Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
19.4 C
Pýrgos

«Καμπανάκι» από τον Πύργο για την Ανακύκλωση

spot_img

Πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, το Σάββατο 9 Ιουνίου στον Πύργο η ημερίδα που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηλείας σε συνεργασία με την περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», με θέμα «Ανακύκλωση: Οι εξελίξεις στην Ανακύκλωση σε Ελλάδα και Ηλεία».

Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος, και οι δύο μέλη των Οικολόγων Πράσινων.

Ισχυρή ήταν η παρουσία στην ημερίδα και στελεχών των Οικολόγων Πράσινων αφού έδωσαν το παρόν από την Εκτελεστική Γραμματεία, ο συντονιστής Μανώλης Βέμης, η συνεκπρόσωπος Χριστίνα Ευθυμιάτου, και τα μέλη Τηλέμαχος Σπασίδης και Τάκης Νικολακόπουλος, καθώς και ο πρ. επικεφαλής της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας» (2010-14), Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι: «Η ανακύκλωση δεν αποτελεί μόνο μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μια οικονομική δραστηριότητα τεράστιου μεγέθους που στην Ελλάδα κοιμάται». Εστίασε επίσης στο μικρότερο κόστος που θα είχε η Ελλάδα σε περίπτωση που ξαναέφτιαχνε τα προϊόντα αντί να αγοράζει εισαγόμενα. «Ως λαός συνηθίζουμε να τα πετάμε σε χωματερές και είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να δώσουμε στο λαό μας όπως κάνουν και άλλοι λαοί, τη δυνατότητα να δημιουργεί θέσεις εργασίας για την αξιοποίηση αυτών των υλικών», συμπλήρωσε ο κ. Τσιρώνης.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρθηκε στην πρώτη φορά που επισκέφθηκε τον Πύργο, το 2015. Επίσκεψη που είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετηθούν αρκετά από τα προβλεπόμενα του νέου ΕΣΔΑ από την πλευρά του δήμου με συνέπεια το 2016 να «κλείσει» με ρεκόρ συλλογής υλικών συσκευασίας (1.002 τόνοι), που κατέτασσε στην 1η θέση στην Ελλάδα τον δήμο Πύργου (με πληθυσμό έως 50.000 κατοίκους). Από την άλλη ο ίδιος επέστησε την προσοχή στην δημοτική αρχή διότι τόσο το 2017 όσο και στο πρώτο 5μήνο του 2018 τα ποσοστά της ανακύκλωσης έχουν μειωθεί δραματικά… «δεν γίνεται να ξαναγυρίσουμε στις χωματερές. Οι πολίτες του Πύργου απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν ανακύκλωση» τόνισε

χαρακτηριστικά. Τέλος ο κ. Πολιτόπουλος έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην περιοχή καθώς και την δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. σε συνεργασία με τους δήμους.

Στη σύντομη παρέμβασή της η συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου, τόνισε ότι οι Δήμοι βάσει του ΕΣΔΑ έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση της διαλογής στην πηγή, του 50% δηλαδή τουλάχιστον της ποσότητας των απορριμμάτων. Και επέμεινε ότι η ευθύνη αυτή είναι μεγάλη απέναντι στις επόμενες γενιές, ιδιαίτερα με βάση τη στενότητα των πόρων (σε ορυκτές πρώτες ύλες και πετρέλαιο) σε επίπεδο πλανήτη.

Την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, συντόνισε ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Ηλείας Γιώργος Γουβιάς, ενώ το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας, Γαβρίλης Λιατσής και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Δημήτρης Μεσσαλάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής, οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου Αντώνης Καράμπελας, Γιάννης Αργυρόπουλος, Θανάσης Παναγούλης, αντιδήμαρχοι (από τους προαναφερθένετες και από το δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο πρ. γεν. γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας των ΑΝΕΛ Ηλείας Τάκης Τσιλιμίγκρας, ο πρ. Συντονιστής της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Γεωργόπουλος, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, o διευθυντής της Πολεοδομίας Πύργου Γιώργος Αντωνόπουλος εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών συλλόγων και ενεργοί πολίτες.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΛΕΙΑΣ

Ακολουθήστε το Ilia.News στο  και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ηλεία...τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ilia.News
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Δημοφιλέστερα