνολικά οι νεκροί έφτασαν τους 180 και οι αιχμάλωτοι στους 23, ενώ από τους εχθρούς σκοτώθηκαν 500 άντρες.

Σήμερα το Βαρθολομιό είναι μια σύγχρονη πόλη που παρουσιάζει ραγδαία τουριστική εξέλιξη με σημείο αναφοράς το Αρκούδι και το αλιευτικό καταφύγιο της Γλύφας.

Στη περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια που κάνουν άνετη την παραμονή των επισκεπτών σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες των Ηλειακών παραλιών.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα