H Αγία που διώχνει την Κατάθλιψη, εορτάστηκε στον Ι. Ν. Αγίας Κυριακής Πύργου

spot_img

Προτεινόμενα

Με κάθε μεγαλοπρέπεια καθώς επίσης και με την συμπροσευχητική παρουσία πλήθους πιστών παρά τον θερινό καύσωνα, εορτάσθηκε και φέτος στον Πύργο, η ιερή και σεβάσμια μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Κυριακής της Αθληφόρου, στον φερώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό της.

Η εορταζομένη Αγία ήταν «Δώρο Θεού και καρπός προσευχής», των ευλαβών Χριστιανών γονέων της, του Δωροθέου και της Ευσεβίας, οι οποίοι την ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», διακρινόμενη από πολύ νωρίς για την σωφροσύνη και τα ποικίλα χαρίσματά της. Η Αγία Κυριακή μαζί με τους ευλαβείς γονείς της, αφού περπάτησε τον δρόμο της αγιότητος, που είναι ο δρόμος της αιωνίου ζωής, αξιώθηκε στην συνέχεια να γίνει ένα από τα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας μας. Υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό. Η πίστη όμως και η αγάπη της για τον εράσμιο της ψυχής της, ήταν τόσο μεγάλη όπου ο ίδιος ο Κύριος, όπως μας πληροφορεί ο Ιερός Συναξαριστής, την επισκέφθηκε στην φυλακή, ενδυναμώνοντάς την. Τελικά παρέδωσε μαρτυρικά την αγνή ψυχή της στον Θεό, δίδοντας παράδειγμα ανά τους αιώνες σε όλους τους πιστούς, πως ακόμα και μπροστά στον πόνο τον σωματικό, αλλά και στον θάνατο χρειάζεται να έχουμε ακλόνητη πίστη στον Ιησού Χριστό, την αιτία της υπάρξεώς μας.

Οι λαμπρές Θρησκευτικές εκδηλώσεις με τις ευλογίες του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, έλαβαν χώρα στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό της εορταζομένης Αγίας και άρχισαν την παραμονή της εορτής, με την τέλεση του Αναστάσιμου Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασιών υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους Αιδ. π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Αυγερινό Τσουκαλά, καθώς επίσης από τους οικείους Εφημερίους π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο και π. Βασίλειο Λαγκαδινό.

Την κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η Αναστάσιμη  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιου, συμπαραστατούμενου από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Μπακόπουλο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού (Κύπρου) και τους οικείους Εφημερίους π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο και π. Βασίλειο Λαγκαδινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διακονία του Θείου Λόγου τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, όσο και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, αναφέρθηκαν με γλαφυρό τρόπο στα υψηλά και σωτήρια διδάγματα  που πηγάζουν από τον βίο και την πολιτεία της Αθληφόρου Κυριακής, η οποία δια του φρικτού μαρτυρίου της, κατά το οποίο υπήρξε το ίδιο ηρωϊκή με τους άνδρες, έφυγε για την Άνω Ιερουσαλήμ ως αγνή και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού, ενώθηκε η μακάρια ψυχή της με τον Νυμφίο της Χριστό, αιωνίως και κατέστη έτσι ένα εύοσμο άνθος πίστεως, ευσέβειας, αγνότητας, ηρωϊσμού και καρτερίας της αρχαίας Εκκλησίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά οι ομιλούντες την Αγάπη και την Υπακοή της στον Ιησού Χριστό, καλώντας τους παρισταμένους πιστούς να ακολουθήσουν την δική της πορεία καθώς επίσης και των ευλαβών γονέων της, του Δωροθέου και της Ευσεβείας, οι οποίοι υπήρξαν πρότυπα Χριστιανικής οικογένειας, τα οποία σήμερα δυστυχώς σπανίζουν, αφού ζούμε δυστυχώς σε μία εποχή ποικίλων πειρασμών και αντιθέσεων, που ονομάζεται «Νέα τάξη πραγμάτων».

Οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις περατώθηκαν το απόγευμα της εορτής, με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος της Αγίας Κυριακής, υπέρ Υγείας και Θείας βοηθείας των ευλαβών Χριστιανών της Ενορίας και της πόλης του Πύργου εκτενέστερα. Τους Χορούς των Ιεροψαλτών διεύθυναν καλλικέλαδα, ο Πρωτοψάλτης κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και ο Λαμπαδάριος κ. Χαράλαμπος Παφιλιάρης.

π. Νικόλαος Κατσηδήμας.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα