ΗΛΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΓΕΙΑ

«Kατάκολο και Κορωνοϊός: Η ανησυχία του εφησυχασμού»


«Για να το πούμε από την αρχή.

Η όλη διαχείριση της προσέγγισης του Κρουαζιερόπλοιου προερχόμενου απ’ τη βόρεια Ιταλία τουλάχιστον σε εμάς του απλούς πολίτες αφήνει κάποια κενά και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.

Κυριολεκτικά δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε.

Ίσως κάποια πράγματα να μας τα έχουν πει λάθος οι αρμόδιοι ίσως εμείς να μην τα καταλάβαμε καλά.

Πάντως ότι και να μας πουν κάποιοι μερικά στοιχεία είναι πραγματικά και σαν τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

  • Από τις χώρες της Ευρώπης η χώρα με την μεγαλύτερη διασπορά του ιού αυτήν την στιγμή είναι η Ιταλία και ειδικά η βόρειος.
  • Η προσπάθεια των χώρων να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού από την στιγμή που δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο έχει να κάνει κύρια με λογικές καραντίνας όπου και όπως αυτό είναι δυνατό.
  • Η επιδημιολογία ενός ιού με 14 μέρες επώαση που κατά μερικούς επιστήμονες μπορεί να είναι και μεγαλύτερη δεν κάνει εύκολη την όλη υπόθεση αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί πλήρη αδράνεια προσευχή και νηστεία.
  • Η πολιτική του Υπουργείου να απαγορεύσει όλες τις αποκριάτικες εκδηλώσεις δίνει το μέτρο της κρισιμότητας της κατάστασης για μια χώρα σαν την δική μας που και είναι κοντά στην Ιταλία και της οποίας το Σύστημα Υγείας δεν είναι και στα καλύτερα του.
  • Αν δεχτούμε ότι όλα τα στοιχεία είναι σωστά το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην ενημέρωση του λαού για να πειθαρχήσει σε κάποια απαραίτητα μέτρα πριν είναι πολύ αργά.
  • Το καρναβαλικό αντάρτικο που κηρύχτηκε σε μερικές περιοχές της Χώρας έχει από την μια μεριά την μαγκιά της φυλής και από την άλλη μια υποβάθμιση του κινδύνου που σε μερικές περιπτώσεις έχει να κάνει κύρια με την ανεπαρκή ενημέρωση από την μεριά της πολιτείας.
  • Το ότι όλο αυτό που ζούμε έχει και θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις δεν το συζητάμε αλλά αυτές οι οικονομικές επιπτώσεις σίγουρα θα είναι απείρως μεγαλύτερες αν από έλλειψη τόλμης από την μεριά των αρμόδιων πάμε σε κατάσταση πανδημίας.

Από την στιγμή που ήταν γνωστή η προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου στο Κατάκολο καλώς απεστάλη επιστολή από τον Δήμαρχο Πύργου στους αρμοδίους στην οποία επιστολή εκφράζονται δικαιολογημένες ανησυχίες δεδομένου ότι είναι γιατρός και αν δεν κάνω λάθος και ειδικός Υγιεινολόγος.

Άρα έχει άριστη γνώση του θέματος από όλες τις πλευρές του.

Σε αυτήν την επιστολή επισημάνεται η αδυναμία ελέγχου των επιβατών λόγω  της ελλείψεων υποδομών στο λιμάνι του Κατάκολου.

Από την άλλη πολύ σωστά επισημάνθηκε το τι μπορεί να σημαίνει η εκδήλωση κάποιου κρούσματος στην περιοχή εν όψει της τελετής της αφής της Ολυμπιακής φλόγας που θα γίνει στις 12  Μαρτίου.

Τελικά οι αρμόδιοι έδωσαν το ΟΚ να καταπλεύσει το κρουαζερορόπλοιο την ίδια μέρα που τα ΜΑΤ σε διάφορες περιοχές της Χώρας προσπαθούσαν να αποτρέψουν τις «αυθόρμητες» καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Αλλά μείς που είμαστε εδώ και ξέρουμε μόνο όσα μας λένε έχουμε κάποια ερωτήματα για τον Δήμαρχο του Πύργου

  • Τι έγινε και σταμάτησε να ανησυχεί δύο μέρες αφ’ ότου έστειλε την επιστολή στους αρμοδίους;;;
  • Τι έγινε και έκανε μια «θριαμβική» ανάρτηση στην όποια αναφέρει επί λέξει:

«Σήμερα, μέχρι στιγμής οι ειδικοί επιβλέποντες την κατάσταση, δεν διαπιστώνουν πρόβλημα.»

Τι σημαίνει αυτό το «μέχρι στιγμής» και με ποιον τρόπο οι αρμόδιοι (αλήθεια ποιοι ήταν αυτοί) δεν διαπίστωσαν πρόβλημα?

Αν υπήρχε πρόβλημα πως θα το διαπίστωναν οι αρμόδιοι;;;

Τι μέσα είχαν στην διάθεση τους;;;

Ο Δήμαρχος σαν γιατρός ξέρει καλυτέρα από όλους μας τι σημαίνει ασυμπτωματικός φορέας και ξέρει πολύ καλά ότι και αυτός μεταδίδει τον ιό.

Ποιος αρμόδιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι μέσα στους 1500 επιβάτες που προέρχονται από μια περιοχή της Ιταλίας με τόσα πολλά κρούσματα δεν υπήρχε κανένας συμπτωματικός φορέας;;;

Και μην σπεύσουν κάποιοι να μας πουν κινδυνολόγους.

Είμαστε κινδυνολόγοι τουλάχιστον όσο είναι το Υπουργείο Υγείας και οι ειδικοί επιστήμονες που κάθε μέρα μας εφιστούν την προσοχή.

Και αν μπορεί κάποιος εν τη ρύμη του λόγου του να μιλά για κινδυνολόγους αυτό το «χαιρέκακοι» και «σκοταδιστές» καλό είναι να το αφήσουμε στην άκρη.

Είναι εκτός τόπου και χρόνου και μη σοβαρό αν δεν είναι και  προσβλητικό ….

 

 

ΥΓ. Ενδεικτικό του κλίματος εφησυχασμού που επιδέξια καλλιεργήθηκε είναι αυτή η περιγραφή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Οι επιβάτες όλοι καλά στην υγεία τους, δεν δείχνουν να ανησυχούν για τον κορωνοϊό.»

Το υπονοούμενο σαφές.

Αφού οι επιβάτες δεν ανησυχούν εμείς γιατί να ανησυχούμε…».

 

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας