Basket League: Άλλαξε στάση ο Κόροιβος -Το παρασκήνιο της μείωσης των ομάδων

spot_img

Προτεινόμενα

Ήρθε η πρόταση στη Γενική Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ και ο Κόροιβος ψήφισε υπέρ της μείωσης των ομάδων της Basket League. Βλέπετε η πρόταση συνοδευόταν και από μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη λεπτομέρεια, η οποία όμως λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο, δηλαδή την ΕΟΚ.

Η πρόταση ήταν σταδιακή μείωση των ομάδων της Basket League, αλλά χωρίς να υποβιβάζονται περισσότερες ομάδες από εκεί. Απλά, κάνοντας το… μαγικό, να ανεβαίνουν λιγότερες ομάδες από την Α2. Και έτσι πάρθηκε μια απόφαση «μνημείο» προχειρότητας και τσαπατσουλιάς, να αρχίσει σταδιακή μείωση και τη μεθεπόμενη σεζόν να παιχτεί το μεγάλο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας με μονό αριθμό ομάδων. Να υπάρχει δηλαδή και ομάδα που θα κάνει ρεπό.

Ήταν μια απόφαση που βόλευε τους πάντες. Πρώτα τους μεγάλους, οι οποίοι θέλουν να αποφεύγουν τα ταξίδια και την ταλαιπωρία στα «χωριά» της ελληνικής περιφέρειας. Εν συνεχεία βόλευε τους μεσαίους, οι οποίοι είχαν δεμένο τον γάιδαρό τους. Και τέλος, βόλευε και τους μικρούς, οι οποίοι σκεπτόμενοι κοντόφθαλμα, είπαν να μείνουμε λιγότεροι για να πάρουμε μεγαλύτερο μερτικό από την πίτα των τηλεοπτικών. Αλλά βέβαια να μην θιγούμε εμείς, να θιγούν οι άλλοι, δηλαδή η Α2.

Εμπρός σε αυτή την απόφαση, η οποία σαφώς ήταν προβληματική και κάποια ΜΜΕ βιάστηκαν να την περάσουν σαν απόφαση για αναδιάρθρωση (ενώ δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια πρόταση, καθώς ο ΕΣΑΚΕ μόνο προτάσεις μπορεί να κάνει, εφόσον την τελική απόφαση δεν μπορεί να την έχει άλλος από την Ομοσπονδία), άρχισαν να διαμορφώνονται τα δεδομένα.

Η Ομοσπονδία, τηρεί στάση αναμονής και τους αφήνει να αποφασίσουν ό,τι θέλουν και να πάρει μετά η ίδια τον λόγο. Όμως ξαφνικά άρχισε η πιάτσα να μυρίζεται «Βατερλώ». Ανεπίσημα κάποιοι υποψιάστηκαν ότι η ΕΟΚ δεν θα δεχθεί να θιγεί το δικό της πρωτάθλημα , η Α2, ενώ είναι προφανές ότι και οι ομάδες της Α2 θα ξεσηκωθούν. Σε τελική ανάλυση κεντρική γραμμή πλεύσης της ΕΟΚ είναι εδώ και χρόνια η αποκέντρωση, η διεύρυνση του μπάσκετ και στην περιφέρεια. Και ξαφνικά, εδώ και δυο μέρες, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί το σενάριο για υποβιβασμό τριών ομάδων από τη Basket League.

Ο Κόροιβος, αρχικά ψήφισε «ναι» στη μείωση των ομάδων (χωρίς να του δοθεί χρόνος να το επεξεργαστεί και υπό την αίρεση ότι αυτό θα γίνει σε βάρος της Α2 όπως προέβλεπε το μετέωρο σχέδιο του ΕΣΑΚΕ, το οποίο όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της ΕΟΚ και ήταν ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγάλων). Όμως όταν το πράγμα άρχισε να παίρνει άλλη τροπή, προχώρησε σε αλλαγή πλεύσης και ανακοίνωση σε βάρος της απόφασης.

Μια πρόταση η οποία ήρθε και ψηφίστηκε στο πόδι και η οποία αποτέλεσε όπως αποδεικνύεται παγίδα των «μεγάλων» στους «μικρούς», ήταν αδύνατον να γίνει δεκτή από τον Κόροιβο, όσο και από το σύνολο των μικρότερων ομάδων, οι οποίες κάποια στιγμή, λογικό ακούγεται, μετά τον Κόροιβο να αντιδράσουν και αυτές.

Και φτάσαμε λοιπόν στη σημερινή επίσημη ανακοίνωση της ΚΑΕ Κόροιβος, η οποία προήλθε έπειτα από κοινή σύγκλιση των διοικήσεων ΚΑΕ και ερασιτέχνη, η οποία διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση της και καθιστά σαφές ότι ο Κόροιβος είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θίγει μελλοντικά το διεύρυνση του αθλήματος και το συρρικνώνει.

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Κόροιβος, η οποία αναρτήθηκε σήμερα, αναφέρει:

«Το διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο της KAE Κόροιβος με την συμμετοχή και μελών του Δ.Σ του ερασιτέχνη και του Προέδρου του Α.Σ.Α Κόροιβος αποφάσισε ομόφωνα ότι διαφωνεί κάθετα σε οποιαδήποτε μείωση των ομάδων στην Α1 φέτος, του χρόνου ή στο μέλλον, παρόλο που κατά την Γ.Σ ο εκπρόσωπος της ΚΑΕ Κόροιβος δεν διαφώνησε, όπως και οι περισσότερες Κ.Α.Ε μιας και το θέμα ήρθε αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και προετοιμασία, και ουσιαστικά χωρίς διάλογο πέρασε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Η απόφαση αυτή πιστεύουμε οδηγεί το Εθνικό πρωτάθλημα σε μαρασμό, το κλείνει αντί να το ανοίξει την στιγμή που όλα τα σοβαρά πρωταθλήματα της Ευρώπης γίνονται με περισσότερες ομάδες από τις 14 δικές μας, (Ισπανία 17, Ιταλία 16, Γαλλία 18, Τουρκία 16, Πολωνία 17 κ.λ.π) ενώ επιχειρήματα όπως π.χ θα είναι περισσότερα τα έσοδα ή ότι η τηλεόραση το έχει ζητήσει, μόνο ως προφάσεις ακούγονται, ενώ εάν δυσκολεύουν κάποιους στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους, θα τους πούμε ότι οι ομάδες που έχουν αντιπάλους, έχουν πολύ μεγαλύτερο αγωνιστικό Γολγοθά σε πιο δύσκολα πρωταθλήματα.

Επειδή πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, εάν θέλουμε να βελτιώσουμε το Ελληνικό μπάσκετ, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια εποικοδομητική συζήτηση η οποία θα ανοίγει το άθλημα στην ελληνική επικράτεια, θα αυξάνει τους θεατές μέσα στα γήπεδα και την ποιότητα αυτών, θα βελτιώνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις των ομάδων, θα έχει πιο επιθετική πολιτική προσέγγισης χορηγών και θα ανοίγει επιτέλους τον δρόμο στους νέους Έλληνες αθλητές τόσο στην Α1 όσο και στην Α2, ώστε να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Εμείς ως Κόροιβος είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, άλλωστε από πέρυσι το τολμούμε, γι’ αυτό δηλώνουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με οποιαδήποτε μείωση των ομάδων από 14 στην Α1 τώρα ή στο μέλλον, τουναντίον καταθέτουμε ανοικτή δημόσια πρόταση προς διαβούλευση προς όλους για μελλοντική αύξηση των ομάδων σε 16, έτσι ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα στο σύνολό του».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα