• ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 17 Ιουνίου πριν από 33 χρόνια, ο Αίας πέρασε στη «βίβλο της αθανασίας»

Σαν σήμερα 17 Ιουνίου πριν από 33 χρόνια, ο Αίας πέρασε στη «βίβλο της αθανασίας»

«Η Ακρόπολη μένει πάντα εκεί», είχε πει  ο Ότο Ρεχάγκελ, ο Γερμανός τεχνικός ο οποίος θα μείνει για πάντα στις μνήμες όλων για το έπος του 2004. Βλέπετε, κάποιες επιτυχίες, είναι χαραγμένες ανεξίτηλα στις μνήμες όλων, επειδή ελάχιστοι έχουν καταφέρει να τις πετύχουν. Μια τέτοια, είναι για τα ηλειακά δεδομένα το έπος του 1987, η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας Ερασιτεχνών από τον Αίαντα Γαστούνης, του μοναδικού εθνικού τίτλου που έχει κατακτήσει ποτε μια ηλειακή ομάδα.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Μια επιτυχία, η οποία αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη αξία, επειδή ο θεσμός έχει πάψει πια να υπάρχει και οι Κυπελλούχοι των Ενώσεων, αγωνίζονται στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ένας τίτλος σημαντικός επειδή παραδοσιακές περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος, δεν έχουν μπορέσει ποτέ να κατακτήσουν αυτό τον τίτλο, μετρώντας αποτυχημένες απόπειρες στους τελικούς (πήραν τελικά έναν παρεμφερή τίτλο, το Κύπελλο Γ΄ Εθνικής, με τον Καραϊσκάκη Άρτας, νικώντας στον τελικό την Αχαϊκή του Αλέξη Γαβριλόπουλου προσφατα).

Από ηλειακής πλευράς, ο Πανηλειακός έφτασε μέχρι τον τελικό το 1981, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο, χάνοντας  στο γήπεδο του Ταύρου από την Αναγέννηση Καρδίτσας. Μια φορά ο Αστέρας Αμαλιάδας, έφτασε στους «4», όπου ηττήθηκε από τον Ατσαλένιο, στη Νέα Φιλαδέλφεια με 4-2 (1984).

 

Ο τελικός του 1987-Σαν σήμερα στις 17 Ιουνίου 

Ο αείμνηστος Γιάννης Χρονόπουλος από την Αμαλιάδα. Μόλις έχει ανοίξει το σκορ και τον δρόμο για να γράψει ο Αίας ιστορία…

Σαν σήμερα, 17 Ιουνίου 1987, ολόκληρη σχεδόν η Γαστούνη, είχε «μετακομίσει» στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για τον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Ερασιτεχνών, ανάμεσα στον Αίαντα και τους ερασιτέχνες του ΠΑΣ Γιάννενα. Οι αθλητικές εφημερίδες της εποχής, «ΦΩΣ», «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ», είχαν αναφερθεί στη συγκλονιστική παρουσία του κόσμου, για τα δεδομένα μιας μικρής πόλης όπως η Γαστούνη. Μιας πόλης, της οποίας ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες όταν έφτασαν τα νέα, ότι ο Αίας κατέκτησε τον τίτλο και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας. Ήταν κάτι το απερίγραπτο, το ανεπανάληπτο. Ήταν ένας εθνικός τίτλος, μια διάκριση εκτός των ορίων της Ηλείας για τον Αίαντα, το «καμάρι» της Γαστούνης και έκτοτε της Ηλείας.

 

Η πορεία προς τον τίτλο

Φωτογραφία από το ματς κόντρα στην ΕΑΡ στη Γαστούνη, με τον Λάμπη Κάρδαρη, τον ισόβιο φροντιστή της ομάδας, αείμνηστο Παναγιώτη Κόλλια (Μπιμπίκο) και τον προπονητή της ομάδας του Ρεθύμνου, Στέλιο Σκευοφύλακα.

Ο Αίας, κατέκτησε το 1981 για πρώτη φορά το Πρωτάθλημα Ηλείας και ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική. Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ιστορίας του, καθώς μέχρι τότε δεν είχε ιδιαίτερες επιτυχίες. Εκείνη η άνοδος και η παρουσία του Θανάση Δημόπουλου στην ομάδα, ο οποίος μεταγράφηκε μετά και στον Παναθηναϊκό, χάρισε αίγλη και πανελλήνια αναγνώριση στον Αίαντα. Παρότι υποβιβάστηκε το 1986 από τη Δ΄ Εθνική, επέστρεψε μέσα σε ένα χρόνο.

Το 1987, ήταν η χρονιά που με Πρόεδρο τον αρίμνηστο Κώστα Νεραντζάκη και τον Νίκο Διαμαντόπουλο στην τεχνική του καθοδήγηση, έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον ρου της ιστορίας του. Πέτυχε ένα σπουδαίο τρεμπλ. Κατέκτησε τον τίτλο της Ηλείας και την άνοδο στη Δ΄ Εθνική, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ηλειακό Λεχαινών και στην τρίτη τον πανίσχυρο τότε Πηνειακό.

Στις 25 Μαρτίου του 1987, κατέκτησε και το Κύπελλο Ηλείας  νικώντας στον τελικό στον Πύργο, τον Αστέρα Αμαλιάδας της Δ΄ Εθνικής τότε, με 2-1.

Στην πορεία προς τον τελικό της Ελλάδας πλέον, ο Αίας είχε την τύχη να κληρωθεί όλα τα ματς εντός έδρας. Πιο δύσκολη νίκη, αυτή με το Ρέθυμνο, με προπονητή τον Στέλιο Σκευοφύλακα, πρώην άσσο της ΑΕΚ και αστέρι της ομάδας τον Γιάννη Δαμανάκη, πριν λίγα χρόνια αστέρι του ΠΑΟΚ. Περιττό βεβαίως να αναφέρουμε ότι το γήπεδο της Γαστούνης σε όλα τα ματς ήταν κατάμεστο, με τον κόσμο γύρω-γύρω στους φράχτες, αφού ακόμα δεν υπήρχε εξέδρα.

Ο ημιτελικός στη Λεωφόρο

Από τον ημιτελικό στη Λεωφόρο με τον Ατσαλένιο, η είσοδος των ομάδων.

Από τον ημιτελικό και τον τελικό, έλλειπε ο βασικός πορτέρο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, ενώ από τον τελικό και ο Θανόπουλος, ο οποίος έπαιξε μέχρι τον ημιτελικό με τον Ατσαλένιο. Ένας ημιτελικός (τελικός Νοτίου Ελλάδας λεγόταν), στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο οποίος βρήκε τον Αίαντα νικητή με 1-0.

Έγχρωμη εικόνα και φάση από τον ημιτελικό Αίαντα-Ατσαλένιου 1-0, στη Λεωφόρο. 

 

Τελικός με δανεικά παπούτσια

Ο τελικός εκτός των άλλων ήταν ένα πρόβλημα για τον Αίαντα, επειδή δεν είχε συνηθίσει να αγωνίζεται σε χόρτο. Τότε ακόμα στην Ηλεία, στα περισσότερα γήπεδα της Δ΄ Εθνικής και φυσικά σε όλα τα τοπικά, τα ματς γίνονταν σε χωμάτινα γήπεδα. Η πορεία του Αίαντα μέχρι τον τελικό ήταν σε χωμάτινο γήπεδο, ενώ όπως θα δείτε ο ημιτελικός έγινε στη Λεωφόρο, όπου επί της ουσίας δεν είχε απομείνει χορτάρι ούτε για… δείγμα (από το 1984 ο Παναθηναϊκός είχε φύγει και είχε μεταφερθεί στο ΟΑΚΑ). Οι παίκτες του Αίαντα δεν είχαν λοιπόν ούτε παπούτσια για χορτάρι. Τη λύση έδωσε ο Νίκος Διαμαντόπουλος, ο οποίος λόγω γνωριμιών με τον Εθνικό Πειραιά, ομάδα στην οποία αγωνιζόταν, ο Αίας χρησιμοποίησε τα αποδυτήρια της ομάδας και μάλιστα δανείστηκε και τα παπούτσια του.

 

Με απουσίες και τραυματισμούς στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” 

Απόντος του Θανόπουλου, ο Άρης Γαβριλόπουλος έπαιξε αναγκαστικά λίμπερο και ο Λάμπης Κάρδαρης στόπερ, ενώ πολλοί ήταν οι τραυματίες, οι οποίοι έσφιξαν τα δόντια. Ο Νίκος Διαμαντόπουλος, με πλούσιες εμπειρίες από την Α΄ Εθνική, διάβασε πολύ καλά το παιχνίδι και παρέταξε ένα «σφιχτό» 5-3-2, που με δυο στόπερ, λίμπερο, δυο μπακ που ανέβαιναν την πλευρά (γινόταν 3-5-2) τρεις μέσους και δυο κυνηγούς. Ο Διαμαντόπουλος, είχε διπλό ρόλο στην ομάδα, προπονητή-παίκτη και στο δεύτερο μέρος χρειάστηκε να μπει στο ματς, στη θέση του τραυματία Τσίρου. Προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννενα ήταν ο Χουάν Ενρίκε Μοντέζ, παλιός συμπαίκτης του Νίκου Διαμαντόπουλου στη μεγάλη ομάδα των Ιωαννίνων. Μάλιστα λέγεται ότι δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις και ο Διαμαντόπουλος ζήτησε από τους παίκτες του Αίαντα πριν από το ματς να παίξουν και για ‘κείνον.

Στον τελικό,  ο Γιάννης Χρονόπουλος άνοιξε το σκορ και ο αείμνηστος επίσης Νίκος Ιωάννου έκανε το 2-0, για να μειώσουν οι ερασιτέχνες του ΠΑΣ Γιάννενα σε 2-1 (στο 89΄με πέναλτι) που ήταν και το τελικό σκορ.

Αίας: Τσάμης, Γαβριλόπουλος, Κορμπάκης (70΄Χαραλάμπους), Κλάδης, Κάρδαρης, Σταματάτος, Χρονόπουλος, Ιωάννου, Παπαδόπουλος, Σολωμός, Τσίρος (46΄Διαμαντόπουλος).

Στον πάγκο βρίσκονταν οι Διαμαντόπουλος, Χαραλάμπους, Χασιώτης, Καριώρης, Ιωαννίδης.

 

Η πορεία προς το Κύπελλο

  • Αίας-Γραμμενίτσα Άρτας 2-1 (Στάδιο Γαστούνης)
  • Αίας-Λευκίμμη Κέρκυρας 1-0 (Στάδιο Γαστούνης)
  • Αίας-Χίος 1-0 (Στάδιο Γαστούνης)
  • Αίας-ΕΑ Ρεθυμνιακού 1-0 (Στάδιο Γαστούνης)
  • Αίας-Ατσαλένιος 1-0 (Τελικός Ν. Ελλάδας-«Απόστολος Νικολαΐδης»)
  • Αίας-ΠΑΣ Γιάννενα (Τελικός-«Γ. Καραϊσκάκης)

Η αναμνηστική φωτογραφία των Κυπελλούχων, μια γιγαντοαφίσα της οποίας κοσμεί τα γραφεία σήμερα του Αίαντα, στο μουσείο του δημοτικού σταδίου Γαστούνης.

Βροντερή η παρουσία του κόσμου της Γαστούνης εκείνη την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 1987 στο γήπεδο “Γ. Καραϊσκάκης”. 

Ο τότε Πρόεδρος του Αίαντα Κώστας Νεραντζάκης. Τα τρία παιδάκια (τότε), είναι ο Χρήστος Κουτσούμπας, ο Γιάννης Ιωάννου και ο Πέτρος Νεραντζάκης. 

Το βαρύτιμο τρόπαιο του 1987 φυλάσσεται σε καλή κατάσταση και κοσμεί το μουσείο του Αίαντα που έχει κατασκευάσει ο Δήμος Πηνειού, στο στάδιο Γαστούνης.

Η ιστορική φανέλα, κειμήλιο σήμερα, από το αρχείο του Λάμπη Κάρδαρη

Η «χρυσή βίβλος» του Κυπέλλου Ερασιτεχνών

1972 Φοίβος Κρεμαστής Ρόδου-ΑΟ Αλεξανδρούπολης  3-2  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1973 Δάφνη Ερυθρών-Πέλοπας Κιάτου  4-3  (Γήπεδο Νίκαιας)
1974 Ολυμπιακός Λουτρακίου-ΠΑΟ Κορυφής Βέροιας  3-1  (Γήπεδο Περιστερίου)
1975 ΠΑΟΚ (ερασιτέχνες)-ΑΟ Ρεθύμνου  5-2  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1976 Νίκη Βόλου-ΑΠΟ Ρουφ  2-1  (Εθνικό Στάδιο Λαμίας)
1977 ΑΟ Καρδίτσας-Ανθούπολη Λάρισας  2-0  (Εθνικό Στάδιο Βόλου)
1978 Πανασπροπυργιακός-Δόξα Μεγαλόπολης  1-0 (παρ)  (Γήπεδο Ταύρου)
1979  Χίος-Πανδραμαϊκός  3-3 (7-8 πέν)  (Γήπεδο Νίκαιας)
1980 ΑΕ Διδυμοτείχου-ΑΟ Νεάπολης Πειραιά  1-0  (Καυταντζόγλειο Στάδιο)
1981 Αναγέννηση Καρδίτσας-Πανηλειακός 1-0  (Γήπεδο Ταύρου)
1982 Αιολικός Μυτιλήνης-ΑΟ Νέας Αρτάκης  3-2  (Γήπεδο Ταύρου)
1983 Εργοτέλης-ΑΟ Άρτας  2-0  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1984 Νίκη Διοικητηρίου -Ατσαλένιος Ηρακλείου  1-1 (4-2 πέν)  (ΟΑΚΑ)
1985 Άρης Θ. (ερασιτέχνες)-Όμηρος Νεοχωρίου  2-1 (παρ)  (ΟΑΚΑ)
1986 Πανδραμαϊκός-ΑΠΣ Πάτραι  0-0 (4-2 πέν)  (Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης)
1987 Αίας Γαστούνης-ΠΑΣ Γιάννινα (ερασιτέχνες)  2-1  (Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης)
1988 Μέγας Αλέξανδρος Ορφανίου-Φοίβος Κρεμαστής Ρόδου  1-0  (Γήπεδο Αιγάλεω)
1989 Αναγέννηση Γιαννιτσών-ΕΓΟ Ηρακλείου Κρήτης  5-0  (Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης)
1990 Σπάρτακος-ΑΟ Αγ. Νικολάου Κρήτης 0-0 (6-5 πέν)  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1991 Πέλοπας Κιάτου-ΑΟ Θήβα  3-3 (3-1 πέν)  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1992 Ασπίδα Ξάνθης-ΑΟ Κέρκυρα  0-0 (3-1 πέν)  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1993: Κοζάνη-Καλαμπάκι Δράμας  0-0 (7-6 πέν)  (Γήπεδο Χαριλάου)
1994 Παναθηναϊκός (ερασιτέχνες)-Ερμής Ερμιόνης  2-0  (Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης)
1995 Ποσειδώνας Μηχανιώνας-ΑΠΟ Κερατσίνι  0-0 (5-4 πέν)  (Εθνικό Στάδιο Τρικάλων)
1996 Εθνικός Κατερίνης-Ηρακλής Λάρισας  2-1  (Γήπεδο Ευόσμου)
1997 Ιωνία Χανίων-Δόξα Υφαντών Κομοτηνής  1-0  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1998 Ακράτητος Άνω Λιοσίων-ΑΟ Κιλκισιακός  3-1  (ΟΑΚΑ)
1999 ΑΟ Χαλκηδόνα-Ολυμπιακός Χερς. 3-2 (παρ)  (Γήπεδο Ζωγράφου)
2000 ΠΑΝΟ Μαλίων-Ορφέας Σουρωτής  2-1  (Γήπεδο Νέας Σμύρνης)
2001 Θρασύβουλος Φυλής-Ποσειδών Νέων Πόρων  2-1  (Γήπεδο Στυλίδας)
2002 Αιολικός Μυτιλήνης-Αλμωπός Αριδαίας  4-2  (Εθνικό Στάδιο Λιβαδειάς)
2003 Βέροια-ΠΑΣ Πρέβεζα  2-1  (Γήπεδο Σοφιάδων)
2004 Χαϊδάρι-Αιολικός Μυτιλήνης  3-0  (Γήπεδο Κιάτου)
2005 Κεραυνός Κερατέας-Ορφέας Σουρωτής  3-0  (Εθνικό Στάδιο Βόλου)
2006 Δεν έγινε
2007 Δόξα Μεγαλόπολης-Κιλκισιακός  1-0  (Εθνικό Στάδιο Λαμίας)
2008 Παναργειακός-Νίκη Πολυγύρου  3-0 (παρ)  (Εθνικό Στάδιο Λαμίας)
2009  

Βολίδα Κέρκ.-Ένωση Παν-Δοξ. 4-3  (Εθνικό Στάδιο Μεσσολογγίου)

2010 Ένωση Μιδέας-Εθνικός Βατερού Κοζάνης  1-0  (Εθνικό Στάδιο Λιβαδειάς)
2011 Αστέρας Μαγούλας-Αγρότης Λιανοκλαδίου  2-0  (Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας)
2012 Δεν έγινε
2013 Φοίβος Κρεμαστής-Παναρκαδικός  2-1  (Δημοτικό Στάδιο Ψαχνών)
2014 Πανερυθραϊκός-Ερμής Κιβερίου  2-1  (Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου)
2015 Νέστος Χρυσούπολης-Θύελλα Ραφήνας  2-0  (Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας)
2016 Πύδνα Κίτρους- Ιάλυσος  1-0  (Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου)
2017 Ηρόδοτος-Ελπίς Σκουτάρεως  1-0  (Γήπεδο Σπάτων)

Ευχαριστούμε τον Λάμπη Κάρδαρη για το πλούσιο φωτογραφικό του υλικό

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Άκρως επιτυχημένη η Δράση και η Ημερίδα για το καθαρισμό του Παλουκίου (βίντεο)

«Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου, παρουσία του Μανώλη Γραφάκου – Σε ειδική ημερίδα …

Λουκέτο… στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας – Αποχωρεί και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας

Καταρρέει η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Ήλιδας αφού, εδώ και μερικές ημέρας, στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης(ΔΗΜ.Τ.Ο.) του κόμματος …

Σοβαρό επεισόδιο στο Νοσοκομείο του Πύργου ανάμεσα σε δυο γιατρούς

Ένα επεισόδιο μεταξύ δύο γιατρών έλαβε χώρα την Πέμπτη 25-4-2024 το μεσημέρι, όταν σύμφωνα με πληροφορίες  μια γυναίκα γιατρός κατήγγειλε …

Ο ΟΣΕ για την επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής Κάτω Αχαΐα – Πύργος

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου, ο ΟΣΕ αναφέρει σε σχέση με τη επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο τα …

Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων για νέο δικαστικό χάρτη μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη 30.4.2024.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα 20-4-2024 στην Αθήνα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Α. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ …

  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 17 Ιουνίου πριν από 33 χρόνια, ο Αίας πέρασε στη «βίβλο της αθανασίας»

Σαν σήμερα 17 Ιουνίου πριν από 33 χρόνια, ο Αίας πέρασε στη «βίβλο της αθανασίας»

«Η Ακρόπολη μένει πάντα εκεί», είχε πει  ο Ότο Ρεχάγκελ, ο Γερμανός τεχνικός ο οποίος θα μείνει για πάντα στις μνήμες όλων για το έπος του 2004. Βλέπετε, κάποιες επιτυχίες, είναι χαραγμένες ανεξίτηλα στις μνήμες όλων, επειδή ελάχιστοι έχουν καταφέρει να τις πετύχουν. Μια τέτοια, είναι για τα ηλειακά δεδομένα το έπος του 1987, η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας Ερασιτεχνών από τον Αίαντα Γαστούνης, του μοναδικού εθνικού τίτλου που έχει κατακτήσει ποτε μια ηλειακή ομάδα.

 

Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Μια επιτυχία, η οποία αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη αξία, επειδή ο θεσμός έχει πάψει πια να υπάρχει και οι Κυπελλούχοι των Ενώσεων, αγωνίζονται στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ένας τίτλος σημαντικός επειδή παραδοσιακές περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος, δεν έχουν μπορέσει ποτέ να κατακτήσουν αυτό τον τίτλο, μετρώντας αποτυχημένες απόπειρες στους τελικούς (πήραν τελικά έναν παρεμφερή τίτλο, το Κύπελλο Γ΄ Εθνικής, με τον Καραϊσκάκη Άρτας, νικώντας στον τελικό την Αχαϊκή του Αλέξη Γαβριλόπουλου προσφατα).

Από ηλειακής πλευράς, ο Πανηλειακός έφτασε μέχρι τον τελικό το 1981, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο, χάνοντας  στο γήπεδο του Ταύρου από την Αναγέννηση Καρδίτσας. Μια φορά ο Αστέρας Αμαλιάδας, έφτασε στους «4», όπου ηττήθηκε από τον Ατσαλένιο, στη Νέα Φιλαδέλφεια με 4-2 (1984).

 

Ο τελικός του 1987-Σαν σήμερα στις 17 Ιουνίου 

Ο αείμνηστος Γιάννης Χρονόπουλος από την Αμαλιάδα. Μόλις έχει ανοίξει το σκορ και τον δρόμο για να γράψει ο Αίας ιστορία…

Σαν σήμερα, 17 Ιουνίου 1987, ολόκληρη σχεδόν η Γαστούνη, είχε «μετακομίσει» στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για τον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Ερασιτεχνών, ανάμεσα στον Αίαντα και τους ερασιτέχνες του ΠΑΣ Γιάννενα. Οι αθλητικές εφημερίδες της εποχής, «ΦΩΣ», «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ», είχαν αναφερθεί στη συγκλονιστική παρουσία του κόσμου, για τα δεδομένα μιας μικρής πόλης όπως η Γαστούνη. Μιας πόλης, της οποίας ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες όταν έφτασαν τα νέα, ότι ο Αίας κατέκτησε τον τίτλο και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας. Ήταν κάτι το απερίγραπτο, το ανεπανάληπτο. Ήταν ένας εθνικός τίτλος, μια διάκριση εκτός των ορίων της Ηλείας για τον Αίαντα, το «καμάρι» της Γαστούνης και έκτοτε της Ηλείας.

 

Η πορεία προς τον τίτλο

Φωτογραφία από το ματς κόντρα στην ΕΑΡ στη Γαστούνη, με τον Λάμπη Κάρδαρη, τον ισόβιο φροντιστή της ομάδας, αείμνηστο Παναγιώτη Κόλλια (Μπιμπίκο) και τον προπονητή της ομάδας του Ρεθύμνου, Στέλιο Σκευοφύλακα.

Ο Αίας, κατέκτησε το 1981 για πρώτη φορά το Πρωτάθλημα Ηλείας και ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική. Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ιστορίας του, καθώς μέχρι τότε δεν είχε ιδιαίτερες επιτυχίες. Εκείνη η άνοδος και η παρουσία του Θανάση Δημόπουλου στην ομάδα, ο οποίος μεταγράφηκε μετά και στον Παναθηναϊκό, χάρισε αίγλη και πανελλήνια αναγνώριση στον Αίαντα. Παρότι υποβιβάστηκε το 1986 από τη Δ΄ Εθνική, επέστρεψε μέσα σε ένα χρόνο.

Το 1987, ήταν η χρονιά που με Πρόεδρο τον αρίμνηστο Κώστα Νεραντζάκη και τον Νίκο Διαμαντόπουλο στην τεχνική του καθοδήγηση, έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον ρου της ιστορίας του. Πέτυχε ένα σπουδαίο τρεμπλ. Κατέκτησε τον τίτλο της Ηλείας και την άνοδο στη Δ΄ Εθνική, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ηλειακό Λεχαινών και στην τρίτη τον πανίσχυρο τότε Πηνειακό.

Στις 25 Μαρτίου του 1987, κατέκτησε και το Κύπελλο Ηλείας  νικώντας στον τελικό στον Πύργο, τον Αστέρα Αμαλιάδας της Δ΄ Εθνικής τότε, με 2-1.

Στην πορεία προς τον τελικό της Ελλάδας πλέον, ο Αίας είχε την τύχη να κληρωθεί όλα τα ματς εντός έδρας. Πιο δύσκολη νίκη, αυτή με το Ρέθυμνο, με προπονητή τον Στέλιο Σκευοφύλακα, πρώην άσσο της ΑΕΚ και αστέρι της ομάδας τον Γιάννη Δαμανάκη, πριν λίγα χρόνια αστέρι του ΠΑΟΚ. Περιττό βεβαίως να αναφέρουμε ότι το γήπεδο της Γαστούνης σε όλα τα ματς ήταν κατάμεστο, με τον κόσμο γύρω-γύρω στους φράχτες, αφού ακόμα δεν υπήρχε εξέδρα.

Ο ημιτελικός στη Λεωφόρο

Από τον ημιτελικό στη Λεωφόρο με τον Ατσαλένιο, η είσοδος των ομάδων.

Από τον ημιτελικό και τον τελικό, έλλειπε ο βασικός πορτέρο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, ενώ από τον τελικό και ο Θανόπουλος, ο οποίος έπαιξε μέχρι τον ημιτελικό με τον Ατσαλένιο. Ένας ημιτελικός (τελικός Νοτίου Ελλάδας λεγόταν), στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο οποίος βρήκε τον Αίαντα νικητή με 1-0.

Έγχρωμη εικόνα και φάση από τον ημιτελικό Αίαντα-Ατσαλένιου 1-0, στη Λεωφόρο. 

 

Τελικός με δανεικά παπούτσια

Ο τελικός εκτός των άλλων ήταν ένα πρόβλημα για τον Αίαντα, επειδή δεν είχε συνηθίσει να αγωνίζεται σε χόρτο. Τότε ακόμα στην Ηλεία, στα περισσότερα γήπεδα της Δ΄ Εθνικής και φυσικά σε όλα τα τοπικά, τα ματς γίνονταν σε χωμάτινα γήπεδα. Η πορεία του Αίαντα μέχρι τον τελικό ήταν σε χωμάτινο γήπεδο, ενώ όπως θα δείτε ο ημιτελικός έγινε στη Λεωφόρο, όπου επί της ουσίας δεν είχε απομείνει χορτάρι ούτε για… δείγμα (από το 1984 ο Παναθηναϊκός είχε φύγει και είχε μεταφερθεί στο ΟΑΚΑ). Οι παίκτες του Αίαντα δεν είχαν λοιπόν ούτε παπούτσια για χορτάρι. Τη λύση έδωσε ο Νίκος Διαμαντόπουλος, ο οποίος λόγω γνωριμιών με τον Εθνικό Πειραιά, ομάδα στην οποία αγωνιζόταν, ο Αίας χρησιμοποίησε τα αποδυτήρια της ομάδας και μάλιστα δανείστηκε και τα παπούτσια του.

 

Με απουσίες και τραυματισμούς στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” 

Απόντος του Θανόπουλου, ο Άρης Γαβριλόπουλος έπαιξε αναγκαστικά λίμπερο και ο Λάμπης Κάρδαρης στόπερ, ενώ πολλοί ήταν οι τραυματίες, οι οποίοι έσφιξαν τα δόντια. Ο Νίκος Διαμαντόπουλος, με πλούσιες εμπειρίες από την Α΄ Εθνική, διάβασε πολύ καλά το παιχνίδι και παρέταξε ένα «σφιχτό» 5-3-2, που με δυο στόπερ, λίμπερο, δυο μπακ που ανέβαιναν την πλευρά (γινόταν 3-5-2) τρεις μέσους και δυο κυνηγούς. Ο Διαμαντόπουλος, είχε διπλό ρόλο στην ομάδα, προπονητή-παίκτη και στο δεύτερο μέρος χρειάστηκε να μπει στο ματς, στη θέση του τραυματία Τσίρου. Προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννενα ήταν ο Χουάν Ενρίκε Μοντέζ, παλιός συμπαίκτης του Νίκου Διαμαντόπουλου στη μεγάλη ομάδα των Ιωαννίνων. Μάλιστα λέγεται ότι δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις και ο Διαμαντόπουλος ζήτησε από τους παίκτες του Αίαντα πριν από το ματς να παίξουν και για ‘κείνον.

Στον τελικό,  ο Γιάννης Χρονόπουλος άνοιξε το σκορ και ο αείμνηστος επίσης Νίκος Ιωάννου έκανε το 2-0, για να μειώσουν οι ερασιτέχνες του ΠΑΣ Γιάννενα σε 2-1 (στο 89΄με πέναλτι) που ήταν και το τελικό σκορ.

Αίας: Τσάμης, Γαβριλόπουλος, Κορμπάκης (70΄Χαραλάμπους), Κλάδης, Κάρδαρης, Σταματάτος, Χρονόπουλος, Ιωάννου, Παπαδόπουλος, Σολωμός, Τσίρος (46΄Διαμαντόπουλος).

Στον πάγκο βρίσκονταν οι Διαμαντόπουλος, Χαραλάμπους, Χασιώτης, Καριώρης, Ιωαννίδης.

 

Η πορεία προς το Κύπελλο

  • Αίας-Γραμμενίτσα Άρτας 2-1 (Στάδιο Γαστούνης)
  • Αίας-Λευκίμμη Κέρκυρας 1-0 (Στάδιο Γαστούνης)
  • Αίας-Χίος 1-0 (Στάδιο Γαστούνης)
  • Αίας-ΕΑ Ρεθυμνιακού 1-0 (Στάδιο Γαστούνης)
  • Αίας-Ατσαλένιος 1-0 (Τελικός Ν. Ελλάδας-«Απόστολος Νικολαΐδης»)
  • Αίας-ΠΑΣ Γιάννενα (Τελικός-«Γ. Καραϊσκάκης)

Η αναμνηστική φωτογραφία των Κυπελλούχων, μια γιγαντοαφίσα της οποίας κοσμεί τα γραφεία σήμερα του Αίαντα, στο μουσείο του δημοτικού σταδίου Γαστούνης.

Βροντερή η παρουσία του κόσμου της Γαστούνης εκείνη την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 1987 στο γήπεδο “Γ. Καραϊσκάκης”. 

Ο τότε Πρόεδρος του Αίαντα Κώστας Νεραντζάκης. Τα τρία παιδάκια (τότε), είναι ο Χρήστος Κουτσούμπας, ο Γιάννης Ιωάννου και ο Πέτρος Νεραντζάκης. 

Το βαρύτιμο τρόπαιο του 1987 φυλάσσεται σε καλή κατάσταση και κοσμεί το μουσείο του Αίαντα που έχει κατασκευάσει ο Δήμος Πηνειού, στο στάδιο Γαστούνης.

