• ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ
  • «Pave the wayste» – «Ανακύκλωση-κύκλος αναδημιουργίας»

«Pave the wayste» – «Ανακύκλωση-κύκλος αναδημιουργίας»

Παρουσίαση του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου «Pave the wayste» και Τελετή απονομής βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού «Ανακύκλωση-κύκλος αναδημιουργίας».

Η  παρουσίαση του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας LIFE «Pave the wayste» καθώς και η τελετή  απονομής βραβείων  για το  Διαγωνισμό Ανακύκλωσης

«Ανακύκλωση, κύκλος αναδημιουργίας», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας σε συνεργασία με τον δήμο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο πάρκο του παλαιού δημαρχείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Προγράμματος από τον Υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ Γιώργο Γεωργακόπουλο καθώς και την ομάδα εργασίας  της καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ Μαρίας  Λοϊζίδου.

Ο κ Γεωργακόπουλος στην ομιλία του αένεφερε:

«Σας καλωσορίζω στον τόπο τούτο που από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα έχει το πλεονέκτημα να παράγει πολιτισμό, να μοιράζεται πολιτισμό με όλους τους λαούς της γης (ανεξαρτήτως γλώσσας-θρησκείας και χρώματος) και να στέλνει τα μηνύματά του παντού προκειμένου να κρατηθούν οι αληθινές αξίες της ζωής. Έναν τόπο που δέχεται και εξυπηρετεί 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Δυστυχώς όμως αυτόν τον τόπο «τον Κάλλιστο της Ελλάδας», κατά τον Λυσία, αισθητικά και περιβαλλοντολογικά τον «πληγώσαμε» με ευθύνη όλων όσων ενεπλάκησαν εδώ και 30 χρόνια περίπου στον Α’ και Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθότι δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν και να ομονοήσουν για εξεύρεση μιας μόνιμης και περιβαλλοντολογικά σωστής λύσης για τα απορρίμματα.

Αποτέλεσμα, όλων αυτών ήταν να έχουμε στα χέρια μας μια ωρολογιακή βόμβα που δυστυχώς όπως ήταν αναμενόμενο εξερράγει, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλάνισε το Δήμο μας, την κοινωνία μας, το Νομό μας, που η εικόνα των συσσωρευμένων σκουπιδιών προσέβαλε όλους μας και που τελικά κόστισε οικονομικά και κοινωνικά στο Δημότη.

Και όλα αυτά παρά το ότι όλοι μας συμφωνούμε λεκτικά και διατυμπανίζουμε παντού ότι το περιβάλλον μας είναι η ζωή μας και ότι η σωστή διαχείρισή του είναι το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας.

Ως Δημοτική αρχή λοιπόν αναζητήσαμε εναγωνίως λύσεις. Κάναμε ενέργειες για τη λειτουργία ΧΥΤΗ και ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά και αναζητήσαμε σύγχρονες λύσεις για την εξεύρεση τρόπων διαχείρισης, με τους οποίους θα επιτυγχάνεται η ενιαία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των διαφόρων ρευμάτων των Αστ. Στερεών Απορρ. στην πηγή, με βάση πάντα τους στόχους που προκύπτουν τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ορίζοντα το 2020. Αναζητήσαμε λοιπόν μια λύση βιώσιμη, περιβαλλοντικά ορθή αλλά και οικονομικά ορθή για τους δημότες. Όμως, για να βγεις στο ξέφωτο, πρέπει να διαθέτεις την πυξίδα που θα δείχνει καθαρά τον προορισμό σου και ακολούθως με σχέδιο, συντονισμένα και με αποφασιστικότητα να τρέξουμε όλοι μαζί. Αυτή λοιπόν την πυξίδα, με τη βοήθεια της πρώην βουλευτού Ηλείας κ. Αυγερινοπούλου, τη βρήκαμε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκριμένα στην καθηγήτρια κ. Λοϊζίδου, χάριν της οποίας εξασφαλίστηκε η συμμετοχή του Δήμου μας στο μοναδικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε για το περιβάλλον από την Ε.Ε. για τη χώρα μας, το πρόγραμμα LIFE+ 2014  με ονομασία (Πέιβ δε Γουέιστ) Pave the Wayste, και τίτλο «Ανάπτυξη και Επίδειξη πρότυπου συστήματος διαλογής και επεξεργασίας των Α.Σ.Α. στην πηγή».

Για την επιτυχία όμως αυτού του στόχου υπήρξε μια άριστη συνεργασία της Επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου με την ομάδα του Δήμου μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα της τοποθέτησης του πρώτου περιπτέρου ξεπερνώντας τα όποια δύσκολα προβλήματα δημιουργήθηκαν.

ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Στη βάση του προβλήματος διαχείρισης των ΑΣΑ, είναι ο άνθρωπος-παραγωγός και δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα, πέρα της παραγωγής σκουπιδιών, παύει ο ρόλος του. Αποποιείται, κατά κάποιον τρόπο τις ευθύνες του και δεν ασχολείται με τη διαχείριση αυτών που παράγει, παρά μόνο τα παραδίδει όλα μαζί (ανακυκλώσιμα και μη)στο ίδιο κάδο, δηλαδή στο Δήμο, περιμένοντας από το Δήμο να κάνει το θαύμα και να τα εξαφανίσει.

Κανείς δε, δεν θέλει τα σκουπίδια στην πόρτα του. Είναι όμως δικά του. Είναι δικά μας και πρέπει να τα διαχειριστούμε.

Και εδώ ακριβώς πρέπει να πέσει το βάρος για την επιτυχία του προγράμματος:

Στην όσο γίνεται καλύτερη ενημέρωση του πολίτη – δημότη μας.

Στην προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας μας πλέον».

 

Τι είναι το πρόγραμμα ανακύκλωσης LIFE

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας  συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο PAVEtheWAySTE, το οποίο υλοποιείται με τη συνεισφορά του LIFE, του χρηματοδοτικού μέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και αποσκοπεί στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης για τα αστικά στερεά απόβλητα στις απομακρυσμένες περιοχές. Στο έργο LIFE  PAVEtheWAySTE συμμετέχουν τέσσερις εταίροι: ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που είναι και ο Συντονιστής του Έργου, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό Κέντρο Cartif της Ισπανίας.

Σκοπός του έργου είναι η επίδειξη πρωτότυπων συστημάτων ανακύκλωσης (Πράσινα Περίπτερα) τα οποία θα αξιοποιούν τα χρήσιμα υλικά που περιέχονται στα παραγόμενα αστικά απόβλητα, όπως π.χ. χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο, προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Τρία Πράσινα Περίπτερα θα λειτουργήσουν πιλοτικά στην πόλη της  Αρχαίας Ολυμπίας  και ένα στις Τοπικές Κοινότητες  Πελοπίου  και Πλατάνου . Τα Πράσινα Περίπτερα, χάρη στον πρωτοποριακό και καινοτόμο σχεδιασμό που εφάρμοσε η Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα δέχονται προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα απόβλητα από τα νοικοκυριά, τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και από τους επισκέπτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην αποτελεσματική ανακύκλωση. Παράλληλα, για τους συχνούς χρήστες θα παρέχονται επιπλέον κίνητρα, μέσω ενός ανταποδοτικού συστήματος συλλογής πόντων ανάλογων με την ποσότητα των καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών που θα παραδίδουν στα Πράσινα Περίπτερα, επιβραβεύοντάς τους κατά αυτό τον τρόπο για τη συμμετοχή τους.

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη:

Τα ανακυκλώσιμα υλικά καθαρίζονται από τυχόν υπολείμματα των προϊόντων

Διαχωρίζονται σε 4 διαφορετικές σακούλες που θα διανεμηθούν από το Δήμο σε κατηγορίες υλικών: χαρτιού/χαρτονιού, γυαλιού, πλαστικού και μετάλλου.

Τα διαχωρισμένα υλικά παραδίδονται στο Πράσινο Περίπτερο ανακύκλωσης, όπου ζυγίζονται και καταχωρούνται οι αντίστοιχοι πόντοι σε προσωποποιημένη πλαστική κάρτα. Οι πόντοι θα εξαργυρώνονται σε υπηρεσίες και δώρα από το Δήμο.

Έτσι τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν καταλήγουν ως σκουπίδια προς ταφή και ο καθένας συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος, ενεργώντας με οικολογική συνείδηση στην καθημερινότητά του.

Στόχος του έργου είναι η υλοποίηση μιας σειράς αλληλένδετων και στοχευμένων δράσεων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και η ευρεία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη μη ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Η επιστημονική προσέγγιση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών οφελών της ανακύκλωσης θα τεκμηριωθεί με συστηματική καταγραφή των ανακυκλώσιμων υλικών που θα επεξεργάζονται τα Πράσινα Περίπτερα και του ενδιαφέροντος συμμετοχής των δημοτών στις πιλοτικές περιοχές σε συνδυασμό με επιστημονικά εργαλεία και μελέτες.

 

Εντυπωσίασαν με τα έργα τους οι μαθητές

Μέσα σε κλίμα χαράς και στην ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του κήπου του παλαιού Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκε η έκθεση και η βράβευση των έργων μαθητών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό «Ανακύκλωση: Κύκλος αναδημιουργίας», ο οποίος διοργανώθηκε και προκηρύχθηκε από την ΔΔΕ Ηλείας τον Οκτώβριο του 2017.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 250 μαθητές από 20 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 112 έργα, ατομικά και ομαδικά. Από αυτά, βραβεύθηκαν τα 54, 26 ατομικά και 28 ομαδικά. Τα βραβεία συνοδεύονταν από έπαθλα.

Η παρουσίαση του διαγωνισμού και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ηλείας, κα Τίτα Τερζή, η οποία είχε και την όλη ευθύνη του διαγωνισμού.

Στη σύντομη ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά, δούλεψαν με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά, σαν πραγματικοί καλλιτέχνες.  Τα έργα τους, είναι μια εξομολόγηση. Μια σιωπηλή αφήγηση της μεταμόρφωσής τους από άχρηστα υλικά σε μικρά έργα τέχνης. Χαρτιά, χαρτόνια, μέταλλα, πλαστικά, κύλινδροι, καλύμματα, κουτιά κάθε είδους, αλλά και παλιά ενδύματα, άλλα ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ Θύμιος Κοτζάς, οι αντιδήμαρχοι κκ Γιώργος Δεββές, Πέτρος Γιαννακόπουλος και Φώτης Κωσταριάς, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ Γιώργος Αηδόνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ Βασίλης Δημητρέλλος, ο Δασάρχης Πύργου κ Παναγιώτης Λάττας, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, Πλατάνου, Πελοπίου κκ Χάρης Σπηλιόπουλος, Γιώργος Φράγκος και Δημήτρης Στασινόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας κ Νίκος Ζαρόκωστας καθώς και πλήθος κόσμου. Επίσης , αξίζει να αναφέρουμε ότι στην υλοποίηση της εκδήλωσης  συμμετείχε και το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Α. Κατηγορία «Χρηστικά αντικείμενα»

(Φωτιστικά- Μουσικά όργανα)

  1. Μαράκες– Μαυρομάτη Δανάη, Μποσμή Μαρία- Αγγελική
    1ο Γυμνάσιο Πύργου-Έπαινος

 

  1. ΝτράμςΈπαινος Γιαννόπουλος Μάριος, Ασπραδάκης Νίκος

 

  1. Φωτιστικό- Καλογεροπούλου Αριστέα
    1ο Γυμνάσιο Πύργου-Βραβείο

 

  1. Φωτιστικό Αρβανίτης Φώτης- (1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας)-Βραβείο

 

  1. Σύνθετη κατασκευή για γραφείο

Αναστασόπουλος Ηλίας, Αλεξόπουλος Αλέξανδρος
Κούτσος Νίκος, Βασιλακόπουλος Χαράλαμπος
Μούγιος Γεώργιος, Αναγνωστόπουλος Γεώργιος
Δριβέλλας Γεώργιος- Βραβείο  (1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας)

  1. Κιθάρα
    Γεωργία Δημακοπούλου, Λαμπρινή Καρασκούτη- (1ο Γυμ.Αμαλιάδας)-Βραβείο
  2. Φωτιστικό με μανταλάκια Βραβείο
    Κατοχιανός Νικόλαος (Γυμ.Σαβαλίων)
  3. Πορτατίφ- Αθανασία Μαραθιά- Βραβείο (ΕΕΕΕΚ Πύργου)

 

 

Β. Κατηγορία «Πίνακες»

  1. Πίνακας ανακύκλωσης
    Καλοφώνου Μαρία, Λιακοπούλου Ζωή
    Ψάρρη Κωνσταντίνα-Έπαινος(1ο ΓΕΛ Πύργου)
  2. Κάδρο πεταλούδα– Σταθοπούλου Ζωή (ΓΕΛ Κρεστένων)-Έπαινος
  3. Πίνακας κολλάζ (γυναικείο πρόσωπο)
    Χαρά Βυθούλκα, Χρύσα Γκαϊτατζή(1ο Γυμ.Αμαλιάδας)-Έπαινος

 

  1. «Ευτυχία δεν είναι η Ιθάκη»- (ΓΕΛ Βασιλακίου)- Βραβείο
    Μίχα Μαρίνα, Παπαηλίου Γεώργιος, Σταθάς Γεώργιος-Παναγιώτης, Στάμος Ηλίας, Τζαφάι Κριστίνα, Κατσαϊδώνης Μαρίνης, Κωνσταντακόπουλος Χαράλαμπος, Παπαηλίου Χαράλαμπος, Φλέσσας Παναγιώτης, Κολοβού Γεωργία-Αγάπη, Μέμα Άρση, Παπαηλίου Ιωάννα, ΠαπαηλίουΜαρία, Πετρόπουλος Χρήστος
  2. Πίνακας «Άνοιξη»-Βραβείο
    Μαριέλλη Γερασιμοπούλου- Αθανασία Μαραθιά (ΕΕΕΕΚ Πύργου)
  3. Κάδρο με λουλούδια- Γιαννακοπούλου Παναγιώτα
    1ο Γυμνάσιο Πύργου- Βραβείο

 

Γ. Κατηγορία «Απεικόνιση Μεταφορικών Μέσων»

  1. Καράβι- Ζούπης Γαβριήλ- Βραβείο (Εσπερινό Γυμ.Πύργου)

 

  1. Ποδήλατο- Μαριέλλη Γερασιμοπούλου (ΕΕΕΕΚ Πύργου)-Βραβείο

 

  1. Καΐκι– (2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας)-Βραβείο

Σοφία Δημητροπούλου, Έλενα Καλοειδή
Θανάσης Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Αγαλιώτης

  1. Αφαιρετικό καράβι
    Παπαχριστοδούλου Ασπασία-(2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας)- Βραβείο

 

 

Δ. Κατηγορία «Μικρές Κατασκευές»

 

  1. Κουτί γάλα- κουμπαράς– Αλεξοπούλου Αλεξάνδρα-Έπαινος

(ΓΕΛ Κρεστένων)

  1. Μικρό κάστρο-
    Γαβρίλη Κυριακούλα, Σπυράκη Σοφία
    Χότζαϊ Μαρία, Αβράμη Ανδριάννα (Γυμ.Επιταλίου)-Έπαινος

 

  1. Τριαντάφυλλο
    Κολόκα Τζωρτζίνα, Κόκολη Διονυσία
    Μπούφη Θεοφανία (1ο ΓΕΛ Πύργου)- Βραβείο

 

Ε. Κατηγορία «Έργα με επιστημονικό περιεχόμενο»

  1. Η/Υ- Ειρήνη Γιάνναρου,Γκλεντίσα Αλιάι (Γυμ.Σαβαλίων)Έπαινος

 

  1. Στη φυλακή της τεχνολογίας
    Κουρκούτα Ελ.,Καραγιάννη Αλ.(1ο Γυμ.Αμαλιάδας)- Ειδική Διάκριση

 

  1. Η ενσωμάτωση των υλικών αγαθών στη ζωή μας
    Μπερδεμπές Απόστολος- 1ο Γυμν. Αμαλιάδας- Βραβείο 
  2. Φακός, Νηρέας- Γεώργιος Ρουμελιώτης Βραβείο (Γυμ.Χαβαρίου)

 

  1. Βακτήριο
    Ανδρέας Γεώργιος, Ανδρέας Στέφανος
    Γκάμαρης Σωτήριος, Μποτίλιας Θανάσης
    Πετρόπουλος Πέτρος- Βραβείο (1ο ΓΕΛ Πύργου)

 

 

ΣΤ. Κατηγορία- «Μορφές»

 

  1. Μάσκα– Βλασία Λαγκαδινού, Γυμν. Μυρτιάς-Έπαινος
  2. Μάσκα- Σαμπιάνο Μπέιντο, Γυμν. Μυρτιάς-Έπαινος
  3. Μάσκα– Μεντές Χρήστος, Γυμν. Μυρτιάς-Έπαινος

 

  1. Μάσκα μελισσοκόμου- Ειδική Διάκριση Σπύρος Βλαστός

Γυμνάσιο Λεχαινών

 

  1. Μάσκα- Βραβείο -Διονυσία Κατσάπη-

Γυμν. Λεχαινών

  1. Μάσκα- Βραβείο Μάριος ΤσέπαΓυμν. Λεχαινών
  2. Πρόσωπο με κρόσσιαΒραβείο Μάριος Τσέπα
  3. Φάντασμα Βραβείο Μάριος Τσέπα
  4. Ταμπλώ με κορίτσι Βραβείο Στέλλα Τσαλούπη- Γυμν. Λεχαινών
  5. Σκύλος– Ρέγκλης Δημήτρης- Βραβείο (1ο Γυμ. Αμαλιάδας)
  6. Γάτα- Βραβείο
    Κλέβις Αλικάι, Ορφανός Δημήτρης(1ο Γυμν. Αμαλιάδας)
  7. Σκύλος- κεφαλή Βραβείο Λεβέντης Γιώργος (

1ο Γυμν. Αμαλιάδας)

  1. Καμηλοπάρδαλη- Μαρία Τσάκωνα, Χριστούλα Τσαγκαρούλια

(2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας)- Βραβείο

  1. Κούκλα
    Καπανδρίτη Μαρία, Γιάνναρου Μαριλένα (Γυμν. Σαβαλίων)- Βραβείο
  2. Χορευτής– Συριόπουλος Γιώργος, Πρίφτι Ερνέστο

(Γυμν. Σαβαλίων) Βραβείο

  1. Χορεύτρια (γλυπτό)- Βραβείο Φουρκαλίδη Χριστίνα

(ΓΕΛ Κρεστένων)

  1. Minions μεταλλικάΒραβείο
    Θεοδωρακοπούλου Αλεξάνδρα- Μαρία, Φυσαράκη Δέσποινα
    (1ο Γυμν. Αμαλιάδας)

 

 

Ζ. Κατηγορία «Συνθέσεις- Ειδικές Κατασκευές»

  1. Ανθοδοχείο– 1ο Γυμνάσιο Πύργου
    Ασημακοπούλου Βασιλική, Γιαννιχρόνη Χαρά- Έπαινος
  2. Ρομπότ
    Γκάμαρης Σωτήριος(1ο ΓΕΛ Πύργου)-Έπαινος

 

  1. Αφηρημένη κατασκευή (πολύχρωμα κουτιά)
    Νικολέττα Ανδριοπούλου, Ευαγγελία- Χριστίνα Βασιλοπούλου

(1ο Γυμν. Αμαλιάδας) Ειδική Διάκριση

 

  1. Μόμπιλο με αερόστατα
    Γκούβα Αγγελική, Καραντενίζης Κωνσταντ. Μέμα Λορένα, Παπαηλιού Αικατερίνη, Παπαηλιού Ανδρέας, Πλατανίτη Αφροδίτη, Πλατανίτη Ελπινίκη, Γκούβας Πέτρος, Κατσαϊδώνης Χρήστος, Κολοβού Ηλιάνα
    Παπαηλιού Γεώργιος, Πετροπούλου Ιωάννα, Συντέτας Γεώργιος. Βραβείο(Γυμνάσιο Βασιλακίου)
  2. Αργαλειός
    Γεώργιος Κορμπάκης (Γυμν.Βουνάργου)- Βραβείο
  3. Κάστρο– Ευάγγελος Χριστόπουλος (Γυμν.Λεχαινών)- Βραβείο
  4. Μοντέρνο οικοδόμημα
    Νίκη- Μαρία Βασιλοπούλου, Νικολέττα Κωστοπούλου- Βραβείο

(1ο Γυμ.Αμαλιάδας)

  1. Δέντρο
    Σπηλιοπούλου Νεφέλη, Τσακοπιάκου Δήμητρα, Χατζόπουλος Κώστας (Γυμν. Σαβαλίων) Βραβείο
  2. Φάρος με καπάκια- Ασημακοπούλου Βασιλική, Γιαννιχρόνη Χαρά Βραβείο- 1ο Γυμνάσιο Πύργου
  3. Σπίτι ροζ με μωβ μπαλκόνια
    Μαριτίνα Ψυχογυιού, Αριστέα Χρυσανθοπούλου

      Βραβείο (2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας)

  1. Φόρεμα
    (Ομάδα Πολιτιστικού Προγράμματος- Γυμν. Βουνάργου)– Βραβείο

 

ΕΠΑΘΛΑ

 

Α. ΑΤΟΜΙΚΑ

1ο tablet: ΕΕΕΕΚ Πύργου (εκτός κλήρωσης)

2ο tablet: Νικόλαος Κατοχιανός (Γυμνάσιο Σαβαλίων)

Ποδήλατο: Γεώργιος- Νηρέας Ρουμελιώτης (Γυμνάσιο Χαβαρίου)

 

Β. ΟΜΑΔΙΚΑ

Δωρεάν επίσκεψη στο ΚΔΑΥ Πατρών: 1ο Γυμνάσιο Πύργου, 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, Γυμνάσιο Βασιλακίου.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Βελόπουλος και Λοβέρδος φλερτάρουν τον Νίκο Καλάκο ;

Βαθιά πληγωμένο και διχασμένο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Ντροπή: Εορτασμός χωρίς Υφυπουργό, βουλευτές και Περιφέρεια – Με υπερηφάνεια όμως τα νιάτα της Αμαλιάδας τίμησαν την εθνική επέτειο!(βίντεο)

Λαμπρός ο εορτασμός στην Αμαλιάδα χωρίς Φιλαρμονική και φέτος, χωρίς να δώσουν το παρών κανένας βουλευτής Ηλείας αλλά και κανένας …

Πύργος: Τίμησαν τους αγωνιστές του 21

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Πύργο ο Δήμαρχος κ Στάθης Καννής, τιμώντας την μνήμη …

  • ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ
  • «Pave the wayste» – «Ανακύκλωση-κύκλος αναδημιουργίας»

«Pave the wayste» – «Ανακύκλωση-κύκλος αναδημιουργίας»

Παρουσίαση του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου «Pave the wayste» και Τελετή απονομής βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού «Ανακύκλωση-κύκλος αναδημιουργίας».

Η  παρουσίαση του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας LIFE «Pave the wayste» καθώς και η τελετή  απονομής βραβείων  για το  Διαγωνισμό Ανακύκλωσης

«Ανακύκλωση, κύκλος αναδημιουργίας», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας σε συνεργασία με τον δήμο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο πάρκο του παλαιού δημαρχείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του Προγράμματος από τον Υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ Γιώργο Γεωργακόπουλο καθώς και την ομάδα εργασίας  της καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ Μαρίας  Λοϊζίδου.

Ο κ Γεωργακόπουλος στην ομιλία του αένεφερε:

«Σας καλωσορίζω στον τόπο τούτο που από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα έχει το πλεονέκτημα να παράγει πολιτισμό, να μοιράζεται πολιτισμό με όλους τους λαούς της γης (ανεξαρτήτως γλώσσας-θρησκείας και χρώματος) και να στέλνει τα μηνύματά του παντού προκειμένου να κρατηθούν οι αληθινές αξίες της ζωής. Έναν τόπο που δέχεται και εξυπηρετεί 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Δυστυχώς όμως αυτόν τον τόπο «τον Κάλλιστο της Ελλάδας», κατά τον Λυσία, αισθητικά και περιβαλλοντολογικά τον «πληγώσαμε» με ευθύνη όλων όσων ενεπλάκησαν εδώ και 30 χρόνια περίπου στον Α’ και Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθότι δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν και να ομονοήσουν για εξεύρεση μιας μόνιμης και περιβαλλοντολογικά σωστής λύσης για τα απορρίμματα.

Αποτέλεσμα, όλων αυτών ήταν να έχουμε στα χέρια μας μια ωρολογιακή βόμβα που δυστυχώς όπως ήταν αναμενόμενο εξερράγει, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλάνισε το Δήμο μας, την κοινωνία μας, το Νομό μας, που η εικόνα των συσσωρευμένων σκουπιδιών προσέβαλε όλους μας και που τελικά κόστισε οικονομικά και κοινωνικά στο Δημότη.

Και όλα αυτά παρά το ότι όλοι μας συμφωνούμε λεκτικά και διατυμπανίζουμε παντού ότι το περιβάλλον μας είναι η ζωή μας και ότι η σωστή διαχείρισή του είναι το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας.

Ως Δημοτική αρχή λοιπόν αναζητήσαμε εναγωνίως λύσεις. Κάναμε ενέργειες για τη λειτουργία ΧΥΤΗ και ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά και αναζητήσαμε σύγχρονες λύσεις για την εξεύρεση τρόπων διαχείρισης, με τους οποίους θα επιτυγχάνεται η ενιαία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των διαφόρων ρευμάτων των Αστ. Στερεών Απορρ. στην πηγή, με βάση πάντα τους στόχους που προκύπτουν τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ορίζοντα το 2020. Αναζητήσαμε λοιπόν μια λύση βιώσιμη, περιβαλλοντικά ορθή αλλά και οικονομικά ορθή για τους δημότες. Όμως, για να βγεις στο ξέφωτο, πρέπει να διαθέτεις την πυξίδα που θα δείχνει καθαρά τον προορισμό σου και ακολούθως με σχέδιο, συντονισμένα και με αποφασιστικότητα να τρέξουμε όλοι μαζί. Αυτή λοιπόν την πυξίδα, με τη βοήθεια της πρώην βουλευτού Ηλείας κ. Αυγερινοπούλου, τη βρήκαμε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκριμένα στην καθηγήτρια κ. Λοϊζίδου, χάριν της οποίας εξασφαλίστηκε η συμμετοχή του Δήμου μας στο μοναδικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε για το περιβάλλον από την Ε.Ε. για τη χώρα μας, το πρόγραμμα LIFE+ 2014  με ονομασία (Πέιβ δε Γουέιστ) Pave the Wayste, και τίτλο «Ανάπτυξη και Επίδειξη πρότυπου συστήματος διαλογής και επεξεργασίας των Α.Σ.Α. στην πηγή».

Για την επιτυχία όμως αυτού του στόχου υπήρξε μια άριστη συνεργασία της Επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου με την ομάδα του Δήμου μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα της τοποθέτησης του πρώτου περιπτέρου ξεπερνώντας τα όποια δύσκολα προβλήματα δημιουργήθηκαν.

ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Στη βάση του προβλήματος διαχείρισης των ΑΣΑ, είναι ο άνθρωπος-παραγωγός και δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα, πέρα της παραγωγής σκουπιδιών, παύει ο ρόλος του. Αποποιείται, κατά κάποιον τρόπο τις ευθύνες του και δεν ασχολείται με τη διαχείριση αυτών που παράγει, παρά μόνο τα παραδίδει όλα μαζί (ανακυκλώσιμα και μη)στο ίδιο κάδο, δηλαδή στο Δήμο, περιμένοντας από το Δήμο να κάνει το θαύμα και να τα εξαφανίσει.

Κανείς δε, δεν θέλει τα σκουπίδια στην πόρτα του. Είναι όμως δικά του. Είναι δικά μας και πρέπει να τα διαχειριστούμε.

Και εδώ ακριβώς πρέπει να πέσει το βάρος για την επιτυχία του προγράμματος:

Στην όσο γίνεται καλύτερη ενημέρωση του πολίτη – δημότη μας.

Στην προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας μας πλέον».

 

Τι είναι το πρόγραμμα ανακύκλωσης LIFE

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας  συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο PAVEtheWAySTE, το οποίο υλοποιείται με τη συνεισφορά του LIFE, του χρηματοδοτικού μέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και αποσκοπεί στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης για τα αστικά στερεά απόβλητα στις απομακρυσμένες περιοχές. Στο έργο LIFE  PAVEtheWAySTE συμμετέχουν τέσσερις εταίροι: ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που είναι και ο Συντονιστής του Έργου, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνολογικό Κέντρο Cartif της Ισπανίας.

Σκοπός του έργου είναι η επίδειξη πρωτότυπων συστημάτων ανακύκλωσης (Πράσινα Περίπτερα) τα οποία θα αξιοποιούν τα χρήσιμα υλικά που περιέχονται στα παραγόμενα αστικά απόβλητα, όπως π.χ. χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο, προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Τρία Πράσινα Περίπτερα θα λειτουργήσουν πιλοτικά στην πόλη της  Αρχαίας Ολυμπίας  και ένα στις Τοπικές Κοινότητες  Πελοπίου  και Πλατάνου . Τα Πράσινα Περίπτερα, χάρη στον πρωτοποριακό και καινοτόμο σχεδιασμό που εφάρμοσε η Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα δέχονται προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα απόβλητα από τα νοικοκυριά, τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και από τους επισκέπτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην αποτελεσματική ανακύκλωση. Παράλληλα, για τους συχνούς χρήστες θα παρέχονται επιπλέον κίνητρα, μέσω ενός ανταποδοτικού συστήματος συλλογής πόντων ανάλογων με την ποσότητα των καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών που θα παραδίδουν στα Πράσινα Περίπτερα, επιβραβεύοντάς τους κατά αυτό τον τρόπο για τη συμμετοχή τους.

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη:

Τα ανακυκλώσιμα υλικά καθαρίζονται από τυχόν υπολείμματα των προϊόντων

Διαχωρίζονται σε 4 διαφορετικές σακούλες που θα διανεμηθούν από το Δήμο σε κατηγορίες υλικών: χαρτιού/χαρτονιού, γυαλιού, πλαστικού και μετάλλου.

Τα διαχωρισμένα υλικά παραδίδονται στο Πράσινο Περίπτερο ανακύκλωσης, όπου ζυγίζονται και καταχωρούνται οι αντίστοιχοι πόντοι σε προσωποποιημένη πλαστική κάρτα. Οι πόντοι θα εξαργυρώνονται σε υπηρεσίες και δώρα από το Δήμο.

Έτσι τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν καταλήγουν ως σκουπίδια προς ταφή και ο καθένας συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος, ενεργώντας με οικολογική συνείδηση στην καθημερινότητά του.

Στόχος του έργου είναι η υλοποίηση μιας σειράς αλληλένδετων και στοχευμένων δράσεων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και η ευρεία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη μη ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Η επιστημονική προσέγγιση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών οφελών της ανακύκλωσης θα τεκμηριωθεί με συστηματική καταγραφή των ανακυκλώσιμων υλικών που θα επεξεργάζονται τα Πράσινα Περίπτερα και του ενδιαφέροντος συμμετοχής των δημοτών στις πιλοτικές περιοχές σε συνδυασμό με επιστημονικά εργαλεία και μελέτες.

 

Εντυπωσίασαν με τα έργα τους οι μαθητές

Μέσα σε κλίμα χαράς και στην ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του κήπου του παλαιού Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκε η έκθεση και η βράβευση των έργων μαθητών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό «Ανακύκλωση: Κύκλος αναδημιουργίας», ο οποίος διοργανώθηκε και προκηρύχθηκε από την ΔΔΕ Ηλείας τον Οκτώβριο του 2017.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 250 μαθητές από 20 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 112 έργα, ατομικά και ομαδικά. Από αυτά, βραβεύθηκαν τα 54, 26 ατομικά και 28 ομαδικά. Τα βραβεία συνοδεύονταν από έπαθλα.

Η παρουσίαση του διαγωνισμού και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Ηλείας, κα Τίτα Τερζή, η οποία είχε και την όλη ευθύνη του διαγωνισμού.

Στη σύντομη ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά, δούλεψαν με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά, σαν πραγματικοί καλλιτέχνες.  Τα έργα τους, είναι μια εξομολόγηση. Μια σιωπηλή αφήγηση της μεταμόρφωσής τους από άχρηστα υλικά σε μικρά έργα τέχνης. Χαρτιά, χαρτόνια, μέταλλα, πλαστικά, κύλινδροι, καλύμματα, κουτιά κάθε είδους, αλλά και παλιά ενδύματα, άλλα ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ Θύμιος Κοτζάς, οι αντιδήμαρχοι κκ Γιώργος Δεββές, Πέτρος Γιαννακόπουλος και Φώτης Κωσταριάς, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ Γιώργος Αηδόνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ Βασίλης Δημητρέλλος, ο Δασάρχης Πύργου κ Παναγιώτης Λάττας, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, Πλατάνου, Πελοπίου κκ Χάρης Σπηλιόπουλος, Γιώργος Φράγκος και Δημήτρης Στασινόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας κ Νίκος Ζαρόκωστας καθώς και πλήθος κόσμου. Επίσης , αξίζει να αναφέρουμε ότι στην υλοποίηση της εκδήλωσης  συμμετείχε και το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Α. Κατηγορία «Χρηστικά αντικείμενα»

(Φωτιστικά- Μουσικά όργανα)

  1. Μαράκες– Μαυρομάτη Δανάη, Μποσμή Μαρία- Αγγελική
    1ο Γυμνάσιο Πύργου-Έπαινος

 

  1. ΝτράμςΈπαινος Γιαννόπουλος Μάριος, Ασπραδάκης Νίκος

 

  1. Φωτιστικό- Καλογεροπούλου Αριστέα
    1ο Γυμνάσιο Πύργου-Βραβείο

 

  1. Φωτιστικό Αρβανίτης Φώτης- (1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας)-Βραβείο

 

  1. Σύνθετη κατασκευή για γραφείο

Αναστασόπουλος Ηλίας, Αλεξόπουλος Αλέξανδρος
Κούτσος Νίκος, Βασιλακόπουλος Χαράλαμπος
Μούγιος Γεώργιος, Αναγνωστόπουλος Γεώργιος
Δριβέλλας Γεώργιος- Βραβείο  (1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας)

  1. Κιθάρα
    Γεωργία Δημακοπούλου, Λαμπρινή Καρασκούτη- (1ο Γυμ.Αμαλιάδας)-Βραβείο
  2. Φωτιστικό με μανταλάκια Βραβείο
    Κατοχιανός Νικόλαος (Γυμ.Σαβαλίων)
  3. Πορτατίφ- Αθανασία Μαραθιά- Βραβείο (ΕΕΕΕΚ Πύργου)

 

 

Β. Κατηγορία «Πίνακες»

  1. Πίνακας ανακύκλωσης
    Καλοφώνου Μαρία, Λιακοπούλου Ζωή
    Ψάρρη Κωνσταντίνα-Έπαινος(1ο ΓΕΛ Πύργου)
  2. Κάδρο πεταλούδα– Σταθοπούλου Ζωή (ΓΕΛ Κρεστένων)-Έπαινος
  3. Πίνακας κολλάζ (γυναικείο πρόσωπο)
    Χαρά Βυθούλκα, Χρύσα Γκαϊτατζή(1ο Γυμ.Αμαλιάδας)-Έπαινος

 

  1. «Ευτυχία δεν είναι η Ιθάκη»- (ΓΕΛ Βασιλακίου)- Βραβείο
    Μίχα Μαρίνα, Παπαηλίου Γεώργιος, Σταθάς Γεώργιος-Παναγιώτης, Στάμος Ηλίας, Τζαφάι Κριστίνα, Κατσαϊδώνης Μαρίνης, Κωνσταντακόπουλος Χαράλαμπος, Παπαηλίου Χαράλαμπος, Φλέσσας Παναγιώτης, Κολοβού Γεωργία-Αγάπη, Μέμα Άρση, Παπαηλίου Ιωάννα, ΠαπαηλίουΜαρία, Πετρόπουλος Χρήστος
  2. Πίνακας «Άνοιξη»-Βραβείο
    Μαριέλλη Γερασιμοπούλου- Αθανασία Μαραθιά (ΕΕΕΕΚ Πύργου)
  3. Κάδρο με λουλούδια- Γιαννακοπούλου Παναγιώτα
    1ο Γυμνάσιο Πύργου- Βραβείο

 

Γ. Κατηγορία «Απεικόνιση Μεταφορικών Μέσων»

  1. Καράβι- Ζούπης Γαβριήλ- Βραβείο (Εσπερινό Γυμ.Πύργου)

 

  1. Ποδήλατο- Μαριέλλη Γερασιμοπούλου (ΕΕΕΕΚ Πύργου)-Βραβείο

 

  1. Καΐκι– (2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας)-Βραβείο

Σοφία Δημητροπούλου, Έλενα Καλοειδή
Θανάσης Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Αγαλιώτης

  1. Αφαιρετικό καράβι
    Παπαχριστοδούλου Ασπασία-(2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας)- Βραβείο

 

 

Δ. Κατηγορία «Μικρές Κατασκευές»

 

  1. Κουτί γάλα- κουμπαράς– Αλεξοπούλου Αλεξάνδρα-Έπαινος

(ΓΕΛ Κρεστένων)

  1. Μικρό κάστρο-
    Γαβρίλη Κυριακούλα, Σπυράκη Σοφία
    Χότζαϊ Μαρία, Αβράμη Ανδριάννα (Γυμ.Επιταλίου)-Έπαινος

 

  1. Τριαντάφυλλο
    Κολόκα Τζωρτζίνα, Κόκολη Διονυσία
    Μπούφη Θεοφανία (1ο ΓΕΛ Πύργου)- Βραβείο

 

Ε. Κατηγορία «Έργα με επιστημονικό περιεχόμενο»

  1. Η/Υ- Ειρήνη Γιάνναρου,Γκλεντίσα Αλιάι (Γυμ.Σαβαλίων)Έπαινος

 

  1. Στη φυλακή της τεχνολογίας
    Κουρκούτα Ελ.,Καραγιάννη Αλ.(1ο Γυμ.Αμαλιάδας)- Ειδική Διάκριση

 

  1. Η ενσωμάτωση των υλικών αγαθών στη ζωή μας
    Μπερδεμπές Απόστολος- 1ο Γυμν. Αμαλιάδας- Βραβείο 
  2. Φακός, Νηρέας- Γεώργιος Ρουμελιώτης Βραβείο (Γυμ.Χαβαρίου)

 

  1. Βακτήριο
    Ανδρέας Γεώργιος, Ανδρέας Στέφανος
    Γκάμαρης Σωτήριος, Μποτίλιας Θανάσης
    Πετρόπουλος Πέτρος- Βραβείο (1ο ΓΕΛ Πύργου)

 

 

ΣΤ. Κατηγορία- «Μορφές»

 

  1. Μάσκα– Βλασία Λαγκαδινού, Γυμν. Μυρτιάς-Έπαινος
  2. Μάσκα- Σαμπιάνο Μπέιντο, Γυμν. Μυρτιάς-Έπαινος
  3. Μάσκα– Μεντές Χρήστος, Γυμν. Μυρτιάς-Έπαινος

 

  1. Μάσκα μελισσοκόμου- Ειδική Διάκριση Σπύρος Βλαστός

Γυμνάσιο Λεχαινών

 

  1. Μάσκα- Βραβείο -Διονυσία Κατσάπη-

Γυμν. Λεχαινών

  1. Μάσκα- Βραβείο Μάριος ΤσέπαΓυμν. Λεχαινών
  2. Πρόσωπο με κρόσσιαΒραβείο Μάριος Τσέπα
  3. Φάντασμα Βραβείο Μάριος Τσέπα
  4. Ταμπλώ με κορίτσι Βραβείο Στέλλα Τσαλούπη- Γυμν. Λεχαινών
  5. Σκύλος– Ρέγκλης Δημήτρης- Βραβείο (1ο Γυμ. Αμαλιάδας)
  6. Γάτα- Βραβείο
    Κλέβις Αλικάι, Ορφανός Δημήτρης(1ο Γυμν. Αμαλιάδας)
  7. Σκύλος- κεφαλή Βραβείο Λεβέντης Γιώργος (

1ο Γυμν. Αμαλιάδας)

  1. Καμηλοπάρδαλη- Μαρία Τσάκωνα, Χριστούλα Τσαγκαρούλια

(2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας)- Βραβείο

  1. Κούκλα
    Καπανδρίτη Μαρία, Γιάνναρου Μαριλένα (Γυμν. Σαβαλίων)- Βραβείο
  2. Χορευτής– Συριόπουλος Γιώργος, Πρίφτι Ερνέστο

(Γυμν. Σαβαλίων) Βραβείο

  1. Χορεύτρια (γλυπτό)- Βραβείο Φουρκαλίδη Χριστίνα

(ΓΕΛ Κρεστένων)

  1. Minions μεταλλικάΒραβείο
    Θεοδωρακοπούλου Αλεξάνδρα- Μαρία, Φυσαράκη Δέσποινα
    (1ο Γυμν. Αμαλιάδας)

 

 

Ζ. Κατηγορία «Συνθέσεις- Ειδικές Κατασκευές»

  1. Ανθοδοχείο– 1ο Γυμνάσιο Πύργου
    Ασημακοπούλου Βασιλική, Γιαννιχρόνη Χαρά- Έπαινος
  2. Ρομπότ
    Γκάμαρης Σωτήριος(1ο ΓΕΛ Πύργου)-Έπαινος

 

  1. Αφηρημένη κατασκευή (πολύχρωμα κουτιά)
    Νικολέττα Ανδριοπούλου, Ευαγγελία- Χριστίνα Βασιλοπούλου

(1ο Γυμν. Αμαλιάδας) Ειδική Διάκριση

 

  1. Μόμπιλο με αερόστατα
    Γκούβα Αγγελική, Καραντενίζης Κωνσταντ. Μέμα Λορένα, Παπαηλιού Αικατερίνη, Παπαηλιού Ανδρέας, Πλατανίτη Αφροδίτη, Πλατανίτη Ελπινίκη, Γκούβας Πέτρος, Κατσαϊδώνης Χρήστος, Κολοβού Ηλιάνα
    Παπαηλιού Γεώργιος, Πετροπούλου Ιωάννα, Συντέτας Γεώργιος. Βραβείο(Γυμνάσιο Βασιλακίου)
  2. Αργαλειός
    Γεώργιος Κορμπάκης (Γυμν.Βουνάργου)- Βραβείο
  3. Κάστρο– Ευάγγελος Χριστόπουλος (Γυμν.Λεχαινών)- Βραβείο
  4. Μοντέρνο οικοδόμημα
    Νίκη- Μαρία Βασιλοπούλου, Νικολέττα Κωστοπούλου- Βραβείο

(1ο Γυμ.Αμαλιάδας)

  1. Δέντρο
    Σπηλιοπούλου Νεφέλη, Τσακοπιάκου Δήμητρα, Χατζόπουλος Κώστας (Γυμν. Σαβαλίων) Βραβείο
  2. Φάρος με καπάκια- Ασημακοπούλου Βασιλική, Γιαννιχρόνη Χαρά Βραβείο- 1ο Γυμνάσιο Πύργου
  3. Σπίτι ροζ με μωβ μπαλκόνια
    Μαριτίνα Ψυχογυιού, Αριστέα Χρυσανθοπούλου

      Βραβείο (2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας)

  1. Φόρεμα
    (Ομάδα Πολιτιστικού Προγράμματος- Γυμν. Βουνάργου)– Βραβείο

 

ΕΠΑΘΛΑ

 

Α. ΑΤΟΜΙΚΑ

1ο tablet: ΕΕΕΕΚ Πύργου (εκτός κλήρωσης)

2ο tablet: Νικόλαος Κατοχιανός (Γυμνάσιο Σαβαλίων)

Ποδήλατο: Γεώργιος- Νηρέας Ρουμελιώτης (Γυμνάσιο Χαβαρίου)

 

Β. ΟΜΑΔΙΚΑ

Δωρεάν επίσκεψη στο ΚΔΑΥ Πατρών: 1ο Γυμνάσιο Πύργου, 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, 2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, Γυμνάσιο Βασιλακίου.

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν περίπου (188) γραμμάρια κάνναβης φούντες και 17 φυτά της ναρκωτικής ουσίας Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων