Ουδέν νεώτερο γύρω από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο…

«Σιγή ιχθύος» παρατηρείται εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα από τους εμπλεκόμενους φορείς, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τις απαγορεύσεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού είχε χαρακτηριστεί αναγκαία  η επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον «χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως «περιοχή προστασίας της φύσης», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης.

Ταυτόχρονα την αρμοδιότητας της διαχείρισης που είχε μέχρι τότε η  Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, την ανέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης), με την υπ’ αριθμ. 175/2017 γνωμοδότησή τους, ανέβαλαν την επεξεργασία του εν λόγω σχεδίου διατάγματος καθώς δεν έχει συνταχθεί μελέτη στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης.

Έκτοτε  όμως δεν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το σοβαρό αυτό  ζήτημα το οποίο απασχολεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής,  καθώς οι επικείμενες απαγορεύσεις θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις μέχρι τώρα δραστηριότητές τους στη φύση…

Υπενθυμίζεται, ότι στον Κόλπο Κυπαρισσίας και των γύρω περιοχών, Θίνες, Στροφυλιά, Κακόβατος, παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Κατάκολο, κ.λπ., οι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.