Η ιστορική φανέλα, κειμήλιο σήμερα, από το αρχείο του Λάμπη Κάρδαρη

Η «χρυσή βίβλος» του Κυπέλλου Ερασιτεχνών

1972 Φοίβος Κρεμαστής Ρόδου-ΑΟ Αλεξανδρούπολης  3-2  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1973 Δάφνη Ερυθρών-Πέλοπας Κιάτου  4-3  (Γήπεδο Νίκαιας)
1974 Ολυμπιακός Λουτρακίου-ΠΑΟ Κορυφής Βέροιας  3-1  (Γήπεδο Περιστερίου)
1975 ΠΑΟΚ (ερασιτέχνες)-ΑΟ Ρεθύμνου  5-2  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1976 Νίκη Βόλου-ΑΠΟ Ρουφ  2-1  (Εθνικό Στάδιο Λαμίας)
1977 ΑΟ Καρδίτσας-Ανθούπολη Λάρισας  2-0  (Εθνικό Στάδιο Βόλου)
1978 Πανασπροπυργιακός-Δόξα Μεγαλόπολης  1-0 (παρ)  (Γήπεδο Ταύρου)
1979  Χίος-Πανδραμαϊκός  3-3 (7-8 πέν)  (Γήπεδο Νίκαιας)
1980 ΑΕ Διδυμοτείχου-ΑΟ Νεάπολης Πειραιά  1-0  (Καυταντζόγλειο Στάδιο)
1981 Αναγέννηση Καρδίτσας-Πανηλειακός 1-0  (Γήπεδο Ταύρου)
1982 Αιολικός Μυτιλήνης-ΑΟ Νέας Αρτάκης  3-2  (Γήπεδο Ταύρου)
1983 Εργοτέλης-ΑΟ Άρτας  2-0  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1984 Νίκη Διοικητηρίου -Ατσαλένιος Ηρακλείου  1-1 (4-2 πέν)  (ΟΑΚΑ)
1985 Άρης Θ. (ερασιτέχνες)-Όμηρος Νεοχωρίου  2-1 (παρ)  (ΟΑΚΑ)
1986 Πανδραμαϊκός-ΑΠΣ Πάτραι  0-0 (4-2 πέν)  (Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης)
1987 Αίας Γαστούνης-ΠΑΣ Γιάννινα (ερασιτέχνες)  2-1  (Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης)
1988 Μέγας Αλέξανδρος Ορφανίου-Φοίβος Κρεμαστής Ρόδου  1-0  (Γήπεδο Αιγάλεω)
1989 Αναγέννηση Γιαννιτσών-ΕΓΟ Ηρακλείου Κρήτης  5-0  (Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης)
1990 Σπάρτακος-ΑΟ Αγ. Νικολάου Κρήτης 0-0 (6-5 πέν)  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1991 Πέλοπας Κιάτου-ΑΟ Θήβα  3-3 (3-1 πέν)  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1992 Ασπίδα Ξάνθης-ΑΟ Κέρκυρα  0-0 (3-1 πέν)  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1993: Κοζάνη-Καλαμπάκι Δράμας  0-0 (7-6 πέν)  (Γήπεδο Χαριλάου)
1994 Παναθηναϊκός (ερασιτέχνες)-Ερμής Ερμιόνης  2-0  (Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης)
1995 Ποσειδώνας Μηχανιώνας-ΑΠΟ Κερατσίνι  0-0 (5-4 πέν)  (Εθνικό Στάδιο Τρικάλων)
1996 Εθνικός Κατερίνης-Ηρακλής Λάρισας  2-1  (Γήπεδο Ευόσμου)
1997 Ιωνία Χανίων-Δόξα Υφαντών Κομοτηνής  1-0  (Γήπεδο Λεωφόρου)
1998 Ακράτητος Άνω Λιοσίων-ΑΟ Κιλκισιακός  3-1  (ΟΑΚΑ)
1999 ΑΟ Χαλκηδόνα-Ολυμπιακός Χερς. 3-2 (παρ)  (Γήπεδο Ζωγράφου)
2000 ΠΑΝΟ Μαλίων-Ορφέας Σουρωτής  2-1  (Γήπεδο Νέας Σμύρνης)
2001 Θρασύβουλος Φυλής-Ποσειδών Νέων Πόρων  2-1  (Γήπεδο Στυλίδας)
2002 Αιολικός Μυτιλήνης-Αλμωπός Αριδαίας  4-2  (Εθνικό Στάδιο Λιβαδειάς)
2003 Βέροια-ΠΑΣ Πρέβεζα  2-1  (Γήπεδο Σοφιάδων)
2004 Χαϊδάρι-Αιολικός Μυτιλήνης  3-0  (Γήπεδο Κιάτου)
2005 Κεραυνός Κερατέας-Ορφέας Σουρωτής  3-0  (Εθνικό Στάδιο Βόλου)
2006 Δεν έγινε
2007 Δόξα Μεγαλόπολης-Κιλκισιακός  1-0  (Εθνικό Στάδιο Λαμίας)
2008 Παναργειακός-Νίκη Πολυγύρου  3-0 (παρ)  (Εθνικό Στάδιο Λαμίας)
2009  

Βολίδα Κέρκ.-Ένωση Παν-Δοξ. 4-3  (Εθνικό Στάδιο Μεσσολογγίου)

2010 Ένωση Μιδέας-Εθνικός Βατερού Κοζάνης  1-0  (Εθνικό Στάδιο Λιβαδειάς)
2011 Αστέρας Μαγούλας-Αγρότης Λιανοκλαδίου  2-0  (Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας)
2012 Δεν έγινε
2013 Φοίβος Κρεμαστής-Παναρκαδικός  2-1  (Δημοτικό Στάδιο Ψαχνών)
2014 Πανερυθραϊκός-Ερμής Κιβερίου  2-1  (Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου)
2015 Νέστος Χρυσούπολης-Θύελλα Ραφήνας  2-0  (Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας)
2016 Πύδνα Κίτρους- Ιάλυσος  1-0  (Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου)
2017 Ηρόδοτος-Ελπίς Σκουτάρεως  1-0  (Γήπεδο Σπάτων)

Ευχαριστούμε τον Λάμπη Κάρδαρη για το πλούσιο φωτογραφικό του υλικό

 

Σημαντικές ειδήσεις στην Ηλεία

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας – Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Τι και αν βγάλαμε πρώτο τον Υφυπουργό μας, τι και αν βγάλαμε με κοντά 40% την ΝΔ στην Ηλεία ,τι …

Σοβαρό επεισόδιο στο Νοσοκομείο του Πύργου ανάμεσα σε δυο γιατρούς

Ένα επεισόδιο μεταξύ δύο γιατρών έλαβε χώρα την Πέμπτη 25-4-2024 το μεσημέρι, όταν σύμφωνα με πληροφορίες  μια γυναίκα γιατρός κατήγγειλε …

Δημοφιλείς ειδήσεις στην Ηλεία σήμερα
Ροή ειδήσεων