Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022
18.5 C
Pýrgos

A1 κατηγορία: Μια προκήρυξη γραμμένη στο… πόδι και ακόμα ένα «σκοτεινό» σημείο αυτής

spot_img

Όπως γράψαμε εκτενώς σε τελευταία δημοσιεύματα, η προκήρυξη του Πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣ Ηλείας, περιλαμβάνει ασάφειες και σκοτεινά σημεία, τα οποία επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Παράλληλα, πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τα Πλέι Οφ, η προκήρυξη μετέρχεται «ανορθόδοξες» πρακτικές για την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας.

Οι διατάξεις της προκήρυξης,  είναι λογικό να έχουν προκαλέσει τη δυσφορία παραγόντων, προπονητών και φιλάθλων. Κάποιος αναγνώστης του ilia.news, μας επισήμανε κάτι το οποίο ομολογουμένως εμείς δεν το είχαμε αντιληφθεί. Ακόμα ένα κενό ερμηνείας, το οποίο μπορεί να επισύρει δικαστικές διενέξεις. Ακόμα ένα κενό, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει συνταχθεί στο γόνατο, δεν διαθέτει ούτε κατά το ελάχιστο μια κεντρική ιδέα και φιλοσοφία πάνω στην οποία θα ανακηρυχθούν οι νικητές, αλλά το κυριότερο, αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες του συνόλου των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα οποία υπέγραψαν χωρίς να έχουν διαβάσει ή να έχουν αντιληφθεί, ότι στην προκήρυξη δεν περιγράφεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να υπάρχει συγκρότηση και ξεκάθαρη δυνατότητα ερμηνείας. Υπέγραψαν και επικύρωσαν μια προκήρυξη, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στο γεγονός ότι κάποιοι παράγοντες ξοδεύουν τα λεφτά τους και κάνουν θυσίες για να μπορέσουν να καταστήσουν ανταγωνιστικές τις ομάδες τους και αυτές να διεκδικήσουν τον τίτλο και την άνοδο.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι είναι εκείνο το οποίο κάποιος αναγνώστης μας ανακάλυψε:

Η προκήρυξη στο άρθρο περί της ανάδειξης του πρωταθλητή αναφέρει τα ακόλουθα (υπογραμμίζουμε εκείνα στα οποία θα εστιάσουμε)

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν διπλοί αγώνες play offs για την τελική κατάταξη των ομάδων. Συγκεκριμένα θα αγωνιστεί ο πρώτος (1ος) του πρώτου (1ου) ομίλου με τον δεύτερο (2ο ) του δεύτερου (2ου) ομίλου και ο πρώτος (1ος) του δεύτερου (2ου) ομίλου με τον δεύτερο (2ο ) του πρώτου (1ου). Ο πρώτος αγώνας play offs θα γίνει στην έδρα των σωματείων με την υψηλότερη βαθμολογική θέση. Ο δεύτερος αγώνας play offs θα γίνει στην έδρα των σωματείων με την χαμηλότερη βαθμολογική θέση. Σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας (βαθμοί – γκολ) θα διεξαχθεί και τρίτος (3ος) αγώνας στην έδρα των σωματείων με την υψηλότερη βαθμολογική θέση της κανονικής περιόδου (δεν ισχύουν εκτός έδρας γκολ σε αγώνες play off και play out).  Σε περίπτωση τριών (3) ισοπαλιών ευνοείται η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογική θέση της κανονικής περιόδου.

Οι νικητές των παραπάνω αγώνων θα δώσουν νέους αγώνες play offs μεταξύ τους για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Ο ορισμός της έδρας του 1ου αγώνα θα προκύψει μετά από κλήρωση. Μετά το πέρας και των δύο αγώνων εάν υπάρξει ισοβαθμία θα ακολουθηθούν τα οριζόμενα από τον ΚΑΠ (αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο, παράταση πέναλντυ).

Όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργείται εδώ το εξής πρόβλημα. Έχουμε την ομάδα Χ και την ομάδα Ψ. Η ομάδα Χ τερμάτισε πιο ψηλά από την ομάδα Ψ. Το πρώτο ματς στην έδρα της ομάδας Χ λήγει με 1-0 υπέρ της. Το δεύτερο ματς στην έδρα της ομάδας Ψ λήγει με 1-0 υπέρ της Ψ. Και το τρίτο ματς, στην έδρα της ομάδας Χ, λήγει ισόπαλο 1-1. Έχουμε απόλυτη ισοβαθμία, δεν έχουμε όμως τρεις ισοπαλίες. Οπότε σε περίπτωση τριών ισοπαλιών αναδεικνύεται νικήτρια η ομάδα Χ, αντίθετα σε περίπτωση μιας νίκης εκατέρωθεν και μιας ισοπαλίας στο τρίτο ματς, δεν υπάρχει πρόβλεψη από την προκήρυξη και συνεπώς πηγαίνουμε στην εφαρμογή του ΚΑΠ, ο οποίος μιλάει για ένα παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο. Γίνεται προφανές, ότι ο συντάκτης της προκήρυξης, ισορροπεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην έννοια των νικών και των βαθμών. Από τη μία αθροίζει τον αριθμό των νικών στα τρία ματς για να βγάλει νικητή (έτσι εξηγείται ότι θέτει και πρόβλεψη τριών ισοπαλιών), αφετέρου εφαρμόζει την προκήρυξη με το βαθμολογικό σύστημα, στο οποίο προσθέτει ως τελευταία παράμετρο και τα γκολ, σε περίπτωση όπου οι βαθμοί δεν είναι αρκετοί να αναδείξουν νικητή. Παραβλέπει όμως κάτι το πολύ βασικό, να ορίσει ποιος θα είναι ο νικητής σε περίπτωση που μετά από τρία ματς, οι ομάδες έχουν τους ίδιους βαθμούς και τα ίδια γκολ.

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα